Exista tot soiul de rute „clasice” pentru calatorii de pretutindeni… Unele au primit nume din partea birourilor de marketing turistic ale respectivelor destinatii (Triunghiul de Aur al Indiei – Delhi, Agra, Jaipur sau Golden Circle din Islanda), altele au fost botezate de chiar calatorii insisi – cu o doza de umor: „Banana Pancake Trail” – circuit prin Thailanda, Laos si Cambogia sau „Gringo Trail” – ruta care strabate Mexicul de la Cancun la Mexico DF trecand prin zone cu plaje geniale, cu urme spectaculoase ale diverselor civilizatii precolumbiene (maya sau aztece), prin orase coloniale sau fenomene naturale spectaculoase. Si cum primul trail pe care am mers este „Gringo Trail”, m-am gandit sa va povestesc cate ceva despre el.
In general, Gringo Trail incepe de pe plajele Caraibelor. Unii stau in Cancun (daca le plac hotelurile mari si malluri din statie in statie), altii stau in Playa del Carmen, dar toata lumea sta la plaja… E drept, prin zona mai exista si situl arheologic mayas Tulum. Nu este la fel de spectaculos ca Chichen Itza sau Palenque, dar are un plus considerabil – e fix pe malul marii. Iar imaginea aceea cu Castillo si cu albastra Mare a Caraibelor pe fundal este cu adevarat magnifica! De neuitat.
Urmatorul stop este in general Chichen Itza, unul dintre cele șapte monumente istorice care au fost alese acum un deceniu pe lista celor șapte minuni noi ale lumii si unde se afla intr-adevar cele mai spectaculoase cladiri construite de mayasi (atentie, Piramida Lunii de langa Mexico, care este indiscutabil mai mare si mai spectaculoasa, nu a fost construita de mayasi, ci de azteci). Nu foarte departe se afla si asa-numita Ruta Puuc, unde se afla o serie de temple mayase, dintre care se distinge in mod indiscutabil Uxmal, cu a sa Piramida a Magicianului (i se zice asa pentru ca legenda spune ca ar fi fost construita intr-o singura zi de un zeu-magician, numit Itzamna).
Urmatorul stop pe Gringo Trail este un oras colonial numit Merida. Pe langa frumoasele si coloratele cladiri din centrul orasului, Merida este cunoscut in tot Mexicul ca fiind locul unde se fac cele mai bune hamace (mi-am cumparat si eu unul cand am fost acolo; sincer, nu mai stiu pe unde e :)). Si tot in Merida, m-am bucurat de cel mai bun suc de fructe pe care l-am baut vreodata. Era un restaurant de sucuri naturale fix in buricul targului, unde puteai comanda sucuri de fructe din vreo 40 de tipuri diferite de fructe (evident, se pot face si combinatii)… si mi-au ramas in amintire ca un loc in care le fiecare cateva ore mai dadeam o tura :).
De-a lungul trailului, urmeaza inca un oras colonial, Campeche (din pacate, doar am trecut prin el), pentru a continua prin inima provinciei locuite inca majoritar de mayasi… aici nu poate fi ratat Palenque, orasul mayas care mi-a placut cel mai mult. Poate sesizati o mica nepotrivire – mai sus am spus ca cladirile din Chichen Itza sunt cele mai spectaculoase. Da, e adevarat, dar Palenque este orasul care mi-a placut cel mai mult – construit in jungla, cu panorame fabuloase de pe dealuri, cu arbori din aceia cu radacinile pe zeci si zeci de metri, cu pasari si animale inca locuind vechiul oras, cu ceata junglei dis-de-dimineata, sentimentul pe care il ai in Palenque este cu adevarat unic. Este un loc unde sa-ti tragi sufletul si sa te bucuri de frumusetea locului.
In continuare, se poate ajunge in orasul San Cristobal de las Casas, oras in stil colonial construit undeva la peste 2.000 de metri. Cand am calatorit pe Gringo Trail (in 2002), internetul nu era teribil de raspandit, nu exista booking sau Airbnb, iar hotelurile le alegeam din Lonely Planet si rezervarile le faceam prin telefon, specificand ora cand ajungem. De obicei, ceream „habitacion con cama doble y aria acondicionado”. Cand am pronuntat „aria acondicionado”, pe interlocutor l-a bufnit rasul si a spus ca nu are asa ceva. Veneam din Yucatan, unde aria acondicionado era practic obligatorie! Ajuns in San Cristobal de las Casas, m-am lamurit… eram sus, la 2.000 de metri, si era racoare, mai precis, fresh! Superb!
San Cristobal de las Casas este probabil singurul oras din Mexic locuit aproape in proportie de 100% de localnici maya. Orasul are o arhitectura coloniala ca in filmele cu Zorro si este o incantare sa te plimbi pe aici. Iar in apropierea urbei, se afla una dintre minunile naturale ale Mexicului – Canionul Sumidero, unde peretii aproape verticali ai stancii au aproape 1.000 de metri – da, 1 kilometru! Si, evident, nimeni nu poate sa-si refuze o plimbare pe apa raului care strabate canionul.
Am scris de cateva ori cuvantul colonial – da, pe drum sunt cateva orase cu arhitectura coloniala, cu cladiri colorate – Merida, Campeche, San Cristobal de las Casas. Dar adevarata minune a arhitecturii coloniale mexicane este Oaxaca… prin America Centrala, multe tari au cate un oras clasic, un oras pastrat ca acum 200 de ani, un oras prin care te poti astepta oricand sa te intersectezi cu doni calare sau, de ce nu, cu bandidos sexy. Peru are Cuzco, Columbia are Cartagena, Uruguayul se mandreste cu Colonia, Guatemala cu Antigua, Nicaragua are chiar doua orase clasice superbe – Granada si Leon. In Mexic, deh, tara mai mare, sunt mult mai multe, dar adevaratul diamant colonial este Oaxaca. Si practic semnaleaza sfarsitul lui Gringo Trail, pentru ca, in general, sfarsitul ei este Mexico DF, imensa capitala a tarii (21,2 milioane numesc orasul si zona metropolitana drept „acasa”, adica o populatie mai mare decat a intregii Romanii). Si, da, ai ce face in Mexico DF si o luna, daca poti sta atata – de la muzee la Piata Centrala, de la fervoarea catolica de la biserica Guadelupe la urmele Fridei Kahlo si ale lui Diego Rivera, mariachi, murale si splendida capitala Azteca Teotihuacan… Am stat o saptamana in Mexico DF si cu greu pot spune ca am vazut o mica parte din ce mi-am propus… Dar, din pacate, intotdeauna, timpul este limitat.
Excursii organizate
Paralela 45 are un program bine pus la punct pentru a parcurge Gringo Trail de la Cancun la Mexico DF, acum, in primavara. Plecarea este imediat dupa Paste (deci, da, puteti ciocni oua rosii si manca miel) si puteti beneficia si de vacanta de 1 Mai (in 2019, 1 Mai pica in mijlocul saptamanii, mai precis miercuri, deci saptamana aceea va fi cam „moarta”), si se desfasoara pe timp de 14 zile. Se zboara cu Air France via Paris (se aterizeaza in Cancun si se pleaca din Mexico DF, compania franceza operand pe ambele aeroporturi mexicane, deci nu mai trebuie sa zburati inapoi in Cancun).
Tariful este de 2.390 de euro si pachetul consta in biletele de avion (cu tot cu taxe, mancare si bagaj de cala), cazari la hoteluri de 4 stele, mic dejun peste tot, all inclusive in Cancun si demipensiune (deci inclusiv cina) in mai multe locatii, transportul cu autocarul de-a lungul Mexicului si, evident, toate intrarile. Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a intra in Mexic.
Puteti obtine toate informatiile de aici –> Circuit Mexic
Aceasta este Gringo Trail 🙂