Berna a fost un compromis politic, dar in mod cert, nu unul arhitectural

26. Samson si leul.JPG

Este doar al cincilea oras ca marime ale Elvetiei, dar este capitala. Este centrul politic al tarii, dar lumea il viziteaza mai mult pentru a vizita superbul oras vechi, si desi aici se afla Parlamentul si Guvernul, localnicii se mandresc mai mult ca orasul este pe lista patrimoniului UNESCO si iti arata ursul ! Bine ati venit la Berna, Elvetia !

Am vazut pentru prima oara Berna in primul meu tur cu trenul prin Europa in 1992. A fost primul oras care l-am vizitat in Elvetia si mi-a placut rau. De fapt, dupa ce paraseam orasul in directia Neuchatel, ma intrebam daca o sa gasesc ceva care sa-mi placa mai mult… Cred ca acel ceva a fost Lucerna, dar am descoperit foarte multe orase si peisaje naturale de neuitat. De atunci, am revenit de cateva ori in Berna, ultima oara, in 2008, cu ocazia Campionatului European de fotbal.

Ca in cazul multor orase, fondarea Bernei este legata de o poveste mai mult sau mai putin fantastica. Legenda spune ca ducele Berchtold al V-lea, fondatorul orasului ar fi jurat sa boteze orasul dupa primul animal pe care il va vana in zona. Acest nefericit animal s-a intamplat sa fie un urs, asa ca Berchtold ar fi botezat noua urbe cu numele de Bern (urs este “barn” in germana vorbita prin zona, destul de diferita de germana “oficiala”). Ce este cert insa, este ca Berna a fost fondata in 1191, in plus, se pare ca inca din 1440, orasul tinea niste ursi intr-un soi de zoo (inutil sa mai spun ca ursul se afla si pe emblema orasului si a cantonului omonim).

Berna a fost unul din orasele-fondatoare ale confederatiei helvetice si a fost desemnata drept capitala in 1848 ca un compromis intre cele doua mari centre de putere ale tarii – germanofonul Zurich si Geneva cea vorbitoare de franceza. Desi Berna se afla in zona germanofona si peste tot, vei auzi doar dialectul local al germanei, este un oras aflat destul de aproape de zona vorbitoare de franceza. Pentru mai multe detalii despre istoria orasului, puteti consulta Wiki.

De fiecare data, am debarcat in Berna in gara, venind cu trenul. Ca in multe locuri din Vestul Europei, gara este in plin centru… Si dupa ce iesi din gara, nu trebuie sa faci prea multi pasi pentru a ajunge la portile orasului vechi semnalat de Zytglogge, clasicul turn cu ceas pe care il gasesti in multe urbe elvetiene. Aduce cu mult mai faimosul turn din Praga, dar si cu cel de la Sighisoara… La fiecare ora fara patru minute, figurinele se pun in miscare, invartindu-se pana la ora fixa, asa ca daca te afli prin zona, e un mic spectacol gratuit de care te poti bucura.

Dar mandria Bernei medievale se prezinta brusc dupa turnul cu ceas – Kramgasse, strada principala a Bernei cu cladiri de secol XV, poate austere, cu arcade ce ascund magazinele lumii moderne, dar inveselite de steagurile imense ale cantoanelor Elvetiei si de flori la ferestre. In mijlocul strazii, aliniate “elvetian” se afla cateva din cele 11 fantani decorative, adevaratele simboluri ale Bernei. Aceste 11 statui nu sunt de ieri, de azi, ci tocmai de la 1545 si infatiseaza personaje istorice sau legendare… Desi marea majoritate se afla pe axul orasului Marktgasse – Kramgasse – Gerechtigkeitgasse, cea mai ciudata statuie se afla insa intr-o piata laturalnica unde statuia infatiseaza un capcaun inghitind un copil ! Berna adaposteste statuia lui Bau-Bau !

Berna nu inseamna neaparat bifarea unor monumente deosebite, este un oras placut de luat la picior. Iar intr-o zi fierbinte de vara (da, exista si asa ceva in tara muntilor Alpi !), arcadele umbrite si racoroase sunt un dar al Domnului… Si ca tot vorbeam de cele sfinte, poate cel mai important monument este Munster, principal biserica a orasului. Este cea mai inalta biserica din Elvetia (clopotnita are 100 metri), asa ca merita sa dai cativa franci si sa urci pana in varf pentru o panorama superba a orasului. Inutil sa spun ca tot orasul este destul de scund (doar cupola Parlamentului rivalizeaza cu turla gotica a Munster-ului), asa ca privelistea merita toate cele 344 scari de escaladat !

Ca orice catedrala protestanta, interiorul este destul de auster, dar deasupra intrarii principale in catedrala, o sa gasesti o magnifica reprezentare a Judecatii de Apoi, aproape 200 de statui din lemn si piatra, unele inca pastrandu-si culoarea care au rezistat timpului de prin secolul XV ! Si cum la Judecata de Apoi, pacatosii se duc in iad, iar credinciosii in rai, in cazul Munsterului, primarul din Berna se duce in rai, iar primarul din Zurich direct in iad !

Odata urcat in varful bisericii, este greu sa nu remarci superba culoare albastra a raului Aare, care face o bucla in jurul orasul vechi. Undeva mai departe, pe fundal se vad dealurile verzi ale orasului, asa ca nu m-am putut abtine sa ma duc pe unul din ele pentru o panorama a orasului vechi. Si cum ghidul povestea despre o Rosengarten – “gradina de trandafiri”, mi s-a parut locul ideal de a savura panorama.

In drum spre Rosengarten, am trecut pe langa Barengraben – Groapa cu ursi. Cum scriam mai sus, este o traditie multi-seculara pentru oras sa aibe niste ursi prin urbe, simbolul orasului. Groapa cu ursi a fost construita in 1857, iar in 2008, cand am vizitat orasul mai erau inca doi ursi cam batrani si tristi… Mi s-a parut ciudat ca intr-o tara obsedata cu ecologia, protectia mediului si a animalelor, una din atractiile capitalei sa fie o groapa in care sa fie tinuti inchisi niste ursi. Inca din 1992, de cand fusesem prima oara in Berna, citisem despre un plan de inchidere a gropii si mutare a ursilor intr-un parc. In 2008, in continuare, ursii erau in inchisoarea-groapa. Ulterior, aveam sa aflu ca cei doi ursi care inca mai erau in groapa in 2008 au murit, iar acum Barengraben este goala si daca vrei sa-l vezi pe Mos Martin de Berna, te poti duce la un “bear park”. Nu am vazut noul parc cu ursi, am inteles ca e pe malul raului Aare, un spatiu mult mai generos si unde ursii au parte de conditii mai omenesti… ma rog, mai ursesti !

Dupa traversarea raului Aare, fix unde face bucla, am urcat putin si am ajuns in gradina cu trandafiri… La sfarsit de iunie, trandafirii nu mai erau prea infloriti, dar oricum panorama asupra orasului vechi era superba – o puteti vedea in poze si in plus este un loc de zacut pe iarba la soare de neegalat in toata Berna.

Inapoi in orasul vechi, as mai numi inca doua atractii – una este Parlamentul (pe care l-am vizitat in 1992), o cladire masiva, construita in stil florentin care poate fi vizitata cand Parlamentul nu este in sesiune. Chiar si in sesiune, poti sa urci la balcon pentru a vedea cum dezbat legile alesii cantoanelor. Daca insa ai o pasiune pentru stiinta, trebuie sa stii ca Einstein a locuit o buna perioada de timp in Berna unde a lucrat ca functionar la biroul de inregistrare de patente. Aici, in Berna, celebrul om de stiinta si-a elaborat teoria relativitatii in 1905. Nu va asteptati insa la cine stie ce palat – este un apartament mai degraba modest care se preta unui functionar de stat care nu lua spaga.

Cum ajungi acolo

Berna are un mic aeroport, dar are mult prea putine zboruri, marea majoritate fiind chartere spre destinatiile calde. Pentru a ajunge la Berna, se poate zbura direct pe aeroportul din Zurich cu Tarom sau Swiss si mai departe cu trenul. Daca apasati butonul de mai jos, am gasit oferta la 180 euro ceea ce e un pret bun pe o destinatie care nu este acoperita de low costuri

Vola widget.JPG

Cazare Berna

Nu am dormit niciodata in Berna. Am dorit sa gasesc un loc in 2008 pentru a dormi in Berna, dar cu vreo 4 luni inainte nu mai era nici un loc liber cam prin tot orasul (cei 100.000 suporteri olandezi urmau sa se cazeze in zona Berna). Pentru un loc ieftin, Glocke Backpackers pare sa fie cea mai buna alegere.

Vremea in Berna

Desi muntii sunt destul de departe, Berna nu beneficiaza de prea multa zapada iarna… In rest, vreme cam ca la noi… pentru cer albastru si o temperatura placuta de luat orasul la pas, duceti-va vara… Mai multe amanunte – vremea in Berna !

Viza Elvetia

Mai exista inca oameni care nu stiu daca le trebuie sau nu viza in Elvetia. Ei bine, nu mai trebuie, nu mai trebuie nici macar pasaport, puteti sa mergeti cu cartea de identitate.

Top 3 obiective turistice in Berna

Berna este un oras superb, bun de luat la picior… Daca nu aveti prea mult timp, limitati-va la zona centrala, la principala strada – Kramgasse si duceti-va la catedrala (Munster)

Harta Berna. Click aici

Imagini Berna

Obiective turistice Elvetia: turnul cu ceas

Turnul cu ceas din Berna

Obiective turistice Elvetia: Kramgasse

Kramgasse

Obiective turistice Elvetia: Kramgasse

Una din fantanile de pe Kremgasse

Obiective turistice Elvetia: fantani Bern

Capcaunul mancator de copii

Obiective turistice Elvetia: Kramgasse

Kramgasse

Obiective turistice Elvetia: catedrala Bern

Munster, catedrala Bernei

Obiective turistice Elvetia: Munster Bern

La picioarele Munster-ului

Obiective turistice Elvetia: Munster Bern

Judecata de Apoi

Obiective turistice Elvetia: strazile de langa Munster.JPG

Pe langa Munster

Obiective turistice Elvetia: Bern din catedrala

Din turnul catedralei: orasul vechi

Obiective turistice Elvetia: Parlamentul Elvetiei.JPG

Parlamentul Elvetiei

Obiective turistice Elvetia: raul Aare.JPG

si raul Aare

Obiective turistice Elvetia: pod peste Aare.JPG

Podul peste Aare

Obiective turistice Elvetia: Primaria

Primaria

Obiective turistice Elvetia: prin Bern

17. pe Aare.JPG

Pe Aare

Obiective turistice Elvetia: ursul simbol Bern

Ursul din groapa cu ursi a Bernei

Obiective turistice Elvetia: ursul simbol Bern

La fotograf !

Obiective turistice Elvetia: Rosengarten.JPG

Rosengarten

Obiective turistice Elvetia: Bern

Panorama din Rosengarten

Obiective turistice: Bern

Obiective turistice Elvetia: Bern

Obiective turistice Elvetia: strazile din Bern

Inapoi, in Berna

Obiective turistice Elvetia: Samson si leul Bern

Samson si leul

Obiective turistice Elvetia: strada centrala Bern

Si o ultima plimbare prin Berna

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest