Sibiu este Destinatia Anului 2024

Destinatia Anului

S-a incheiat iata si cea de-a cincea competitie Destinatia Anului, un proiect care imi este drag, in care m-am implicat inca din 2020 (este una din acele idei aparute in Pandemie) si care iata, a crescut de la an la an. Anul acesta au fost 230,000 romani care au votat, peste 100 de oameni care au facut parte din juriu si zeci si zeci de destinatii, hoteluri, restaurante, atractii care s-au duelat pentru premii. Iar anul acesta, destinatia anului 2024 a fost desemnat un oras care imi este teribil de drag – SIBIU.

Cum ziceam, Destinatia Anului a inceput in 2020. Mai intai, cei care au votat au fost bloggerii, ulterior, concursul a fost extins la un vot deschis popular, dar si la includerea unui juriu de experti si mai ales o cercetare sociologica. Si inainte de a trece la castigatori, sa reamintesc ce destinatii au luat marele premiu in anii precedenti, devenind Destinatia Anului.

2020 – Tara Fagarasului

2021 – Banatul Montan

2022 – Iasi

2023 – Bucovina

2024 – SIBIU

 

Dar pe langa Marele Premiu si titlul de Destinatia Anului, au fost mai multe categorii care merita sa le mentionez. Voi mentiona doar castigatorii, dar mai jos, puteti gasi link-ul de unde veti afla pe cei care au ajuns pe podium.

 

Orase care inspira: Sibiu

Statiuni turistice: Bran

Taramuri cu traditie si istorie: Cetatile dacice din muntii Orastie

Regiuni eco-turistice: Delta Dunarii

Sat de poveste: Biertan

Cea mai buna promovare: Judetul Harghita

Distractie si Aventura: Mini-Transilvania

Atractii Cultural-Educative: Castelul Corvinilor – Hunedoara

Wellness: Therme Bucuresti

Cazari Epice: Green Village, Sf. Gheorghe, judetul Tulcea

Cazari Epice – boutique: Castel Daniel, Talisoara, judetul Covasna

Experienta gastronomice – Casa Timis, Chitorani, judetul Prahova

Premiul Special Destinatia Anului in Republica Moldova – satul Valeni, raionul Cahul

 

Pentru ca sa afli podiumul in fiecare categorie, arunca un ochi aici: https://destinatiaanului.ro/

Pentru ca sa afli toti finalistii, arunca un ochi aici: https://destinatiaanului.ro/destinatii/

 

Pentru mine, faptul ca Sibiul a iesit Destinatia Anului nu este o surpriza. Sibiul este indiscutabil unul dintre punctele forte ale turismului din Romania si nu doar pentru ca se intampla ca sasii sa fi construit un oras fain, ci si pentru ca in ultimii ani s-a investit masiv – atat in cum arata orasul, cat si in promovare. Faptul ca Sibiul a fost Capitala Culturala in 2007 a ajutat enorm, dar si faptul ca efortul din 2007 a continuat in permanenta. Si pentru ca in continuare, este Capitala Culturala a Romaniei.

Bran din nou, nu este o surpriza, dar parca m-as astepta mai mult de la el. Da, toata zona s-a transformat intr-o mare pensiune, ce se intampla la Castel este absolut spectaculos (se vede ca managementul este privat si nu de stat), dar cred ca ar trebui gandite mai multe atractii, mai multe lucruri care sa atraga atat turisti noi, cat si cei care au mai trecut. Va reinvia cineva ideea lui Dracula Park ?

Cetatile dacice sunt o comoara neexploatata. Sarmisegetusa Regia este un oras spectaculos nevizitat in ciuda tuturor patriHotilor si Hauristilor care sustin ca dacii au inventat apa calda, mersul pe jos si zborul inter-galactic, dar care nu au calcat pe la Sarmisegetusa in viata lor si nici nu o vor face vreodata. Sarmisegetusa a fost un oras spectaculos si desi o buna parte nu a fost explorat (alooo, dacopatii de ce nu puneti mana de la mana pentru finantare ?), este cu adevarat o minune. Dar, in zona, nu e doar Sarmisegetusa unde, de bine, de rau, mai apar niste suflete din cand in cand, dar mai sunt si alte cateva cetati care au facut parte din sistemul de fortificatii dacic (exista teorii conform careia nu Sarmisegetusa ar fi fost capitala, ci cetatea Costesti) unde cu greu apare cate un turist.

Nu e o surpriza ca Delta Dunarii apare in fruntea oricarui clasament cand se discuta despre destinatii ecologice, dar si acolo, Doamne sunt atatea lucruri de facut – de la salvat animalele si pasarile pana la salvat localnicii.

Biertan este o bijuterie de sat. Nu numai biserica fortificata, ci si satul. Stiu, e mai greu de ajuns, nu e pe vreun drum national, ultima data cand am fost, am crezut ca imi las rotile in gropile drumului de acces, dar banuiesc ca s-a asfaltat si pe aici.

Cea mai buna promovare a castigat judetul Harghita (sincer, nu stiu de ce, dar cei care au votat, probabil stiu), iar ca tot am ajuns la Harghita, cea mai buna atractie de distractie si Aventura a iesit Parcul Mini-Transilvania. Nu am ajuns niciodata, dar pot sa spun ca sunt un mare fan al parcurilor de miniaturi de cladiri istorice. Am descoperit pentru prima oara Madurodamul de langa Haga (care din cate imi aduc aminte e primul parc de acest fel), apoi Mini-Europa de la Bruxelles si Mini-Bulgaria de la Veliko Tarnovo. Cand am vizitat Mini-Bulgaria, ma intrebam de ce nu vine cineva cu vreo idee similara si in Romania. Iata a aparut cineva la Odorheiu Secuiesc ! Bravo lui !

Si o alta atractie pentru care ma bucur enorm ca a iesit este Palatul Corvinilor de la Hunedoara. Un castel absolut fabulos, din punctul meu de vedere, cel mai spectaculos din Transilvania si unul dintre castelele medievale wow ale Europei, dar care nu beneficiaza de povestea lui Dracula de la Bran. Dar chiar si fara Dracula, este un castel extraordinar. Si dupa ce Hunedoara a luat Cupa Romaniei la fotbal, iata vine si cu un trofeu Destinatia Anului. A fost o luna excelenta pentru mica urbe.

Nu e nici o surpriza ca Therme-le au luat locul 1 la wellness – incet, incet, Therme devin un UNTOLD al spa-urilor, un symbol al Romaniei turistice moderne si un magnet de turisti straini. Si trebuie sa recunosc ca nu am ajuns niciodata, cum nu am ajuns niciodata la Casa Timis desi ambele sunt la o aruncatura de bat de Bucuresti. Poate anul asta sa ajung J

Iar ca hoteluri, ma bucur extrem de mult ca a iesit Castel Daniel, un castel renascentist din judetul Covasna, cu o poveste fabuloasa si unde te poti simti ca in vremurile de demult. Nici eu n-am mai fost cred ca de prin 2018-2019, dar de fiecare data, a fost o experienta fabuloasa. Nu am fost niciodata la Green Village-ul din Delta, dar nu am auzit decat de lucruri foarte bune.

Si nu in ultimul rand, ma bucur ca Destinatia Anului s-a extins si in Republica Moldova. Am fost dintotdeauna fan sa includem si Republica Moldova, daca nu si Bucovina de Nord in competitia Destinatia Anului. Dar e greu sa iasa la voturi… asa ca ideea unui premiu special de Destinatia Anului in Republica Moldova a fost o idee geniala. Premiul a revenit comunei Valeni din fostul judet Cahul, o localitate unde s-a investit major pentru a deveni o destinatia turistica de prim ordin… si e greu asta, tinand cont ca locatia e cam excentrica, iar perla coroanei sunt Milestii Mici si Cricova. Dar ca se face la Valeni care este foarte aproape de Delta Republicii Moldova, de lunca Prutului de Jos este uimitor. Bravo lor !

 

Si asa s-a terminat Destinatia Anului. Cu premii pentru niste locuri din Romania care merita. Si care merita vizitate!

Conferinta Destinatii Vizionare

Am vorbit si eu la conferinta Destinatii Vizionare… o sa va povestesc si despre aceasta conferinta la un moment dat, cea mai importanta conferinta despre cum sa promovezi o destinatie.

Categorii:
Romania

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest