Nicoleta Sandulache, despre hostelul romanesc din Costa Rica

Hostel Transilvania - San Jose, Costa Rica

De cate ori umblu prin lume, imi place sa trag la vreun restaurant romanesc sau, eventual, sa dorm la un hotel detinut de romani (ma rog, ultima nu mi s-a intamplat niciodata, pentru ca de fiecare data cand am gasit asa ceva pe diverse meridiane, fie aveam deja rezervare platita – cum a fost in La Fortuna, Costa Rica, fie am auzit mai tarziu de ei. Dar si asa, am scris cateva articole despre hoteluri, agentii si restaurante romanesti din lume, practic, o lista. Astazi, public un interviu cu o compatrioata care si-a deschis un hostel in indepartatul San Jose, capitala statului Costa Rica. Un hostel romanesc. Si daca ajungeti pe acolo, poate luati in considerare ideea de a sta intr-un colt de Romanie din America Centrala. Nicoleta Sandulache, ai legatura.

Cum ati ajuns sa va deschideti un hostel in Costa Rica si de ce?

In urma cu cativa ani, lucram la o banca din Bucuresti, iar prin natura profesiei mele vorbeam zilnic in strainatate. Respectivul centru operational era tocmai in Costa Rica, in acest fel am legat o frumoasa prietenie cu viitoarea mea asociata Siang Prat Gomez. Am invitat-o sa ne viziteze tara si a raspuns prezent. Asa de tare i-a placut Romania, ca a revenit de patru ori. Deci, ce pot spune, cunoaste Romania poate mai bine decat multi romani, ar vrea intr-o zi, mai apropiata sau mai indepartata, sa se mute in Romania, undeva la munte, unde sa avem o pensiune turistica, poate undeva in zona Arieseni, Garda de Sus.

Dupa ce am vizitat castele, orase si restaurante medievale, evident ca am cazat-o la pensiuni turistice, iar atunci i-a venit aceasta idee: De ce sa nu punem in practica ceea ce a vazut si i-a placut? Dupa multa munca, ideea a prins contur, iar la ora actuala hostelul nostru este compus din trei camere, dupa cum urmeaza:

– o camera single cu baie separata si tv, dvd, cablu, internet WIFI de mare viteza, are intrare separata, 30$/noapte. In pret intra si micul dejun si extraoptiuni: paturi, perne, uscator de par;

– o camera cu trei paturi etajate, adica sase locuri de cazare, 16$ patul, cu mic dejun inclus, internet in toata proprietatea nelimitat, cu baie la comun;

– o camera dubla, cu pat matrimonial pentru cupluri, tv, dvd, cablu, internet, 45$ pe noapte cu extraoptiuni incluse (uscator de par, incalzitor, paturi, perne, casca de baie) cu intrare separata si baie privata, mic dejun inclus.

 

Micul dejun este compus din doua optiuni la alegere, dar exista si mic dejun optional, platit separat de catre client. Micul dejun se serveste intre orele: 7:00 si 9:30.

De asemenea, in hostel mai avem: un living mare decorat medieval, iar pentru petrecerea timpului liber avem o masa profesionala de biliard, nu in ultimul rand un bar plin de delicatese si un mic magazin de suvenire.

– un mic restaurant medieval cu sase-opt locuri, unde se pot servi pranzul si cina, cu comanda ferma in avans. Servirea se face in stil medieval, adica se poate manca direct cu mana, fara furculita, pe platouri de lemn avand cantitati generoase de mancare, care se pot uda cu o tuica „Dracula’s Nightmare” sau o muratura „The Kiss of Dracula” handmade, preparata de noi.

– o camera speciala pentru servirea micului dejun (care este inclus in pret);

– o gradina decorata in stil sportiv, numita Arena, unde sunt postere si bannere cu Gica Hagi, Nadia Comaneci (in marime naturala), fulare, fanioane si tricouri sportive, joc de fotbal,

– un muzeu etnografic, unde avem expuse costume populare din diverse zone geografice ale Romaniei, unele exponate avand o vechime impresionanta;

– bucatarie dotata si utilata atat cu aragaz pe gaz, cat si cu unul electric. Dispunem de plita si grill, friteuza, iar in gradina exista un alt aragaz.

– pentru spalat exista masina profesionala de spalat si uscat rufe, pe care o folosim noi, iar daca clientii doresc sa le spalam rufele, vor plati acest serviciu extra, nu este inclus in pret.

– avem un magazin de suvenire;

– De asemenea, hostelul nu este numai un loc de relaxare, este si un loc plin de istoria si geografia Romaniei, impletit cu frumusetile naturale ale Republicii Costa Rica. Hostelul este decorat cu portrete ale unor personalitati istorice din toate cele trei Tari Romanesti: Transilvania, Moldova si Valahia, mitul lui Vlad Tepes (Dracula), armuri (in marime naturala), scuturi, panoplii, buzdugane, sabii, coifuri, palose medievale etc.

 

Este un fel de mica Romanie in inima Costa Ricai, sa impletim istoria Romaniei cu frumusetile naturale ale Republicii Costa Rica. Este un proiect la care visasem, asa ca am spus da acestei idei si am inceput o noua viata in martie 2015.

 

Cum e viata din Costa Rica, fata de cea din Romania?

Viata este mult mai calma, fara agitatie, fara stres. Sincer, eu nici acum, dupa aproape doi ani, nu m-am obisnuit, totul este foarte lent, din punctul meu de vedere. Mi se pare ca oamenii se misca foarte incet, eu fiind obisnuita cu ritmul trepidant din Europa si sa rezolv totul repede. S-au facut statistici la nivel mondial si s-a descoperit ca oamenii din Costa Rica sunt cei mai fericiti si mai relaxati de pe Glob.

 

Ce obiceiuri culinare ciudate ati descoperit in aceasta tara exotica?

Nu as putea spune ca au obiceiuri culinare ciudate, ci au un fel aparte de a manca, evident este comun aici. De exemplu, la micul dejun se serveste ceva traditional, care se numeste Gallo Pinto. Este o combinatie de orez alb cu fasole neagra, se pot adauga smantana, oua si platano maduro (un fel de banana) prajita.

Au o supa traditionala care se numeste Olla de Carne, compusa din carne de vita si multe legume. Aceasta se poate manca in mai multe feluri, legumele cu supa si carnea se mananca cu o garnitura de orez alb. Am crezut ca doar in tarile asiatice si in India se mananca orez, dar pot spune ca in Costa Rica orezul se consuma in cantitati foarte mari, la fel si fasolea neagra, rosie, alba – mostenire a zonei caraibe si a Americii Centrale.

Se consuma carne de porc, pui, carnati, vita, mai putin iepure, curcan si miel.

 

De ce fel de mancare romaneasca va este cel mai dor?

Sincer, nu imi este dor de nici o mancare romaneasca. Hobby-ul meu este gastronomia, absolvind cursuri de calificare si de perfectionare in tara, asa ca sunt bucatar cu acte in regula si imi pregatesc tot ce poftesc, adica ma rasfat. In schimb, e mai greu cu ingredientele. De exemplu, se gasesc mai greu: leustean, telina, pastarnac, patrunjel radacina, dar se gaseste cilantro sau culantro.

De asemenea, nu gasesti bors, esenta de rom, zahar vanilat si multe alte lucruri europene, dar se gasesc foarte multe lucruri din SUA sau produse specifice Costa Ricai, cum ar fi fructe si legume ca chayote, camote, chile, pitaya sau dragon fruit, granadilla, jocote, zapote, mamon, cacao fruit, cocos.

 

Cum privesc cei din Costa Rica tara noastra? Ce stiu despre ea?

Oamenii din Costa Rica cunosc faptul ca Romania este tara Nadiei Comaneci, a lui Gheorghe Hagi si, nu in ultimul rand, a lui Dracula. Cunosc faptul ca am trait in comunism si ca Nicolae Ceausescu a fost un dictator.

Multi dintre ei au studiat in Romania, deci stiu bine tara noastra, obiceiurile si frumusetile Romaniei. De asemenea, sunt romani stabiliti de multi ani aici, iar unii dintre ei sunt implicati in afaceri si in politica. Sincer, doar persoanele cu o anumita pregatire pot localiza Romania pe harta.

 

Gatiti pentru prietenii din Costa Rica si mancare romaneasca? Care li se pare cea mai gustoasa?

Da, am organizat evenimente romanesti si vedeta a fost vestita Tochitura a lu’ tanti Florica din Alexeni (gasiti reteta pe blog) si in diverse site-uri culinare, precum si demonstratia live din cadrul evenimentului Bucharest Food Festival 2010), mici, platouri medievale cu carnati, cotlete, frigarui, pui intregi serviti pe sabie, cartofi aurii, sos de usturoi si salata de varza, un adevarat festin ca in perioada medievala.

Ar mai fi salata de vinete, salata de ardei copti, ciorba de vacuta si multe alte preparate cu care ii asteptam pe clientii care ne vor trece pragul.

Meniul detaliat, atat pentru restaurantul medieval, cat si pentru activitatea de catering events, se gaseste pe site-ul hostelului nostru. Tot acolo, avem rubrica de contact: contacttransilvaniahostel@gmail.com.

 

Cat de pasionati de gatit sunt cei din Costa Rica? Exista emisiuni dedicate gatitului sau concursuri culinare?

Dau o atentie deosebita mancarii, se mananca foarte mult in oras, toate cele trei mese ale zilei, si sunt foarte deschisi la a incerca o mancare noua din diverse colturi ale lumii, asa ca exista potential.

Ei respecta foarte clar orarul de masa si fiecare costarican tine acest obicei, iar consumul de cafea este foarte mare, tinand cont ca Republica Costa Rica este in primele trei tari ale lumii ca producatoare si exportatoare de cafea.

Da, au multe emisiuni gastronomice, incepand cu matinalele care au rubrici speciale dedicate gatitului, precum si emisiunile Sabores, Cocinando con Tia Florita. Concursuri culinare nu am vazut eu, dar poate ca exista.

 

Alaturat, o sa atasez cateva linkuri despre noi, iar mai multe detalii se gasesc pe site si pe Facebook. Iti atasez 2 linkuri si cu review-uri din booking, unde avem 8,3, si din airbnb.

Imagini Transilvania Hostel – San Jose, Costa Rica

01. Transilavania Hostel San Jose

02. Camera hostel Transilvania

Camera privata

03. Camera Transilvania

04. Holuri

Peste tot gasesti imagini din Romania

05. Camera de zi

Poti sa bagi si un biliard

06. Camera de zi

07. Vlad Tepes

08. Hagi

Cel mai cunoscut roman la nivel international e si la San Jose

09. Straie romanesti

Straie romanesti in America Centrala

10. Ie romaneasca

11. Ie romaneasca Costa Rica

12. Familia regala romana

Si familia regala e prezenta

13. Ceramica romaneasca

Ceramica romaneasca

14. Farfurie

15. Mancare romaneasca

Gastronomie romaneasca la mii de kilometri de tara

16. Restaurant romanesc Costa Rica

Sunt curios ce gust au micii de Costa Rica 😉

17. Restaurant transilvan

 

Comentarii

  • Felicitari pentru curajul de a deschide si promova gastronomia si cultura romaneasca! Superbe pozele!

    Aurora 15 februarie 2017 14:47 Răspunde
  • Multumesc cezar pentru articol si multumesc Aura pentru frumoasele cuvinte.

    nicoleta 15 februarie 2017 16:31 Răspunde
  • Felicitari pentru initiativa si va doresc/im MULT SUCCES! In viitorul cat mai apropiat dorim/esc sa ne/ma stabilim/esc in zona Quepos. Stiti ceva romani pe acolo? Retin ca in Jaco era Cornel Tabacaru, pe care l-am cunoscut aici, in Toronto. Si parca si Adrian Pintea? Multumesc.

    john St. 6 martie 2018 0:40 Răspunde
    • Multumesc mult si astept sa ne cunoastem.

      Nicoleta 6 martie 2018 5:36 Răspunde

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii