Acum cativa ani m-a prins Anul Nou Chinezesc in Asia. Nu, nu eram in China, eram de fapt intr-un orasel din nordul Thailandei, numit Chiang Rai, dar si acolo (ca de altfel prin orice oras cat de cat din Asia) era o comunitate de chinezi. Asa ca am asistat la un dans al dragonului, foarte multe petarde aruncate pe strada, vanzatori care intampinau dragonul si il cinsteau (cu bani cash, nu cu maotai sau nuci)… Dar cum ziceam, Chiang Rai are o comunitate relativ mica de chinezi (ma rog, tot orasul nu e foarte mare si in plus este si anormal de linistit pentru un oras thailandez), asa ca nu pot sa zic ca am trait cum se cuvine Anul Nou Chinezesc.
Asa ca, fiind o experienta pe care trebuie sa o ai o data in viata, am hotarat sa merg intr-un mare oras chinezesc de Anul Nou Chinezesc. Da, in general, Anul Nou Chinezesc se sarbatoreste impreuna cu familia, este cum e Craciunul la noi, momentul in care toata familia se strange acasa la parinti, bunici etc., in jurul bradului, si mananca cu totii cozonac si carnati. Cam asa e si la chinezi… De Anul Nou Chinezesc traditional, chinezii, inclusiv cei plecati departe, se intorc acasa la parinti. Aproape in fiecare an, caile ferate chineze sunt folosite la maximum si invariabil vezi imaginile cu 5 milioane de oameni care iau cu asalt gara din Guangzhou in aceeasi zi cu speranta (desarta) ca vor urca in vreun tren spre casa. Iar in ziua de azi sunt sute de milioane de chinezi care s-au mutat din locurile natale in orasele foarte infloritoare din est (si nu numai, cresterea economica a inceput sa se propage si in orase mai din centrul Chinei si am vazut asta si in orase “mici” si anonime cum sunt Wuhan sau Chengdu), asa ca, de Anul Nou Chinezesc, multe orase se golesc pentru ca lumea se duce in oraselul sau satucul ei de origine.
Ei bine, dupa ce am mai studiat, m-am decis ca probabil cel mai bun loc de a asista la Anul Nou Chinezesc este Hong Kong. Hong Kongul a fost si continua sa fie o enclava. A fost colonie britanica pana in 1997, iar apoi, dupa reintegrarea in Republica Populara, a ramas o zona economica si sociala aparte. Marea majoritate a localnicilor sunt hongkonghezi. Poate bunicii multora dintre ei au fugit din fata Armatei Rosii a lui Mao, dar actualii locuitori nu au unde sa se duca “acasa” in Republica Populara. Parintii lor locuiesc in HK, eventual ii viziteaza dintr-un cartier intr-altul al metropolei, asa ca vor sta pe acasa. E drept, am citit undeva ca exista o tendinta ca multi sa plece in vacanta (ma rog, un procentaj nesemnificativ, dar 1% din chinezi inseamna totusi 13 milioane de oameni), iar Hong Kongul este o destinatie de vacanta dorita de multi dintre chinezii din Republica Populara.
Asa ca, punand cap la cap diverse informatii, decizia a fost clara – mergem la Hong Kong. Am facut din ideea asta si un proiect de tur din seria “Haideti cu Imperator la …”, asa ca am plecat vreo 20 de oameni sa vedem Anul Nou Chinezesc la Hong Kong.
Odata ajunsi acolo, am fost mirat sa aflu de la ghidul local ca orasul va fi pustiu, totul va fi inchis, magazinele vor fi inchise, casele de schimb inchise, totul paralizat. Nu a fost asa. Si eu am dubii… orasul asta traieste pentru comert si business, mi se parea incredibil ca totul va fi inchis, asa cum mi se spunea… da, in dimineata de dupa Anul Nou, multe magazine erau inchise, iar strazile erau relativ pustii, dar pe la ora pranzului locul s-a animat brusc si viata a revenit la viteza normala. E drept, birourile din marile blocuri din Central au fost inchise, dar nu m-au afectat nici o secunda, faptul ca bancile si bursa nu functionau… in rest, totul (sau aproape totul) a fost perfect functional. Mai ales ca orasul era plin de turisti veniti din mainland.
Ce am descoperit cu surprindere? In primul rand, ca si aici a aparut versiunea locala a pomului de Craciun de la noi. Nu, nu este un brad, e putin cam cald ca brazii sa devina o traditie in Hong Kong, ci este un mandarin pitic plin ochi de mandarine, aparent un simbol al prosperitatii. Nu am vazut insa prea multi dragoni dansand pe strada (ma asteptam sa fie o groaza), mai degraba marile centre comerciale au avut ceva dragonasi, iar aruncatul cu tiribombe a lipsit cu desavarsire.
In schimb, am asistat la doua show-uri foarte tari. Unul a fost parada de Anul Nou. Nu, nu e nici o traditie in sensul acesta, dar, acum cativa ani, biroul de promovare turistica a Hong Kongului s-a gandit sa creeze o Parada, un soi de replica chinezeasca a Carnavalului de la Rio. Si i-a reusit. In Hong Kong nu sunt scoli de samba, asa ca dansatorii, cantaretii si carele alegorice sunt ale sponsorilor cat mai diversi – de la stewardesele dansatoare ale companiei Cathay Airways (compania “nationala” a Hong Kongului) la oaspeti veniti din diverse colturi ale lumii – fie ca sunt luptatorii de taekwondo coreeni pana la fanfara pe biciclete olandeze (un moment plin de haz), fiecare car alegoric incercand sa surprinda, sa amuze sau sa impresioneze.
Parada de Anul Nou se desfasoara in Tsim Sha Tsui, pe continent, si poate fi vazuta in doua feluri – din tribunele ridicate special pentru eveniment din zona adiacenta Centrului Cultural (accesul aici insa se plateste) sau catarat pe garduri de-a lungul bulevardelor din Kowloon. Practic, parada incepe in zona stadionului “improvizat” unde fiecare moment este prezentat, iar dansatorii sunt fresh si apoi se pleaca intr-un cortegiu colorat pe strazile orasului unde mii de oameni vin sa asiste la minune 😉
Dar principalul eveniment este de departe explozia de artificii care face din Hong Kong una din destinatiile de prim ordin din lume pentru a fi martorul unui astfel de show. Din pacate, trebuie sa te postezi pe malul apei foarte devreme, chiar si cu cateva ore inainte de inceperea spectacolului de artificii (care dureaza circa 20–25 de minute pana intr-o jumatate de ora), pentru a fi sigur ca poti vedea ceva. Noi am fost in ziua respectiva la Hong Kong, iar cand am venit, traficul pedestru era restrictionat de mii de politisti speriati ca presiunea multimii de a ajunge pe malul apei sa nu-i arunce pe primii in apa, asa ca am vazut spectacolul partial – printre blocuri. Dar daca ajungeti acolo de Anul Nou Chinezesc (sau chiar si de cel european), incercati sa fiti cat mai devreme (chiar daca e de stat serios in picioare) sau sa luati vreo croaziera pe bratul de mare care separa insula Hong Kong de continent (zona Kowloon) pentru a savura tot evenimentul.
O alta experienta interesanta este faptul ca, fiind zile libere, centrul de afaceri al orasulu este luat cu asalt de mii de filipineze care lucreaza ca doici sau slujnice in Hong Kong si care in fiecare zi libera (asta se intampla si in duminicile din tot anul) se aduna in centru, se asaza pe caldaram ca la un picnic si mananca, povestesc, barfesc sau danseaza in sincron… si e un happening foarte interesant.
Evident, se pot descoperi si toate atractiile obisnuite – templele mai mult sau mai putin ascunse printre zgarie-nori, insula Lantau si al sau Buddha enorm (nu ratati sa mergeti cu telefericul cu podeaua de sticla, este o experienta de neuitat), sau Macao si cazinourile sale megalitice sau aerul sau portughez din centrul vechi. Singurul semnal de alarma este ca atat HK, cat si Macao vor fi inundate de turisti… Cu adevarat inundate.
Una peste alta, o alta experienta pe raboj, o experienta plina de savoare si culoare.
Anul Nou Chinezesc
Anul chinezesc nu este un an solar (cum e cel european), ci unul lunar, de aceea Anul Nou nu cade in fiecare an la aceeasi data. In 2015, Anul Nou Chinezesc pica pe 19 februarie (in 2014 a fost pe 31 ianuarie) si anul urmator va fi anul oii. Beeeee!
Cum ajungi in Hong Kong/Unde dormi
Cam orice companie aeriana care are zboruri intercontinentale zboara la Hong Kong, unul dintre cele mai mari aeroporturi ale lumii. Evident, preturile variaza de la o zi la alta, dar, atentie, in general, in jurul Anului Nou Chinezesc, avioanele sunt cam pline, asa ca trebuie sa te gandesti din timp. Exact acelasi lucru si cu cazarea – in general, preturile cresc exponential, iar locurile libere se ocupa rapid… asa ca ganditi-va din timp.
Viza Hong Kong
Cetatenii romani nu au nevoie de viza sa viziteze Hong Kongul, ci doar de un pasaport valabil. Hong Kongul este considerata o zona speciala a Chinei, asa ca nu e nevoie de viza Republicii Populare. Atentie, daca vrei sa mergi la Macao, ia-ti pasaportul cu tine pentru ca vei iesi din HK si vei intra in Macao, care este o zona speciala diferita de HK si vei trece prin procesul de emigrare obisnuit. Atentie, daca vrei sa intri in China din HK, iti trebuie viza de China pe care o poti obtine la Bucuresti sau chiar si in Hong Kong (dar nu in perioada Anului Nou, pentru ca reprezentanta consulara a Republicii Populare este inchisa pentru o saptamana si mai bine)
Vremea de Anul Nou
In HK, prin ianuarie–februarie, in general sunt cam 20 de grade. Anul asta am fost norocos, a fost neobisnuit de cald (adica aproape de 30 de grade, vreme de pantaloni scurti si slapi), apa marii era chiar calduta si a fost foarte soare.
Tururi organizate
In caz ca doriti sa optati pentru un tur organizat, unde totul sa va fie aranjat de o agentie de turism, aruncati o privire pe oferta Paralelei 45. E o oferta flexibila care iti ofera si timp liber (daca ai chef sa descoperi HK si Macao pe cont propriu), iti ofera si un cadru organizat de vizitare (ca pont – la atractiile unde sunt cozi indelungate – gen telecabina de la Lantau, grupurile intrau prin fata turistilor individuali) si in plus poti sa vezi artificile de pe un vas (cea mai buna pozitie).
Imagini Hong Kong
It takes your breath away
Noaptea, orasul e o nebunie de pe malul Kowloonului
O barca traditionala chinezeasca (acuma folosita pentru croazierele turistilor)
La Multi Ani chinezi 🙂
Un soi de Mos Craciun 🙂
Baietii care urmau sa danseze cu dragonul prin oras
De Anul Nou, lumea se duce la templu sa se roage la spiritele stramosilor
iar altii se roaga la zeii discounturilor
Pregatiri pentru parada de Anul Nou
Bine ati venit in tribune pentru Parada
Cathay Pacific – sponsorul evenimentului
Chinezii au urari foarte practice 🙂
Imagini din parada
Stewardezele dansatoare de la Cathay Pacific
Dragonul chinez danseaza
Coreenii si artele lor martiale
iar americancele aduc componenta sexy in parada 🙂
Cine nu a prins loc in tribuna, se catara pe garduri 🙂
pentru a vedea parada
Marea explozie de artificii
Partea mai neplacuta – cozile la atractii (cum ar fi telefericul de Lantau)
Dar orice coada merita pentru o calatorie cu telefericul cu podeaua de sticla 🙂
[mwi-product sku=”TA006,TA016,PORTAL002″ img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]