ANTALYA. Pro sau contra?

Panorama Antalya

Îți place sau nu îți place, Antalya este una dintre principalele destinații de vacanță ale românilor. Dezvoltată cu precădere în anii ’90 ca o destinație de mare, soare și zăcut pe un șezlong, Antalya a atras în special turiști est-europeni (și nu numai), datorită unor prețuri bune și conceptului all-inclusive. De altfel, poziționarea puternică pe ideea de all-inclusive a făcut din Antalya o destinație care în mintea oricui este limitata doar la ideea de hoteluri si stat la plaja si punctum. Dacă ești atras de ideea de all-inclusive, Antalya este probabil undeva în fruntea listei de opțiuni, dacă nu, nici nu te uiți la ea. Și să știi că e păcat. Pentru că Antalya nu înseamnă doar all-inclusive.

Personal, și eu am avut fix aceeași idee. Am ajuns în Antalya prima oară în mod întâmplător, pentru că am câștigat un sejur de 7 zile la un eveniment al unei agenții de turism, iar până atunci, am avut fix aceeași imagine – Antalya este destinația unde să te duci într-un hotel cu o proprietate imensă și din care să nu mai ieși decât 7 zile mai târziu. Boring, nu ? Pentru mine, așa părea.

Ei bine, am descoperit cu stupefacție cât de mare și complex poate fi un astfel de hotel. Inițial, îmi făcusem un plan ca să îi dedic vreo jumătate de zi la sosire, pentru a mă lămuri ce și cum, și într-un final mi-au trebuit nu mai puțin de două zile ca să-l „cuprind” – de la piscine, spa, plajă, restaurante, kids club și terminând cu spectacolele de seară. De altfel, pot spune că nu am ratat niciunul. Și, în plus, se întâmplă ceva la aproape fiecare oră, iar unele activități chiar regret că le-am pierdut, pentru că a trebuit să merg să și vizitez ceva.

 

Pe de altă parte, am descoperit că Antalya nu înseamnă doar all-inclusive. Este o zonă absolut superbă, cu imens de multe atracții naturale, dar mai ales istorice. Îți place muntele ? Ei bine, există munți de peste 2.000 de metri altitudine cu numeroase trasee de făcut și cu panorame de vis. Nu îți place să urci? Există telecabină pe muntele Olympos. Vrei istorie – de la unul dintre cel mai bine păstrate amfiteatre romane din lume – Aspendos la urmele unei urbe grecești în Side, apoi orașele liciene Arykanda (a fost un party town al Liciei antice, un loc pentru distracții și voie bună, un soi de Mykonos al Antichității), Termessos cu un stadion antic pe vârf de munte, un soi de Machu Picchu al Antalyei, Olympos – un oraș roman unde am descoperit incredibilele sarcofage ale Imperiului, Myra – orașul-fagure, Kekova, orașul scufundat parțial în apele verzi ale Mediteranei, sau Perge, orașul cu cele mai multe coloane grecești pe care l-am văzut în lume.

De asemenea, pot spune că Antalya City are unul dintre cele mai spectaculoase Muzee de antichități ale lumii greco-romane. Și este puțin cunoscut și vizitat. În plus, Antalya City are un centru vechi în stil balcanic care merită luat la picior.

Vrei un pic de adrenalină – sunt nenumărate oferte de rafting, de mers cu ATV-uri, de drumeții prin dealurile și munții din zonă.

Am fost de trei ori în Antalya (ultima oară, în 2018, dacă nu mă înșel) și încă am lucruri pe care nu le-am văzut și mi le-aș dori. Deci vrei istorie, natură, mișcare, gastronomie? Poate nu-ți sună cunoscut, dar poți sta și două săptămâni în Antalya, să „alergi” în fiecare zi și tot să nu termini ce ai de văzut, făcut și experimentat.

 

Ești fan all-inclusive ? În general, ideea de all-inclusive a apărut pentru familii cu copii și înțeleg de ce conceptul este așa de atrăgător pentru ei. Te afli într-un loc bine controlat, unde copiii pot să se joace în liniște, mâncarea este la discreție și, în plus, există aproape în fiecare hotel all-inclusive și câte un kids park unde poți să-ți „parchezi” copiii să se joace, să învețe ceva, să se simtă bine, în timp ce tu îți tragi un pic sufletul.

Ești într-o relație în care nu ai copii și te obosesc hotelurile astea all-inclusive, care au o grămadă de țânci ce aleargă și țipă? Ei bine, Antalya are și hoteluri adults-only, unde este liniște. Aici nu au acces decât clienți cu vârstă peste 16 (și uneori 18) ani.

 

Un singur sfat am: să vă alegeți bine hotelul. Investiți un pic mai mult și luați un hotel mai bun. Hotelurile mai bune au, în general, niște proprietăți imense, pline de verdeață (uneori chiar și adevărate păduri), unde poți găsi colțuri liniștite. Am văzut și hoteluri all-inclusive mai ieftine și care nu sunt exact ceea ce trebuie. Dacă tot vii hotărât să mergi să stai într-un hotel pentru 7 zile, atunci măcar să fie o experiență cum trebuie.

 

Și dacă tot vorbim de experiențe, evident, cea mai bună opțiune de a merge în vacanță în Antalya este cu avionul. Antalya este destul de departe de România – cu mașina faci cam 20 de ore de condus efectiv – n-aș face asta nici plătit cu greutatea mea în aur. Dar există numeroase zboruri charter spre Antalya, toată vara.

 

RECOMANDARE ANTALYA

Iar pentru vara aceasta, vă recomand să discutați cu cei de la Holiday Office. Vor avea curse charter directe București – Antalya din 17 iunie până în 30 septembrie (inutil să mai precizez, perioada cea mai bună este la capetele de sezon, când vremea este excelentă, iar prețurile, mai mici). Zborurile vor fi operate de TAROM.

De asemenea, poate ar fi bine să aruncați o privire și la niște hoteluri nou-nouțe care se află în oferta Holiday Office. Nou-nouțe, adică deschise anul acesta. Toate trei sunt hoteluri de 5 stele (cei de la Holiday Office mi-au spus că sunt 5 stele adevărate) și iată care sunt:

În Belek (la est de Antalya) – hotelul Ethno Beach, care oferă Ultra All Inclusive / prețuri de la 1.766 de euro (din câte am citit, e unul dintre acelea imense, unde e greu să te plictisești – cu nu mai puțin de 9 restaurante, 18 baruri și 300 de metri de plajă). Informații, aici: Hotel Ethno Beach

În Side (care are și numeroase urme ale unui înfloritor oraș antic grecesc) – hotelul Side Moon Palace (prețuri de la 589 de euro). Pentru informații, aici: Hotel Side Moon Palace și

Dream Fun World (prețuri de la 810 euro) Pentru informații, aici: Dream Fun World Hotel

 

Prețurile sunt per persoană în condiții de dublă, conțin zborul, transferul de la și la hotel și 7 nopți de cazare în condiții de ultra-all-inclusive.

Iar dacă nu țineți neapărat să stați în hoteluri nou-deschise, Holiday Office vă oferă nu mai puțin de 575 de hoteluri din zona Antalya. Doar aruncați o privire aici –-> https://www.holidayoffice.ro/plane-charters/Antalya-396-7701

Imagini Antalya

Hotel Ethno

Hotel Ethno

Side Moon Palace

Side Moon Palace

Dream Fun World

Dream Fun World

Panorama Antalya Kemer

Hoteluri all-inclusive in zona Kemer

Varful Tahtali

Varful Tahtali de deasupra norilor

Side, Antalya

Apus de soare la templul lui Apollo din Side

Myra, Antalya

Myra si mormintele incastrate in stanca

Kekova, orasul subacvatic

Kekova, orasul scufundat

Arykanda

Arykanda

. Olympos, Antalya

Sarcofagele romane din Olympos

 

 

Categorii:
Turcia

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest