Cu Tim in jurul lumii: Antarctica, mon amour. Episod 3

10. Iceberg.JPG

Ziua de 2 februarie avea sa ne gaseasca in Port Lockroy, Antarctica, o fosta statie de cercetare britanica, actualmente un muzeu si un magazin de souvenir-uri dotat cu o cutie postala de unde puteam trimite scrisori si carti postale. Pretul unui timbru era de US$ 1, iar o carte postala era in jur de US$ 2-3. Eu am trimis 7 bucati, iar Royal Mail si-a facut treaba chiar si la capatul lumii pentru ca am primit rapoarte cum ca cartile postale au ajuns la destinatie fix la o luna dupa ce le-am introdus in cutia postala.

 

2 februarie, Antarctica – Port Lockroy si barbecue pe punte

La intoarcerea pe vapor, am avut parte de o surpriza din partea staff-ului: BBQ in aer liber. Vremea a fost superba, nici pic de vant, soarele era puternic, asa ca majoritatea eram pe punte in tinuta de plaja. Eu purtam un tricou si pantaloni scurti.

In timp ce noi serveam masa, vaporul se misca lin printre icebergs, iar dupa masa de prinz ne-am plimbat in Zodiace printre icebergs in cautare de balene si foci.

Poze de la Port Lockroy, BBQ si plimbarea printre icebergs: https://picasaweb.google.com/bsurdu/20110202AntarcticDay6#

Seara ne-am intors in Port Lockroy unde o parte din pasageri aveau sa campeze pe uscat, dar cum nimic nu este sigur in acele parti de lume am avut parte de un nou eveniment: un spargator de gheata pe numele lui Polar Star ce transporta 80 de pasageri, a lovit niste roci care au deteriorar coca exterioara si din motive de siguranta nu putea sa se intoarca in Ushuaia prin Drake Passage cu turistii la bord…deci barcile din zona au sarit in ajutor sa preia acei pasageri.

Capitanul a setat un curs de interceptie cu Polar Star de unde aveam sa preluam 8 pasageri. Prima incercare de transfer a pasagerilor in open-waters nu a fost posibila datorita valurilor, asa ca ambele vapoare au pornit spre Deception Island, un loc ferit de furia apelor unde transferul s-a facut rapid.

3 februarie, Antarctica. Ultima debarcare pe Danco Island si intoarcerea spre Ushuaia

Pe 3 februarie, a fost ultima debarcare pe Danco Island la prietenii nostri pinguinii Gentoo, iar in drum spre vapor am intilnit mai multe balene Humpback. Urmatoarele zile aveam sa le petrecem in Polar Bar traversand Drake Passage, care si de data asta a fost blind cu noi, dar probabil acum se razbuna pe alti pasageri.

Chiar daca la inceput eram putin dezamagit despre Antarctica, acum pot sa spun ca sunt foarte bucuros ca am facut acest expeditie. Pentru mine a fost o decizie de moment, dar pe vapor am intilnit persoane care au visat si planificat de multa vreme aceasta aventura. La un moment dat ma simteam ciudat cind vorbeam cu niste chinezoaice din Taiwan care au strins bani si au planificat calatoria de 5 ani de zile, iar eu ajuns cu o zi inainte de plecarea din Ushuaia am platit un pret la jumatate din ce platisera ele, dar cred ca asta e norocul si flexibilitatea mea la timp. La ele timpul era limitat, zburasera la Buenos Aires cu o zi inainte, la Ushuaia am venit in acelasi avion, iar dupa terminarea calatoriei aveau sa zboare acasa.

Conditiile de pe vapor au fost exceptionale, sincer ma asteptam la ceva mult mai rau dat fiind ca eram un pasager last-minute. Am avut parte de 3 mese pe zi, micul dejun si prinzul erau de tip bufet, iar cina era a-la-carte. La cina aveam 3 aperitive la alegere, o supa, 4 feluri principare la alergere (inclusiv variante pentru vegetarieni) si alte 3-4 tipuri de deserturi. Intre mese aveam snack-uri, iar cafeaua, ceaiul si ciocolata calda erau disponibile 24/24.

Preturile de la bar nu erau atit de rele pe cit se puteau dat fiind locatia: o bere la doza costa US$ 4 (in happy-hour era doar 3), o cutie de Cola/Fanta/etc era doar US$ 2, iar o sticla de vin varia intre US$ 18 si US$ 40. Factura mea finala a fost de US$ 350 pentru bauturile de la bar (consider ca am fost rezonabil pentru ce nopti am petrecut in Polar Bar), US$ 100 pentru internet (100MB de trafic) si US$ 100 tips pentru personalul hotelului.

La bord am fost 120 de pasageri, iar media de virsta era trecuta bine de 40 de ani. In general cam toti cei sub 35 de ani (exceptie colegul meu de camera Olaf care strica media) erau pasageri last-minute ca si mine si cred ca am fost in jur de 20 la numar. Majoritatea pasagerilor erau canadieni, australieni si americani. Dintre natiile cele mai exotice, eu eram singurul roman, un ins din Arabia Saudita si o tipa din Africa de Sud.

Pe 5 februarie dupa masa de seara am ajuns in Ushuaia fara incidente. Noaptea am petrecut-o pe vas, iar dimineata pe 6 februarie dupa micul dejun autocarele ne-au dus in oras unde GAP a aranjat sa ne depozitam bagaje.

Abia s-au facut 2 luni de cind am plecat de acasa, dar pina acum aceasta excursie m-a impresionat cel mai mult si probabil o sa ramana asa o vreme, asa ca daca aveti vreodata ocazia nu va ganditi prea mult.

Poze: https://picasaweb.google.com/bsurdu/

 

1. Barbecue pe vas.JPG

La masa, in aer liber !

 

2. Tim pe vas.JPG

In Antarctica, in tricou !

 

3. la soare in Antarctica.JPG

4. familie de pinguini.JPG

Niste pinguini familisti

 

5. posta antarctica.JPG

Posta antarctica functioneaza !

Imagini Antarctica

Doar Antarctica…

 

 Imagini Antarctica

 

Imagini Antarctica

 

Imagini Antarctica

 

11. fi-tu e un derbedeu.JPG

Asculta, fie-tu e un derbedeu !

 

Imagini Antarctica: pinguini

 

13. pinguini.JPG

 

Imagini Antarctica: masa pe vasul de croaziera

Din nou, pe vas

 

15. Antarctica.JPG

 

16. ce bine e la soare.JPG

Ce bine e la soare !!!

 

17. Antarctica.JPG

 

18. debarcare zodiac.JPG

Debarcarile pe uscat se fac cu ajutorul vasului „Zodiac”

 

19. balena.JPG

Balene !

 

20. Balena in Antarctica.JPG

 

21. balena.JPG

 

22. haine.JPG

Vestiarul antarctic

 

23. harta expeditiei.JPG

Harta expeditiei

 

24. inapoi in Ushuaia.JPG

Inapoi, la Ushuaia

Comentarii

  • krossfire spune:

    Tot moacele alea de pinguini sunt baza 🙂

  • Adina spune:

    ce poze superbe,acum inteleg de ce costa atata expediatia,chiar daca este scump pentru noi,eu daca as avea 3000usd as plati atat,sa vad acest loc unic.
    sper sa ajung si eu intr-o zi in Antartica,mai ales ca pot sa revad Argentina,o tara superba.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest