A fost cutremur în Japonia? Și ce dacă. S-a revenit la „business as usual”

Japonia

Sincer, puține țări au fost lovite de ghinioane zi după zi ca și Japonia la început de an. Pe 1 ianuarie, un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter a lovit Peninsula Noto aflată în vestul țării. Mai bine de 200 de morți au fost înregistrați după un cutremur care a fost mult, mult mai mare decât seismul care a răvășit România în 1977 (scara Richter este exponențială). Pe 2 ianuarie, un avion al companiei aeriene JAL s-a ciocnit cu un mic avion care urma să decoleze în direcția Peninsulei Noto cu ajutoare. Toți pasagerii și echipajul avionului JAL au fost evacuați, în pofida faptului că avionul a luat foc. Din păcate, aproape toți cei șase pasageri din micul avion cu care s-a ciocnit au murit. Pe 3 ianuarie, o femeie „dusă cu pluta” a înjunghiat trei pasageri din stația de metrou Akihabara din Tokyo. Comentam cu un amic – frate, ziua și problema. Dar, evident, seria neagră s-a încheiat și Japonia a revenit la viața de zi cu zi.

Dar, spre surprinderea mea, am fost întrebat de vreo două persoane în ultima săptămână dacă e safe să se duca în Japonia? Păi, de ce n-ar fi. Păi, cutremur, păi, accident aerian, păi…

Hai să spun un lucru foarte clar. Sunt născut și trăiesc în București. Bucureștiul este pe o falie seismică unde au loc cutremure. Să fie clar – întrebarea este nu dacă, ci CÂND va avea loc următorul cutremur de mare magnitudine din București. Va fi. Că va fi mâine, la vară sau peste 10 ani, nimeni nu știe, dar va fi. Este garantat. Și sunt convins că Bucureștiul e departe de a fi pregătit de un cutremur de 7 grade. Posibil doar SMURD-ul să fie gata, dar în rest va fi haos. S-a mutat vreunul dintre voi din București de frica marelui cutremur ce va veni ? Eu nu știu pe nimeni.

 

DACĂ AR FI SĂ MĂ PRINDĂ UN CUTREMUR MARE PE UNDEVA, NU POT SĂ ÎMI DORESC DECÂT SĂ FIU ÎN JAPONIA.

Japonia se află într-o zonă seismică extrem de activă. Au loc cutremure destul de mari (care, dacă ar fi în România, ar face și victime, dar acolo de abia sunt sesizate) destul de des. Și pentru asta, este una dintre cele mai avansate țări din punct de vedere științific și tehnologic din lume care a investit miliarde de yeni și milioane de creiere luminate. Clădirile sunt construite după tehnologii anti-cutremur. M-am uitat la blocurile din Tokyo, Osaka și Yokohama. Nu sunt lipite, pentru a se freca în caz de cutremur. Sunt la distanță unul de altul. În plus, toată tehnologia de construcție este gândită cu cutremure în minte. Toți japonezii, de la mic la mare, sunt pregătiți să facă față în caz de cutremur. Măsurile de avertizare în caz de cutremur și tsunami sunt bine puse la punct – e drept, avertizarea de cutremur vine cu doar câteva secunde înainte de unda de șoc, dar cel puțin ai timp să cauți un loc safe acolo unde te afli. În plus, echipele de intervenție în caz de dezastru sunt cele mai pregătite și utilate din lume.

 

Am fost o singură dată în Japonia. În 2007. Și am prins și cutremur, și taifun.

Cutremurul a fost mic – cam 6 grade pe scara Richter, dacă țin bine minte. Mi-aduc aminte, era cam ora 23:00, eram pe terasă la McDonald’s în Osaka, când totul a început să se bălăngăne. M-am uitat la cei de dinăuntru. Nu au părut o secundă panicați – cine a fost lângă ușă a ieșit pe ușă, cine era la etaj (Mc-ul avea și etaj) s-a deplasat imediat sub un stâlp de susținere sau s-a băgat sub mese. În liniște și ordine. După ce cutremurul s-a terminat, s-au întors liniștiți să își termine Big Mac-ul. Business as usual. La noi cred că s-ar fi dormit zile în șir în fața blocului.

Taifunul, evident, a fost anunțat din timp. Se știa. Eram în Tokyo și urma să lovească în cursul nopții. Oriunde mă duceam pe stradă, pe fiecare vitrină sau colț de clădire apărea harta Japoniei cu locul unde se afla ochiul taifunului și informații care curgeau de ziceai că ești în Matrix. Atmosfera era incredibilă. Atunci am înțeles cu adevărat expresia „liniștea dinaintea furtunii”. Cerul era acoperit complet de un plafon de nori negri cum nu văzusem niciodată, care „fugeau” cu o viteză amețitoare – am locuit un an în Olanda unde, de asemenea, datorită vântului dinspre ocean, norii au o viteză foarte mare. Viteza din Olanda era nimic față de ce am văzut la Tokyo. Dar la sol, nicio frunză nu se mișca un milimetru. Dacă nu se auzeau mașinile, era o liniște mormântală. Poate înspăimântătoare pentru cineva care nu a mai prins vreun taifun.

Ordinul era ca pe la ora 20:00 parcă toată lumea să intre în case. Probabil, s-a plecat mai devreme de la serviciu sau de la școală, iar programele distractive au fost anulate. La 20:00 am fost în hotel. Pe la 20:30 a început vântul. Ferestrele vibrau, dar nu pot zice că prea tare – eram într-un bloc înconjurat de alte blocuri. Pe la 21:00 – 21:30, m-am gândit că probabil niciodată nu voi mai prinde vreun taifun, hai să mai ies un pic să văd care e treaba. Am ieșit. Nu ploua prea des, erau câțiva stropi mari de ploaie, dar vântul bătea cumplit – peste tot zburau hârtii, ambalaje, reclame etc. Nu erau om, animal sau mașină pe stradă. Am zis să fac câțiva pași și am traversat. Cuminte, civilizat, în stil japonez, pe trecerea de pietoni. Pe la mijlocul străzii, mi-a trecut în viteză prin față un… semafor. Fix ca în desenele animate. M-am uitat lung după el cum se rostogolea pe șosea în jos și am concluzionat că „experiența taifun” s-a încheiat. M-am întors în hotel, m-am uitat un pic la televizor, unde un prezentator anunța nonstop pe unde trece ochiul taifunului, și m-am culcat.

A doua zi dimineață, am ieșit pe stradă. Nu mai ploua, dar era haos – frunze, crengi, hârtii, ambalaje. Parcă trecuse taifunul. Chiar trecuse. La prânz, serviciile de curățenie trecuseră deja și nu mai era nicio urmă de taifun. În schimb, la televizor, un nene la costum de la, înțelegeam eu, STB-ul din Tokyo, se închina permanent, cerându-și scuze: „Linia Yamanote, 5 minute întârziere, ne cerem scuze, linia Ginza, 3 minute, 15 secunde întârziere, ne cerem scuze, linia Shinkuku, 2 minute, 45 de secunde întârziere, ne cerem scuze”. La cât de disperat părea, mi se făcuse teamă că omul o să-și facă harakiri din cauza întârzierilor. Nu, nu și-a făcut. Dar până după prânz, Tokyo opera și părea ca și cum nici nu bătuse vântul cu o seară în urmă.

 

Concluzia. Sunt cutremure în Japonia? Sunt, au fost și vor mai fi. Există un risc. Minim. Sincer, e un risc mai mare ca peste 5 minute după ce citiți aceste rânduri și dacă sunteți în vreun bloc din București, Focșani sau Iași, să fiți loviți de un cutremur catastrofal – care chiar să pulverizeze orașele noastre.

A afectat cutremurul din Peninsula Noto zonele de vizitat? Nu. Uitați-vă la harta de mai jos. Zona lovită este în vestul Japoniei, spre Rusia/Coreea. Zonele turistice unde se duce imensa majoritate a turiștilor străini sunt pe coasta cealaltă, pe coasta estică. Acolo sunt Tokyo, Osaka, Kyoto, Nara, Hiroshima (poate nu chiar pe malul mării, dar în apropiere). Acolo nu a fost nimic. Și chiar dacă vi s-a pus pata să mergeți fix în Peninsula Noto, foarte probabil în maximum o lună din acest moment, nu o să mai găsiți urmă de cutremur. Dar în Noto chiar nu e ceva deosebit de văzut – cele mai interesante locuri sunt templele din Kyoto, culmile de pe Fuji, căprioarele din Nara și luminile extraterestre din Tokyo.

 

Și dacă am trecut așa în viteză câteva din „the best of” (dar sunt, indiscutabil, mai multe), am spus-o, o spun și o voi spune de-acum înainte. Dacă aveți de gând să vizitați Japonia, evident sunt o grămadă de agenții, dar agenția care chiar știe Japonia, care este super-specializată pe Japonia, care are ghizi români care au locuit în Japonia, știu japoneza și stiu și cultura japoneză, și pe cea românească, atunci acea agenție este Exact Travel. Care evident că are, cel puțin în perioada următoare, cel puțin 18 circuite – câteva în perioada de Sakura, la pachet cu Coreea de Sud, prin zone mai puțin bătute, dar tradiționale, și chiar și un Anime Tour (asta mi se pare super haios).

Găsiți toate informațiile aici –-> https://exact.travel/destinatie/asia/circuite-japonia/

 

Și dacă mergeți, să-l salutați pe Andrei din partea mea ;).

Imagini Japonia

Cutremur in Japonia

Aici a fost cutremurul. Pe coasta vestica.

. Pregatiti de taifun

Lumea se grabea acasa

. Taifun Japonia

La televizor permanent eram informati despre evolutia taifunului

Tokyo dupa taifun

Tokyo, a doua zi pe la pranz. Ca si cum nu ar fi trecut nici un taifun

Taifun Tokyo

Nici pe strazile laturalnice. Totul perfect

Metrou afectat de taifun

Doar la trenuri erau intarzieri si chiar suspendari de rute

Osaka Sakura

Asa ca sa nu va fie teama sa va bucurati de inflorirea ciresilor in Japonia

Asakusa Sakura

 

Kanazawa Sakura

 

Ciresi infloriti Japonia

 

 

Categorii:
Japonia

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest