Cea mai frumoasa experienta in Orientul Apropiat – Iran !

Shiraz Iran

Deseori, sunt intrebat care este cea mai frumoasa tara din lume pe care am vazut-o vreodata. Sincer, este extrem de greu sa aleg. Ce au in comun Bali si Tibetul? Nimic. Etiopia si Islanda? Din nou, sunt „planete” diferite. In schimb, imi e usor sa aleg care sunt tarile unde am intalnit cei mai primitori oameni si tara care nu seamana cu nimic altceva pe Planeta. Tara cu cei mai primitori oameni pe care i-am intalnit este indiscutabil Iran, iar Coreea de Nord este cu adevarat o tara de pe alta planeta. Nu neaparat arhitectural, ci doar observand oamenii si cum se comporta. Dar astazi, m-am gandit sa va scriu despre Iran.

Rar mi-a fost dat sa ma simt mai bine primit decat in Iran. Da, oameni curiosi sunt pe toate meridianele Planetei, mai ales cand ajungi in comunitati care nu sunt obisnuite cu straini – in special in Asia si Africa, dar in Iran, pe langa curiozitate, am avut de-a face cu o politete iesita din comun si cu o curiozitate ingenua. Da, te duci prin multe locuri si oamenii „te agata” prietenos pentru ca la final sa-ti vanda ceva sau sa-ti ceara bani pentru cine stie ce motiv, aici pur si simplu voiau sa afle cine esti, de unde vii si ce parere ai despre Iran. Am simtit o mandrie foarte mare pentru tara lor – e drept, are o istorie indelungata si stralucitoare si au lasat in urma numeroase opere absolut sclipitoare – fie ca e vorba de poezie, de arhitectura, fie de matematica. Si de fiecare data cand le spuneam ca imi place mult in Iran (si asta e adevarul), vedeam fericirea pe fata lor.

Dar multi nu vin in Iran pentru interactiunea cu oamenii – desi, din experienta, spun ca aceasta este cea mai fermecatoare si memorabila, ci pentru a descoperi orasele mai mult sau mai putin istorice. Iar cei pasionati de arhitectura au si ce vedea.

Teheranul este o metropola imensa si destul de haotica. La prima vedere, nu este un oras care sa te atraga, dar sa stiti ca, intr-o metropola, sigur gasesti locuri deosebite – de la palatele ultimelor doua dinastii de sahi la imensul bazar, de la Muzeul Bijuteriilor, unde se afla niste diamante unice in lume, la ceainariile si cafenelele din nordul Teheranului – „zona buna” a orasului. In plus, Teheranul fiind la picioarele unui munte de peste 3.000 de metri are parte de un climat foarte diferit – este, probabil, unicul oras din lume unde poti schia in nordul orasului si face plajă in sud… In plus, pentru cei care ajung pentru prima oara in Iran, Teheranul ii va uimi – indiferent cat de mult citesti si cat de mult te pregatesti psihologic, unde in subconstientul pompat de media americane continui sa ai niste dubii cu privire la Iran, acestea iti vor fi spulberate fix in momentul in care ajungi la Teheran – capitala Iranului este o capitala moderna, cu autostrazi cate va avea Romania peste o suta de ani, cladiri moderne, locuri de iesit (unde gasesti extrem de multe femei), librarii, magazine (nu, nu prea sunt malluri) si un turn de televiziune care si-ar avea locul in orice metropola din lume.

Esfahan este o bijuterie de oras… Centrul sau este, probabil, cel mai frumos complex de arhitectura islamica din lume (Taj Mahalul rivalizeaza, dar e vorba doar de o cladire, nu de un complex format din moschei, bazar si palate), iar podurile de-a lungul raului (de multe ori, secat) starneste romantismul… In Esfahan exista si o zona armeana – unde bate un aer distinct de Europa, iar bisericile armene imbina in mod inovativ arhitectura armeana cu cea persana.

Shiraz este orasul gradinilor – localnicii cu bani au investit in gradini exuberante cu nelipsitul helesteu din mijloc. Intr-o tara desertica, apa este un bun de pret la care aveau acces din plin doar cei bogati. Celebrul soi de vin shiraz provine din zona aceasta, din pacate nu mai poti sa il degusti decat daca te imprietenesti bine cu un iranian (alcoolul este formal interzis pe tot teritoriul tarii), dar poti descoperi cultul pe care il au oamenii obisnuiti pentru marii lor poeti – Hafez si Saadi sunt ingropati aici, in niste mausolee imense. In plus, nu foarte departe de oras se afla vechea capitala a Imperiului lui Xerxes si Darius – Persepolis, in mod cert, una dintre cele mai spectaculoase orase antice. Din pacate, acum se gasesc aici doar urmele orasului incendiat de Alexandru cel Mare acum mai bine de 2 milenii, dar si asa, iti da o idee despre fastul si spectaculozitatea celei care a fost capitala pentru o buna parte din lume.

Yazd este un oras ca in „1001 de nopti”. Cu un cartier vechi practic neschimbat de secole, nu ti s-ar parea nimic nelalocul lui sa vezi o caravana cu camile intrand pe strazile vechiului oras, incarcate cu marfuri aduse de departe, de pe Drumul Matasii. Aici este locul perfect in care sa stai intr-un caravanserai autentic. Numeroase case vechi au fost transformate in caravanseraie, hotelurile traditionale ale Orientului Mijlociu de pe vremea Drumului Matasii, si este o experienta de neuitat sa dormi in asa ceva. In plus, Yazd continua sa fie centrul zoroastrianismului in Iran. Zoroastrianismul este una dintre primele religii monoteiste, cu un Zeu suprem care este religia traditionala a Iranului. Aceasta a fost alungata, uneori supusa reprimarilor, dupa ce Iranul a fost cucerit de arabi, si convertita la islam, dar in zilele noastre are parte de o reevaluare. Nu neaparat de renuntare la Islam si reconvertire la zoroastrianism (inteleg ca se practica, dar in secret si la o scara foarte mica), ci pentru reevaluarea si respectarea vechii credinte. Am vazut multi iranieni purtand la gat amulete cu imaginile zeilor zoroastrieni ducandu-se linistiti sa se roage la moschee. Islamul e islam, dar Iranul e mai important. Ei bine, aici la Yazd se afla un templu, inca functional, unde este pastrat focul vesnic.

Kashan este un vechi oras negustoresc care a atins un maxim de bunastare undeva prin secolul al XIX-lea. Negustorii si-au construit adevarate palate, dar, din pacate, din efemerul chirpici. Declinul orasului a facut ca multe dintre aceste palate sa se transforme in praf (la propriu), dar in ultimele trei decenii, autoritatile iraniene au decis sa se implice in reconstruirea lor… si vei descoperi niste locuri cu adevarat uimitoare, pline de bun-gust, dar si de lux, facute din umilul chirpici.

 

Circuit cu plecare din Cluj-Napoca

Daca locuiti in Ardeal, sa stiti ca circuitele in regiuni mai indepartate nu pleaca doar din Bucuresti. Iata ca cei de la Paralela 45 organizeaza in mai un circuit cu plecare nu din Bucuresti, ci din Cluj-Napoca. Se zboara cu o cursa a companei Turkish Airlines direct din Cluj via Istanbul, cu o perioada de tranzit extrem de rapida (deci nu veti pierde prea mult prin aeroporturi). In plus, se aterizeaza la Teheran si returul e din Shiraz (din nou, nu pierdeti vremea cu returul in Teheran).

Se viziteaza tot ce v-am povestit mai sus, plus alte cateva locuri (cum ar fi satul traditional Abyaneh, unde se pastreaza portul, obiceiurile si chiar si limba persana de acum cateva secole) si, in mod cert, veti reveni incantati din vechea Persie.

Circuitul costa 1.490 de euro per persoana (in conditii de stat in camera dubla), iar in banii acestia aveti cam totul – bilet de avion cu tot cu taxe aeroportuare, bagaj si mancare (iar mancarea pe Turkish este chiar buna), 8 nopti de cazare la hoteluri de 4 stele cu demipensiune (deci aveti si micul dejun, si cina), tururi, transferuri, transporturi si viza de Iran – cand va uitati si la alte circuite facute de alte agentii, uitati-va cu atentie ce contine pretul – posibil ca taxa aeroportuara sa fie pusa separat, la fel si costul de procesare a vizei – acestea sunt totusi costuri obligatorii (nu puteti spune ca nu aveti chef sa platiti taxele aeroportuare, in schimb puteti sa renuntati la o masa de pranz), care ar trebui incluse in costurile pachetelor – Paralela 45 le include.

Toate amanuntele le puteti gasi aici ––> Circuit Iran

 

Imagini Iran

. Palatul Dinastiei Qajar Din Teheran

Palatul sahilor din dinastia Qajar (penultima dinastie persana) din Teheran

Copii Iran

Zambiti, va rog !

Muzeu National Iran

Muzeul National din Teheran adaposteste numeroase tezaure ale patrimoniului mondial

Panorama Teheran

O frantura de Teheran vazut din turnul de televiziune

Piata Centrala Isfahan

Piata centrala din Esfahan, una dintre cele mai mari ale lumii

Isfahan

 

Palat Isfahan

Minunata arhitectura a vechii Persii

Bazar Isfahan

La pas, prin bazarul din Esfahan

Isfahan Piata Centrala

Noaptea in piata Imamului

Moscheea Yazd

Moscheea de Vineri din Yazd

Yazd

Rasarind peste cladirile istorice

Yazd By Night

Principalele monumente din Yazd luminate noaptea

Shiraz Iran

Shiraz, orasul gradinilor din desert

Mausoleu Hafez

Mausoleul poetului Hafez demonstreaza cat de importanti continua sa fie poetii in viata de zi cu zi a iranienilor

Persepolis

Fabuloasa intrare in Persepolis

. Persepolis Iran

Sculpturi care s-au pastrat peste milenii

Tripsta-logo
Categorii:
Iran · Paralela 45

Comentarii

  • Profeanu Marilena spune:

    Așa este, Iranul este ceva deosebit, am fost acolo în primăvara trecută și nu -l pot uita. Pozele sunt minunate, dar ceea ce vezi mergând acolo sunt și mai și….

  • Dan spune:

    Unde pot intampina probleme? La intrare in Iran cu viza de America in pasaport, la intrare in America cu viza de Iran in pasaport sau la intrare in Israel cu viza de Iran in pasport?

  • Matei spune:

    În ce limbă ne putem înțelege cu localnicii? În magazine, la piață, etc. Probabil ca nu sunt foarte străluciți la engleză..

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest