5 feluri de mancare grecesti care chiar imi plac

06. Grecia

Stiu, de obicei nu prea scriu despre mancare, dar cineva m-a provocat… Ce-ar fi sa scrii si despre mancare? Ce naiba sa scriu despre mancare? Nu prea imi place sa incerc mancaruri noi, am eu niste mancaruri care imi plac mult, dar trebuie sa recunosc ca am niste bucatarii care imi plac. Evident, imi place mult mancarea romaneasca, aici m-am nascut, aici traiesc, asa ca imi place mancarea romaneasca. Ce imi mai place? Imi place mancarea italiana cu pastele si pizza ei, evident, daca imi place mancarea romaneasca, imposibil sa nu-mi placa si mancarea balcanica ca doar bucataria noastra este inspirata la greu din cea balcanica. Am mancat de mi-am lins degetele in Georgia, dar si in Turcia, iar tara care mi-a ramas in minte ca locul in care am mancat de n-am mai putut este Siria. Noi am auzit de mancarea libaneza, dar este, de fapt, o bucatarie a Levantului, iar in Siria am mancat mult, mult mai bine decat in Liban. Pacat de tarisoara asta. Din Orient, pot spune ca in Japonia si Vietnam se gateste pe gustul meu, iar dincolo de Ocean nu pot sa nu salivez cand ma gandesc la vita argentiniana, dar si la cea chiliana (same, same). Unde am mancat prost? In Nord, in Scandinavia, si, fara indoiala, in SUA, unde este, probabil, cea mai proasta mancare de pe Pamant. Evident, daca mananci in restaurante superscumpe cu nu stiu cate stele Michelin, o fi mancare, dar, in rest, in restaurantele obisnuite, vei avea viziunea mancarii viitorului preparata de replicatoarele flotei stelare :).

Dar sa revin pe continentul gastronomiei de nota 10 si sa va zic ce imi place mult in… unde, unde… hai in Grecia.

 

Musaca – nu stiu daca este cea mai iconica mancare greceasca, dar imi place foarte mult musacaua. Aia greceasca, carne de vita maruntita bine, ceapa, usturoi, mirodenii, bine invelita in cartofi si cu un topping pufos de branza greceasca, ceva sos si niste rosii bine prajite.

Peste – ce va trece prin minte cand va ganditi la Grecia ? Acropole? Poate. Bisericile de la Meteora? Eventual. Syriza? Sigur ati uitat de anul trecut. Nu… plajele si marea, plajele acelea fine care iti mangaie talpile sau marea de o culoare electrica, pe alocuri. Asa ca este imposibil ca grecii sa nu fie niste maestri ai mancarii cu ingrediente provenind din largul marii. Stiu, multi saliveaza cand aud de calamari, dar mie, personal, nu-mi plac, dar am mancat niste peste legendar prin Grecia.

Gyros – gusturile mele nu par prea sofisticate, dar nici bucataria greceasca nu este cu adevarat sofisticata. Dimpotriva, exceleaza prin simplitate si gust. Da, imi place carnea bine facuta pe gratar, amestecata cu diverse legume intr-o pita aburinda. A… si pentru nimic in lume sa nu lipseasca tzatziki!

Tzatziki – Poate ar fi trebuit sa incep cu tzatziki. Cred ca este prima mancare greceasca pe care am incercat-o cand am mancat pentru prima oara in viata la un restaurant grecesc – asta se intampla la Maastricht, in timpul studentiei mele olandeze. Si de atunci nu pot sa ma abtin de cate ori intru in vreo taverna elena sa nu comand. La fel si cu verisorul sau – labnehul levantin!

Saganaki (sau halloumi). Trebuie sa recunosc ca am mancat pentru prima oara halloumi (branza de capra) bine rumenita pe gratar in Siria. Dar originea sa nu este din Levant, ci din arealul cultural grecesc, mai precis, din Cipru (a devenit foarte populara in perioada bizantina). Imi place rau gustul ei sarat, usor afumat si cu iz imprumutat de la carbunii pe care este prajita. Dar, cum spuneam, halloumi a cucerit tot bazinul est-mediteranean. Eu m-am indragostit de ea in Siria, dar stiu ca se gaseste cam prin toata zona.

 

Am zis sa raman la cinci feluri de mancare, dar nu pot sa nu admit ca imi place mult iaurtul grecesc (dar pentru nimic in lume combinat cu miere – stiu ca acesta este un desert extrem de popular prin Elada), branza feta (da, imi plac lactatele) sau celebrele souvlaki (frigarui) care, si ele, sunt mixate cu Dumnezeu stie ce, de au un gust specific (desi frigarui exista din Vietnam si pana in Romania, parca cele grecesti sunt altfel, probabil de la ceva mirodenii). Ce nu-mi plac? Dulciurile… Nu prea imi plac baclavalele si produsele similare pe care le gasesti din Iran pana in Corfu, pur si simplu mi se par lesinator de dulci. Dar asta nu inseamna ca nu iubesc mancarea greceasca.

Si daca vreti sa mancati bunatati grecesti direct de la mama lor de acasa, v-as sugera sa aruncati o privire pe ofertele de Grecia ale celor de la Europa Travel – au foarte multe cam peste tot, iar preturile sunt low-cost (Europa Travel se pozitioneaza ca fiind o agentie de turism low-cost), asa ca o sa va ramana bani si pentru a gusta din toate bunatatile grecesti. Lista completa de oferte pe Grecia le gasesti aici. Ca oferte speciale, poti gasi de la 199 lei cu autocarul aici, iar pentru cei care vor sa zboare pana in Grecia tarifele incep de la 251 de euro (+ taxe aeroportuare) si le gasesti aici.

Imagini – mancare greceasca

01. Tzatziki

Salata greceasca

02. Sarmale grecesti

Tzatziki troneaza intre niste sarmale 🙂

03. Branza Grecia

Grecia – tara branzei

04. Salata greceasca

Din nou salate

05. Scoici

Nici scoicile nu sunt de aruncat. Doar in stomac 🙂

 

 

Categorii:
Grecia

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest