Nu ratati in Asia: Chiang Mai, capitala nordului Thailandei

Doi Suthep Chiang Mai

Multa lume spune ca Thailanda inseamna Bangkok din punct de vedere economic, politic, ma rog, din orice punct de vedere. Si daca te uiti pe clasamentul primelor orase ale Thailandei din punctul de vedere al locuitorilor, tinzi sa le dai dreptate – Bangkok are 8,2 milioane de locuitori, pe locul 2 fiind Nonthaburi City cu 260.000 locuitori! Wow, asta de diferenta! La prima vedere, ai zice ca merita sa vezi doar Bangkokul ca experienta urbana si apoi sa fugi fie pe plajele din sud, fie prin munti sau sa mai gasesti niste zone rurale traditionale. Ei bine, desi era numai pe locul 6 din punctul de vedere al numarului de locuitori, merita sa vizitezi Chiang Mai, capitala incontestabila a Thailandei de Nord!

Oricine iti spune ca Chiang Mai este altceva decat Bangkokul si decat restul Thailandei. Si are dreptate. Este un oras mult mai linistit, in plus, arhitectura, atmosfera si stilul de viata sunt destul de diferite. Da, sunt tot thailandezi, dar parca sunt alti thailandezi decat cei care iau cu asalt bulevardele si mijloacele de transport ale Bangkokului. Timp de secole au fost o alta tara – Chiang Mai a fost capitala Regatului Lanna (1296-1768) si mai apoi al Regatului de Chiang Mai care a supravietuit pana in 1939! De altfel, limba era relativ diferita de thailandeza, folosind pana si un alfabet diferit. Dar, evident, inglobarea treptata in regatul Thailandei a dus la uniformizarea limbii (desi mai sunt cateva milioane de vorbitori de Lanna) si la thailandizarea nordului. Laosul a ramas independent, Lanna a fost inglobat in Thailanda. O fi fost bine? O fi fost rau? Nu stiu, cred insa ca, pe ansamblu, nu a fost rau.

Desi este al saselea oras al Thailandei ca numar de locuitori, este al doilea ca importanta datorita acestui rang de capitala a Nordului. Tot ce este Lanna este vazut ca fiind foarte cool in Bangkok, e o Thailanda mai traditionala, mai calma, mai relaxata, iar multi din Bangkok viziteaza Chiang Mai si regiunea pentru o scurta calatorie in timp. Sa nu credeti ca in Chiang Mai nu s-au inventat automobilul si internetul, ele exista si sunt peste tot, dar orasul pare a fi mult, mult mai relaxat decat dinamicul Bangkok. Foarte multi expati si-au facut domiciliul in Chiang Mai – e mai ieftin, e mai calm si ai la indemana toate cele. Dar daca te duci in Bangkok, cele mai tari spa-uri sustin ca folosesc produse traditionale Lanna, magazinele de suvenire au colectii intregi de Lanna, milioane de turisti thailandezi se duc in nord pentru a vizita Lanna traditionala.. dar si pentru a experimenta frigul… iarna, la Chiang Mai, noaptea, termometrul poate cobora spre 15 grade, o temperatura extrem de… exotica pentru restul thailandezilor!

Orasul are o forma de fortareata – o forma aproape perfect patrata, inconjurata de un canal de aparare. Evident, in ultimele decenii, orasul a crescut peste acest canal, dar centrul este in patrat. Tot aici se afla numeroasele temple ale orasului, constructii cu o arhitectura sesizabil diferita de marile temple ale Bangkokului si Ayuthayei, cu deschideri largi si acoperisuri in trepte. La aproape niciun templu nu lipsesc legendarul sarpe Naga, care joaca rolul de balustrada, lemnul aurit (uneori mult prea aurit) si, mai ales, umbrelele, adevarat simbol al regalitatii si religiei prin mai multe locuri din Asia.

Cum ziceam, prin oras sunt numeroase temple, vreo 30 zice ghidul, aproape toate provenind din perioada regatului Lanna. Am fost la mai multe dintre ele, dar, de departe, cele mai interesante au fost Wat Phra Singh si Wat Chedi Luang (Wat inseamna templu in thailandeza). Wat Phra Singh este unul dintre cele mai vechi temple din oras si este super popular datorita faptului ca aici se pastreaza una dintre cele mai sfinte statui ale lui Buddha din tot regatul… Importanta templului este cumva subliniata si de faptul ca unul ditre principalele bulevarde ale orasului este perpendicular pe intrarea in templu. Al doilea, Wat Chedi Luang, a fost, probabil, cel mai impresionant monument al orasului, dar un cutremur a retezat imensul chedi din centrul templului… chiar si asa, este o marturie a unui monument cu adevarat special.

Se spune ca Chiang Mai este capitala elefantilor thailandezi. In imprejurimi, vei descoperi numeroase parcuri cu elefanti unde poti interactiona cu blandele pahiderme. Unii au gasit si ideea ca poti sa fii mahout pentru o zi si toti turistii se inghesuie sa “invete” cum sa conduca un elefant. Sunt destul de multe “elephant camps”, asa ca e bine sa alegeti cu atentie.

Poate cel mai fain lucru pe care il poti face plecand din Chiang Mai este “hill tribe trekking”. In nordul Thailandei, pe langa populatia majoritara, exista diverse triburi de provenienta birmaneza, tibetana sau locala care vorbesc limbi diferite si isi pastreaza obiceiurile ancestrale. Poti sa faci trekuri de 1 zi, 2 zile, o saptamana, cat te tine timpul si buzunarele, dar parerea mea este ca minimum ar fi de 2 zile. Am fost si eu acum vreo 10 ani intr-un astfel de trek ce mi-a ramas in memorie ca o experienta excelenta – am vazut locuri frumoase, am vizitat sate ancestrale, am facut rafting pe pluta de bambus si m-am plimbat cu elefantii prin rau…  A fost o excursie care merita, merita, merita.

Si daca tot m-am apucat sa scriu despre ce e de vazut pe langa Chiang Mai, nu ratati si gradina de orhidee daca va plac florile, dar si satul in care mestesugarii locali produc umbrele colorate, haine si multe alte lucruri frumoase si mai ieftine ca in oras… A, sa nu uit, Chiang Mai este faimos si pentru piata de noapte, un adevarat bazar-carnaval. Evident, vei gasi tone de suvenire, de la haine la lampioane, dar poti asista si la spectacole de box thailandez (nu cine stie ce, va dati seama ce “profesionisti” se bat in bazar) sau dansuri traditionale (astea sunt chiar faine).

Am lasat la final sa va povestesc despre Wat Phratat Doi Suthep, mai pe scurt “Doi Suthep”, minunata manastire budista construita pe un deal care domina orasul. Ca sa ajungi acolo, poti sa iei un sangtaew sau un soi de microbuz deschis (evident, orice taximetrist va fi fericit sa te duca pana sus, pe deal, dar evident ca este mai scump, iar songtaewul face parte din experienta locala). Evident, poti sa mergi si cu bicicleta daca ai muschi (templul e la 18 km de oras, dar e de urcat!), sau cu scuterul daca te pricepi sa conduci asa ceva.

Se spune ca un elefant a fost trimis pe deal sa gaseasca cel mai bun loc pentru un templu nou. Acesta a ajuns intr-un anumit loc, s-a invartit in jurul acestuia, a trambitat de vreo trei ori si apoi a murit. Cica acesta e un lucru care considerat a fi de bune auspicii la thailandezi, asa ca imediat acestia au purces la construirea templului. Ma rog, asta se intampla pe la 1383, dar de atunci milioane de oameni urca dealul pentru a se inchina printre chediurile aurite, templele care combina lemnul cu aurul si numarul impresionant de statui ale lui Buddha. Ca strain, trebuie sa platesti bilet de intrare (30 de baht adica 0,75 euro), dar daca lumea te ia drept thailandez, poti sa faci economie de 3 lei! Chiar si daca vii cu un mijloc de transport in comun, tot trebuie sa urci vreo 300 de trepte din bazarul de la poale pana la templul propriu-zis. Arhitectura e spectaculoasa, singura problema fiind insa numarul mult prea mare de pelerini, care creeaza o anumita atmosfera interesanta, dar la un moment dat devin insuportabil de multi. In cazul meu, am ajuns pe la sfarsitul diminetii si la inceput erau chiar multi… La un moment dat, in jurul pranzului, in timp ce eu ma refugiasem in niste zone mai umbrite si linistite ale templului, au disparut o buna parte dintre ei ca prin minune… asa ca m-am putut bucura in liniste de frumusetea locului.

Pe langa templu s-ar afla si o gradina botanica regala. Din pacate, nu am vazut-o, dar am mai vazut o gradina botanica regala pe langa Chiang Rai si banuiesc ca este ca si aceea, un adevarat paradis, o explozie de culori si mirosuri imbatatoare.

Daca va duceti in Thailanda si aveti timp, nu evitati Chiang Mai! Stiu, e relativ departe de Bangkok, sunt vreo 700 km, dar taman departarea il face asa de interesant. In plus, pe aici trece drumul spre Laos, spre Luang Prabang, cel mai frumos oras clasic din Asia Sud-Est!

 

Cum ajungi in Chiang Mai

Din Bangkok, poti sa ajungi cu orice mijloc de transport iti trasneste prin minte – de la a merge pe jos pana la a lua avionul. Exista totusi doua mijloace favorite – fie cu avionul (ambele low-costuri thailandeze, Air Asia Thailanda si Nok Air, zboara aici, in plus Air Asia leaga Chiang Mai cu alte orase din strainatate cum ar fi Macao sau Kuala Lumpur, ba chiar si cu Phuket si Krabi! Iar preturile sunt de low-cost! O alta alternativa este sa iei trenul seara din Bangkok si ajungi la Chiang Mai a doua zi de dimineata (exista trenuri de noapte si in directie inversa!). Trenurile thailandeze sunt super OK!

 

Unde dormi in Chiang Mai

Am dormit acum 11 ani la Hollanda Montri, unde m-am simtit tare bine. Cum ziceam, asta a fost cam acum 11 ani, asa ca nu mai bag mana in foc cum mai e acum. Oricum, uitati-va pe Agoda pentru cele mai bune preturi J.

 

Cand sa mergi in Chiang Mai

In perioada cunoscuta sub numele de „sezonul rece si uscat”. Adica iarna, din noiembrie pana prin martie, cand e foarte insorit, iar temperaturile rezonabile. Cam prin aprilie-mai, temperaturile cresc destul de mult (e oricum mai rezonabil ca la Bangkok datorita faptului ca umiditatea este mai mica), iar dupa aceea incepe sezonul ploios. Octombrie-noiembrie sunt cele mai umede luni, cu ploi de multe ori diluviene si cu mari sanse de inundatii.

 

Viza Thailanda

Poti sa iei viza de la ambasada de la Bucuresti, dar sunt numeroase formalitati de indeplinit, sau direct pe aeroport la sosire, dar viza e valabila doar 15 zile. Din Chiang Mai, poti sa faci ceea ce agentiile de turism locale au numit „visa run”. Adica sa te duca pana in Myanmar, intri putin in primul oras, Tachileik (platesti o viza valabila doar pentru respectivul oras – 10 dolari sau 500 de baht, incearca sa platesti 10 dolari, ca 500 de baht inseamna vreo 16 dolari J), observi diferentele de-a dreptul izbitoare dintre Tachileik (Myanmar) si Mae Sai (Thailanda), orasele aflate la 5 m unul de altul, si intoarce-te pentru inca 15 zile de Thailanda :).

 Imagini Chiang Mai

Harta Chiang Mai

Orasul vechi – aproape un patrat !

Chinatown Chiang Mai.

O poarta chinezeasca… chinezii sunt peste tot, inclusiv in Thailanda de Nord

Motociclisti in Chiang Mai

Gata de acceleratie !

Obiective turistice Chiang Mai: Wat Phra Singh

Templu Chiang Mai

Calugarul din mijloc nu e viu, e o statuie !

Oferte budiste

Cumparati ofrande !

Liceeni thailandezi

Frumos incolonati, cu scoala la templu !

Meci de box thailandez

Pentru cine savureaza Muay Thai (box thailandez :))

Obiective turistice Chiang Mai: Wat Chedi Luang

Unul din templele din centrul orasului

 Wat Chedi Luang Chiang Mai

Wat Chedi Luang e impresionant si acum, cand e aproape ruina !

 Rent-a-car in Chiang Mai

Ati inchiria masina de domnul Bere ?

Preturi autobuze Chiang Mai

Niste preturi fixe pentru transport

Songtaew spre Doi Suthep

Asta e un songtaew

 In songtaew

Si cam asa arata inauntru 🙂

Drumul spre Doi Suthep

Pe drumul spre Doi Suthep

Porumb fiert

Ca la noi … ia porumbul, ia porumbelul !

Obiective turistice Chiang Mai: Urcare spre Doi Suthep

Spre templul propriu-zis

Obiective turistice Chiang Mai: Manastirea Doi Suthep

Cum intri in Doi Suthep, lume si popor !

 Calugar budist

Vreo amuleta, vreo statuie, vreo ofranda ? Ieftin, la reducere !

Doi Suthep

Obiective turistice Chiang Mai: Stupa de aur

Nici nu va dati seama cum straluceste stupa aceasta in soare !

Credinciosi budisti

Lumea se inchina

Obiective turistice Chiang Mai: Doi Suthep

Se invarte in jurul stupei

 Doi Suthep

Buda verde de smarald

Si un Buda verde, dar nu de smarald… originalul e la Bangkok !

Comentarii

  • George spune:

    Gradina zoologica din Chiang Mai se remarca, am vizitat-o de doua ori cu pruncii si a meritat din plin. Are un tren suspendat care te poarta printre custile de animale până hăt sus fiind amplasată e un deal.
    Scuterele sunt extrem de ieftin de inchiriat 4-5$/zi.
    Am stat intr-un an la hotel Rati-Lana, pe malul raului, remarcabil ca arhitectura. Stilul lana foloseste mult lemnul de teak. Micul dejun cu foarte bogat, de 5*.
    Intr-un an am stat la Horzont Village, un hotel in afara orasului, 4* parca, atasat avea o gradina botanica, daca bine imi amintesc undeva peste 50 hectare. A trebuit sa inchiriem o masina dar macar ca era undeva prin feburarie am fost aproape singurii clienti in timpul zilei la piscina. Chiang Mai imi place in mod deosebit pentru ca are multa traditie, arhitectura traditionala si in aceelasi timp ai tot ce tine de civilizatie, malluri, starbucks, si lista e lunga. Multi expati din zona Asiei merg pentru servicii medicale in Chiang Mai. Mi-am facut si eu un RMN la un genunchi daca tot eram pe acolo si pretul a fost chiar rezonabil pe la 100$ daca imi amintesc bine. Sotia si-a facut cel mai de calitate detartraj (dupa parearea ei) la o clinica dentara. Speram iarna asta sa ajungem iar in Thailanda si planuiam o saptamana in Chiang Mai, insa planurile s-au schimbat. Kimchi a biruit, mergem in Korea.

  • Catalin spune:

    Salut,
    Avand in vedere ca dorim sa stam si noi o noapte in Chiang Mai( restul de trei zile va fi un trip de trekking in jungla) te rog sa-mi spui daca hotelul la care ai stat tu (Hollanda Montri) e departe de zona centala si daca avem recomandarea ta pentru el.
    Multumesc!
    Ps. Ceva ponturi pentru un restaurant bun se poate?

    • Imperator spune:

      Cum scriam, am stat acum vreo 11 ani acolo, multe lucruri se pot schimba intr-un deceniu 🙂 Nu era foarte central, dar era OK. Daca e doar unde sa puneti capul (gen ajuns seara, plecat dimineata), e ok ca e liniste, daca e sa mai aveti cateva ore pentru vizitat CM, atunci as opina sa stati mai central.
      Restaurant – in zona pietei de noapte, e un restaurant cu mancare specifica si un show folcloric. Intreaba cand ajungi pe acolo 🙂

  • Alina spune:

    Buna!
    Planuim o excursie in Thailanda la finalul anului si Chiang Mai este pe lista 🙂 Nu stim inca ce companie low cost sa folosim pentru a ajunge acolo: AirAsia sau Thai Lion Air. Tu ce ne recomanzi?
    Cei de la Air Asia iti dau posibilitatea sa selectezi bagaj suplimentar si e destul de user friendly site-ul pentru rezervari. Totusi, am citit un articol anul acesta despre problemele semnificative legate de siguranta zborului la companiile thailandeze si Air Asia era printre companiile enumerate.

    • Imperator spune:

      Am zburat de vreo 12 ori cu Air Asia si mi s-a parut ok. Chiar am fost fulgerat in aripa deasupra Malaeziei si a fost ok. In plus, de vreo 7 ani consecutiv este votata ca cea mai buna companie low cost din lume. Poti sa alegi si Thai Lion Air, dar nu stiu mare lucru decat ca e o companie indoneziana cu ambitii mari (au comandat cateva sute de avioane)

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest