Thailanda reporneste zborurile interne – ce masuri sunt luate pentru minimizarea riscului de infectare

Air Asia uniforma COVID

Thailanda este o tara care aparent a reusit sa treaca destul de bine prin COVID, cel putin pana acum. Pana acum au fost raportate oficial aproape 3000 de cazuri de infectare si 54 morti. Thailanda a fost una din primele tari care au raportat infectari si o buna perioada de vreme, a pastrat granitele deschise, inclusiv cu China, asa ca multa lume s-a indoit de numarul oficial (oricum, s-a si testat foarte putin, de 3 ori mai putin decat Romania raportat la numarul de locuitori). Ma rog, chiar si daca au ascuns cazuri, oricum nu se poate spune ca din punct de vedere epidemiologic, am avut parte de un dezastru in Thailanda – asta si ca la un moment dat, guvernul militar a decis sa sacrifice turismul si sa ia niste masuri dure – a anulat vizele strainilor, a inchis granitele, a aruncat milioane in lockdown, a inchis hoteluri, plaje, baruri, etc, a interzis transportul inter-urban aerian si a limitat pe cel la sol. Masura de interzicere a zborurilor internationale tocmai a fost prelungita azi pana pe 31 mai 2020 (cu posibilitatea de prelungire).

Dar nu acesta este motivul de ce am scris articolul acesta, ci pentru ca guvernul militar a permis reluarea zborurilor interne (cu anumite restrictii), iar Thai Air Asia si Thai Lion Air au si reinceput operatiunile de zbor. Ei bine, sunt foarte interesante masurile luate de distantare sociala pentru ca e foarte posibil sa fie replicate si la noi in Europa (intotdeauna trebuie sa existe niste “pionieri” sa testeze noile masuri)

Deci iata masurile luate la bord si in aeroporturi:

  • Companiile aeriene nu pot vinde mai mult de 70% din locurile de la bord. Nu stiu de unde cifra aceasta, poate ar avea o logica sa ai 33% locuri neocupate (cele din mijloc), dar in fine.
  • Pasagerii trebuie sa poarte permanent masti in aeroport si la bord – daca nu ai masca, nu vei fi imbarcat (denied boarding).
  • Bagajul de mana se restrictioneaza la maximum 5 kg (aparatura electronica si medicamente).
  • Temperatura fiecarui pasager va fi masurata la ambarcare si va fi trecuta pe cartea de imbarcare.
  • Se interzice vanzarea de mancare la bord, iar pasagerii nu au voie sa vina cu mancare si bautura proprie (e drept, zborurile interne in Thailanda sunt de maximum 2 – 2:30 ore).
  • Echipajul de cabina va purta in permanenta echipament de protectie COVID – masca tip PPE, viziere de protectie, manusi si haine de protectie. Ca idee, iata cum vor arata echipamentele companiilor aeriene din zona, create de urgenta de designeri aparent faimosi: Air Asia, Philippine Airlines  sau Viet Jet 😉
  • Temperatura echipajului va fi verificata atat la imbarcare, cat si la debarcare.
  • Avionul, autobuzele de transfer, birourile sau chioscurile de check-in vor fi dezinfectate zilnic.

 

Maine, are loc intalnirea virtuala (prin video) a ministrilor transporturilor din tarile Uniunii Europene. Pe agenda se afla salvarea companiilor aeriene (si nu numai) de la faliment (incluzand si ideea de a oferi vouchere in loc de rambursari) si masurile de reducere a riscului de infectare in perioada urmatoare cand se vor relua un numar de zboruri. Sa vedem ce se va decide.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest