Cateva lucruri pe care nu trebuie sa le ratezi in Viena

Viena

Viena este una dintre cele mai cunoscute si vizitate capitale ale Europei Centrale. Timp de secole capitala unui imperiu transnational care s-a intins peste o buna parte din regiunea pe care astazi o numim Europa Centrala, Viena a adunat cele mai bune minti, cei mai buni arhitecti si evident cei mai multi bani de pe intinsul si prosperul imperiu. Desi astazi Austria este o tara mica, Viena continua sa fie o capitala imperiala care merita vizitata. Viena este in general vizitata ca un city break in care poti petrece mai multe zile. Dar iata care sunt principalele locuri pe care nu trebuie sa le ratezi.

  1. Centrul orasului – o buna parte este pietonal, acoperind ceea ce pe vremuri era interiorul cetatii. Din perioada medievala, Viena a avut un sistem de fortificatii bine pus la punct care a rezistat pana si asaltului furios al otomanilor in doua randuri. Ultimul asediu din 1683 a reprezentant punctul de expansiune extrema a Imperiului Otoman, din momentul in care armata otomana a fost zdrobita in fata Vienei de dragonii inaripati polonezi ai regelui Jan Sobieski, imperiul otoman a pierdut incet, incet teren ajungand la stadiul de azi. Vechiul oras-cetate a scapat de “chingile” zidurilor doar prin secolul XIX cand acestea au fost demolate, dar continua sa defineasca centrul – celebrul Ring de-a lungul caruia se afla unele dintre cele mai faimoase monumente ale orasului. Dar pana la Ring, plimbati-va pe strazile din interiorul vechii cetati, strazi inguste unde poti gasi cladiri care au cateva secole. Ca in orice oras catolic care se respecta in mijlocul orasului se afla catedrala Sf. Stefan care merita vizitata.
  2. Ring – am povestit un pic despre el, dar iata ce poti sa vezi – Primaria (in fata ei are loc cel mai mare Targ de Craciun din oras – sunt cateva in oras, nu e doar unul), Teatrul, Opera si Parlamentul Austriei. Nu departe se afla muzeul de arta.
  3. Hofburg – “oraselul imperial”. Capetele incoronate nu si-au prea dorit sa se amestece cu multimea, asa ca Habsburgii au construit un mini-orasel in interiorul Vienei – un complex de palate, manej pentru cai si parcuri. Merita sa vezi pentru a admira splendoarea imperiala a Habsburgilor
  4. Palatul Schonbrunn – este de departe cel mai spectaculos palat din Viena. Ca marii imparati si regi ai Europei, Habsburgii si-au construit si o resedinta de vara in afara orasului. Acum nu mai este in afara Vienei, dimpotriva, dar in jurul palatului se afla o superba proprietate, un parc minunat. Palatul este mult mai spectaculos decat cel din oras pentru ca a avut loc de expansiune si panorama – cel din oras a trebuit totusi sa se “inghesuie” in interiorul zidurilor de aparare. Poti petrece linistit o zi aici, odihnindu-te pe pajistea impecabila a palatului si admirand panorama Vienei.
  5. Parcul Prater – este unul dintre cele mai vechi parcuri de amuzament din lume. Pe aici a fost un parc de vanatoare care a fost deschis publicului de imparatul Iosif al II-lea in 1766 (pe timpul mamei sale, Maria Tereza). Vanatoarea s-a practicat in Prater pana in 1920, dar parcul a fost folosit in general pentru promenade, de mai bine de un secol devenind parc de distractie. Roata care este simbolul parcului se invarte din 1895 si merita sa te urci in ea.

 

Evident, mai sunt multe alte obiective turistice – de la parcuri la muzee, nu trebuie sa uitam de un tur al Operei (in caz ca nu asisti la un concert), piata Naschmarkt pentru un pic de alimentatie traditionala sau o plimbare de-a lungul Dunarii (te poti urca in turnul care domina cartierul ONU), iar un pic mai departe Padurea Vieneza care l-a inspirat pe Johann Strauss jr. pentru unul din valsurile sale nemuritoare.

 

Exista numeroase zboruri intre Bucuresti si Viena, nu de azi, de ieri, ci de aproape 100 ani. Dintre cele 5 companii care opereaza, cea mai noua este Blue Air care ofera in acest moment unele dintre cele mai mici preturi. Blue Air ofera de asemenea si zboruri spre Iasi si Suceava, dar via Bucuresti.

Pentru a verifica orarul de zbor, uite-te aici –> Orar de Zbor 

Iar pentru a verifica tarifele si a achizitiona bilete, uite-te aici –> Site Blue Air 

blueair-logo
Categorii:
Austria · BlueAir

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest