Top 5 gratis Istanbul

Obiective turistice Turcia: Sultanahmet Istanbul

Daca rosteai cuvantul Istanbul acum 15-20 de ani, spuneai blugi, ciunga, geci de piele, smen, bisnita, hai, cumetre, sa facem un ban… Istanbulul era un El Dorado pentru cei care voiau sa faca un ban mai mult decat vecinul, dar si o pestera a lui Ali Baba pentru romanii care nu vazusera prea multa Coca-Cola, Lee Jeans sau bere Heineken! Intre timp, lucrurile s-au mai schimbat, iar Istanbulul a crescut enorm – a devenit o adevarata metropola cu o atmosfera speciala, un loc in care mancarea buna, distractia sofisticata si shoppingul de clasa se amesteca cu monumente de clasa mondiala… Si, desi preturile au crescut enorm (nu prea mai gasesti camera de hotel de 5 dolari din Laleli!), mai sunt lucruri de facut gratis la Istanbul… Care este top 5 in viziunea mea? Iată-l!

 

Sultanahmet sau Moscheea Albastra – este cea mai frumoasa si mai impunatoare moschee din oras. Construita de sultanul otoman Ahmet cu scopul de a pune in umbra mai vechea Catedrala Sf. Sofia (devenita moschee si impodobita cu minarete, dar totusi o biserica ortodoxa!), nu cred ca a reusit, dar asta nu inseamna ca Moscheea Albastra nu este una dintre cele mai frumoase moschei din fostul Imperiu Otoman… In plus, ca in cazul oricarei moschei din lume, nu trebuie sa platesti nimic pentru a intra… In combinatie cu Sf. Sofia (unde pretul biletului a devenit ametitor pentru Turcia – 20 de lire, adica 9 euro), pretul platit este chiar rezonabil.

Kapali CarsiMarele Bazar – Aici era pestera lui Ali Baba pentru comerciantii romani de blugi si ciunga… Desi inca mai gasesti cativa intreprinzatori interesati de pretul chilotilor en gros, marea majoritate a romanilor din bazar sunt astazi turisti – care negociaza preturile suvenirelor mai mult sau mai putin la sange in jurul unui paharut de ceai. Intrarea insa este libera si, daca esti destul de “nesimtitoriu”, poti sa iesi din bazar cu multe poze si cu banii intacti in buzunar.

Misir CarsiBazarul de mirodenii – Bazarul de mirodenii (sau Bazarul Egiptean, pe turceste “Misir” inseamna “Egipt”) este un loc in care sa-ti imbeti simturile, mai ales pe cele olfactiv si gustativ… Aici vei vedea cele mai colorate si mai gustoase mirodenii, dar si cel mai dulce rahat turcesc… Daca zambesti si este volubil, poti sa te saturi gratis mancand rahat si alte bunatati turcesti, gustand de la fiecare comerciant cate ceva. Acum ani buni, ramasesem fara bani in Istanbul (mai aveam doar pentru Havas sa merg la aeroport sa ma intorc in tara), asa ca am luat la rand magazinele, povestind cu patronii si laudandu-le produsele. Cand am ajuns la mijlocul bazarului, eram satul si mai duceam si acasa cate ceva J.

Strada Istiklal – este una dintre cele mai sarmante strazi ale Istanbulului. In perioada otomana i se spunea Grande Rue de Pera si era centrul comercial de lux al capitalei otomane, mentinandu-si acelasi statut pana in ziua de azi. Alatura-te multimilor care se plimba pe aici, arunca o privire prin magazine, dar nu rata fabuloasa Piata de Peste sau superbul Pasaj al Florilor (Cicek Pasaji) din zona. Pe strada, poti descoperi lacasuri de cult (toate gratuite) ale diverselor culte din marea metropola – biserica ortodoxa greaca Hagia Triada, biserica catolica Sf. Anton din Padova, biserica armeana Sf. Maria sau moscheea Huseyin Aga.

Anadolu Hisari – citadela anatoliana se afla in partea asiatica. A fost construita de sultanul Baiazid “Fulgerul” (cel infrant de Mircea cel Batran la Rovine) in 1395 in pregatirea marelui asediu al Constantinopolului bizantin. A fost construita in acelasi timp cu fratiorul de peste Bosfor, Rumeli Hisari, cu scopul de a controla traficul pe Bosfor si a impiedica orice forta care ar fi venit in sprijinul bizantinilor din Marea Neagra. Astazi aici e un muzeu in aer liber, cu o panorama superba asupra Bosforului! Cel mai convenabil se ajunge cu vaporul – transport public din Eminonu.

Obiective turistice Turcia: Moscheea Albastra Istanbul

Sultanahmet

Obiective turistice Turcia: Bazar Istanbul

Marele Bazar

Obiective turistice Istanbul: Bazar egiptean

Bazarul de mirodenii („Bazarul egiptean”)

Obiective turistice Istanbul: Istiklal

Istiklal Street

Obiective turistice Istanbul: Anadolu Hisari

Anadolu Hisari

Categorii:
Top 5 gratis · Turcia

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii