Transilvania Train – 4 zile, 40 de roți și 6.000 de cai-putere pentru a cunoaște tradițiile transilvănene

Transilvania Train

Toată lumea se plânge că nu vin destui turiști în România, că nu avem turism etc., etc. Pot să vă spun că avem turism și că sunt sute și mii de inițiative care atrag din ce în ce mai mulți turiști din România și de aiurea. Pentru că nu e destul să ai orașe istorice și munți frumoși, ci trebuie să și gândești și să investești în produse atrăgătoare, care să încânte turiștii români și străini. Unul dintre aceste proiecte, care mi se pare cu adevărat deosebit, este „Transilvania Train”, un proiect gândit de Cristi Pitulice, pe care l-am invitat să îmi povestească despre el.

Mai întâi de toate, trebuie să vă întreb cum v-a venit ideea și ce v-a determinat să realizați un astfel de proiect turistic?

Desigur că ai auzit de Transsiberian, Scandinavian Express sau Orient Express. Ei, dat fiind că de acum, prin intermediul CFR, dispunem de o infrastructură corespunzătoare și întrucât în România nu a existat vreun proiect turistic asemănător cu cele pomenite, ne-am propus să organizăm unul, prin care să le oferim pasionaților de călătorii prilejul de a participa la o aventură într-adevăr unică.

 

De ce organizați această aventură cu trenul și nu cu autocarul?

Pentru că trenul nu este un simplu mijloc de transport. Călătoriile cu trenul sunt experienţe în sine, iar trenul ca atare este un mijloc ideal de socializare off-line. Noi am ales special vagoane deschise bar bistro, pentru ca oamenii să se poată bucura împreună în timpul călătoriei, să se mişte prin tren, să interacţioneze unii cu alţii. De asemenea, în tren vom avea degustări de vin sau de alte preparate tradiţionale. Transilvania Train este, dacă vrei, o croazieră pe uscat în inima României.

Apoi, mai este un aspect, gândeşte-te că circuli cu un tren special, unic. Un tren asamblat pentru a circula o singură dată pe an pentru 200 de oameni. Iar tu eşti unul dintre ei. Imaginează-ți sentimentul şi starea când urci în tren.

 

Este evident faptul că vă place Transilvania. De ce?

Transilvania, după cum bine știm, este o zonă de mare însemnătate culturală și istorică. Totodată, această zonă reprezintă ceva mai mult decât un patrimoniu cultural, regiuni încă sălbatice ascunzând veritabile monumente ale naturii, cum ar fi pădurile de arbori seculari. De aceea, miza proiectului nostru turistic constă în a promova tradițiile și în a face cunoscute istoria și „secretele” Transilvaniei.

 

Am înțeles că persoanele care se vor îmbarca în Transilvania Train vor străbate principalele orașe simbolice ale Ardealului și că vor participa la mai multe workshopuri, prin care vor afla secretele anumitor meșteșuguri specifice regiunii. Puteți să îmi dați mai multe detalii referitoare la programul călătoriei?

În primul rând, e musai să menționăm că programul călătoriei este flexibil și că fiecare călător își poate alege, în funcție de propriile interese, workshopurile la care va participa. Principalele orașe pe care le vom străbate sunt Brașov, Saschiz, Sighișoara, Mediaș, Alba Iulia, Sebeș, Sibiu și Făgăraș, iar printre workshopuri se numără cel de țiglărie, de dulgherie, de fierărie tradițională sau cel de arhitectură săsească. De asemenea, vom face turul pe biciclete al unor biserici, vom vizita fortărețe medievale și vom participa la degustări de vin.

 

Care sunt atuurile acestui proiect și de ce s-ar îmbarca un pasionat de călătorii în tren?

Aventura Transilvania Train reprezintă o experiență unică, de-a lungul căreia turiștii vor cunoaște frumusețile și tradițiile unei regiuni bucolice. Numeroși ghizi vor oferi informații istorice și culturale prețioase, iar călătorii vor putea învăța, de exemplu, tainele țesutului sau cum se înalță un acoperiș săsesc. Totodată, participanții vor călări prin păduri seculare sau se vor delecta ascultând interpretări de muzică clasică. Cu alte cuvinte, programul bine structurat, menit să satisfacă cât mai multe gusturi, este principalul atu al acestui proiect.

 

Și acum urmează o întrebare rostită în numele gurmanzilor. Spuneți-ne cu ce preparate tradiționale se vor desfăta participanții?

De dragul surprizei, nu le vom enumera, însă cert este că în a treia zi ne vom bucura de o experiență gastronomică de neuitat: împreună cu pasagerii, vom găti și vom descoperi rețete de bucate din inima Transilvaniei.

 

Ce monumente, fortificații veți vizita?

Cetatea Alba Carolina, pivot al apărării habsburgice construit la începutul secolului al XVIII-lea, cetatea Sighișoara, amplasată pe coasta unui deal, pe două terase, și înconjurată de un zid de 4 metri înălțime, sau cea a Făgărașului sunt unele dintre monumentele pe care turiștii vor avea ocazia să le viziteze și să le afle detaliile istorice sau arhitecturale. De asemenea, vom avea mai multe biserici fortificate săseşti incluse în program.

 

Cum vedeți viitorul turismului?

Industria turismului se schimbă foarte-foarte repede. Dacă ne uităm în urmă cu 15 ani, când pentru biletele de avion existau imprimante speciale si era destul de complicat să emiți, practic, această industrie a avut o evoluţie absolut spectaculoasă. Problema este acum adaptabilitatea şi reconceptualizarea întregului sistem. Noi, cei din industrie, facem eforturi din ce în ce mai mari să fim conectaţi la trenduri, iar câțiva dintre noi reuşesc să devină şi trend-setter-i. Astăzi, brokerajul clasic este aproape istorie, agenţiile nu o vor mai duce mult mergând pe sistemul simplist de a cumpăra de la hotel camere, a pune un comision şi a vinde mai departe. Agenţiile de turism trebuie să inoveze, trebuie să deschidă pentru turişti noi orizonturi, să aducă noi experienţe şi să îi pună pe turişti în faţa unor noi provocări. Asta încercăm să facem şi noi, iar Transilvania Train este doar unul dintre pachete, cel mai bun dintre toate.

 

Pentru mai multe informatii, uitati-va pe site-ul evenimentului.

01. Transilvania Train

02. Tren in Ardeal

Transilvania Tren 🙂

03. Sat ardelean

Superbele sate sasesti din Ardeal

04. Dansuri traditionale - Transilvania

Traditii multi-seculare

05. Dansuri traditionale

Dansuri din batrani

06. Olarie

Si mestesuguri pe care multi le cred pierdute

Categorii:
Romania

Comentarii

  • Nadir spune:

    Bună idee, ii doresc succes d-lui Pitulice! Bănuiesc ca va fi cate o noapte de cazare în fiecare din cele 6 opriri, deși infrastructura turistica e precara în Sebeș și in Făgăraș. Și un amănunt deloc de neglijat, care va fi costul excursiei? Ce va intra în pachet?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest