Cele 7 minuni ale Romaniei – faza votarii

7 minuni ale Romaniei 1.jpg

In primul rand as dori sa va multumesc pentru ca ati participat atat de multi la prima faza de nominalizari la stabilirea celor 7 minuni ale Romaniei. De fapt, am fost surprins cat de multi au fost cei care au citit si mai ales au propus diverse monumente pentru a intra pe lista celor 15 monumente din care vor fi alese cele 7 minuni ale Romaniei. Au fost sute de votanti (pe site-ul meu si al celor care au preluat leapsa de la mine) si au fost nominalizate nu mai putin de 121 de monumente si obiective din Romania. Dintre aceste 121 de monumente, primele 15 continua competitia.

Practic, ce o sa va rog: intrati pe pagina de votare si alegeti doar 7 dintre cele 15 monumente care au intrat in finala. Rezultatul va fi afisat permanent, iar votarea dureaza 3 saptamani.

Sa ne uitam putin la cele 15 monumente nominalizate. Nu pot spune ca sunt mari surprize, sunt unele dintre cele mai cunoscute si mai mediatizate monumente ale Romaniei. Cele mai multe nominalizari sunt din Ardeal (7 nominalizari), urmat de Muntenia (cu 5 nominalizari), Moldova cu numai 2 nominalizari si 1 din Maramures. Niciun monument din Dobrogea sau Banat nu a ajuns in primele 15 nominalizari.

Sase monumente provin din Evul Mediu, 6 din perioada sa-i zicem contemporana (secolele XX-XXI) din care nu mai putin de 4 construite (sau deschise publicului) in ultimii 40 de ani, 2 din perioada moderna (dupa 1848) si doar una provine din Antichitate (ghiciti care :)).

Ar putea fi spuse foarte multe si cred ca o sa dedic mai multe articole acestui proiect cu rezultate, zic eu, interesante. In primul rand, este evident ca marketingul turistic este extreme de important. Sunt locuri ca Cetatea Neamtului sau Cetatea Alba-Iulia care nu au beneficiat de prea mult marketing si nu au reusit sa intre in primele 15 cele mai nominalizate monumente ale Romaniei. E drept, cetatea de la Alba-Iulia este inca in constructie, dar sper ca, dupa finalizare, va beneficia de un sprijin adecvat pentru un loc pe care il merita cu adevarat.

Desi am admis ca se pot vota si monumente romanesti din afara actualelor granite ale Romaniei, nu au fost prea multe voturi – doar 5 voturi pentru Palatul Reginei Maria de la Balcic si 2 pentru Mitropolia Bucovinei de la Cernauti, niciun vot pentru vreun monument din Basarabia.

De asemenea, remarc ca nici un monument din Sibiu nu a intrat pe lista celor mai nominalizate 15 monumente ale Romaniei. Sibiul a primit insa cele mai multe nominalizari – Piata Huet, Piata Mica, Piata Mare, Catedrala Evanghelica, Muzeul Brukenthal, Parcul Astra, dar nici una nu a intrat in primele 15.

Minunile ingineresti gen poduri (cum ar fi podul Saligny sau barajul de la Vidraru) au primit putine voturi, iar altele (cum ar fi Portile de Fier) nu au fost nominalizate de nimeni… Singurele nominalizate sunt Transalpina si Transfagarasanul.

Ar mai fi multe de spus, dar ma voi limita la aceste randuri.

As dori insa sa multumesc din suflet altor bloggeri care au preluat aceasta idee si au promovat-o cititorilor lor. Am luat in consideratie la clasament si propunerile date de acestia si cititorii de pe blogurile lor: InfoTravelRomania, 1001 calatorii, Blogul lui Matash, Ioana Budeanu, Think Out of the Box, Chinezu, Micile Vacante, Ce Merita, Elena Ciric, Ochiu Ratiunii, Forever Young, Totul despre Hostel, Covorul Meu, Daniel Botea, Bialog, NWRadu, Diana Bocai si Iubesc Viata. Imi cer scuze daca au mai scris si altii, dar nu am primit nici un ping sau link la comentarii, iar cateva posturi le-am gasit pe Zelist 🙂

Va invit acum sa intrati pe pagina de vot si sa va exprimati opinia:

 FA CLICK AICI SA VOTEZI CELE 7 MINUNI ALE ROMANIEI

 

 

Va multumesc!

Categorii:
Romania

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest