O zi cât o vacanță: Hello Delta Dunării

Pelicani în Delta Dunării

Cei de la Hello Hollidays au o serie de excursii de o zi din Bucuresti cu un titlu de-a dreptul inspirat – „O zi cat o vacanta” . E o serie extrem de variata – fie la castelele din jurul Bucurestilor, fie in Arges, Valcea, Tara Fagarasului sau Veliko Tarnovo – toate excursii de o zi in care poti descoperi niste locuri cu adevarat deosebite – la preturi reduse si in timp redus. Weekendul trecut, Hello a organizat o excursie cu mai multi bloggeri si jurnalisti in Delta Dunarii (una din „zilele cat o vacanta” cele mai frumoase), din pacate, nu am putut participa, fiind plecat in Maramures. Dar, Ramona de la blogul de calatorii In Sandale a fost prezenta si mi-a trimis o corespondenta despre cum arata o zi cat o vacanta in Delta Dunarii

 

Știți acel sentiment pe care îl ai după ce ai petrecut o zi atingând un vârf de munte și apoi te-ai întors la bază? Un fel de oboseală bună, combinată cu mândrie și împlinire. Cam așa te simți și după ce comprimi o vacanță într-o zi! Adormi repede, cu o mină fericită și încă mormăind despre borșul de pește, de la prânz.

Conceptul ăsta intens și super practic – O zi cât o vacanță, a fost gândit și implementat de cei de la Hello Holidays. Și se concretizează în excursii de o zi, către locuri frumoase din țară sau de la vecinii bulgari, la prețuri mai mult decât prietenoase. Am testat-o pe cea către Delta Dunării, dar destinațiile sunt numeroase și cu specific destul de divers.

 

Hello Delta Dunării

 Când se crăpa de ziuă și tinerii se întorceau din cluburi, grupul de norocoși care avea să vadă Delta Dunării într-o zi se asambla la Academia Militară. Traseul a inclus involuntar și un scurt tur de București peste care răsărea soarele, plus o oprire de dezmorțire la Slobozia.

Drumul nu-i rău. Deși durează aproximativ 5 ore, autocarele sunt noi și confortabile, scaunele se lasă pe spate și poți trage liniștit un pui de somn. Să mai ai și o pernuță de avion – nici nu știi când ajungi. Sau poate fi prilej de socializare, dacă ești persoană matinală.

La sosire în Mahmudia, am fost repartizați în bărci, șalupe rapide pentru cunoscători, operate de Nautic Nearchus. Am avut parte de o barcă nouă, semi acoperită. Ceea ce a fost numai bine – când mergeam cu viteză mai mare, ne ascundeam înăuntru de vânt, când mergeam încetișor pe canale, pozam liniștiți de afară.

Urma să avem parte de o excursie cu multe activități, în care să navigăm unele dintre mai frumoase lacuri și cele mai pitorești canale dintre brațele Sf. Gheorghe și Sulina. Am traversat tuneluri create de sălcii și am ajuns până la Lacul Gorgova.

Sfârșitul primăverii este o perioadă numai bună de văzut Delta Dunării! Este vremea când nuferii încep să înflorească și acoperă lacurile, când revin păsările călătoare de prin țările unde și-au făcut de cap iarna și fac frumos la poze, când nivelul Dunării este în creștere și bărcile navighează mai ușor. Și nici nu este prea aglomerat.

Așa că am fost niște norocoși! Am văzut pelicani înghesuind-se la soare și cormorani cățărați în copac. Ne-am plimbat printre nuferi albi și galbeni și pe sub sălciile care, din când în când vărsau „lacrimi” peste noi. Cătălin, barcagiul nostru, tot completa peisajele cu detalii explicative despre floră și faună. Așa am aflat că celebrii cai sălbatici, care au reședință la Letea, dar mai ajung și prin zonă, se trag, de fapt, din neam de cai domestici. Au fost puși pe liber din diverse motive – oamenii nu au mai avut cu ce să îi hrănească, nu au mai continuat tradiția de a crește cai. Vara se mai descurcă ei cumva, dar iarna le este greu cu mâncarea, uneori supraviețuiesc doar cu scoarță de copac. Ne povestește și de o iarnă foarte friguroasă, când mulți căluți au murit.

Ne-a arătat și casele pescarilor, ridicate pe malurile canalelor. Deși sunt destul de sărăcăcioase, sunt locuite. Căci pescarii au nevoie să fie aproape de năvoadele pe care le aruncă în apă, pentru a verifica și strânge constant captura. Nu e rentabil să vină și să plece mereu, așa că rămân să își ducă viața aici.

Sunt frumoase poveștile băiatului ăstuia care are undeva la 26 de ani și conduce barca de la 14.

 

Ospăț tradițional pescăresc

Pe la jumătatea traseului ne oprim pe un mal al canalului, pentru prânz. Știam că vom mânca în natură, dar tot a fost surpriză când am văzut că este un loc sălbatic, absolut superb, amenajat special de cei de la Casa Teo, pentru mese de-astea, mai cu ștaif. Bolboroseau ceaunele când am ajuns și n-am scăpat fără să gustăm măcar un țoi de țuică.

Și apoi au început preparatele să vină la masă! Prima dată – icre și pește afumat. Apoi borș de pește făcut după rețetă tradițională a lipovenilor și servit tip IKEA. Pe un platou aveam mai multe tipuri de pește și cartofi fierți, într-un castron mare zeamă de pește și încă o sosieră ce da pe afară de mujdei. Am asamblat borșul cu ajutor de la domnul bucătar și l-am declarat în unanimitate cel mai bun mâncat vreodată.

Am continuat cu pește la ceaun cu mămăliguță și plăcintă cu brânză și stafide din care efectiv nu am mai putut mânca. Dar faptul că ceilalți căutau să vadă dacă a mai rămas pe la alte mese, mă face să cred că nu s-a dezis și a fost delicioasă și ea.

Ospățul ar putea fi lejer o experiență de sine stătătoare! Iar în tot timpul ăsta am avut ca background musical cântece lipovenești, de voie bună, cântate live și cu patos de doamne aprige.

Cu burțile pline și moțăind de la combinația vin-țuică, am plecat spre București și am ajuns acasă în aceeași zi!

 

O zi cât o vacanță

 Cum spuneam mai sus, Delta Dunării este doar una dintre destinațiile unde Hello Hollidays organizează O zi cât o vacanță. În România se mai pot vizita mănăstiri, castele, palate, situri arheologice, saline, poți să faci plajă o zi la Gura Portiței, poți să vizitezi Țara Făgărașului, să te plimbi pe Transfagărașan, pe Transalpina. Sunt listate toate aici – www.ozicatovacanta.ro.

Plecările sunt, în principiu, din București. Dar se poate asigura și orașele apropiate.

 

Pentru genul ăsta de excursii se găsesc o grămadă de pro-uri. O dată – ai posibilitatea de a vizita o gamă variată de locuri din apropiere, într-un timp scurt și fără „a sacrifica” zile de concediu. Ai parte de o serie de activități multiple, gândite astfel încât timpul să fie bine eficientizat. Este mai relaxant – autobuzele sunt noi și foarte confortabile, poți chiar să dormi pe drum. Și ai și posibilitatea de a cunoaște oameni noi, cu interese comune.

 

Poate ne vedem în următoarea O zi cât o vacanță!

Imagini Delta Dunarii

. Bună dimineața

Dis-de-dimineata, gata de plecare

. Delta Dunării venim

Delta Dunarii, venim !

. Plecăm încet pe canale

Odata ajunsi, pornim incet pe canale

Casele pescarilor ascunse de vegetație

Casele pescarilor ascunse de vegetatie

Prin tunel de sălcii

Prin tunel de salcii

. Caii sălbatici ai Deltei

Caii salbatici ai Deltei

. Culori asortate în Delta Dunării

Culori asortate in Delta Dunarii

. Activități în Delta Dunării

Activitati prin Delta

. Pelicani la Poză

Pelicani pozand

. Un copac cu cormorani

Copacul cu cormorani

. Hello Delta Dunării

In zbor

. Un pelican pe lac

Distantat social pe lac

. Pop up restaurant în mijlocul naturii

Pop up restaurant in mijlocul naturii

. Am fost omeniți cu un păhărel de țuică încă de la sosire

Am fost omeniti cu un paharel de tuica inca de la sosire

. Icre delicioase rețetă lipovenească

Icre delicioase – reteta lipoveneasca

. Peștele pe care l am transformat în borș

Peștele pe care l-am transformat în borș

. Cel mai bun borș de pește

Cel mai bun bors de peste

. Ascultăm cântece live cântece lipovenești

Un ansamblu de cantece traditionale lipovenesti

. Plăcintă cu brânză și stafide foarte apreciată

Plăcintă cu brânză și stafide foarte apreciată

. Inapoi pe canale

Inapoi pe canale

Fauna din Delta Dunării

Pasaret de Delta Dunarii

Pelicani în Delta Dunării

Pelicani

. Nuferii au început să înflorească în Delta Dunării

Nuferi

. Layers

Layers

. Pescari în Delta Dunării

Pescari in Delta Dunarii

. O zi cât o vacanță

O zi cat o vacanta – Delta Dunarii !

Categorii:
Romania

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest