România va deveni centrul turismului spațial: Virgin Galactic își construiește baza spațială la Babadag

Lansare spatiala.jpg

De ani buni, mai precis după Revoluție, ne tot căznim la nivel intelectual, că la nivel de fapte mai puțin, să descoperim cum să punem România pe harta turismului mondial. Comuniștii realizaserăasta prin anii ’70, când reușeau să aducă avioane întregi de șomeri occidentali și cohorte întregi de Trabanturi, Skodițe și Fiat Polski pe malul Mării Negre. Comuniști, comuniști, dar știau ei cum e cu targetarea și cu marketingul turistic. Imediat după Revoluție, agricultura și turismul erau văzute ca fiind viitorul României. N-au fost să fie, au fost să fie IT-ul și fabricarea de automobile. Dar, de atunci, turismul este marea speranță neîmplinită a României. Mai demult, citisem un slogan care descria Brazilia: “Brazil is the country of the future and it will always be!”. Așa și cu turismul… “Turismul este viitorul României și întotdeauna va fi!”.

Mă rog, au mai fost planuri minunate. A fost Dracula Park pe val, s-a ales praful. A fost stațiunea Europa, și aia s-a născut speranță și a murit talent. Au mai fost tot soiul de activități mai mult sau mai puțin reușite. Ei bine, nu zic că turismul nu a crescut, dar îl citez pe bloggerul Matt Kepnes – “România este cea mai tare destinație de care nu a auzit nimeni”. Ei bine, se pare că această perioadă neagră se încheie acum. România și-a găsit calea în turismul mondial. Am aflat “pe surse” că azi, pe la sfârșitul zilei, Sir Richard Branson va anunța că România va deveni centrul mondial al turismului spațial – Virgin Galactic, compania vizionarului miliardar Sir Richard Branson, își mută operațiunile în România, prin construirea Babadag Space Center lângă orașul Babadag, județul Tulcea!

Ce este Virgin Galactic ? Poate că unii ați auzit de ea… este rodul gândirii lui Richard Branson, unul dintre cei mai apreciați și de succes miliardari ai lumii, care s-a gândit să promoveze turismul spațial. Până pe la începutul anilor ‘90, în spațiu nu ieșeau decât oameni megaantrenați pentru așa ceva, cosmonauți care ajungeau direct în cărțile de istorie ale țărilor lor, cu pieptul doldora de medalii. Dar prăbușirea Uniunii Sovietice și criza profundă care a lovit Rusia în anii ‘90 i-au dus pe cei care păstoreau subfinanțatul program spațial rus la o inovație – turismul spațial. Omul de afaceri Dennis Tito era primul turist spațial – după ce a plătit 20 de milioane de dolari, a ajuns în spațiu la stația orbitală internațională cu ajutorul unei navete Soyuz care a decolat de la stația spațială Baykonur, Kazahstan. Nu a fost singurul, l-au urmat câțiva care au plătit sume la fel de fabuloase. Ce și-a zis Branson – las’ că vă duc eu în spațiu pentru doar 200.000 de dolari! Evident, doritorii au luat cu asalt oferta lui Branson.

Care e ideea lui Virgin Galactic? Să zboare cu o navetă mică (doar doi piloți și până la șase pasageri) la 110 km deasupra Pământului. Practic, vehiculul Virgin Galactic nu ajunge în spațiu, ci in subspatiu, dar la o altitudine în care poți să experimentezi imponderabilitatea și să vezi Planeta Albastră din spațiu.

Din păcate, planurile mărețe ale lui Branson nu s-au prea concretizat până acum. Colac peste pupăză, anul trecut, naveta subspațială s-a prăbușit în timpul unor teste, iar un pilot a murit. De atunci, mare lucru nu s-a mai auzit de Virgin Galactic, dar Branson nu suportă înfrângerile așa ușor. A revenit la pasul de planificare și gândire al afacerii… Se pare ca l-a ajutat întâlnirea absolut întâmplătoare cu un călugăr tibetan care i-a oferit cărțile lui Pavel Coruț. După ce le-a devorat într-o singură noapte, Branson a decis că România este THE PLACE. A venit, a studiat diverse locuri, a trimis specialiști în bio și exo-energie și a decis – Babadag este locul perfect pentru construirea bazei spațiale de unde pot să decoleze în cele mai bune condiții navetele Virgin Galactic.

Anunțul oficial va fi făcut peste câteva ore, când o să se trezească Sir Richard din somn (acum este încă noapte de cealaltă parte a Oceanului) și va consta în informarea asupra mutării operațiunilor Virgin Galactic din Arizona la Babadag, construirea Virgin Babadag Space Center și numirea în funcția de CEO a austriacului Felix Baumgartner, datorită faptului că acesta este specialist nu numai în stratosferă, ci și în parașute de tot felul.

Mă aștept ca apariția Virgin Babadag Space Center să aducă și compania aeriană a lui Branson, Virgin Atlantic, în România. Din ce au transpirat sursele, cel mai probabil Virgin va alunga guguștiucii care și-au făcut cuib pe pista Aeroportului “Mihail Kogălniceanu”, planurile actuale fiind ca Branson să lanseze o companie intercontinentală numită Virgin Mer Noire (dintr-un motiv care îmi scapă, Branson crede că limba noastră este franceza) cu hub-ul la Constanța.

În fine, după atâta amar de vreme, știri nemaipomenite… Miliardarii Planetei vor veni în România să zboare în spațiu!

Categorii:
1 Aprilie

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest