Istanbul in vremuri de pandemie

Catedrala Sf. Sofia Istanbul

Am fost de mai bine de zece ori in Istanbul. Am fost si vara, si iarna, am fost si primavara si toamna, am bantuit prin cartiere uitate de lume si evident am vazut marile obiective turistice ale orasului, dar si cele moderne, dominate de zgarie nori. Dar nu am fost acum, in vremuri de pandemie. Prietenul Nadir a fost recent in Istanbul, in vremuri pandemice (inainte insa de lockdown-ul partial inceput zilele trecute) si l-am rugat sa povesteasca un pic despre cum arata Istanbulul in pandemie. Va invit sa cititi corespondenta lui Nadir

Dragii mei,

Am fost de curând în Istanbul unde am rămas 5 zile. Acest articol descrie cum m-am simțit și despre cum am incercat sa „diger”  un altfel de Istanbul, față de cel cu care sunt obișnuit. Iată!

 

Că de obicei, am incercat sa „bifez”” tot ce ține de rutina unei vizite obișnuite acolo, plimbarile obișnuite la obiectivele turistice, o ieșire pe Bosfor si pe insule, puțin shopping,  satisfacerea papilelor gustative, etc. Acum Istanbulul este schimbat, modificat și transformat😐. Străzile, altădată cu torente de oameni, sunt palide replici la ce erau altădată, Bazarul acoperit este mai pustiu, ca niciodată, restaurantele funcționeaza la capacitate redusă, sau sunt închise, sunt multe hoteluri cu lacătul pus pe ușă, iar vapoarele traversează strâmtoarea aproape goale …

Hotelul la care ne cazam de obicei funcționa acum la jumătate de capacitate, și evident că și cu jumătate de personal – lucru care se simțea în calitatea serviciile oferite. In locul micului dejun extraordinar, am primit o tavă din metal, învelită în celofan in care erau așezate puține lucruri din ce era altădată pe mese: 2-3 măsline, o linguriță de unt, câteva alune, etc. Doar priveliștea minunată de pe terasa hotelului rămăsese neschimbată 👌😄.

Străzile au mai început să se mai însuflețească puțin cu venirea weekendului, mai ales cele comerciale, din Laleli și Aksaray. Atunci, lungi autocare cu numere de Macedonia de Nord, Bulgaria, Albania, etc. au început să își debarce pasagerii veniți la cumpărături și care doreau să simtă și ei câte puțin din farmecul locului.

Da, se mai simțea puțin din „tradiționalul” Istanbul, pe străzile colorate ale vechiului cartier Balat, situat langa Fanar, pe străzile din Insula mare  – Buyuk Ada,  unde locul trăsurilor turistice a fost luat de autovehicule mici electrice, prin parcurile pustii din Fatih,… dar nici măcar insistentii ospătari nu mai aveau suflul, ardoarea și insistența de altădată când incercau sa te convingă să le pășești pragul.

 

Cate ceva despre obiectivele turistice:

  • Moscheea Albastra, Sultanahmet, este in reconstrucție de ceva timp, nu ai ce să vezi,
  • Ayasofia este deschisa, nu se mai plătește taxa de intrare, dar a devenit o moschee „practicanta”, in care multi turci au început să vina la rugăciunea ritualică. Veți vedea că e total diferita față de cum o știați,
  • Biserica bizantina Chora – Kariye, in turca, era în renovare, cu scopul de a deveni moschee, intre timp a și devenit. E păcat să o ratați, are câteva fresce superbe!
  • Moscheea Suleymaniye a rămas la fel. Peisajele din curte, ce dau spre Bosfor, merită toată admirația;
  • Piata Taksim este decongestionată, la fel și strada Istiklal, vânzătorii de sucuri de fructe naturale se plâng că au vândut cu 80 % mai puțin față de perioada similară a anului trecut 😲!
  • Insulele aveau foarte putini turiști, multe cafenele și locante fiind încuiate,
  • Bazarul acoperit era aproape gol, la fel și strazile spre bazarul egiptean;
  • Palatul Topkapi este la fel de minunat, numai că au dispărut cozile de la intrare,
  • Palatul Dolmabahce este aproape pustiu, l-am vizitat și destul de aproape de ora închiderii, dar așa gol nu l-am văzut niciodată!

Probabil că Istanbulul primește des alerte teroriste, deoarece spațiul Hipodromului, Ayasofia și Sultanahmet, era restricționat. Cordoane de jandarmi asigurau perimetrul, percheziționând pe oricine intra. Nefiind multa lume nu se forma coada.

Da, nu mai este Istanbulul pe care îl știm. Nu ne rămâne decât să fim optimiști și să sperăm că vom trece cât mai repede și cât mai ușor prin aceste vremuri!!!?

 

Călătorii extraordinare (pe viitor)! 🏰🌈✌️

Imagini Istanbul

Istanbul

Nadir pe malul Bosforului

Marea Bazar Istanbul

Intrarea in Marele Bazar

Marele Bazar Istanbul COVID

Parca nu e la fel de aglomerat ca pe vremuri

Aya Sofia

Catedrala Ortodoxa Sfanta Sofia transformata in moschee de regimul Erdogan

Sfanta Sofia

 

Catedrala Ortodoxa Sf. Sofia

 

Chora Constantinopole

Mai putin cunoscuta biserica Chora

Chora

 

Dolmabahce

 

Suleymanye

Suleymaniye

Topkapi

Zidurile fostului palat al sultanilor Topkapi

Apeductul lui Valens

Apeductul lui Valens

Croaziera spre Insulele Printesei

Croaziera pe Bosfor spre insulele Printeselor

 

 

Categorii:
Turcia

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii