Halloween careva? La Londra sau Dublin :)

Monstri Halloween

Personal, îmi place să mă duc să vizitez anumite locuri, în momente în care se întâmplă un eveniment mai mult sau mai puțin important. Am fost în Mongolia de Naadam, am fost în Hong Kong de Anul Nou Chinezesc, am fost la jocuri olimpice, campionate mondiale de atletism și fotbal, la campionate europene de fotbal. Uneori pic întâmplător (cum a fost când am ajuns la Lvov, de Ziua Națională a Ucrainei, și peste tot erau concerte, lume în costume populare etc., iar unul din ultimele evenimente la care am nimerit întâmplător este Halloween-ul la … Londra.

Da, știu, Halloween-ul este privit de mulți drept o sărbătoare americănească, dar nu e chiar așa. E și nu e. Istoricii spun ca originea Halloween-ului este o sărbătoare celtică a recoltei. Era sfârșitul perioadei de recoltare acolo, prin nord, și oamenii se pregăteau să treacă în acea parte a anului mai întunecată, rece și depresivă. Iar celții locuiau în majoritate fix pe acolo – în insulele britanice, dar și prin Franța de azi (unii au ajuns și pe teritoriul de azi al României), iar irlandezii, scoțienii și galezii vorbesc o limbă celtica, fiind urmașii acestora. Așa ca Halloween-ul este acasă în Marea Britanie și Irlanda.

De ce zicem noi că e americană? Pentru că Halloween-ul a trecut Atlanticul alături de urmașii celților – pe lângă englezii anglo-saxono-normanzi, albii de azi din SUA sunt urmașii scoțienilor, irlandezilor şi ai altor celți. E drept, nu prea mai e o sărbătoare a recoltei (deși dovleacul e un element de frunte), a primit și o infuzie de cultură hispanică (Sărbătoarea Morților) și, iaca, a apărut Halloween-ul… A prins și la noi, e un prilej de distracție, dans și hăhăială, dar, desigur, nu are amploarea din UK. Mi-aduc aminte că am participat la una dintre primele petreceri de Halloween (sau poate chiar prima) cândva, pe la mijlocul anilor 90, în mijlocul prietenilor de la Leo Burnett. Și chiar e una din amintirile faine și pline de savoare – pe atunci, abia ne deschideam către lume și orice venit din afară era așa interesant și exotic. Evident, am dansat pe muzica ASIA și 3 Sud Est :).

Cum ziceam, anul trecut am fost în Londra de Halloween. Magazinele pline cu vrăjitoare și dovleci, pub-urile – nici să nu mai vorbesc! Inclusiv, case particulare prin Croydon erau împânzite cu vrăjitoare, dovleci înspăimântători şi urme de pânze de păianjen :). Dar, desigur, partea cea mai haioasă a fost când mă plimbam spre Piccadilly Circus şi ne-am intersectat cu o adevărata paradă de „monștri” pe skateboard-uri şi role, ducând-se spre celebra statuie a lui Eros din piaţă.

De aceea, cred că dacă vă doriti să sărbătoriţi un Halloween așa, ca la mama lui, autentic, e musai să mergeți la Londra, probabil şi la Dublin, în capitala Irlandei. Ce v-am povesti eu sunt doar câteva crâmpeie pe care le-am văzut din întâmplare. Dar există petreceri sofisticate prin multe locuri din cele două capitale. Așa că, dacă vreți să vă planificați un party de Halloween in style, aruncați o privire pe următoarele site-uri:

Pentru capitala UK, uitați-vă aici —-> Evenimente Londra de Halloween.

Pentru capitala Irlandei, uitați-vă aici —> Evenimente Dublin de Halloween (există chiar şi un Bram Stocker Festival în cinstea părintelui lui Dracula :)).

 

Ca sa vezi cele mai bune tarife spre Londra, aruncă o privire aici —> zboruri București – Londra.

Pentru cele mai bune tarife spre Dublin, aruncă o privire aici —> zboruri București – Dublin.

Şi cum s-o zice? Happy Halloween?

Imagini Halloween din Londra

Dovleac

Toate magazinele se pregatesc de Halloween

Disco Halloween

Inclusiv pub-urile

Parada Halloween

Parada pe roti – skateboarduri, role, etc

Halloween Londra

Iar punctul terminus – Piccadilly Circus

Halloween Piccadilly Circus

 

Halloween London

 

Monstri Halloween

 

Monstrii

 

Halloween

 

London Eye

Evident, poti descoperi cu aceasta ocazie si colturile „clasice” ale Londrei

Croydon

Dar e o sarbatoare populara – iata cum arata o casa din Croydon pregatita de Halloween 🙂

blueair-logo
Categorii:
BlueAir · Marea Britanie

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii