Vang Vieng – ultima reduta a backpackerilor in Asia de Sud-Est? Partea 1

 Imagini Laos: balon in Vang Vieng

Ati auzit vreodata de Vang Vieng? Banuiesc ca foarte putini, pentru ca foarte putini ati fost interesati de Laos. Si este pacat, pentru ca Laos este, probabil, cea mai faina destinatie din Asia de Sud-Est, un loc care cred ca defineste cuvantul “chill”… De fapt, asa cum in engleza la portelan i se spune “China” de la numele tarii care l-a inventat, cred ca si cuvantul “chill” ar trebui inlocuit cu cuvantul “Laos”… si nu numai in engleza.

Si in aceasta tara, unde, vorba francezului, locuitorii asculta cum creste orezul, exista o enclava nebuna, un fost satuc traditional nu foarte departe de capitala Vientiane, care ducea o viata pasnica pana cand, spre sfarsitul anilor ’90, cand Laosul a inceput sa se redeschida turismului dupa aproape 20 de ani, a fost descoperit de niste aventurieri in cautare de peisaje frumoase… iar Vang Vieng nu are de ce sa se planga… la doi pasi se afla munti cu forme ciudate, carstice, prin sat trece un parau linistit, iar de jur imprejur peisajul este verde-orez… Primilor aventurieri le-au urmat alti cativa, in sat s-au deschis vreo doua pensiuni si un mic restaurant care servea mancare laotiana. A trecut, la un moment dat, si omul de la Lonely Planet, aflat in misiune sa scoata Lonely Planet Laos, si i-a placut… A scris ca e cel mai tare loc din Indochina… si mii de cititori dornici de noi frontiere au dat navala in satul uitat de lume de pe raul Nam Sang.

In mai bine de 10 ani, satul s-a schimbat radical… localnicii si-au transformat casele in pensiuni, apoi au inceput sa le reconstruiasca mai inalte si mai inalte, pentru a beneficia de superba panorama a muntilor, iar acum, daca ajungi in mijlocul Vang Viengului, vei da numai de pensiuni, restaurante, magazine de suvenire si companii care sa-ti faca un tur. La un moment dat, cuiva din Vang Vieng i-a venit ideea sa le imprumute oaspetilor sai niste anvelope de camion… Succes peste noapte… asa ca “tubingul” a devenit nu o moda, ci obligatoriu pentru oricine trece prin Vang Vieng… de altfel, cel mai popular suvenir este un tricou pe care scrie “Tubing Vang Vieng”.

Am ajuns in Vang Vieng cu autocarul turistic din Vientiane. Drumul nu a fost ingrozitor, asa cum ma amenintau diverse site-uri. Vreo trei ore, daca tin bine minte, autocarul chiar OK, desi plin pana la ultimul loc, soseaua in conditii decente. De altfel, transportatorul a mai adus si un al doilea autocar, pentru a servi masele de australieni, americani, englezi, francezi, israelieni si alte natii care doreau sa ajunga in Vang Vieng, noua Nirvana. Am ajuns in noua autogara a orasului, aflata destul de departe de centru. Ma si vedeam negociind aprig cu vreun sofer de tuk-tuk… Da’ de unde, comunitatea locala (bravo ei!) se pare ca s-a mobilizat si a creat anumite facilitati pentru cei aproape 200.000 de turisti straini care ajung aici in fiecare an – transferul din autogara in centrul localitatii este gratuit, tubingul este reglementat de o cooperativa sateasca la preturi standard, iar unul dintre cele mai moderne spitale din tot Laosul a fost construit aici, in Vang Vieng! Si au foarte mare nevoie… anul trecut au murit circa 17 turisti straini in diverse acccidente (ultimul, cu cateva zile inainte, un australian se aruncase in apa si s-a lovit cu tampla de o piatra. Finish), iar alte cateva sute sau mii s-au accidentat. Am citit undeva ca, in medie, spitalul are cam 10-15 clienti pe zi cu rani mai mult sau mai putin grave si alti 15-20 de la prea mult alcool sau “happy…” … sau, si mai rau, o combinatie.

OK, atunci ce e asa special despre Vang Vieng? De ce vin backapackerii puhoi? Pentru peisajul superb? Mai e si prin alte parti! Pentru ca e ieftin? Da, este ieftin, nimic in Vang Vieng (cu exceptia plimbarii cu balonul) nu costa peste 10 dolari – hotelul, masa, tururile, drogurile, totul costa sub 10 dolari! Nu! Adevaratul motiv este ca autoritatile nu se baga… este locul in care poti face orice. Vrei sa te arunci in rau? Nicio problema? Vrei sa te plimbi gol in mijlocul strazii? Nicio problema! Droguri? Cate vrei, la preturi modice si fara grija de politie…  Alcool? Trascaul local, lao-lao, costa cam 1 euro litrul, asa ca se consuma cu galeata (are vreo 40-45 de grade). Toata lumea a auzit de nebunia de Full Moon Party din Phang Nga, Thailanda… Acolo se intampla o data la 6 saptamani, aici ai Full Moon Party non-stop. Degeaba hotelurile sunt pline de afise ca sa respectam cultura locala sau ca politia ne prinde cu droguri si bulaul laotian nu este hotel de lux… Localnicii dau din cap si comenteaza “saracii occidentali” si isi umplu buzunarele cu bani. De altfel, un cartier nou de locuinte s-a construit la marginea vechiului Vang Vieng si acolo locuiesc laotienii, lasand vatra satului in mainile “farangilor”. Dar toata lumea se plange ca “Vang Vieng si-a vandut sufletul”.

Nu a fost greu sa-mi localizez hotelul. Era cu cativa metri retras de la strada. Am dat pe el 8 euro. Scump, aveam sa aflu, altii dadeau si 2 si 3 euro pe camera. Dar la mine era lux – aer conditionat, frigider si baie! Oricum, in Vang Vieng asistai la o cursa a backpackerilor care da cel mai putin pe cazare… cumva pe dos fata de romanii care se intrec in a sparge cat mai multi bani si a se lauda cat de mult au platit (a se citi “cat de fraier au fost”)… in Laos, backpackerul cel mai smecher e ala care da 1 euro pe noaptea de cazare si ia 2 galeti de lao-lao la 10.000 de kip (1 euro). This is the man! Sau “the girl”!

Dupa ce mi-am lasat rucsacul la hotel, am luat-o pe jos spre una din pesterile atat de tipice pentru un tinut carstic… Tocmai vazusem o pestera incredibila in Vietnam, in Halong Bay, si ma asteptam la o experienta dezamagitoare… Dar am avut o surpriza placuta… o pestera frumos luminata si foarte linistita, fara prea multi turisti. Nu era de anvergura celei din Halong Bay, dar, oricum, arata foarte bine.

Odata revenit in Vang Vieng, am trecut pe micile podete de lemn, pe care treceau turisti desculti sau laotieni pe scutere, cand deodata, de nicaieri aproape, decoleaza un balon! Wow, ce frumos!!! Se ridica incet, apoi o ia la o inaltime extrem de mica pe deasupra raului pentru a se inalta in directia muntilor. E musai sa ma dau cu balonul in Vang Vieng! Aveam sa aflu ca zboara doar dimineata la prima ora si la asfintit. Evident, oricine din orice magazin, restaurant sau hotel iti poate rezerva balonul. Lasa, decid, maine dimineata, daca va fi cer senin ca astazi.

Asa ca m-am oprit la o terasa pe malul raului, intins ca un pasa pe o canapea suprainaltata, si am savurat un apus de soare incredibil… Pe rau apar ultimii caiacisti si ultimii tuberi – zacand cu berea in mana pe o anvelopa de camion. Cum nu s-or rasturna? Maine trebuie sa ma lamuresc cum e cu tubingul, in mod cert, vreau balon… sunt atat de multe lucruri de facut in Vang Vieng.

Trec prin fata unei agentii de turism care pare sa aiba un program complex de o zi – “One day Kayaking, caving and tubing”. Intru si intreb. Se pleaca la 9. Te duci pana undeva pe langa Vang Vieng, unde te dai pe o anvelopa intr-o pestera inundata. Apoi iei pranzul. Dupa pranz, te duci la rau de unde pornesti cu caiacul pe rau in jos, vreo 3 ore. Se poate sa am un caiacist care sa dea din padela cand eu vreau sa filmez sau fotografiez. Sigur, nicio problema. Apoi ne oprim in zona de baruri de pe rau si primim si o bere Lao (cel mai faimos produs al Laosului, una dintre cele mai bune beri din lume – recunoscuta ca atare nu numai de zeci de mii de straini care o consuma in Laos, ci si de juriile marilor concursuri internationale de bere!). Acolo putem sa facem baie, sa mancam, sa bem, sa ne relaxa. Apoi ne continuam drumul pana in Vang Vieng, inca jumatate de ora cu caiacul. Pretul? 80.000 de kip. Adica 8 euro!!! O zi intreaga – caiac, tubing, pestera, ghid, pranz, bere, caiacist. Va ziceam eu ca Laosul este ieftin.

M-am dus rapid la hotel, hotarat sa ma scol dis-de-dimineata sa prind balonul daca e vreme buna. In oras, soseau, microbuzele pline cu adolescenti urland si cantand venind din zona de baruri din susul raului… toti clonati – desculti, in costume de baie, vopsiti pe corp cu diverse de mesaje de la “Vang Vieng tubing” la “Fuck me, now”, fete si baieti cu galetile de lao-lao si beri Lao in mana… Urmeaza noaptea cu “happy sandwiches”, ciuperci si alte bunatati sub clar de luna…

Noapte buna si pe maine… in episodul urmator!

Imagini Vang Vieng, Laos

Autogara Vientiane: asteptand autobuzul de Vang Vieng

In asteptarea autobuzului de Vang Vieng langa un gard din Vientiane 🙂

Transport Laos: cursa Vientiane - Vang Vieng

In fine, apare si cursa Vang Vieng – Vientiane

Imagini Laos: Vang Vieng din hotel

Vang Vieng – ce se vedea din hotelul meu 🙂

Nu drogurilor: avertisment degeaba

Avertisment cam degeaba

Calatorie cu balonul la Vang Vieng

Wow ! Exista un balon in Vang Vieng !

Turism Laos: centru Vang Vieng

La pas prin centru

Cocosi pregatiti sa se bata in Laos

Cocosi de lupta

Drumul spre pestera

Spre pestera

Imagini Laos: drumul spre pestera

Trebuie sa si urci putin

Imagini Laos rural

Poza de tras sufletul la urcare 🙂

Tam Jang cave Vang Vieng

Pestera Tam Jang

Tam Jang cave

Preturi Laos: totul sub 2 euro

Inapoi in oras… orice sub 2 euro

Fun in Laos: tubing in Vang Vieng

Ultimii tuberi curg spre oras

Zbor cu balonul in Vang Vieng

Si, surprinzator, se ridica un balon !

Zbor cu balonul in Laos

Chiar si un al doilea !

Pod traditional in Laos

Pe podetele care leaga cele doua maluri ale raului

Banana pancake si lime juice in Laos

Mmmm… banana pancake cu un suc de lime si menta !

Imagini Laos: apus de soare in Vang Vieng

Si un apus de soare memorabil…

 

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest