Cele 7 minuni ale Romaniei – dupa 3 zile

7 minuni ale Romaniei 1.jpg

Sincer, eram si eu extrem de curios sa vad care sunt cele mai nominalizate „minuni ale Romaniei”… Au fost 3 zile cu o avalansa de propuneri pentru care va multumesc din suflet si le multumesc tuturor celor care au preluat ideea acestui proiect si l-au difuzat mai departe pe facebook sau pe blogurile lor. As face o nedreptate daca as nominaliza pe cineva pentru ca ati fost atat de multi si in mod cert nu as putea tehnic sa va gasesc. Deci, UN MARE MULTUMESC.

Care ar fi ideea principala. In ciuda carcotelilor mediatice si nemeditiace, cred ca ne iubim tara, ne plac multe locuri si suntem mandri de ele. Cineva ma intreba cum de m-am apucat tocmai eu cu blogul acesta care povesteste despre calatorii in general in zone de peste mari si tari sa fac acest proiect-sondaj. E simplu – da, am fost in 88 de tari, da, imi place la nebunie sa vizitez alte locuri, sa invat despre istoria, cultura, obiceiurile, religia altora, dar ma simt acasa doar in Romania. Si intotdeauna am un sentiment de bine cand ajung in Otopeni sau la granitele terestre. Pentru ca eu consider ca Romania este o tara frumoasa. Nu cea mai frumoasa, dar frumoasa si care merita vizitata. Si nu o zic doar eu, in filmuletul de prezentare l-am citat pe Nomadic Matt, unul dintre cei mai cititi bloggeri de travel din zona anglofona care spunea ca „Romania este probabil cea mai frumoasa tara pe care nimeni nu o viziteaza!”… si e pacat. Baremi s-o vizitam noi.

Gata, acuma, hai sa trec la treaba. Mai bine de o suta de oameni si-au trimis nominalizarile. Cum am spus, as dori ca acest proiect sa se refere doar la minuni arhitectonice, minuni create de noi, romanii si nu de Dumnezeu. Pentru ca sa aratam ca nu e pacat ca locuim pe aici 🙂 De aceea, am exclus toate propunerile naturale – Delta, munti, etc. In plus, am exclus propunerile colective gen „manastirile din Bucovina” sau „bisericile de lemn”. De asemenea, nu bag mana in foc ca rezultatele sunt 100% exacte (am facut scorurile putin cam in viteza), dar dupa cum v-am spus, nominalizarile vor dura pana pe 27 mai cand le voi numara cu mare atentie pe toate si voi selectiona cele mai nominalizate 15 monumente pentru votul final din care se vor alege „cele 7 minuni”.

Deci, sa vedem clasamentul nominalizarilor pana astazi.

Locul 1 si 2: Castelul Peles Sinaia si Transfagarasanul – 45 nominalizari

Locul 3: Manastirea Voronet – 39 nominalizari

Locul 4: Castelul Huniazilor de la Hunedoara – 35 nominalizari (am presupus ca este vorba de cel mai cunoscut de la Hunedoara si nu pe cel mai putin cunoscut de la Timisoara)

Locul 5: Cimitirul Vesel de la Sapanta – 31 nominalizari

Locul 6: Palatul Parlamentului – 29 nominalizari

Locul 7: Castelul Bran – 23 nominalizari

(oare acestea vor fi cele 7 minuni ? Vom vedea 🙂

Locul 8: Cetatea dacica de la Sarmisegetusa Regia – 21 nominalizari

Locul 9: Sighisoara – 17 nominalizari

Locul 10: Biserica Neagra de la Brasov – 16 nominalizari

Locurile 11 – 12: Manastirea Curtea de Arges si Transalpina – 14 nominalizari

Locul 13: statuia lui Decebal de la Cazane – 10 nominalizari

Locurile 14 – 16: Complexul Constantin Brancusi din Tg. Jiu, Palatul Culturii Iasi si biserica fortificata de la Biertan – 9 nominalizari

 

Pe aproape sunt cetatea de la Rasnov (8 nominalizari), turnul cu ceas de la Sighisoara, manastirea Sucevita, cetatea de la Poenari si cetatea Alba Iulia (7 nominalizari) sau Palatul Mogosoaia si cazinoul din Constanta (6 nominalizari).

Comentarii ? Cred ca sunt foarte multe. In primul rand, surprinde lipsa Dobrogei si Crisanei in top 15.  In al doilea rand, doar putine monumente din Bucuresti au fost mentionate – doar Palatul Parlamentului a ajuns in top 15, mentionate mai fiind Ateneul Roman (3 mentiuni), Palatul Cotroceni, Biserica Amzei si Palatul Cantacuzino (1 mentiune) si chiar o viitoare minune – Catedrala Mantuirii Neamului (1 mentiune). Lipsesc cu desavarsire Arcul de Triumf si Muzeul Satului, de exemplu.

In top 15, avem doua minuni construite in ultimii ani – Transalpina si statuia lui Decebal. Deci nu putem spune ca nu s-a facut nimic in ultimii 20 de ani. Si as mai include si Palatul Parlamentului terminat de fapt dupa Revolutie (in 1989, doar exteriorul era gata si o singura camera din interior). Cu exceptia soselelor Transfagarasanul si Transalpina, alte mari proiecte economice sunt slab nominalizate (Vidraru, Canalul Dunare-Marea Neagra de 2 ori, respectiv 1 data) sau ignorate cu desavarsire (hidrocentralele de la Portile de Fier). A, si sa nu uit – lipseste cu desavarsire Litoralul 🙂

Mai am o problema in care vreau sa va consult. Multa lume a nominalizat Sighisoara. Sighisoara este un oras, nu un monument. Asa, ar fi fost un concurs intre orase. Consider ca Sighisoara nu ar trebui inclusa ca atare (ar fi nedrept pentru orase gen Sibiu, Brasov sau Cluj), ci astept nominalizari ale unor monumente din acest splendid oras. Da, sunt de acord, luata in intregime, Sighisoara este o bijuterie, dar nu cred ca ar fi corect sa intre in competitie cu o biserica, palat, sosea sau obelisc.

Inca odata va multumesc mult pentru participare si astept si pe altii dintre voi sa participe !. Pana atunci, iata link-ul spre articolul care anunta proiectul „Cele 7 minuni ale Romaniei” unde continui sa astept nominalizarile voastre !

 

 

Categorii:
Evenimente · Romania

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii