S-au anuntat rezultatele la Destinatia Anului – castigatori: Brasov, Bucovina, Hotel Pleiada Iasi si altele.

Biserica Neagra Brasov

Brasov – Destinatia Anului 2023

S-a incheiat si cea de-a treia editie a actiunii Destinatia Anului, cea mai importanta actiune de promovare a turismului in Romania, actiune la care particip cu mare bucurie de la infiintarea ei. Si ma bucur ca Destinatia Anului creste an dupa an, sunt mai multi romani care voteaza, mai multe destinatii care participa si mai multi castigatori. Pentru ca anul acesta, am avut mai multe categorii pentru a putea implica mai multe categorii de business-uri care participa la dezvoltarea turismului romanesc. Daca in 2021, a fost un singur castigator – e vorba de Banatul Montan, in 2022, ne-am gandit ca nu e chiar fair play sa se “bata” orase mari gen Iasi, Oradea sau Sibiu cu orasele mici, dar care foarte multe reusesc sa isi dezvolte frumos industria turistica. Asa ca anul trecut, in 2023, am avut doua categorii – “City break” in care au concurat doar orasele si invingator a fost Iasi si la categoria “localitati turistice” castigatoare a fost Toplita.

In anul 2023, am gandit ca Destinatia Anului nu reprezinta doar orase, ci si regiuni (in 2022, nu au mai participat regiunile), dar si hotelurile, restaurantele sau atractiile turistice sunt niste destinatii in sine – multa lume se duce intr-un anumit loc nu neaparat pentru oras, cat poate pentru o atractie sau chiar si hotel. Exista hoteluri “in the middle of nowhere” cum zice englezul, adica intr-un loc izolat sau fara vreo atractie deosebita, dar oamenii se duc fix pentru acel loc. Asa ca anul acesta, au fost mai multe categorii si anume:

  • Orase care inspira – adica marile orase
  • Statiuni turistice – adica orasele mai mici, multe care traiesc mai ales din turism
  • Comori naturale – regiuni cunoscute prin pitorescul lor
  • Taramuri cu istorie si traditie – regiuni unde se afla un numar mare de obiective turistice istorice si culturale
  • Hoteluri boutique – hoteluri mici, sub 100 camere
  • Resorturi – hoteluri mari, peste 100 camere
  • Parcuri de distractie sau aventura – e clar
  • Atractii culturale – palate, muzee, conace, etc
  • Destinatii gastronomice – restaurante cunoscute pentru mancarea oferita’

 

Ieri seara a avut loc la Palatul Culturii din Iasi Gala Destinatia Anului in care s-au decernat premiile pentru anul 2023. Din pacate, nu am putut participa pentru ca sunt in Algeria – eram deja programat sa merg in Algeria zilele acestea, nu mai puteam schimba, asa ca raman cu un mare regret ca nu am ajuns. Dar sunt sigur ca Dora, Mihai, Dana, Sandina & co au organizat totul perfect.

Cum au fost alesi castigatorii ? Simplu. Votul popular al celor care au votat on-line (si au fost peste 300.000 voturi) a reprezentat 33% din votul final. 100 de oameni care lucreaza in turism si activitati conexe au votat si ei – votul juriului a reprezentat 33%. Iar in final, a fost facuta o cercetare de piata pe 3000 subiecti la nivel national si rezultatele au avut o pondere de 33% din votul final.

Dar iata rezultatele:

 

Orase care inspira: Brasov. Anul trecut, Brasovul a fost in finala si a pierdut in favoarea Iasului. Anul acesta a fost invers. Brasovul este un oras special pentru mine, e primul oras ardelenesc in care am fost vreodata si m-am indragostit de centrul vechi care arata asa de special comparativ cu Bucurestiul natal. Din pacate, Brasovul este un oras cu un potential enorm in care nu s-a facut mare lucru. Din punct de vedere gastronomic, este superb, sunt niste restaurante cu mancare de sa dai cu caciula in caini, dar in rest – este o mare speranta.

Statiuni turistice: Mamaia. Stiu, de 30 ani incoace, valuri de hate se revarsa asupra Mamaiei. Si de 30 ani, turistii merg an de an acolo. Eu nu am mai fost in sezon in Mamaia din 2012. Sau 2011 ? Ma rog, nu mai stiu exact, sigur, am stat destul de mult ultima data in Mamaia in 1998. Dar uite ca a fost votata. Deci in spatele valului de hate public (ca asa e la moda), se pare ca unii apreciaza Mamaia.

Comori naturale: Tara Hategului. Desi consider ca Tara Hategului este o destinatie extraordinara a Romaniei, putin daca nu deloc promovata. Nu stiu exact de ce a concurat doar la comori naturale – Tara Hategului este o destinatie foarte complexa – are pe langa comori naturale (da, are garla) si niste obiective turistice extraordinare – Castelul Huniazilor, Ulpia Traiana Sarmisegetusa, Cetatea Devei, satul de marmura Alun si evident vechea capitala al lui Decebal – Sarmisegetusa daca. Ma bucur ca a iesit Tara Hategului invingatoare, dar e mai mult decat o comoara naturala.

Taramuri cu istorie si traditie: Bucovina. Da, corect. Sunt niste urme istorice unice, dovada ca multe manastiri sunt monumente UNESCO. Si asta imi aduce aminte ca nu am mai fost prin Bucovina (de sud) din 2000. Ar trebui sa mai revin.

Hoteluri boutique – Pleiada Iasi. Da, da, da. Jos Palaria ! SIngurul hotel de 5 stele din Moldova si chiar ca are 5 stele – gastronomia este de nota 10, iar ceea ce iese in evidenta, este atentia la orice detaliu, cat de mic. Lucru atat de necaracteristic pentru Romania.

Resorturi – Green Village. Nu am fost, nu va pot spune din experienta proprie, dar, e adevarat, am auzit numai lucruri bune. Pentru cine nu stie, este la Sf. Gheorghe-Delta.

Parcuri de distractie sau aventura – Dino Parc Rasnov. Nu am fost nici la Dino Parc, dar am trecut de multe ori pe langa el. Din cate stiu, este o investitie jos palaria care atrage sute de mii de vizitatori pe an. Si din cate stiu este cea mai vizitata atractie turistica din Romania.

Atractii culturale – Palatul Culturii Iasi. Exterior, palatul este literalmente fantastic. Interiorul din punct de vedere arhitectural, iar, este jos palaria. La muzee si atractii ar merita lucrat mai mult sa le aduca in secolul XXI.

Destinatii gastronomice – Valea Verde. Nu am fost, nu va pot spune ce si cum. Probabil merita, ca a trecut prin multe “furci caudine” pentru a fi aleasa.

 

Acum, ma bucur ca avem o lista de 9 perle ale Romaniei turistice. Si sigur sunt mult mai multe, dar sper sa fie din ce in ce mai multe.

Si de asemenea, va invit sa urmariti documentarele care vor fi filmate la aceste locatii pe PRIMA TV, partener TV al Destinatiei Anului inca de la prima editie. O sa va semnalez cand vor fi difuzate, in mod normal destul de repede, probabil de la inceput de iunie.

Dintre castigatorii Destinatia Anului 2023

Brasov

Dintre castigatori – Brasov

Sarmisegetusa

Tara Hategului. In imagine, urmele cetatii regatului condus de Decebal, Sarmisegetusa

Castelul Huniazilor

Spectaculosul castel al Huniazilor de la Hunedoara

Hotel Pleiada

Hotel Pleiada Iasi – singurul hotel de 5 stele din Moldova, castigator la categoria „boutique hotels”

Palatul Culturii Iasi

Palatul Culturii din Iasi

Categorii:
Romania

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest