LUMEA SE DESCHIDE. Actualizare: 22 martie 2021. Powered by Paralela 45

Lumea se deschide

Asa cum promiteam de saptamana trecuta, voi incerca sa public cate un articol in fiecare saptamana despre locurile care s-au deschis, se deschid sau au anuntat mai mult sau mai putin sigur ca se vor deschide. Poate intr-o saptamana vom avea mai multe stiri bune, in altele mai putine, dar voi veni sa vi le impartasesc. Deci, sa ne apucam sa trecem lista de stiri bune din seria “Lumea se deschide” de saptamana trecuta.

Stirea fundamentala a saptamanii trecute este – Comisia Europeana a propus crearea unui Certificat Verde European prin intermediul caruia sa se redeschida granitele interne ale Uniunii Europene si sa salveze economia celor 27 tari membre (ma rog, in cazul unor tari precum Croatia, Malta sau Spania va fi salvata mai mult decat in cazul Slovaciei sau Romaniei unde turismul reprezinta inca o mica frantura din PIB). In principiu, se vor conecta bazele de date din tarile membre, astfel incat cei care vor detine un certificat verde european vor putea calatori liber de-a lungul si de-a latul Uniunii (unele tari ar putea sa nu participe cum ar fi Ungaria). In principiu, Certificatul Verde va autentifica faptul ca turistul respectiv fie a fost vaccinat complet cu un vaccin omologat la nivel european, fie s-a recuperat din boala si are anticorpi, fie a fost testat cu 2-3 zile inainte si rezultatul este negativ). Desi initial, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anuntat ca Certificatul Verde European va fi gata candva in timpul verii, Comisia a revenit ulterior, promitand un termen de 1 iunie 2021. Majoritatea tarilor europene in frunte cu Austria, Grecia, Spania preseaza ca platforma sa fie gata inca din luna mai pentru a putea restarta economiile puternic lovite de COVID.

Grecia a anuntat ca ar putea deschide granitele pentru turistii din UE inca de la mijlocul lunii aprilie pentru ca acestia (in special cei din tarile ortodoxe) sa poata sa viziteze tara in perioada Pastelui. Ministrul grec al turismului, d. Harry Teoharis a facut o vizita de 2 zile la Bucuresti timp in care s-a intalnit cu principalele agentii de turism romanesti, cu reprezentantii mass-media, dar si cu ministrul economiei d. Claudiu Nasui pentru a stabili protocolul si cerintele Greciei cu privire la certificatele emise de Romania inainte de intrarea in vigoare a Certificatelor Verzi Europene. Principiul va fi acelasi – vor intra cei vaccinati, cei care au trecut prin boala si prezinta anticorpi si cei care au un test negativ de tip PCR facut cu 72 ore inainte de a intra in Grecia. Documentele romanesti trebuie sa fie securizate pentru a evita falsurile la granita greaca. De asemenea, ministrul grec a anuntat si ca vor fi deschise mai multe punct de frontiera rutiere in Nordul Greciei (se va incepe cu Promachonas si Makaza in aprilie). In plus, hotelierii greci vor oferi vouchere turistilor cu test PCR pentru a acoperi o parte substantial din costul acestora (circa 50%). De Paste, Paralela 45 opereaza un zbor charter direct Bucuresti – Creta (unde e o vreme minunata de vizitat in acea perioada). Detalii ––> Paste in Creta 

Bulgaria a anuntat ca va deschide sezonul turistic cu incepere de la 1 mai. Bulgaria va urma recomandarile Comisiei Europene de a asigura intrarea in tara pentru cei care pot prezenta dovada vaccinarii, a prezentei anticorpilor generati natural prin boala sau a unui test PCR. Reprezentantii turismului bulgaresc sustin ca vor incerca sa convinga guvernul sa deschida sezonul cu cateva zile mai devreme, pentru ca turistii romani sa se poata bucura de o vacanta completa de Paste (1 mai pica in sambata de dinaintea Pastelui, iar turistii romani pot pleca in vacanta inca de joi sau vineri). Paralela 45 ofera numeroase hoteluri pentru sejururi pe tot Litoralul bulgaresc cu preturi incepand de la 6 euro pe noapte (Ivana Palace in Sunny Beach). Mai multe informatii aici ––> sejur Bulgaria 

Acropole si alte situri arheologice celebre grecesti vor fi redeschise luni, 22 martie 2021 de catre autoritatile de la Atena. Acestea au fost inchise la inceputul lockdown-ului in care se afla tara inca din noiembrie sau decembrie (in functie de regiune). Desi lockdownul continua, siturile arheologice in aer liber vor putea fi deschise si vizitate.

Royal Carribean va reporni croazierele in Marea Caraibelor cu incepere din luna iunie. Adventures of the Seas and Celebrity Millenium vor fi primele vase din flota Royal Carribean care vor pleca in larg, in conditiile in care tot echipajul si toti pasagerii vor fi vaccinati complet. Copiii sub 18 ani vor trebui sa prezinte un test PCR negativ. Pe site-ul companiei apar insa mai multe croaziere intre China si Japonia si una in Marea Mediterana inca din luna mai.

Nepal a anuntat ridicarea carantinei pentru turistii vaccinati. In acest moment, statul himalayan permite intrarea turistilor straini, dar in conditiiile in care stau cel putin 7 zile in carantina intr-un hotel desemnat de stat, fac mai multe teste PCR si au o aprobare de intrare pre-aranjata. Turistii care sunt vaccinati vor putea intra de saptamana asta fara a mai fi obligati sa se carantineze, dar vor trebui sa prezinte rezultatul negativ al unui test PCR facut cu maximum 72 ore inainte de imbarcarea spre Kathmandu. Turistii nevaccinati vor putea intra in tara, dar vor putea sa calatoreasca liber doar dupa carantina de 7 zile

Ecuador a ridicat obligatia de a prezenta un test PCR pentru cei care prezinta o dovada de vaccinare. Cei care nu au fost vaccinati pot sa intre in Ecuador doar dupa ce prezinta rezultatul unui test antigen facut cu maximum 72 ore inainte de a pleca spre Ecuador. Pana acum, Ecuadorul avea granitele deschise, dar toti calatorii trebuiau sa prezinte un test PCR. Masura include si insulele Galapagos.

Primul-ministru vietnamez, d. Nguyen Xuan Phuc a ordonat agentiilor responsabile sa vina cu o propunere de protocol pentru a ridica restrictiile de intrare in tara pentru turistii straini pe baza unui pasaport COVID. Tara est-asiatica si-a inchis ferm granitele inca din martie 2020, iar cetatenii straini nu au mai fost admisi pe teritoriul national, iar cetatenii vietnamezi doar in urma unei carantine institutionale stricte. Vietnamul a urmat strategia asiatica de a elimina complet pandemia, de a pecetlui granitele si de a deschide complet viata sociala si politica, dar la presiunea operatorilor din turism si transporturi, tara vrea sa pregateasca o deschidere sigura pe baza pasaportului COVID. O propunere va fi inaintata guvernului in urmatoarele saptamani.

Romania a eliminat Spania, Lituania si Peru de pe lista galbena. In consecinta, incepand de pe 20 martie, cetatenii UE care vin din aceste tari nu mai trebuie sa prezinte vreun test PCR si nici nu vor trebui sa se carantineze. Din 22 mai, Paralela 45 ofera sejururi In mai multe zone turistice ale Spaniei cum ar fi Costa del Sol. Mai multe informatii aici ––-> sejur Costa del Sol 

Romania a vaccinat circa 780.000 persoane cu ambele doze pana in data de 21 martie. Acestia se pot intoarce in Romania fara sa prezinte test PCR sau sa se carantineze indiferent de tara din care se intorc. Cifra celor care vor fi imunizati pana la sfarsitul lui martie va fi de circa 1 milion persoane.

Uzbekistanul a eliminat obligativitatea testarii rapide la punctul de frontiera. Pentru a intra in tara, turistii trebuie sa prezinte un test COVID-19 de tip PCR cu maximum 72 ore inainte de a intra in Uzbekistan. In octombrie (cand e vremea perfecta), Paralela 45 organzieaza un tur acoperind cele mai spectaculoase obiective istorice ale tari. Amanunte aici ––> circuit Uzbekistan 

Tripsta-logo

Comentarii

 • Angi spune:

  Bună! Despre Lisabona ce puteți să-mi spuneți? Am bilete pentru aprilie și nu știu ce să fac.Multumesc.

 • Andrei Costa spune:

  O pandemie, așa cum a început, așa trebuie să se și încheie (în mod oficial). De ce nu s-ar încheia peste 6 luni, de exemplu ?! Hai să gândim și pozitiv.

 • Catalin spune:

  Salutare, Germania nu este pe zona galbena, mai trebuie test la întoarcerea în România? Mulțumesc

 • Elena spune:

  Buna, la intoarcerea din Seychelles este nevoie de test PCR la intrarea in Romania?

 • A. Marinescu spune:

  Foarte buna ideea acestei serii de articole. Bravo!

 • Edi spune:

  Nu i se pare nimanui ridicol ca un cetatean care intra in Romania dintr-o tara care are media cazurilor mai mare cu 5 decat Romania trebuie sa prezinte test si sa stea 2 saptamani in carantina in timp ce alt cetatean care intra in Romania dintr-o tara unde media cazurilor depistate este cu 5 mai mica decat Romania nu trebuie sa prezinte nimic si nici sa stea in carantina?
  Chiar oi fi singurul?

  • Imperator spune:

   Sincer, mi se pare ca sistemul actual in care se intra in carantina daca tara respectiva are mai multe cazuri decat Romania si nu intra in carantina daca are mai putine este ridicol si ineficient. Daca Romania ar avea maine 1500 cazuri / 100.000 si nu ar mai fi nici o tara peste noi, automat, ar accepta sa intre mii de cazuri din orice tara din lume fara nici un control. Sau daca prin absurd, ar ajunge la 50, trei sferturi din omenire ar fi pe lista „galbena”. Ideea de carantina este sa impiedici importul de cazuri noi, nu sa dai de munca la niste statisticieni ai riscul este in general de la o cifra in sus, nu de la faptul cate cazuri avem noi. .

   In mod logic, ar trebuie sa stabilieste o limita fixa, unica despre care epidemiologii ar spune ca peste care e un risc. Ca limita e de 50 cazuri / 100.000 locuitori in ultimele 7 zile (ca in Germania) sau 500 in ultimele 14 zile (ca in Portugalia), nu stiu, sunt oameni mult mai competenti care ar putea sa spuna unde sa fie aceasta limita.

   Oricum sunt interesat dupa introducerea Certificatului Verde European cum se va mai stabili nivelul de la care se impune carantina sau nu. Sau daca va mai fi carantina si se va cere VACCIN – IMUNIZARE – TEST indiferent de unde vii.

 • A. Marinescu spune:

  Apropo de regula celor 72 de ore. Daca vii in Romania dintr-o tara galbena, la intrare arati biletul de avion de retur in limita celor 72 de ore de la intrare, inseamna ca, practic, poti sta 72 de ore in tara fara carantina, apoi sa pleci. Corect ?

 • Vivi spune:

  Voi pleca în Tenerife pe 7 mai.
  Mai prezint test PCR,la îmbarcare?
  Mulțumesc.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest