Costa Rica – mic ghid de vizitare

05. Hanging bridges, La Fortuna, Costa Rica.JPG

Cred că țara cea mai cunoscută din America Centrală, din punct de vedere turistic, este Costa Rica. Neafectată de războaiele care au răvășit zona, cu un respect ieșit din comun pentru mediul înconjurător și, nu în ultimul rând, având o poziție prietenoasă față de imperiul de la Nord, toate acestea i-au adus Costa Ricăi milioane de turiști și miliarde de dolari. Să nu vă așteptați însă la vreo experiență culturală deosebită. Costa Rica a fost o provincie neglijată în perioada colonială, așa că să nu vă gândiți că o să găsiți pe aici vreo Granada, Antigua sau Oaxaca. Poți uita complet orașele, Costa Rica înseamnă natură, înseamnă parcuri naționale, înseamnă întâlnirea cu ratoni, maimuțe sau tucani, înseamnă miile de specii de păsări în tehnicolor, înseamnă trekking prin parcuri, înseamnă o vacanță activă în urma căreia poți lăsa multe kile în urmă.

Am intrat în Costa Rica prin granița rutieră dinspre Panama și apoi am ajuns la Puerto Jimenez, de unde am mers două zile prin jungla de la Corcovado, o experiență cu adevărat unică. Din Puerto Jimenez, am ajuns apoi la Quepos pentru a vizita Parcul Național Manuel Antonio, un parc național mai “prietenos”, dar evident mai puțin autentic, și apoi am traversat țara pentru a trece de pe malul Pacificului pe malurile Mării Caraibelor în delta de la Tortuguero. După experiența de aici, am ajuns în zonele cele mai turistice ale țării, în zona vulcanilor Arenal – Monteverde, pentru ca ultimul popas să-l fac în parcul național Rincon de la Vieja, de unde am trecut dincolo, în Nicaragua, prin granița de la Penas Blancas.

Am stat 17 zile în Costa Rica, niște zile active, frumoase, pline de natură și de aer curat. Dar acum să vă povestesc ce și cum.

 

Când să mergi în Costa Rica

Cel mai bine este să mergi iarna. Pe coasta pacifică, vei avea parte de sezon secetos cam din noiembrie până în martie, aprilie. Provincia Guanacaste de la Pacific este cea mai aridă, aici poți merge aproape oricând pentru că ploile sunt relativ puține. Diferența între sezonul ploios și cel secetos este o dezbatere pur academică – coastele caraibe sunt biciuite de ploaie aproape non-stop, iar norii aducători de precipitații se descarcă și în zona vulcanilor nordici. Eu am avut o baftă chioară și în ziua în care am vizitat Tortuguero a fost o vreme splendidă, dar norocul nu a continuat în Arenal – Monteverde, unde m-a plouat zdravăn – ploile erau însă de multe ori scurte… în Monteverde, într-o zi m-a plouat de vreo 75 de ori.

 

Cum ajungi în Costa Rica

Complicat. Singura companie care zboară direct din Europa este Iberia din Madrid, dar Iberia nu zboară la București. Cealaltă opțiune (nerecomandată) este să tranzitezi prin SUA, dar îți trebuie viză de SUA. Cel mai bine este să zbori cu KLM sau cu Air France până în Panama și de acolo fie să vii overland ca mine, fie să iei o cursă Copa până la San Jose.

 

Cum călătorești prin Costa Rica

Cu avionul – Ți-ai dorit întotdeauna să zbori cu un avionaș cu câteva locuri și să aterizezi pe airstrips din jungle? Ei bine, visul ți se poate împlini în Costa Rica, unde Sansa / Natura Air operează zboruri cu astfel de miniavioane spre piste de peste tot, inclusiv în Puerto Jimenez (pentru Corcovado) sau Tortuguero.

Cu autobuzul – există o rețea de autobuze foarte bine pusă la punct și care se întinde aproape peste tot. Nu costă mult, câțiva dolari. Un drum de vreo 6 ore cu o schimbare de autobuz din Puerto Jimenez până în Quepos (Manuel Antonio) costă 14 dolari, iar din Quepos până în San Jose, capitala, autobuzul este 8 dolari. Șoferii au fost foarte simpatici, în Palmar Norte, când șoferul unui autobuz local l-a claxonat și l-a fugărit un pic pe intercity pentru a opri și a ne lua la bord. E bine să-ți cumperi bilete în avans (cele cumpărate în avans sunt cu loc rezervat) pentru a nu călători în picioare… de la San Jose la Cariari spre Caraibe, am mers în picioare pe niște serpentine nu tocmai prietenoase.

Există, de asemenea, numeroase shuttle-uri directe hotel-to-hotel, dar costă infinit mai mult. De exemplu, Puerto Jimenez – Quepos a costat 14 dolari cu autobuzul public și ar fi costat 70 de dolari cu shuttle. Probabil, am fi economisit vreo oră, hai, două. Singura dată am recurs la shuttle de la Tortuguero la Fortuna / Arenal, pentru că altfel am fi pierdut toată ziua și ar fi trebuit să ne întoarcem la San Jose, să schimbăm autogara în capitala costaricană și să luăm un alt autobuz spre La Fortuna. Shuttle a costat 55 de dolari (inclusiv bărcuța din Tortuguero până la șoseaua națională).

Taxiurile sunt relativ scumpe și se justifică rar, doar în San Jose, în capitală.

 

Ce am vizitat în Costa Rica

Să trec în revistă principalele zone

Puerto Jimenez & Corcovado – aflat pe peninsula Osa în sud-vestul Costa Ricăi, peninsula Osa găzduiește cea mai mare junglă încă virgină din Costa Rica – Corcovado. Am făcut trekking pe aici timp de 3 zile (43 km prin junglă) și, de asemenea, în zona Puerto Jimenez am fost cu caiacul printre mangrove și am vizitat o mică finca producătoare de cafea eco.

Quepos & Manuel Antonio National Park – Manuel Antonio este parcul perfect dacă ai copii sau nu ai chef de prea mult efort. Este situat pe malul Pacificului (plaja e splendidă) și e plină de tot soiul de viețuitoare – ratoni, maimuțe de tot felul, tucani, papagali, ciocănitoare, leneși etc. În Quepos, am fost la o tură de caiac – mi-a plăcut prea mult ca să nu repet experiența.

Tortuguero – Delta Caraibelor… trekking prin junglă și o plimbare cu barca pe canale, “vânând” cu zoomul aparatului de fotografiat caimani, iguana, păsăret, broaște țestoase.

Arenal / La Fortuna – la picioarele unui vulcan perfect (a erupt până de curând), poți să faci baie în ape termale, să te dai pe niște tiroliene peste junglă, să te cațeri, să călărești, să umbli pe poduri suspendate, în fine, este capitala adventure tourism în Costa Rica.

Monteverde – cică aici s-au inventat tirolienele pentru turiști acum câteva zeci de ani și sunt cele mai cunoscute din toată țara. Din păcate, nu am reușit să zbor peste junglă din cauza vântului extreme de puternic, iar tirolienele au fost închise L. În schimb, am fost la grădina cu orhidee, unde am văzut cea mai mică orhidee din lume, dar și la ferma de fluturi și am mers din nou peste “hanging bridges” prin cloud forest.

Rincon de la Vieja – aflată în nord-vestul țării, aproape de granița cu Nicaragua, aici găsești vulcani noroioși (diferiți însă de cei de la Buzău) și am făcut ultimul trekking prin pustietate, “vânând” fluturi și luând la picior zeci de pârâuri reci de munte. Evident, nu am ratat să mă îmbăiez în izvoarele calde vulcanice din zonă.

 

Viza de Costa Rica

Nu ai nevoie de viză de Costa Rica, ci doar de pașaport valabil. Teoretic, trebuie să dovedești că ieși din țară (cu un bilet de avion sau chiar și de autobuz spre țara învecinată), dar nimeni nu ne-a întrebat nimic. De altfel, a fost dificil să găsim vama costaricană în punctul de frontieră de la Paso Canoa – era ascunsă bine și am fi putut trece fără nicio dificultate, fără a fi controlați, dar era bine să ai ștampilă de intrare la ieșirea din țară, așa că, după ce am întrebat în dreapta și în stânga, am descoperit cu greu clădirea unde am primit ștampila de intrare. Teoretic, ar trebui să le arăți și o carte de credit sau 500 de dolari cash, dar nimeni nu părea să se sinchisească de această cerință.

 

Cazare

Apartamentos Herrera – genial… sunt de fapt niște viluțe cu bucătărie utilată cu de toate (supermarketul este la 5 minute de mers în mâini) la 74 de dolari pentru 2 persoane (pot încăpea liniștit și mai multe). Viluțele au etaj, așa că poți prinde o vilă la 74 de dolari doar pentru tine. Proprietarul este foarte simpatic și săritor. Recomandabil!

Hotel Las Tres Banderas, între Quepos și Manuel Antonio National Park. “Tres Banderas” înseamnă “Trei steaguri” și vor să sugereze că proprietarii sunt polonezi de cetățenie americană, care locuiesc în Costa Rica… cele trei steaguri care apar inclusiv pe fundul piscinei sunt cele ale Poloniei, Statelor Unite și Costa Ricăi. Hotelul arată foarte bine, are piscină, camere luminoase, este plasat perfect pe șoseaua dintre Quepos și Manuel Antonio (autobuzul trece prin față cel puțin o dată la un sfert de oră), dar proprietarii sunt departe de conceptul de ospitalitate, ai senzația că îi deranjezi să le fii oaspete și că de abia așteaptă să scape de oaspeți. Fiind construit pe pământul cel mai scump din Costa Rica, cazarea este de asemenea scumpă, o cameră dublă costând între 60 și 80 de dolari pe noapte, în funcție de sezon.

Kaps Place San Jose – mi-a plăcut mult, mai ales prin atitudinea foarte prietenoasă și “can do” ale celor de la recepție. Ne-a trimis mașina să ne ia de la autogară (am dat un mail cu câteva ore înainte, spunându-le la ce oră sosim) și deoarece în mail a spus că transferul costă 10 dolari pentru 5 persoane (în realitate, ar fi fost 20 de dolari), prețul a rămas 10 dolari. Nu am stat prea mult (am ajuns seara târziu, am plecat la prima oră dimineața), dar are o multitudine de tipuri de camere, e foarte colorat și, în plus, are cel mai bun și complex mic dejun pe care l-am mâncat în Costa Rica. Prețurile variază între 45 și 60 de dolari pe dublă, în funcție de cameră.

Cabinas El Icaco Tortuguero ‒ vrei să te simți cu adevărat în Caraibe… căbănuțe din stinghie, colorate, la doi pași de plajă și, mai ales, un pavilion plin cu hamace? Icaco este locul perfect. Camerele sunt însă cam mici, dar asta conta mai puțin când ai hamacul în fața camerei și plaja la doi pași! Deși în mijlocul sălbăticiei, Internetul merge superbine. Halatul? 30 de dolari dubla.

Hotel Bijagua Fortuna / Arenal ‒ probabil, cel mai luxos hotel în care am stat în Costa Rica (în competiție cu cel din Rincon de la Vieja). Camere mari, ditamai piscina și, mai ales, o privire senzațională a vulcanului (în caz că urci la etaj și muntele nu e învelit în nor). Se află cam la un kilometru de orașul La Fortuna, dar e practic lipit de ditamai supermercado-ul. Tarif: 70 de dolari dubla.

În orășelul La Fortuna, centrul turistic al Arenalului, am descoperit (la sugestia cuiva pe Facebook) și un hotel românesc! E vorba de hotelul Oriuma, care este deținut de un cuplu costaricano-român (el, costarican, a studiat în România, iar doamna Iulica s-a mutat de peste 30 de ani în Costa Rica. Nu am văzut camerele, am înțeles că prețul ar fi de 60 de dolari (prețul mediu prin zonă), dar ne-am simțit bine să vorbim românește tocmai prin Costa Rica (mai aveau oaspeți români din Canada).

În Monteverde, am stat în Sloth Backpackers, în plin centrul orășelului, la doi pași de absolut orice. Patroana, o blondă spirt, este o enciclopedie de sfaturi de călătorie nu numai din zonă și te poate orienta rapid ce merită să vezi și să faci din tona de oferte din Monteverde. Dubla cu mic dejun costă 45 de dolari + 13% taxe, dar poți să iei doar un pat în camerele de hostel – 12,50 dolari + taxele de cap de backpacker.

El Riconcito în parcul național Rincon de la Vieja – save the best for last, zice cântecul… și așa a fost. Mi-a adus aminte de lodge-urile luxoase din safariurile africane, o ditamai vilă într-un cadru natural mirific… Practic, locuiești într-un parc, auzi cârdurile de papagali guralivi. Prețul – 65 de dolari pentru o cabină în care pot dormi până la patru oameni (două paturi mari), inclusiv micul dejun. Prețul mâncării la cină este relativ ridicat pentru Costa Rica, dar, deh, stai într-un lodge de lux, îți permiți din când în când. Dacă vrei ceva mai ieftin, poți dormi în orașul Liberia și să vii cu taxiul până la intrarea în parcul național (30 USD)… dar mi-a plăcut mult în Riconcito… O aroganță care merită, mai ales că venea Nicaragua cu prețurile sale foarte prietenoaaaaase.

 

Bani / schimb valutar în Costa Rica

Costa Rica are o valută proprie, se numește colon, dar circulă în paralel cu dolarul. 1 dolar = circa 530 – 540 coloni, dar rata de schimb nu e fixă, în timpul lui 2014 dolarul a fost și 580 de coloni, dar și 510. Peste tot se plătește și în dolari, dacă vrei. Uneori, la rata oficială (în general, în supermarket), alteori la rata de 1 dolar = 500 de coloni (deci pierzi cam 10%). Personal, am scos coloni din ATM care sunt frecvente, dar poți să călătorești liniștit, plătind peste tot în dolari și să primești, eventual, coloni ca rest.

 

Securitatea în Costa Rica

Costa Rica este o țară sigură, dar, evident, trebuie să fii atent. Nu există locuri cu adevărat famate, exceptând San Jose, în capitală, dar pe care nu am vizitat-o. În rest, în parcurile naționale, trebuie să fii atent să nu fii mușcat de cine știe ce lighioane. În parcul național Corcovado este interzis să intri fără un ghid și chiar nu ai avea toate doagele dacă te-ai duce fără.

 

Limba

Învață spaniola! Chiar și în zonele foarte turistice, nu foarte multă lume vorbește engleza. Vei supraviețui fără a vorbi spaniola, dar de preferat să habla un poco!

 

Mâncare

Mâncarea națională este celebrul gallo pinto (orez și frijoles, un soi de fasole neagră), de care te vei lovi peste tot. Și pentru că cea mai bună salată este carnea de vită, nu rața casado, o combinație de salată, carne (în general, de vită) și destul de des orez.

 

Internet în Costa Rica

Găsești prin hoteluri și numeroase restaurante sau baruri, nu este o problemă. Viteza este rezonabilă, inclusiv în mijlocul deltei, la Tortuguero!

Dacă ați fost prin Costa Rica și aveți mai multe ponturi, vă rog să le adăugați aici, la comentarii. Iar dacă aveți de gând să mergeți și aveți întrebări… nu ezitați să le puneți :).

Imagini Costa Rica

01. Plaja Manuel Antonio.JPG

Ce faci in Costa Rica ? Pai sa zicem … plaja

02. Maimute in Manuel Antonio, Costa Rica.JPG

sa vezi animale in libertate

03. Tortuguero, Costa Rica.JPG

sa te plimbi cu barca dupa caimani pe canalele din zona Tortuguero

04. Calarie in Arenal, Costa Rica.JPG

Sa calaresti

05. Hanging bridges, La Fortuna, Costa Rica.JPG

sa traversezi podurile suspendate pe deasupra junglei

06. Trekking in Rincon de la Vieja.JPG

E musai sa faci trekking prin jungla

07. Papagal in Costa Rica.JPG

sau sa „vanezi” papagali si alte pasari 🙂

08. Apartamentos Herrera Puerto Jimenez.JPG

Din hotelurile in care am stat – Apartamentos Herrera in Puerto Jimenez

09. Hotel Tres Banderas Quepos, Costa Rica.JPG

La Tres Banderas in Quepos

10. Cabinas El Icaco, Tortuguero.JPG

O mostra autentica de Caraibe – Cabinas El Icaco Tortuguero

11. Hamac in Panama.JPG

12. Hotel Bijagua Arenal.JPG

Hotel Bijagua – La Fortuna… mai incolo, este vulcanul Arenal

13. Sloth Beackpackers Monteverde, Costa Rica.JPG

Sloth Backpackers – Monteverde

14. Riconcito Lodge.JPG

Riconcito la portile Rincon de la Vieja

15. Camera in Riconcito.JPG

Si cam asa arata o camera

16. Autogara San Jose.JPG

Autogara din San Jose – se asteapta in ordine

17. Autogara Costa Rica.JPG

O alta autogara din Costa Rica

18. Autobuze.JPG

19. Cursa de San Jose.JPG

Autobuzul fan al cailor ferate 🙂

20. In autobuz prin Costa Rica.JPG

Uneori mai trebuie sa calatoresti si in picioare 🙂

21. Ferry Tortuguero.JPG

Barca de Tortuguero 🙂

22. Bus - ferry - bus Arenal - Monteverde.JPG

Ferry-ul El Golfito – Puerto Jimenez

23. Urcare in ferry Monteverde, Costa Rica.JPG

Bus-ferry-bus (20 dolari) de la Arenal la Monteverde. Asa se coboara bagajele 🙂

Categorii:
Costa Rica

Comentarii

 • Mircea spune:

  Costa Rica trebuia să fie destinația mea post nuntă, doar că am schimbat-o (destinația) în ultima clipă cu Republica Dominicană. Acum, citind aici și comparând cu ce-am văzut acolo, parcă-mi pare rău…

 • Pitzifelnic spune:

  Noi se cheama ca am ales practic calea a 3-a: o sa zburam la San Jose din Madrid, dar cu escala in State si o sa ne deplasam cu masina inchiriata…. 🙂

 • Marius W. spune:

  Din Europa mai zboară și Condor Airlines – mai exact din Frankfurt.

  Transportul local în Costa Rica este de două feluri: Colectivo și Directo. Primul este puțin mai ieftin dar oprește într-o infinitate de stații (cam pe principiul microbuzelor de la noi), în timp ce Directo oprește doar în stațiile mai mari. Amândouă sunt totuși foarte ieftine.

  La lista locurilor faine enumerate de Cezar, mai adăug și Peninsula Nicoya, cu niște plaje de vis al căror nisip alternează de la cel auriu la cel negru (vulcanic). Locuri perfecte pentru a învăța sau a-ți perfecționa tehnicile de surfing, apă călduță și fructe de mare delicioase 🙂
  În zona Arenal se mai pot face trasee pe la baza vulcanului Arenal sau pe fostul vulcan (acum stins) Cerro Chato. Traseele se pot face și fără ghid dacă aveți cât de cât orientare și o hartă. Sus vă așteaptă un lac vulcanic în care puteți să vă răcoriți. Merită!

  Confirm – Cabinas El Icaco Tortuguero sunt de vis!

 • Loredana spune:

  O alta varianta de a calatori in Costa Rica este cu o masina inchiriata. Noi am fost in luna martie (https://calatorieinjurullumii.wordpress.com/2015/03/28/costa-rica-what-a-feeling/) si am facut aproximativ 3500 de kilometri prin Costa Rica. Am reusit sa vedem marile atractii turistice: Vulcanul Poas, Vulcanul Arenal, Cahuita, plaja Tamarindo, Parcul Manuel Antonio si Corcovado.
  Circulatia in San Jose este destul de haotica, dar in afara capitalei, drumurile sunt mult mai bune decat ne-am fi asteptat. In plus, poti opri oricand doresti pentru a poza sau a filma peisajele spectaculoase pe care aceasta minunata tara le ofera.

 • Liana Marcu spune:

  Cat a costat excursia in Corcovado cu agentia Osa Wild? Am comunicat cu ei ,dar mi-au dat niste preturi uriase : 280$/pers.,pt. doua zile si o noapte dormita la Sirena( doar la cort se mai fac cazari si asta implica sac de dormit) . Noi suntem trei,doi adulti si un copil, deci …aproape 900$. Incerc sa gasesc o varianta mai ieftina sa bagam un pic nasul in Corcovado. In celelalte parcuri,pt. canopy tour sau tirolienele ,doar prin agentii se puteau lua bilete? Daca te duceai la intrarea in parc ,iti puteai lua aceste tururi mai ieftin?
  Multumesc

  • Imperator spune:

   Iti dau copy / paste din mailul lor. Eram 5 adulti pentru un tur de 2 zile (am fost in decembrie 2014). Nu stiu nici un canopy tour sau tiroliene in Corcovado, in Corcovado este doar natura salbatica.

   Park entrances $ 150.00
   Accommodation $ 40.00
   Meals $ 202.00
   Guide p/person p/day $ 40.00
   Guiding service total $ 400.00
   Grand Total $ 792.00

 • Lidia spune:

  In decembrie voi ajunge si eu in Panama si Costa Rica si as avea cateva intrebati.Ai scris mai sus ca poti calatori cu avionul. Care ar fi costurile?
  Care este cea mai convenabila provincie in care m as putea caza,sa am acces la cat mai multe obiective turistice,plaje?
  Cat timp iti ia sa ajungi dintr un loc in altul,mentionez ca stau doar 7 zile:) .
  Excursiile le iau prin agentie sau la fata loculi,cum convine mai bine?
  Multumesc!

  • Imperator spune:

   Buna
   Eu am stat vreo luna si traseul a fost Panama (acolo am aterizat venind din Europa) – David (cu avionul pentru ca ma grabeam sa ajung in Costa Rica inainte de Craciun cand cica nu ar fi mers transportul in comun. Eu am aterizat pe 23 dec seara in Panama si era musai ca pana pe 24 seara sa ajung in Puerto Jimenez 🙂 Si era unica solutie, cu autobuzul era un riscant sa nu mai prindem ferry boatul din Golfito. Apoi Puerto Jimenez – Parcul National Manuel Antonio – San Jose – Tortuguero – Arenal (Fortuna) – Monteverde – Rincon dela Vieja – insula Ometepe (deja in Nicaragua) – Granada – Leon – Managua – zbor cu avionul in Panama si acasa.

   In cazul tau. Pretul biletelor de avion variaza de la o ora la alta, de la o zi la alta. Arunca o privire aici http://www.momondo.ro/ si uite-te la datele tale. Nu prea exista low-costuri in America Centrala si preturile sunt relativ mari. Atentie, sunt 3 aeroporturi in Panama (Tocumen, cel mare, Albrook, cel folosit in special pentru zboruri interne si Balboa, fost aeroport miliar din zona de ocupatie americana, redeschis ca aeroport civil acum vreo 2 ani, deci cand simulezi Panama – San Jose alege si zona).

   Unde sa stai ? Nu exista un loc de unde sa le faci pe toate 🙂 Trebuie sa te decizi… daca te ajuta, citeste aici toate articolele despre Costa Rica http://www.imperatortravel.ro/categoria/destinatii/america-de-nord-si-centrala/costa-rica Costa Rica are o retea de transporturi rutiere OK, dar totusi distantele sunt relativ lungi (Manuel Antonio – San Jose vreo 4 ore, San Jose – Tortuguero vreo 6 ore cu tot cu ferry, San Jose – Arenal vreo 2 – 3 ore). Exista de asemenea si shuttle-uri mult mai scumpe decat autobuzele obisnuite, dar ceva mai rapide (nu le-am folosit).

   Excursiile le poti lua fix cum te face sa te simti tu mai comfortabil 🙂

 • Lidia spune:

  In functie de ceea ce vrei sa faci si unde vrei sa mergi iti cauti cazarea la fata locului,sa inteleg ca nu convine sa stai intr o provincie si de acolo sa faci excursii?

 • Andrada spune:

  Foarte bun micul tau ghid, relevant si util. Tocmai am fost intr-o excursie de 14 zile in Costa Rica. A doua jumatate a lunii decembrie, deci. Este inceputul verii la ei, excluzand coasta Caraibe unde e inceputul sezonului ploios. Este o perioada foarte ok pentru a vizita, exceptand o oarecare aglomeratie in ziua de Craciun si in weekend-uri.

  Am vizitat zona muntoasa din nord (parcurile nationale Volcan Arenal, Volcan Tenorio-Rio Celeste, Volcan Rincón de la Vieja, cascada Llanos de Cortes si Monteverde – plin de canopy tours si unde se afla cea mai lunga tiroliana din Costa Rica), o parte din coasta Pacificului (cascada Verde si parcurile nationale Manuel Antonio si Corcovado), am facut rafting pe raul Pacuare (al 5lea din lume recomandat pentru rafting – nu pentru dificultate ci pentru frumusetea peisajului pe care il traverseaza) si am vizitat in cele din urma coasta Caraibe, in speta Puerto Viejo de Talamanca si parcul natural mixt Gandoca-Manzanillo (o zona hippie unde se face surf cam tot anul sau snorkel si scufundari in septembrie-octombrie cand e apa cristalina si nu sunt valuri, aici fiind unul din cele mai importante recifuri de corali ramase in Costa Rica; satul Manzanillo este inima culturii afro-caribene a tarii; Puerto Viejo este foarte animat, plin de localuri si restaurante, de turisti si voluntari, o atmosfera boema si relaxanta).

  De mentionat ca pe traseele de trekking este mai mereu mult noroi (chiar si vara) asa ca sunt necesari bocanci de munte sau de cizme de cauciuc.

  Am putut face toate astea deoarece am inchiriat o masina 4×4 – ceea ce recomand oricui isi doreste sa viziteze Costa Rica. In perioada asta preturile sunt mai ridicate fiind inceput de sezon si sarbatorile de iarna, dar costul de 300€/14 zile (plus 270€ asigurare full pentru cine doreste) consider ca s-a meritat.

  As dori sa adaug la ceea ce ai expus faptul ca la toate traseele facute pe munte, prin jungla, la cascade si chiar anumite plaje a trebuit sa platim intrare. Osciland intre 3-15€/persoana intrari fara ghid sau 20-80€/persoana intrari cu ghid (obligatoriu in Corcovado, unde cei 80€ nu se justifica chiar daca includ transport cu barca, 4 ore cu ghid prin padure si masa de pranz).

  Ah, si pentru mancat in oras recomand restaurantele locale (se numesc “soda”) unde costa 10-20€ fel principal+o bautura pentru 2 persoane.

  O tara superba pentru cine iubeste natura, animalele si activitatile in aer liber.

 • Monica Susan spune:

  Buna ziua,

  O sa vizitez Costa Rica , mai exact Guanacaste ( Hotel Dreams Las Mareas )in data de 30.12.19 – 07.01.20 .

  As dori sa ma indrumati putin si ceva detalii in aceasta zona pentru a vizita si a nu rata aceste locuri.

  Va multumesc.
  Cu amabilitate, Monica Susan.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest