Cu Tim in jurul lumii: Primii pasi in Antarctica. Episod 2

Imagini Antarctica: Pinguini

Primele doua zile de expeditie au fost in mars spre continentul inghetat. Timp destul pentru a cunoaste mai bine nava, ofiterii, Polar Bar-ul si alti co-expeditionari… Daca prima debarcare a fost putin dezamagitoare, in zilele urmatoare, Tim avea sa cunoasca adevarata Antarctica…

Personalul de la bord era format din:

–          hotel staff – cei care se ocupau de cazare, mincare si tot ce inseamna cazarea noastra la bordul MS Expedition

–          staff-ul GAP care in mare parte erau oameni de stiinta (biologi, geologi, istorici, etc) care aveau sa ne umple programul cu povesti despre Antarctica si animalele care le vom intilni in timpul calatoriei.

–          echipajul MS Expedition in frunte cu capitanul de origine ucrainiana Nikolay Tililyuk.

 

In total erau putin peste 60 de persoane care aveau grija de cei 120 de pasageri. In echipajul MS Expedition am intilnit si un mecanic roman, din Constanta.

Programul spunea ca primele 2 zile vom naviga prin Drake Passage, o zona destul de periculoasa fiind la intersectia Oceanului Pacific si Oceanului Atlantic, pina vom ajunge la primele insule sub-antarctice. Din fericire pentru noi Drake Passage a fost foarte calm, asa ca am avansat destul de repede ajungand la prima noastra destinatie cu 12 ore inainte de termenul planificat.

30 ianuarie, Antarctica – Insula Aitcho

Pe 30 ianuarie, dupa micul dejun aveam programat instructajul obligatoriu IAATO (International Associations of Antarctica Tour Operators), un set de reguli ce trebuie sa le respectam cand vizitam Antarctica. Din punct de vedere legal, Antarctica nu apartine de nici o tara deci nu se aplica nici o lege, dar asociatia IAATO a adoptat un set de reguli menite sa protejeze mediul. Regulile sunt optionale, dar tour-operatorii responsabili care au aderat la aceasta asociatie sunt obligati sa le respecte impreuna cu turistii pe care ii duc in Antarctica. Regulile sunt in general de bun simt: sa nu te apropii mai mult de 5m de animale, daca vin ele la tine e ok, sa acorzi prioritate animalelor, sa nu iei si sa nu lasi nimic pe uscat, etc.

Dupa partea teoretica a urmat si una mai practica in care ni s-a prezentat TAG board-ul: fiecare pasager la bord avea alocat un numar (tag), iar de fiecare data cind plecam de pe vapor trebuia sa intoarcem tag-ul pe partea albastra, iar cind eram la bord il intoarceam pe partea alba, asta pentru a identifica usor persoanele care nu sunt la bord sa nu fie cumva lasate in urma.

A urmat un instructaj despre cum ne suim si coboram din Zodiac, repartizarea in 4 grupuri si probarea cizmelor de cauciuc ce aveam sa le purtam la debarcari. Zodiac-ul este o barca pneumatica, in forma de U. Google Image si va lamuriti exact cum arata, pentru ca mi-e greu sa explic.

Dupa masa de prinz grupurile erau pregatite pentru prima debarcare pe o insula sub-antarctica: Aitcho Island. Eu ma asteptam sa fie o insula plina de gheata si zapada, in schimb am dat de o plaja cu pietricele, mult noroi, rahat si un miros de-ti muta nasul din loc. In tot acest peisaj dezolant, se perindau sute de pinguini care parca nu aveau nici o problema cu faptul ca noi eram pe acolo. Am vazut pinguini Gentoo si Chinstrap impreuna cu puii lor. Niste pui mai indrazneti au venit spre noi la un moment dat si ne trageau de haine.

Ne-am plimbat cam 45 de minute pe insula si intr-o zona mai departata de unde am debarcat am descoperit si niste Elephant seals si Fur seals. NOTA: Nu o sa traduc numele animalelor din engleza pentru ca nu le stiu traducerea exacta si in plus de asta mi-au fost prezentate in engleza.

La intoarcerea pe vapor m-am declarat total nesatisfacut de Antarctica ce tocmai o experimentasem. In mintea mea era doar gheata, zapada..nici vorba da noroi si mai ales de duhoarea pe care a trebuit o indur. Am fost asigurat ca in zilele urmatoarea aveam sa experiementez ceea ce-mi doream cu adevarat.

In timpul primei debarcari pe uscat a avut loc si primul incident mai neplacut: o cucoana din Australia (era trecuta bine de 60 de ani) a alunecat pe noroi si pietricele si si-a fractura mina stinga.

31 ianuarie, Antarctica – Cuverville Island si Neko Harbour, primii pasi pe continentul alb

Ziua urmatoare (luni 31 ianuarie) am avut parte de o trezire brusca in jur de 5:00 cind Julio (seful expeditiei) a anunt ca doua balene Humpback isi faceau de lucru pe linga vapor. In citeva minute toata lumea era pe punte in pijamale incercand sa fotografieze balenele.

Dupa micul dejun am debarcat pe Cuverville Island, una din cele mai populate insule cu pinguni Gentoo. Deja peisajul s-a schimbat fata de ziua anterioara, toata insula era acoperita de zapada, iar vaporul era inconjurat de mici icebergs. Deja semana cu imaginea care o aveam eu in cap despre Antarctica. Pe insula, programul era normal pentru noi: ne invirteam printre pinguni, ii lasam sa vina la noi, ne cocotam pe munti sa vedem peisajul inconjurator si evident faceam sute de fotografii.

Daca pina acum am debarcat doar pe insule sub-antarctice, dupa masa de prinz aveam sa debarcam la Neko Harbour, prima coborire pe continentul Antarctica. Pentru multi, inclusiv pentru mine, avea sa fie un eveniment important fiind al 7-lea continent pe unde am calcat.

Debarcarea continentala a fost exact cum mi-am imaginat: pinguni Gentoo peste tot, un mic deal unde am improvizat un tobogan, Weddell seals, un iceberg urias ce se misca lenes in golf, balene Minke si Humpback si nenumarate Crabeater seals.

Ziua de 31 ianuarie a fost fantastica, dar incidentul din prima zi avea sa ne dea peste cap planurile: doctorul de la bord a decis ca Janet, australianca care cu o zi in urma si-a fracturat mina, trebuie evacuata deoarece exista riscuri serioase pentru ea daca mai asteapta inca 7 zile cit avea sa mai dureze expeditia pina ajunge la un spital unde ii se pot face investigatii mai avansate. In concluzie capitanul a setat directia nord si am pornit spre King George Island unde avea sa vina un avion din Chile sa o ridice pe pacienta.

Din fericire, micile suparari din timpul zilei erau uitate dupa masa de seara cind ne adunam in Polar Bar la o bere sau un pahar de vin sa-l ascultam pe Jeff cintind live. Nu stiu cum am reusit, dar toate serile petrecute in Polar Bar nu se terminau inainte de rasaritul soarelui, care era in jur de 4.

1 februarie, Antarctica – Deception Island si baia in Oceanul Antarctic !

In seara zilei de 1 Feb, dupa ce Janet a fost evacuata ne-am intors la micile noastre explorari si am ajuns la Deception Island, o fosta statie de “whaling”. Nu stiu cum as putea sa traduc “whaling” in romaneste sa sune bine, cert este ca acolo prin anill 1920 se aduceau balene capturate pentru a fi transformate in ulei.

Dupa o scurta vizita printre ruinele statiei a urmat evenimentul principal al zilei: baia in oceanul Antarctic. Deception Island este caldera unui vulcan activ (nu stiu cind a fost ultima eruptie), cert este ca nisipul la mal era fierbinte, iar apa la suprafata avea cu 1-2 grade mai mult decit in mod normal, dar tot in jur de 0 grade se invirtea. Dupa iesirea din apa nu simteai frigul, dar in schimb simteai ca te frig talpile. Daca te tavaleai putin in nisip era chiar bine. Baia a fost urmata de o sedinta prelungita in sauna de pe vapor si de multe cocktail-uri in Polar Bar.

Imagini din Antarctica 

Imagini Antarctica: visit to the bridge.JPG

Vizita pe punte

 

Imagini Antarctica: cocktail-ul capitanului.JPG

Cocktail-ul capitanului

 

Imagini Antarctica: pentru prima debarcare pe Aitcho Island

Echipat corespunzator pentru prima debarcare

 

Imagini Antarctica: imbarcare pe zodiac.JPG

Imbarcarea pe zodiac

 

Imagini Antarctica: Welcome, bro.JPG

Welcome !!!

 

Imagini Antarctica: printre pinguini.JPG

Printre pinguini

 

Imagini Antarctica: pinguini.JPG

 

Imagini Antarctica: pinguin.JPG

 

debarcare in Antarctica.JPG

In fine, in Antarctica !

 

Imagini Antarctica: spre vas.JPG

Tim in Antarctica ! Pe fundal, MS Expedition

 

Imagini Antarctica: canoe in Antarctica.JPG

In Antarctica, te poti da si cu canoe

 

Imagini Antarctica: pinguini.JPG

 

Imagini Antarctica: iceberg.JPG

Iceberg…

 

Imagini Antarctica: iceberg.JPG

 

Imagini Antarctica: pinguini.JPG

 

la baie in Antarctica.JPG

Credeti ca nu se poate face baie in mare in Antarctica ?

 

la baie in Antarctica.JPG

Ei bine, se poate

 

Imagini Antarctica: pinguini.JPG

Pinguinii sunt atat de draguti…

 

Imagini Antarctica: Salut !.JPG

Salut !

 

Imagini Antarctica: MS Expedition.JPG

MS Expedition

 

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest