Croaziere EXIMTUR – cu vasul printre taramurile nordului

EXIMTUR croaziera 1

Printre cititorii acestui blog se afla destui pasionati de croaziere, asa ca, din cand in cand, voi semnala oferte de croaziere, dar si programe de croaziere care mi se par interesante. Cum am mai scris in mai multe randuri si chiar am dedicat un serial intreg, am fost si eu acum cativa ani intr-o croaziera prin Mediterana si m-am lamurit ca oferta de croaziere nu este interesanta strict pentru pensionari. Chiar a fost o experienta interesanta, inclusiv in ziua in care nu am acostat si am fost doar pe mare. Am vizitat niste locuri faine – Barcelona (de unde ne-am imbarcat), Monaco, Roma si Pisa, dar daca ma intrebati, daca ar fi sa mai merg intr-o croaziera, as alege fara indoiala o croaziera in Marea Nordului de-a lungul coastelor de o frumusete aparte ale Norvegiei, acele fiorduri pe care le-am vazut acum doua decenii, dar pe care mi-e greu sa le uit. Dar hai sa aruncam o privire pe oferta EXIMTUR.

Imbarcarea are loc in portul Kiel din Germania, unul dintre porturile cele mai populare, cand este vorba despre vasele de croaziera. Vasul este MSC Musica al companiei italiene MSC. V-as recomanda, daca puteti, sa veniti cu vreo zi, doua inainte, pentru ca prin zona mai sunt niste locuri faine care merita descoperite, vechile orase hanseatice Hamburg, Lubeck, Bremen, dar si Kiel, care a facut parte din aceasta liga negustoreasca ce a dus la prosperitatea respectivelor orase, lucru reflectat in zilele noastre in cladirile istorice ramase din acea perioada de aur a comertului la Marea Baltica.

Prima oprire va fi in Copenhaga, capitala Danemarcei, un oras pe care l-am vizitat tot acum doua decenii si pe care l-am indragit. La dispozitie aveti zece ore (vaporul trage in port la ora 8:00 si pleaca la 18:00) si iata ce merita sa vedeti. In primul rand, nu trebuie sa ratati micuta Sirena, statuia-simbol a Copenhagai. Asta nu va va lua prea mult timp, e doar o statuie 🙂

Nu ratati sa va plimbati de-a lungul apei in vechiul port al orasului, Nyhavn, inconjurat de cladiri foarte colorate. De aici, puteti lua un mic vas de croaziera (daca tot aveti o vacanta pe apa, incercati si un vas mai mic J), care va poate duce sa vedeti cartierul Christiania, practic un cartier al orasului, dar fondat ca un „oras liber” de hippioti in 1971. Timp de decenii, s-a considerat ca este o zona unde guvernul danez nu are drept de interventie si, dupa ani si ani de controverse si conflicte, se pare ca s-a ajuns la o intelegere acum cativa ani. Ceea ce e cert, Christiania este in continuare o localitate „alternativa” cum rar poti sa vezi.

Nu rata sa te plimbi pe strazile pietonale ale orasului vechi, strazi comerciale ca in multe locuri din Europa, dar care duc spre palatul regal Amalienborg – nu rata parada garzii, la ora 12:00 fix. Garzile daneze au o uniforma similara celor britanice (inclusiv caciulile alea lungi), dar daca te astepti la o muzica militara martiala, vei fi surprins ca ferocele garzi daneze canta un soi de muzica de estrada…

 

Urmatoarele oprire va fi in punctul cel mai nordic atins – Hellesylt / Geiranger. Aici este tara fiordurilor, a acelor munti care parca se prabusesc direct in apa marii sau a golfurilor sapate de ghetarii istorici in stanca. Fiordul Geiranger se afla pe lista UNESCO a patrimoniului umanitatii, deci nu se poate sa nu fiti impresionati. Satul Geiranger este mic si pur turistic, dar aici merita sa te urci pe munti pentru privelisti. Exista mai multe optiuni, unele destul de „sportive”. De la agentiile din port, poti obtine o bicicleta si transport pana in varful muntelui, de unde poti cobori pe doua roti, inapoi, in port, admirand panoramele (se cheama „Sky to Fjord”), sau poti inchiria un caiac si sa te plimbi pe apele destul de reci ale fiordului.

Urmatoarea oprire este la Flam, un alt sat din fundul unui alt fjord (Sognefjord), sat in care am dormit o noapte in excursia mea de acum doua decenii si care se afla intr-un cadru natural incredibil. Ca si in Geiranger, aici poti inchiria biciclete si cobori pana la nivelul apei (in caz ca nu esti asa de sportiv sa urci panta abrupta) sau poti lua trenul Flam – Myrdal, care functioneaza pe cea de-a treia cea mai abrupta cale ferata din lume. Si, nu in ultimul rand, caiac pe fiord. Daca nu caiaciti prin Geiranger, incercati pe Sognefjord.

Urmatorul stop este tot in Norvegia, la Stavanger, pentru a descoperi nu numai frumusetile naturale ale Norvegiei, ci si civilizatia ei urbana – Stavanger este cel de-al patrulea oras, ca marime, al Norvegiei. Aici, merita sa va plimbati pe stradutele orasului vechi (care este foarte bine prezervat) si nu ar fi de ratat nici Muzeul Petrolului… Daca va intreaba cineva care sunt tarile care si-au construit bogatia pe petrol, va vin imediat in minte tarile arabe, cele din Golful Persic… ei bine, si Norvegia este o tara a carei bogatie s-a construit pe petrol, pe petrolul din Marea Nordului, iar muzeul din Stavanger este unul dintre cele mai bine facute muzee din lume dedicate aurului negru.

 

Stiu, multa lume ia croaziere nu numai pentru faptul ca, in fiecare zi, poate debarca in alta parte, ci si pentru experientele de la bord – mancare, bautura, spectacole, spa, sport etc., etc. Nu va fie frica, aveti timp si de astea – din toata croaziera, sunt doua zile in care vasul nu trage la tarm si aveti timp si de experienta de la bord.

Finalul excursiei are loc tot la Kiel. Pachetul oferit de EXIMTUR este pe data de 20 august 2016 si contine inclusiv zbor dus-intors din Bucuresti (la Hamburg) si transfer de la aeroport la port, si viceversa. Preturile incep de la 817 euro per persoana in cabina dubla si includ biletul de avion si transferurile, dar nu si taxele portuare si aeroportuare.

Mai multe informatii puteti gasi aici.

Traseul

EXIMTUR croaziera

Eximtur-logo
Categorii:
Diverse · Eximtur

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest