Mic ghid de insule din Grecia – Corfu, insula de smarald

Kanoni

Corfu

Trebuie să recunosc că până să ajung in Corfu nu călcasem în insulele grecești. Fusesem de câteva ori pe continent (Meteora, Atena, Corint, chiar și prin Salonic trecusem), dar niciodată în insule. Da, toată lumea îmi spunea că insulele sunt cu totul altceva decât Grecia continentală, dar nu a fost să fie. Până într-o zi din 2014, când așa, deodată am luat avionul și am plecat în Corfu. De altfel, mai trecusem prin Corfu demult în 1997 când am fost de fapt prima oară în Grecia – am luat ferry-ul din Italia, de la Brindisi seara, am traversat marea în timpul nopții, iar dimineața, m-am trezit în Corfu. Îmi aduc aminte încă de citadelele care flanchează orașul vechi și mi-am zis – cândva voi ajunge în Corfu. Și am ajuns  :).

Cum am zis, Corfu mi-a rămas în inimă. Complet. Știi cum e cu prima dragoste, dar nu e numai asta, Corfu este o insulă absolut superbă, extrem de variată și de unde te întorci cu un sentiment de bine. O insulă verde, iar verdele și pădurea dau viață și optimism, o insulă unde s-au întrepătruns diverse culturi (locuită de greci, dar care in ultimele secole a fost deținută de venețieni, francezi și englezi, fiecare lăsându-și amprenta pe arhitectură, dar și pecultura locală), o insulă cu dealuri superbe unde poți inspira aer curat, o insulă cu plaje vaste și pentru toate gusturile – de la cele clasice cu umbreluțe la cele sălbatice, de la cele vântoase pentru surferi la cele izolate pentru nudiști.

Corfu este o insulă verde și plină-ochi de tot soiul de obiective turistice care merită vizitate – are o istorie un pic diferită de restul țării – este practic singurul colț din Grecia care nu a fost niciodată ocupat de Imperiul Otoman – după lunga dominație bizantină, insula a fost pasată între diversele stătulețe grecești și sud-italiene, până când a ajuns în mâinile Veneției pe o perioadă neîntreruptă de 400 de ani. A devenit apoi colonie franceză, ulterior britanică, pentru ca, într-un final, în 1864, insula care a găzduit o bună parte din patrioții greci refugiați din zona continentală ocupată de otomani, dar și prima universitate grecească, a fost cedată de imperiul britanic Greciei. Așa că atmosfera e cumva diferită – mă rog, unii localnici spun și în ziua de azi că ei sunt cei mai civilizați dintre greci – un soi de ardeleni ai grecilor. Dar să vă spun ce e de văzut / făcut în Corfu. Și o să încep cu cele dragi mie – monumentele istorice.

 

Corfu Town – capitala insulei Corfu este… Corfu. Sau, mai bine zis, Corfu Town. Făcut sandvici între două citadele impresionante (care au apărat în mod eficient insula de atacuri otomane), Corfu vechi are un aer distinct venețian. Vechile biserici în stil italienesc sunt astăzi ortodoxe, dar culorile și arhitectura, și atmosfera sunt pur venețiene. Pur și simplu, plimbă-te pe străzi. În sezonul de vârf, este o adevărată nebunie pe aceste străduțe înguste și cu meandre. Dar în afara orelor de vârf, sigur te poți plimba mai în liniște. Cum ziceam, orașul vechi este flancat de două citadele, merită să te urci pe ambele – într-un oraș unde se găsesc atâtea influențe din toate părțile, vei descoperi chiar și o biserică anglicană construită într-un stil care aduce aminte de… Parthenon J. Nu rata Esplanada, nici Muzeul Arheologic.

Achilleion – nu foarte departe de Corfu Town, se află un palat de vară care a fost deținut de doi împărați germanici – împăratul habsburg Franz Joseph și împăratul german Wilhelm II. De fapt, împărăteasa Sisi, nefericita soție a lui Franz Joseph, iubitoare de mitologie greacă, a construit acest palat în memoria legendarului erou aheu Ahile. După moartea lui Sisi, Franz Joseph i-a vândut palatul lui Wilhelm II, un alt iubitor de culturi orientale pline de soare și exotism.

Mănăstirea Paleokastrița – se află pe cealaltă coastă a insulei, poate zona cu cele mai spectaculoase plaje… dar printre corpuri în general goale, poți să o iei la pas să urci pe un deal și să vizitezi, din câte știu, cea mai veche mănăstire ortodoxă de pe insulă, construită pe ruinele unei cetăți pre-medievale. Cum ziceam, panorama mării este superbă.

Cetatea Angelokastro – Corfu fiind un ghimpe venețian în coasta otomanilor, a avut parte de mai multe asedii. Pentru a se apăra, venețienii au construit mai multe citadele inexpugnabile în mai multe colțuri strategice ale insulei, Angelokastro fiind una dintre ele. Construită pe coasta vestică (Corfu Town e pe coasta estică), este o cetate ridicată pe un pinten abrupt de munte, care practic se prăbușește în mare. A rezistat la trei asedii puternice și în interior nu mai găsești mare lucru – dar zidurile puternice și panorama de jur-împrejur te obligă să o vezi.

Panorame

Muntele și Mănăstirea Pantokrator – având 906 metri altitudine, muntele Pantokrator este cel mai înalt punct din Corfu. De aici, într-o zi senină, poți descoperi panorama întregii insule, dar să și arunci un ochi spre vecinii albanezi (orașul Sarande se vede cu ochiul liber)… Am citit pe undeva că în zile de o claritate excepțională, dis-de-dimineață când soarele răsare dinspre Est, se poate întrezări inclusiv coasta italiană. Nu știu dacă e adevărat sau nu, dar merită să te urci aici. Prin zonă se află și o mănăstire clasică grecească, și un turn oribil de comunicații, care strică tot peisajul.

Kanoni / Mănăstirea Vlacherna – aeroportul Corfu este cunoscut printre pasionații de aviație ca un aeroport unde este foarte spectaculos să aterizezi. Avioanele plutesc peste marea verde, trec „la mustață” peste mica Mănăstire Vlacherna, aflată pe o mică insulă, și apoi pun roțile pe pista care este construită în interiorul mării. Există niște dealuri apreciate de plane spotters, de unde poți admira aterizările atât de spectaculoase din Corfu.

Tronul Kaiserului – cum ziceam mai sus, împăratul Wilhelm II a deținut palatul Achilleion aici și era îndrăgostit de Corfu. Se spune că îi plăcea să se cocoațe pe un deal de unde poți admira o bună parte din verdele pădurilor de pe Corfu, dar și albastrul mării. E, practic, o stâncă pleșuvă care cu puțină imaginație arată ca un tron imens ce domină o bună parte din centrul insulei.

Plaje

În general, coasta estică este domoală, plată, cu plaje întinse și mare calmă (pentru că este înghesuită între Corfu și Grecia peninsulară), iar coasta vestică este dominată de stânci abrupte și plaje mai mici (cu vreo două excepții). Din punct de vedere vizual, plajele de pe coasta vestică sunt mult mai spectaculoase, în timp ce acelea de pe coasta estică sunt mai populare, cu standardul umbrele – șezlonguri. Principalele stațiuni turistice ale insulei se află pe coasta estică, înspre capătul nordic.

Plaja Paleokastrița – este destul de mică și îngustă, dar culoarea apei aici este pur și simplu incredibilă. Chiar dacă nu stai prea mult din cauza aglomerației, este musai să mergi. Musai !
Canal d’Amour – din nou, o plajă extrem de spectaculoasă, cu formațiuni stâncoase săpate de milenii de apa mării care pătrunde printre stânci, iar culoarea apei este pur și simplu fenomenală. Din nou, nu te pregăti să găsești o plajă pe care să stai și să te relaxezi, pentru că este relativ îngustă și incredibil de populară, dar merită să o vizitezi. Legenda spune că orice cuplu care înoată împreună în apele verzi ale apei se va căsători în curând, așa că înoată pe riscul tău 😉

Plaja Mirtiotissa – la picioarele unei stânci destul de abrupte, mică și relativ izolată. Este principala plajă de nudiști din Corfu, așa că dacă ești fan „jos textila” pune-o pe lista de locuri de mers.

Plaja Issos / Korission – aflată la extremitatea sudică a insulei, este, indiscutabil, cea mai frumoasă plajă din Corfu. Se ajunge relativ greu și ai un pic senzația de capătul pământului – dealurile dispar, casele dispar, la un moment dat dispare și drumul, dar la capăt, găsești o plajă cu nisip de aur și extrem de amplă. Este plaja preferată de wind surferi și kite-surferi (aparent, aici bate un vânt perfect pentru aceștia), există și zona nudiste, dar și multă plajă virgină și pustie. Doar pentru ține !

Sunset Beach – Peroulades. Gândiți-vă la o stâncă înaltă de zeci de metri, care parcă se prăbușește în mare Da, într-adevăr, plaja este foarte îngustă și unii s-ar putea simți incomodați să zacă la plajă sub o stancă așa de înaltă, dar este cea mai spectaculoasă din Corfu. Chiar dacă nu stați prea mult, e obligatoriu să treceți pe acolo.

Ag. Georgios și Arillas – astea sunt locurile cele mai faine de zăcut la plajă. Se află pe coasta vestică a insulei și sunt niște plaje ample, cu nisip fin și golfuri vaste. Ceea ce m-a fermecat este culoarea apei, cu soarele acela strălucind în apa verde… de neuitat.

Ypsos – dacă vreți o plajă cu tot comfortul standard al unei plaje amenajate, atunci Ypsos este o idee foarte bună – umbreluțe, șezlonguri, baruri de plajă și e o plajă destul de lungă. De-a lungul plajei, dincolo de șosea, vei găsi de asemenea zeci si sute de bărulețe, restaurante, magazine, tot ce ai nevoie !

 

Cum să mergi in Corfu

Corfu se află în colțul nord-vestic al Greciei, foarte aproape de granița cu Albania. Există numeroase zboruri charter, dar si mai nou ale companiilor aeriene low cost pe timp de vară de pe diverse aeroporturi din țară, de asemenea există și curse cu autocarul (care de cele mai multe ori includ și pachete de cazare). Poți să mergi de asemenea și cu mașina proprie – atenție trebuie să treci cu un ferry boat pe care îl iei din orașul Igoumenitsa. Din Corfu până la București sunt circa 1050 km, până la Cluj-Napoca sunt circa 1400 km , iar până la Iași sunt 1500 km.

Când sa mergi in Corfu

Practic, Corfu este o destinație pentru tot timpul anului. Evident, numărul de conexiuni de transport sunt mult mai puține în extra-sezon (nu mai există chartere, nici aeriene, nici cu autocarul), dar poți să mergi cu mașina proprie sau să prinzi o ofertă de avion cu schimb în Atena. Atenție, iarna mai spre primăvară poate ploua foarte mult – te bucuri când vezi o insulă atât de verde, dar trebuie să te gândești că este așa de verde și pentru că la un moment dat plouă. Ca peste tot în Grecia, din primăvară până in toamnă nu o să vezi prea mulți nori pe cer, ci doar un soare strălucitor. Temperaturile iarna sunt primăvăratice.

O altă perioadă ideală de a vizita Corfu este de Paști. Cele mai elaborate și spectaculoase sărbători de Paște din toată Grecia sunt în Corfu – și știți că Paștele este indiscutabil una dintre cele mai importante perioade ale anului pentru greci. În Săptămâna Mare, în fiecare zi se întâmplă câte ceva – de la concerte la slujbe și la spargeri de vase în public.

Ce să mănânci in Corfu

Gastronomia din Corfu este faimoasă și lăudată în toată Grecia. Motivul este același ca și în cazul arhitecturii si culturii locale – gastronomia greacă s-a combinat cu cea italiană. De altfel, chiar și anumite nume de feluri de mâncare sunt italienești – “bianco” este un stil de a găti peștele fără a folosi tomatele (se folosesc usturoi, pătrunjel, suc de lămâie, ceapă și cartofi, deci un sos alb) sau panada care vine din cuvântul latin – panis (pâine).

Evident, ca pe orice insulă, peștele este la mare căutare, iar principalele feluri de mâncare locală sunt codul sărat cu usturoi, deja mentionatul pește “bianco”, dar evident există și un pește “roșu” – se numește bourdeto – iar diferența nu este făcută de tomate, ci de piperul roșu extrem de iute.
În fine, există mai multe tipuri de mâncare, unele făcute doar în casă, dar majoritatea putând fi gustate prin multe restaurante cu specific grecesc din Corfu – vă recomand să mergeți la acestea, pizza, paste și hamburgeri puteți mânca pe oriunde.

Pentru mai multe informatii si inspiratie, aruncati un ochi aici: Visit Greece / Corfu

Imagini Corfu

Panorama Corfu Town

Corfu Town – orasul flancat de doua fortarete (eu pozez de pe cea de-al doua)

Corfu Town

Oras italian ? Sa zicem ca da, dar e in Grecia 🙂

Achileion

Palatul Achilleion

Interior Achileion

Si interior

Manastirea Paleokastrita

Manastirea Paleokastrita

Angelokastro

Citadela Angelokastro

Panorama Angelokastro

Si panorama de la cetate – da, se vede Paleokastrita

Pantokrator Corfu

Muntele Pantokrator, cel mai inalt loc din Corfu

Manastirea Pantokrator

Intrarea in manastire

Sarande Albania

Sa aruncam un ochi si prin vecini, la albanezii din Sarande

Kanoni

Kanoni

Plaja Palokastrita

Una din plajele din Paleokastrita

Tronul Kaiserului

Tronul Kaiserului… un loc imperial 😉

Paleokastrita

Paleokastrita vazuta dintr-un sat de pe deal

Canal DAmour

Canal d’Amour

Mirtiotissa plaja nud Corfu

Plaja de nudisti din Corfu – Mirtiotissa

Capatul sudic Corfu

In sudul insulei unde se termina soseaua

Kite surfing Corfu

Dar apar kite-surferii

Peroulades Corfu

Spectaculoasa plaja Peroulades

Agios Georgios

Vasta plaja Agios Georgios

Agios Georgios

Unde apa practic straluceste

Apa verde

 

Corfu

Acea apa de Corfu …

bavariatour-logo
Categorii:
Grecia · Grecia

Comentarii

 • Sorin spune:

  Daca tot zici de Sarande in Albania, zi mai bine de Ksamil si Butrint, ca merita vizitate daca ajungi in zona Corfu. Surprize mari in Albania, mai ales ca se pot lauda cu cele mai mici preturi pe o raza foarte mare si cu niste peisaje si locuri istorice cu totul exceptionale si fara turism de masa.
  In rest, Corfu si mie mi se pare una dintre cele mai frumoase insule grecesti – e mai aerisita si mai verde decat marea majoritate. Nu departe, Kefalonia mai merita vazuta.

 • Remus spune:

  Ma gandeam sa merg anul asta pe la sfarsit de octombrie, dar cu masurile luate nu are sens. o lasam pentru la anul cand covid va fi degradat la o banala raceala.

  • Imperator spune:

   Duminica plec in Santorini 🙂

   • Remus spune:

    Distractie placuta. Din ce am gasit pe net, test covid se cere numai daca mergi cu masina. Cu avionul sau feribotul nu trebuie test. True?

    Partea cea mai nasoala e cu rezervarea. Sa zicem ca fac o rezervare in trei saptamani. Pana atunci poate baga Grecia restrictii aditionale – teste, carantina sau alte magarii. Sau poate ca la intoarcere am parte de magarii…

    • Imperator spune:

     Nu e adevarat, asa era la inceputul sezonului, prin iulie. Intre timp s-a generalizat – trebuie test COVID indiferent cu ce ajungi in Grecia (chiar si pe jos :)) Orice se poate schimba peste noapte, e o perioada in care trebuie sa fi flexibil. Cine se astepta ca Ungaria sa se inchida pentru intreaga omenire asa, peste noapte. Iar Franta si unele cantoane elvetiene discuta si ipoteza unui lockdown general ca in primavara. Orice e posibil.

     • Lora spune:

      Nu mai este posibil un lockdown general din motive economice, dar si pt ca oamenii nu ar accepta, ceea ce este si normal in contextul in care tari ca Suedia au invins virusul fara sa puna economia la pamant. Daca vine vaccinul, de de ar institui un alt lockdown? Se pare ca deja nu mai este vorba de virus, in unele tari, ci de alte jocuri…

     • Imperator spune:

      Economia Suediei este si ea la pamant. In trimestrul II, s-a prabusit cu 8,6%, mai mult decat vecinii ei care au respectat un lockdown destul de strict – Danemarca a scazut cu 7,4% si cea a Finlandei cu 3,2%. Dar intr-adevar a reusit performanta sa-si ucida aproape 6000 cetateni. Probabil asta a fost dorinta si jocul guvernului suedez. Oare daca foloseau mitraliera nu era mai ieftin ?

   • Hanis spune:

    Imperator, chiar pleci in GR ? nu ziceai ca nu iesi din tara pana la anul ? unde iti faci testul ? cu cat timp ti-ai facut programarea?

    • Imperator spune:

     Nu ziceam asta. Am zis ca ies doar in zone safe. Am fost deja in Cehia in iulie, asta e a doua iesire :). ExMedica. Cu cateva zile inainte (de aceea am decis sa plec acuma in septembrie pentru ca vremea e perfecta si nu mai e asa de inghesuiala la testare pentru ca oricum se duc mult mai putini turisti – luni incep scolile.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest