Care sunt aeroporturile din zona Milano si cum putem sa ajungem in oras

01. Domul Milano

Pentru multa lume care doreste sa mearga la Milano, apare o confuzie in ceea ce priveste aeroportul. Exista numeroase companii care opereaza spre regiunea Milano si sunt nu mai putin de trei aeroporturi care, toate, sunt prezentate ca fiind Milano. Asa ca dupa cateva intrebari in ultimele luni, m-am gandit sa va prezint un pic cele trei aeroporturi din zona Milano, pentru a mai clarifica un pic lucrurile.

Aeroportul Malpensa. Este aeroportul cel mai mare, dar si cel mai departe de metropola italiana. Desi a fost operational din 1948, a devenit principalul aeroport al regiunii de abia in 1998, dupa ce autoritatile italiene au decis ca mult mai centralul Linate nu are spatiu de dezvoltare. Se afla la 55 km de Milano (am luat ca punct de reper Gara Centrala a orasului), undeva in nord, spre Alpi, si de multe ori este afectat de ceata care se revarsa dinspre Alpi, mai ales toamna si iarna.

Din aeroportul Malpensa ai urmatoarele optiuni de transport:

Trenul Malpensa Express. care face circa 30 de minute pana la statia Cadorna si 50 de minute pana la gara Centrale. Cadorna este o mica gara periferica, de unde trebuie sa iei mai departe metroul, autobuzul sau taxiul spre unde ai tu treaba. Un bilet pana in Milano costa 12 euro.

Malpensa Bus Express (sau Malpensa Shuttle) leaga Malpensa de gara Centrale cu autobuzul. Drumul dureaza o ora, o ora si ceva, iar biletul costa 10 euro.

Singura companie care opereaza pe aeroportul Malpensa din Romania este Wizz Air, dar doar spre Bucuresti.

 

Aeroportul Bergamo. Este aeroportul low-cost din regiunea Milano, mai este cunoscut si sub numele de Orio al Serie. Aeroportul se afla tot la circa 50–55 km de gara Centrale din Milano, dar nu spre nord, ci, mai degraba, spre nord-est, langa orasul Bergamo.

Ca si Malpensa, a fost un aeroport militar si apoi a operat cateva zboruri interne. In momentul aparitiei marelui proiect Malpensa, in anii ’80–’90 s-a pus problema inchiderii, dar explozia companiilor aeriene low-cost care prefera aeroporturi mai indepartate si mai ieftine l-au salvat, astazi Bergamo inregistrand nu mai putin de 10 milioane de pasageri pe an (ca idee, Malpensa este folosit de 18 milioane de pasageri si este mult mai mare, ca intindere).

Spre deosebire de Malpensa, nu exista transport feroviar spre Bergamo, ci doar cu autobuzele. Sunt mai multe companii care opereaza autobuze din aeroport – spre gara Bergamo (de unde poti lua mai departe tren in ce directie vrei) sau spre gara Centrale din Milano – Terravision, Autostradale si Orioshuttle. Pretul unui bilet de autobuz incepe de la 4 euro, iar deplasarea dureaza cam o ora, o ora si jumatate, in functie de trafic.

La Bergamo opereaza toate companiile low-cost romanesti.

 

Aeroportul Linate. Acesta este adevaratul aeroport al orasului Milano, pentru ca se afla in oras. Sunt doar 8 km din aeroportul Linate pana la gara Centrale si 7 km pana in Piazza del Duomo. Acesta a fost aeroportul principal din Milano pana in 1998, cand marea majoritate a traficului a fost mutata pe noul Malpensa. Insa Linate continua sa opereze si este aeroportul cel mai usor si mai rapid de ajuns, fiind foarte popular pentru toti pasagerii. Asta, in ciuda faptului ca politicienii italieni au redus numarul de aterizari admise la doar 22 pe ora. In ciuda acestui fapt, cine vrea sa zboare la Milano prefera in continuare Linate. In plus, pe Linate nu pot ateriza si decola decat zboruri din si catre orase din Uniunea Europeana.

Poti sa pleci din Linate cu transportul in comun obisnuit din Milano. Autobuzul nr. 73 merge in Piazza San Babilia in plin centrul orasului. Autobuzele pleaca la fiecare 10 minute si costa 1,50 euro. Exista, de asemenea, un shuttle pana la gara Centrale, pana la Malpensa sau pana in zona de expozitii.

Singura companie care leaga Romania de aeroportul Linate este Blue Air, care zboara de la Bucuresti la Linate.

 

Deci, sa rezumam:

– distanta: Malpensa: 55 km, Bergamo 55 km, Linate 7 km;

– cost transport (doar dus): Malpensa 12 euro, Bergamo, incepand cu 4 euro, Linate 1,5 euro;

– durata transport: Malpensa 1 ora, Bergamo 60–90 minute, Linate 15 minute.

 

Voi pe care aeroport milanez ati aterizat ? Aveti ceva opinii (favorabile sau nefavorabile) despre ele.

 

 

Categorii:
Italia

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii

Pin It on Pinterest