LUMEA SE DESCHIDE. Actualizare: 29 martie 2021. Powered by Paralela 45

Lumea se deschide

O noua saptamana, iata niste stiri noi cu privire la diverse deschideri sau intredeschideri de frontiere in jurul lumii. Poate stirile imbucuratoare nu sunt la fel de multe ca la ultimele editii din “Lumea se deschide”, dar cred ca majoritatea statelor isi trag sufletul inainte de Pastele catolic. Dar sa vedem ce au mai transmis diversele ziare si agentii de presa din lume.

Romania ar putea sa fie printre putinele tari pentru care Grecia va deschide granitele inca din 16 aprilie 2021. Ministrul grec al turismului a fost acum cateva zile la Bucuresti pentru a anunta ca Grecia se va deschide cu incepere din 14 mai, dar odata ajuns acasa, ministrul grec a si nominalizat ca Romania alaturi de Israel, Marea Britanie si probabil si alte tari balcanice va avea granitele deschide pentru cetatenii proprii sa intre in Grecia inca din 16 aprilie pentru ca cei doritori sa sarbatoareasca Pastele in Grecia sa poata sa o faca. Cum Marea Britanie a anuntat acum 2 zile ca interdictia cetatenilor proprii sa plece in vacanta a fost prelungita pana cel devreme 1 iulie 2021, inseamna ca e foarte posibil ca doar noi si israelienii sa “furam startul” si sa fim primii turisti in Grecia anul acesta. Sa vedem si confirmarea oficiala. De Paste, Paralela 45 opereaza un zbor charter direct Bucuresti – Rhodos (unde e o vreme minunata de vizitat in acea perioada). Detalii  –> Paste in Rhodos 

Ucraina a renuntat definitiv la carantina pentru turistii straini, in schimb testul PCR va fi obligatoriu pentru oricine trece granitele statului est-european. Pana acum, Ucraina avea un sistem foarte similar cu cel al Romaniei – cei care veneau din tari cu mai multe cazuri raportate la 100.000 locuitori decat Ucraina trebuiau sa stea in carantina si sa faca niste teste PCR, iar cei veniti din tari cu mai putine cazuri, puteau intra fara restrictii. Ma rog, lista nu era actualizata la zecime cum e cazul Romaniei, era loc de plus / minus. Incepand de saptamana trecuta, Ucraina a renuntat la a mai carantina turistii straini, in schimb toti cei care vin trebuie sa prezinte un test PCR si sa aibe o asigurare de sanatate emisa de o companie de asigurari ucraineana.

Air Serbia revine la Bucuresti. Compania sarba care reincepuse zborurile asta-vara dupa primul lockdown a intrerupt cursele Bucuresti – Belgrad inca din toamna. Zborurile vor fi reluate din luna mai, mai precis chiar de pe 1 mai.

SUA ar putea ridica interdictia de intrare pentru cei care au fost in zona Schengen, UK si Irlanda in ultimele 14 zile incepand cu mijlocul lunii mai. Presa americana a anuntat ca la Casa Alba se ia in considerare ridicarea interdictiei de intrare in Statele Unite ale celor care au fost in zona Schengen, UK si Irlanda in ultimele 14 zile. Aceasta interdictie a fost impusa de fostul presedinte Trump in martie 2020. In mod curios, interdictia de intrare se aplica pentru zona Schengen si nu intreaga Uniune Europeana, asa ca cetatenii UE care nu fac parte din zona Schegen (Romania, Croatia, Bulgaria, Cipru) puteau sa mearga in SUA fara probleme, doar sa nu tranziteze prin zona Schengen (din Romania, singura solutie viabila era si este cu Turkish Airlines via Istanbul). Multa lume s-a intrebat de ce zona Schengen si nu e UE, surse din administratia Trump sustinand ca fostului presedinte ii placea cum suna cuvantul Schengen, asa ca a impus interdictie pentru zona Schengen si nu tara europeana care avea atunci cele mai multe cazuri – Marea Britanie. La interventia staffului, Trump a aflat ca Irlanda si Marea Britanie nu fac parte din Schengen, asa ca a interzis si calatorii din aceste doua tari a doua zi, dar pentru ca ii placea cuvantul Schengen a ramas zona Schengen pe ban list. Daca presedintele Biden va ridica aceasta interdictie, posibilitatile de calatorie spre SUA se vor multiplica, asa ca pasagerii romani ar putea lua in considerare si zboruri via Paris, Amsterdam, Madrid, etc.

Parlamentul rus a aprobat posibilitatea ca Rusia sa poata emita vize turistice de 6 luni. Incepand cu 1 ianuarie 2021, Rusia ar fi trebuit sa ofere posibilitatea de emitere de e-visa pentru 1 luna, dar programul a fost amanat din motivul pandemiei. In acest moment, doar cetatenii a doar cateva tari pot vizita Rusia, dar cand restrictiile vor fi ridicate, calatorii pot sa stea mai mult de 1 luna pentru a vizita tara pe indelete.

Romania a eliminat Albania, Maldive, Israel si Emiratele Arabe Unite de pe lista galbena. In consecinta, incepand de pe 27 martie, cetatenii UE care vin din aceste tari nu mai trebuie sa prezinte vreun test PCR si nici nu vor trebui sa se carantineze.

Romania a vaccinat circa 975.000 persoane cu ambele doze pana in data de 28 martie. Acestia se pot intoarce in Romania fara sa prezinte test PCR sau sa se carantineze indiferent de tara din care se intorc. Cifra celor care vor fi imunizati pana la sfarsitul lui martie va fi de circa 1 milion persoane, iar la finalul lunii aprilie, se va ajunge la circa 2 milioane.

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii