Wizz Air zboara din nou la Eilat. Cum sa ajungi repede in Iordania sa vezi Petra !

07. Tezaur Petra

Anul trecut, Wizz Air a lansat surprinzator o cursa directa de la Bucuresti pana la Eilat, a doua destinatie din Israel de companie. A fost doar un zbor pe vreme de iarna, a fost anulat in sezonul de vara. Stiu ca am mai primit intrebari daca se reia, nu puteam mana in foc pentru ca aceasta cursa era puternic subventionata de Asociatia Hotelierilor din Eilat si Ministerul Turismului din Israel. Nu stiu daca Wizz a mai primit subventia sau pur si simplu au vazut ca e o ruta buna de iarna (cand in general, scad frecventele si chiar se intrerup anumite rute), cert este ca iata, a reaparut si e la vanzare pana la sfarsit de martie. Asa ca sa va dau amanunte.

Zborurile continua sa fie la preturi foarte bune, poti gasi si zboruri la 129 lei (27 euro), dar cel putin acuma nu sunt atat de multe ca anul trecut, asa ca va recomand fie sa va miscati repede, fie sa va rugati sa apara reduceri. Dar eu zic ca un pret de pana in 50 euro (one-way) e pomana fara lumanare.

Exista 2 zboruri pe saptamana (miercurea si duminica)

Orarul este excelent la dus, nu prea bun la intors (o sa va explic mai jos)

Bucuresti – Eilat 7:00 – 9:55

Eilat – Bucuresti 10:30 – 13:35

 

Granita intre Israel si Iordania din sud (punctul de frontiera Wadi Araba / Yitzak Rabin) nu este deschisa 24 ore. Orarul este cum urmeaza:

Duminica – joi: 6:30 – 22:00

Vinerea & sambata: 8:00 – 20:00

Inchis de Yom Kippur si Anul Nou Musulman

Daca trecerea in Iordania este relativ simpla (dinspre Eilat spre Aqaba), trecerea din Iordania in Israel poate dura si ore in sir datorita controlului vamal israelian, asa ca ai mari sanse sa pierzi avionul. Sigur, poti risca, dar ai mari sanse sa pierzi avionul, asa ca recomandarea mea este sa treci granita cu o zi inainte si sa dormi o noapte la Eilat. Asta e !

 

Unde aterizezi

Zborul este operat pe aeroportul Eilat / Ovda, un aeroport militar aflat in mijlocul desertului, aflat la 55 km de punctul de frontiera cu Iordania si 66 km de punctul de frontiera cu Egipt. In mod normal, pe 27 octombrie 2018, ar fi trebuit deschis noul aeroport international Eilat si inchis cel actual, iar Ovda sa redevina aeroport militar, dar constructorii nu au fost capabili sa-l termine la timp, asa ca nu se stie exact cand va fi gata. Candva la anul sau peste 2 ani. Cert este ca iarna se va opera pe aeroportul militar Ovda.

 

Cum poti ajunge la granita

Eilat Shuttles are transport de la aeroportul Eilat / Ovda spre diverse directii. Atentie, trebuie sa fie rezervat in avans on-line. Shuttle-urile pleaca la 45 minute dupa ce avionul aterizeaza. In caz ca avionul are intarziere, orarul va fi modificat in consecinta.

Eilat Shuttles asigura transport pana in Eilat (8 dolari), sau pana la punctele de frontiera cu Egipt si Iordania (12 dolari) in cazul serviciului de shuttle. Se poate rezerva si un transport privat asigurat cu masini sau microbuz care te poate duce pana in Aqaba, dar acestea costa – o masina pentru 3 pasageri costa 120 dolari sa te lase direct in Aqaba (presupun ca se schimba masina la granita).

Toate informatiile despre Eilat Shuttles gasesti aici.

 

Traversarea granitei in Iordania

Daca optezi pentru serviciul de shuttle, vei fi lasat la punctul de frontiera. Dupa ce rezolvi formalitatile (spre Iordania, dureaza in general destul de repede), vei avea de-a face cu soferii de taxi. Aici se negociaza preturile. Poti da circa 10 dinari iordanieni (12 euro) pana la Aqaba (pana la 4 persoane) sau 65 – 75 dinari (78 – 90 euro) pana la Petra.

Daca te duci in Aqaba, e relativ mai ieftin. Taxiul de la granita pana in Aqaba este 10 JD (12 euro), iar din Aqaba poti gasi un taxi pana la Petra la 30 JD (36 euro), evident negociat. Daca vrei chiar foarte ieftin, sunt microbuze care costa 5 JD (6 euro), dar pleaca doar cand sunt pline, nu exista un orar stabilit).

Net, daca sunteti sa zicem un cuplu, cel mai ieftin este shuttle pana la granita, taxi pana la Aqaba si microbuz public pana la Petra – ar costa 8 dolari + 6 euro + 6 euro = c 22 dolari (18 euro).

La retur, atentie, cum ziceam, e de preferat sa dormi o noapte in Eilat pentru ca granicerii israelieni sunt impredictibili, asa ca poti pierde avionul (chiar daca ai toate actele OK si nu ar avea de ce sa te frece, o vor face din dorinta ca tu sa pierzi avionul).

Pentru retur, aceeasi miscare – taxi de la Aqaba la granita, treci granita pe jos si iei un taxi pana in Eilat. Ti se vor cere circa 50 shekeli (11 eur0), dar poti sa negociezi la 25 – 35 shekeli (6 – 8 euro). Atentie, sa fi sigur ca e cu bagaj inclus (am mai auzit ca la sfarsitul cursei in Eilat, ti se mai cere o suma exorbitanta pentru bagaj. Incearca sa eviti teapa de Eilat, stabilind clar ca e cu bagaj). Alternativ, poti s-o iei pe jos cam 1,5 km pana in localitatea Eilot (cu „o”) si de acolo sa iei un autobuz local sau mergi 5 km pe jos pana in centrul Eilatului.

Din Eilat, poti sa iei shuttle-ul spre aeroport (te ia de la hotel, dar trebuie sa il rezervi in avans on line si te va lua cu 4:30 ore inaintea decolarii, deci la 6 dimineata). Pret: 8 dolari.

 

Taxe si vize

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a intra in Israel, dar au nevoie de viza pentru a intra in Iordania. Viza de Iordania se poate lua insa la intrarea in tara – prin punctul de frontiera Wadi Araba (Eilat / Aqaba), dar evident si pe la alte puncte de frontiera.

Israel – intrarea in Israel este gratis, iesirea insa costa. Israelul percepe o taxa de iesire din tara de 101 (sau 106 shekeli) – 24 sau 25 euro. Daca achiti taxa de iesire din tara la Posta Israeliana sau on-line, va costa 101 shekeli, darca platesti la punctul de frontiera, iti mai iau o supra-taxa de 5 shekeli. Mai multe amanunte aici.

Iordania –

  • Daca dormi cel putin 3 nopti in Iordania, nu vei plati nici viza, nici taxa de iesire din tara. Teoretic, ca sa fi eligibil pentru asta, trebuie sa fi vizitat si Petra (sa dovedesti cu biletul de intrare), dar in practica, nu se prea cere, doar sa fi dormit minim 3 nopti in Iordania.
  • Daca dormi 1 – 2 nopti in Iordania, vei plati viza 40 JD (48 euro) si taxa de iesire din tara 10 JD (12 euro)
  • Daca nu dormi nici o noapte si doar faci un day trip pana la Petra si inapoi in Israel, vei plati 90 JD (109 euro) pentru intrarea la Petra + viza si taxa de iesire din tara (50 JD – 60 euro). Ca idee, biletul de o zi la Petra costa 50 JD (60 euro), dar va recomand sa va rezervati 2 zile pentru a vizita Petra ca lumea si sa si va bucurati de ea. Un bilet de 2 zile costa 55 JD (66 euro).
  • Daca vizitezi Iordania individual sau ca un grup, rezervandu-va serviciile printr-o agentie iordaniana si dormind minimum 2 nopti in Iordania, nu vei plati viza de intrare (48 euro).

Atentie – taxele nu se platesc la intrarea in tara, ci la iesire. Daca stai 3 nopti, nu platesti nimic, daca stai 2 nopti, platesti doar taxa de iesire din tara, iar daca stai o noapte, platesti si viza, si taxa de iesire din tara.

Recomandarea mea este sa va duceti in Iordania si sa stati cat puteti de mult – tara este absolut fantastica (cel putin in sud, pe langa Petra, nu ratati si cel putin 2 zile in desertul Wadi Rum. Minimum !). Habar n-am ce este in Eilat, nu am fost niciodata, dar cei care au fost mi-au spus ca nu e mare lucru.

Mai multe informatii cu privire la Iordania:  viza si intrare la Petra

Iar pentru mai multe informatii, va recomand sa cititi aici articolele mele despre –––> Petra si Wadi Rum. Sau Iordania, in general.

 

Alternativ, vedeti ca Ryanair a anuntat zboruri din Bucuresti spre Amman. Teoretic, ar trebui sa inceapa spre sfarsitul lui octombrie, dar sa vedem. Pentru Amman, veti plati viza (daca nu aveti contract cu o agentie de turism iordaniana), dar nu si taxa de iesire din tara (care e inclusa in biletul de avion). Daca mergeti printr-o agentie de turism romaneasca, nu veti plati taxa de viza (deoarece agentiile romanesti au parteneri iordanieni), daca mergeti pe cont propriu, intrebati-l pe Adel, un tip minunat, extrem de sufletist, care va poate ajuta si cu viza si cu altele. A locuit decenii intregi in Romania si acum e ghid de limba romana in Iordania. Il puteti contacta la adresa de e-mail saleemmahadin@yahoo.com

Si nu uitati – Iordania este o tara superba.

Bucuresti Eilat

Categorii:
Iordania · Tips & Tricks

Comentarii

  • terkap spune:

    e mult mai simplu sa zbori in Amman, inchiriezi o masina si ai la dispozitie toata Iordania.

  • vladimir spune:

    Nu uitati si de Sinai care e la 2 pasi sau Cairo la vreo 7-8 ore de autobuz. Mai ales ca lucrurile pare ca s-au mai asezat in Sinai de la alegeri incoace. Oricum cred ca e cea mai ieftina varianta de a ajunge in Egipt.

    • Imperator spune:

      Nu as zice ca lucrurile s-au mai asezat in Egipt, dimpotriva. Ca nu au mai fost atacuri spectaculoase, da, dar razboiul continua (prin Sinai), atacuri au loc aproape saptamanal in marile orase asupra instutiilor de stat. Iar Egiptul este un stat in disolutie. Dar, da, de acord, zborul acesta spre Eilat este cea mai ieftina optiune sa ajungi in Egipt.

  • Traveltov spune:

    Asa la ochi doar transportul viza iordaniana de 2 nopti si taxa de iesire din IL te duc la vreo 225€/pers. Sigur pt mai multe pers taxiul nu se adauga proprtional dar totusi pt 2 adulti costul se duce in cca. 300€ pt 2 pers. La care adaugi avionul 100-150€/2 pers plus 1 noapte cazare il Eilat sa fii sigur ca prinzi avionul a doua zi (inca cca 100€) si te intrebi care e rostul acestui mare deranj pt care platesti 500-550€ in 2 in loc da iei frumos avionul direct la Amman (cca 400€/2 pers fara pret promotional, cu promotie 200€), inchiriezi o masina (cca 40€/zi) si ajungi unde vrei tu in Iordania fara sa te doara capul negociind cu n taximetristi, stand la cozi la vama cu orele, trambalandu-te cu arme si bagaje de la a la b la c la d, etc. Dpmdv, daca destinatia e Iordania, calatoria cu Wizz via Eilat este o optiune proasta si scumpa (fara sa fie vina lui Wizz).

  • vladimir spune:

    Au reaparut zborurile la Eilat la 30 eur dus intors pe la sfarsitul lui noiembrie si prin decembrie cu wizz discount club

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest