Ce să vizitezi în Istanbul, chiar și atunci când ești într-o excursie scurtă

Moscheea Albastra Istanbul

Moscheea Albastra, Istanbul

Am spus-o de foarte multe ori, o spun și acum. Îmi place mult la Istanbul. Este unul din orașele mele preferate și chiar și vorbind în numele a sute de oameni cu care am discutat, este un oraș deosebit. Are o atmosferă aparte, o dinamică și o vibrație care te învăluiesc, care te vrăjesc, care te încântă. Mâncarea turcească este, de asemenea, o nebunie, iar arhitectura, ei bine, arhitectura e demnă de un oraș care a jucat rol de capitală imperială, conducând peste trei continente timp de mai bine de 1.500 de ani. Și acum, Istanbul este un oraș vioi și în plină dezvoltare – de câte ori ajung la Istanbul și survolez orașul cu avionul, parcă de fiecare dată se extinde mai mult și mai mult de la an la an. În plus, atunci când ajungi la sol, descoperi un oraș modern, cu o infrastructură din ce în ce mai spectaculoasă (deși ambuteiajele de pe marile poduri peste Bosfor continuă să fie la fel de mari). Orașul e enorm (nu neapărat pentru că se întinde peste două continente), iar listarea a ceea ce este de văzut poate să acopere ghiduri întregi. De aceea m-am gândit să mă axez pe principalele atracții, dar și să adaug câteva mai puțin cunoscute și mai puțin bătute – dar care merită.

Catedrala Sf. Sofia și Moscheea Albastră – le trec la pachet, pentru că sunt față în față. Cea care a fost timp de un mileniu cea mai mare biserică din lume (și continuă să fascineze) și moscheea ridicată de sultanul Ahmed, care a dorit să aibă ceva mai mândru și mai spectaculos decât predecesorul său ortodox – de altfel, a și construit 6 minarete „din greșeală” – în acel moment, moscheea din Mecca avea 6 minarete și nicio altă moschee nu putea avea la fel sau mai multe – așa că sultanul a dat „vina” pe arhitect și, ca să nu se supere Allah, a mai construit două minarete la Mecca. Ambele clădiri sunt însă impresionante și merită vizitate – pentru a vizita Catedrala Sf. Sofia trebuie să plătești, fiindcă a fost declarată muzeu de Atatürk (actualmente costă 60 de lire turcești = 9,10 euro), deși, în ultimii ani, Erdoğan și-a exprimat dorința de a o transforma din nou în moschee, iar intrarea la Moscheea Albastră este gratuită, fiind o moschee funcțională – ultima oară când am fost, nu se putea intra, era ceva în reconstrucție, dar cred că acum este redeschisă (e închisă pentru rugăciune doar vreo jumătate de oră, dar trebuie să te îmbraci „potrivit” și, evident, să te descalți).

Marele Bazar – chiar dacă nu ai venit să cumperi blugi, curele, aur sau suvenire, Marele Bazar este o instituție a Istanbulului. Deschis de însuși Mohamed Cuceritorul pentru a stimula comerțul în Constantinopolele pe care-l găsise destul de pustiu, Marele Bazar a fost inima comercială a imperiului timp de secole. Acum, are un caracter pronunțat turistic, dar chiar și așa, are o atmosferă care îți amintește de vremurile trecute. Pentru un pic de autenticitate locală, coboară lângă Cornul de Aur, la Bazarul Egiptean. Da, și acolo este o zonă turistică (în interior, unde găsești mirodenii, rahat și alte lucruri d-ale gurii), dar dacă ieși afară, vei găsi localnici care cumpără carne, fructe, zarzavaturi. Tot acolo se găsește într-o magherniță fără fasoane și ceea ce localnicii spun că e cea mai bună cafea din Istanbul – o localizezi după coada care se formează adeseori.

Palatul Topkapi – este vechiul palat al sultanilor otomani. Când Mohamed a ocupat Constantinopolele, vechiul Mare Palat al împăraților bizantini era aproape o ruină (câteva secole de sărăcie și distrugerile din 1204 își puseseră amprenta), așa că și-a construit un palat pe un deal ce domină Marea Marmara și Cornul de Aur (da, panorama e minunată). Acum, vechiul palat al sultanilor este o atracție turistică și poate fi vizitat – poate cele mai interesante părți sunt zona unde sunt păstrate tot soiul de relicve ale profetului Mohamed (inclusiv peri din barbă) și unde un imam se roagă 24 de ore din 24 (prin rotație, evident), dar și sala armelor – aici se află celebra sabie a lui Ștefan cel Mare – o veți identifica imediat, este cea mai simplă și spartană dintre toate – se vede că a fost o uneltă de luptă, nu o armă de paradă.

Turnul Galata – Simplu – pentru cele mai faine panorame din Istanbul, urcă-te în turn. Pe de o parte, Bosforul, pe cealaltă parte Cornul de Aur, Marea Marmara pe fundal, peninsula istorică, dar și zona Taksim, totul la picioarele tale. Merită coada!

Cartierul Fanar – da, ăsta e locul de unde ne-am procopsit cu fanarioții secolului al XVIII-lea – după căderea Constantinopolelui, Patriarhia Ortodoxă expulzată din Sf. Sofia s-a mutat aici, urmată de familiile grecești care au rămas în oraș (și care la un moment dat au ajuns teribil de bogate și influente). După revoluția greacă din 1821, otomanii s-au răzbunat, ucigând numeroși fanarioți (inclusiv patriarhul, care a fost luat direct din slujba de Paște și spânzurat pe loc de principala poartă de intrare la Patriarhie – de atunci poarta este încuiată). Epurarea etnică de după 1922 a dus la dispariția grecilor din Fanar (sau Fener, pe turcește), iar azi este un cartier destul de sărac, locuit de turci, majoritatea veniți recent din cine știe ce colț de Anatolie. Dar în urma grecilor au rămas clădiri absolut superbe, vile, palate, și încă există Patriarhia Constantinopolelui. Poți găsi și urmele lui Dimitrie Cantemir, dar mai degrabă printr-o cafenea, pentru că vechea vilă a lui Dimitrie Cantemir se află într-o situație deplorabilă – a fost renovată și redeschisă ca muzeu acum vreo 10 ani cu fonduri europene și turcești, dar lucrarea făcută de meșterii turci a fost de mântuială și infiltrațiile au afectat clădirea. În ciuda eforturilor ICR Istanbul, autoritățile erdoganiste se opun refacerii unor monumente ale ghiaurilor.

Insulele Prințeselor – Aici nu prea găsești mulți turiști străini, de parcă ar fi un secret al celor din Istanbul – vara pare locul preferat de petrecere a weekendului. Sunt mai multe insule în mijlocul Mării Marmara (se ajunge ușor cu un ferry din Istanbul), eu am vizitat doar Buyukada, o insulă plină de vile superbe din lemn, priveliști de vis și liniște – mașinile sunt interzise aici, sunt doar calești. Dacă ai o zi întreagă la dispoziție, merită cu vârf și îndesat să iei vreun ferry spre Buyukada și probabil și spre celelalte insule.

 

Cum ziceam, sunt numeroase locuri care merită vizitate – nu am povestit de Taksim, de traversarea Bosforului, urmărit de pescăruși hămesiți, care prind din zbor bucățile de covrig aruncate de pasageri, de excursia de-a lungul Bosforului, de citadelele de pe Bosfor, de câte și mai câte… Cum ziceam, am vrut să scriu un articol în caz că nu stați mai mult decât câteva zile în Istanbul. Și dacă aveți și alte recomandări, adăugați-le jos la comentarii.

 

Excursii organizate

Cei de la Paralela 45 oferă o serie întreagă de circuite pentru clienții lor ardeleni, cu plecare din Cluj-Napoca (beneficiind și de faptul că Turkish Airlines are curse Istanbul – Cluj-Napoca).

Pachetul constă într-o excursie de 4 zile cu plecarea pe 31 martie (începutul de aprilie în general are vreme bună și, în plus, peste tot sunt înflorite lalelele – deși noi asociem Olanda cu lalelele, ele, de fapt, au ajuns în Europa via Imperiul Otoman, iar mulți turci continuă să spună că Turcia este adevărata Țară a Lalelelor – dacă te uiți, chiar și pe Turkish Airlines este pictată o lalea stilizată.

Revenind la circuit – se zboară direct cu Turkish Airlines, iar în cele 3 zile se vor vizita pe îndelete principalele obiective turistice (atât din cele recomandate mai sus, dar și altele, cum ar fi trecerea dincolo de Bosfor, în Istanbulul asiatic).

Tariful este de 365 de euro și acoperă biletul de avion (cu tot cu taxe aeroportuare, mâncare și băutură la bord, bagaj de cală), cazare la hotel de 4 stele, transferuri și tur pietonal prin oraș.

Citește aici toate amănuntele –-> circuit Istanbul.

Imagini Istanbul

Turcia Lalele

Turcia, tara lalelelor

Istanbul modern

Istanbul – zona moderna

Catedrala Sf. Sofia Istanbul

Catedrala Sf. Sofia – timp de un mileniu cea mai mare catedrala din lume

Moscheea Albastra Istanbul

Moscheea Albastra

Marele Bazar

Viermuiala din Marele Bazar

. Marele Bazar Istanbul

Lumini si culori

Bazarul egiptean

Bazarul egiptean – bazarul cu mancare

Mirodenii Istanbul

Mirodenii

Piata Istanbul

Iar in aer liber, gasesti si piata mai putin turistica

Intrare Topkapi

La Topkapi

Topkapi Istanbul

Intrarea la Marele Sultan

Turnul Galata

Turnul Galata din mijlocul fostei colonii genoveze

Fanar Istanbul

Fanar, pe vremuri cartierul grecesc din Istanbul

Liceul ortodox

Maretul Liceu Ortodox

Buykada

Minunatele palate din Buyukada

Insulele Printesei Istanbul

Un aer foarte britanic in Marea Marmara 🙂

Tripsta-logo
Categorii:
Paralela 45 · Turcia

Comentarii

  • Roxana spune:

    As adauga pe lista de must see: palatul Dolmabahçe.

  • Mihai spune:

    Ar mai fi de adaugat:
    – Vizita la Aqvaryum – o experienta unica
    – Hamamul (baie turceasca de aburi)
    – Plimbare cu tramvaiul vechi pe Istiklal pana in Piata Taksim
    – Basilica Cistern
    – Vizita la cafeneaua Pierre Loti ce ofera o panorama superba asupra Cornului de Aur
    – Kebabul de peste de la grataragii ambulanti de sub Podul Galata – absolut senzational
    Intr-adevar, Buyukada este o insulita foarte cocheta cu multa liniste si casute frumoase. In centru este chiar o biserica ortodoxa. Pentru Insulele Adalar am luat din port un vapor-naveta pentru o suma modica care avea statii din insula in insula, Buyukada fiind cap de linie daca imi aduc bine aminte

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest