Overland spre Egipt !

Acum cateva saptamani, am scris un articol despre cum sa ajungi cu trenul in India… Am fost surprins de reactia voastra – am primit multe feedback-uri de gen “cool, man !” si chiar am aparut si pe tweeter… Asa ca daca va intereseaza articole de genul asta, hai sa facem un drum mai scurt – overland spre Egipt !


O portiune din drumul spre Egipt este la fel ca cel spre India. E vorba de segmentul Bucuresti – Istanbul. Poti sa-l faci cu autobuzul – este cel mai ieftin. Am gasit pe net doar doua oferte: una de la compania Perla Tour, plecand din Bucuresti la 15:00 si ajungand la Istanbul la 3:00 (costa 200 RON, adica 47 euro), a doua de la compania Marina Travel care pleaca la 16:30 si ajunge la 5:30 dimineata in zona universitatii (statia Beyazit). Cu trenul, biletul costa 45 euro + 10 euro cuseta… sincer, pentru 8 euro in plus, sugerez trenul. Dezavantajul – merge mult mai lent, pleaca din Bucuresti Nord la 12:24 si ajunge la gara Sirkeci la ora 9:15 in’shallah… dar este o ora mult mai decenta decat 5 dimineata…

Info autobuze: https://www.autogari.ro/Transport/Bucuresti-Istanbul/643-14475.aspx?lang=UK

Din Istanbul, ai autobuze directe spre Alep si Damasc. Exista cateva autobuze pe zi, pretul este in jur de 25 – 30 dolari (21 – 25 euro) si fac cam 24 ore (pana la Alep) sau 30 ore (pana la Damasc).

Pentru iubitiorii de trenuri, exista si alte optiuni… in anii 30, compania franceza Wagon Lits introdusese celebrul Toros Express care lega Istanbulul de Bagdad via Siria, un tren gandit sa completeze Orient Express-ul care ajungea la Istanbul. Al doilea razboi mondial si crizele care au aparut a dus la disparitia celebrului Toros… La inceputul anilor 2000, Toros s-a reincarnat sub numele de Taurus Express, legand Istanbulul de Damasc, dar in iunie 2008, vagoanele directe au fost suspendate datorita constructiei liniilor de inalta viteza din Turcia (ma rog, asta a fost explicatia oficiala)… Actualmente, un tren international leaga Alep de Gaziantep in sudul Turciei.

Daca totusi vrei sa calatoresti mai confortabil, optiunea este sa iei trenul din Istanbul Haydar Pasa (gara din zona asiatica) care pleaca la ora 23:50 si ajunge a doua zi dupa-amiaza la 18:40 in Adana. Pretul este de 40 lire turcesti (21 euro). Trenul se numeste Içanadolou Mavi Tren si este un tren comfortabil, iar drumul este foarte pitoresc, mai ales in timpul traseului pe zi.

De la Adana, ai doua optiuni – un tren sirian care costa 25 euro (vagon de dormit), dar care are problema sa circule numai sambata (pleaca sambata la 0:05 si ajunge la Alep in aceeasi zi la 8:25). Cu autobuzul, trebuie sa iei un autobus pana la Antakya (15 lire = 7,70 euro) si de acolo inca un autobuz pana la Alep (18 lire = 9 euro). O ultima alternativa este shared taxi din Adana – costa cam 90$ (73 euro) pentru tot taxiul si circula cu vreo 4 pasageri – deci poti ajunge la un pret de 18 euro.

Ai ajuns la Alep. Este un oras fascinant… merita vizitat… dar daca vreti sa mergeti mai departe, aveti mai multe optiuni: exista 5 trenuri pe zi care fac cam 5 ore pana in Damasc (pret 200 lire siriene la clasa a II-a, putin mai mult la clasa I-a, adica 3,40 euro), poti lua un autobuz (230 lire la clasa VIP – 3,90 euro, 150 lire la regular – 2,50 euro) sau un shared taxi la 400 lire siriene (e mai rapid).

De la Damasc, din pacate, nu mai exista trenuri spre Amman, celebra cale ferata Hejaz care lega Istanbul de Mecca nu mai opereaza. Ai posibilitatea sa mergi cu un shared taxi, dar cel mai bine este cu autobuzul (circa 5 ore). Cele doua companii nationale (Karnak – siriana sau JETT – iordaniana) au preturi similare – 8 $, adica 6,50 euro).

De la Amman, este pacat daca nu ai merge si nu te-ai opri la Petra… Dar daca vrei sa mergi expres spre Egipt, atunci cel mai bine este sa iei un autobuz pana la Aqaba, portul iordanian la Marea Rosie. JETT-ul are numeroase curse care costa 7.50 dinari (8.50 euro). Exista si un autobuz direct spre Cairo care pleaca la ora 14:00 de 4 ori pe saptamana.Din pacate, site-ul JETT nu ne spune cat costa, dar Lonely Planet sustine ca ar costa 58 dolari (47 euro) si ca ajungi in 24 ore. Vezi si https://www.jett.com.jo/schedule.htm

Daca mergi pe cont propriu spre Cairo, atunci, trebuie sa iei autobuzul de la Amman la Aqaba (7.50 dinari – 8.50 euro, 4 ore). De la Aqaba, poti lua vaporul pana la Nuweiba, in Sinai pentru a evita Israelul (nu poti intra in Siria daca ai vizitat inainte Israelul). Exista doua optiuni: fast ferry (de 2 ori pe zi) si regular ferry (de 2 ori pe zi). Pret: 55 USD (44,60 euro) pentru fast ferry, 50 USD (40.60 euro) pentru regular ferry . Personal, cred ca 5 dolari merita sa ajungi la Nuweiba intr-o ora in loc de 3, iar regular ferry are des intarzieri si de ore in sir pentru ca transporta si automobile si camioane si incarcarea lor poate fi haotica. Mai multe informatii: https://www.abmaritime.com.jo/english.html

De la Nuweiba, in caz ca nu vrei sa te bucuri de o baie in Marea Rosie (Nuweiba este statiunea la Marea Rosie unde chiar am stat. Nu o s-o gasiti in nici o oferta a agentiilor de la noi pentru ca nu exista hoteluri mari cu all-inclusive, ci numai pensiuni la preturi scazute – un soi de Vama Veche, dar extrem de populara cu turisti israelieni), poti pleca mai departe cu autobuzul East Delta Co (80 lire egiptene = 11.35 euro). Bine ati venit in Mama Tuturor Oraselor Egiptene, Bine ati venit la Cairo !!!

Rezumat calatorie
(varianta care as face-o eu):

Bucuresti – Istanbul. Tren. 55 euro
Istanbul – Adana. Tren. 21 euro
Adana – Antakya – Alep. Shared taxi. 18 euro
Alep – Damasc. Autobuz. 4 euro
Damasc – Amman. Autobuz. 6,50 euro
Amman – Aqaba. Autobuz. 8,50 euro
Aqaba – Nuweiba. Ferry. 44,60 euro
Nuweiba – Cairo. Autobuz. 11,35 euro
TOTAL: 168.95 euro

(cel mai ieftin)

Bucuresti – Istanbul. Autobuz. 47 euro
Istanbul – Damasc. Autobuz. 25 euro
Damasc – Amman. Autobuz. 6.50 euro
Amman – Cairo. Autobuz. 47 euro
TOTAL: 125,50 euro

Cel mai rapid drum ar dura circa 4 zile. Cine ia cursa de Cairo ?

 

Etapele drumului – Istanbul

Alep

Damasc

Pofta buna… mancarea e siriana este exceptionala

Petra

Pentru a ajunge la … Piramide !

Etichete:
· · · · · ·

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii