Minunile mai putin cunoscute ale Romaniei

Harta Romaniei neturistice

De cand am inceput proiectul “Cele 7 minuni ale Romaniei”, am avut prilejul nu numai sa aflu care sunt cele mai faine monumente din tara din punctul vostru de vedere, ci si sa aflu, la randul meu, de existenta unor locuri extraordinare de care nu am auzit si probabil pe care nici multi dintre voi nu le-au descoperit… Pentru ca, din pacate, la noi in tara exista foarte multe diamante ascunse, nestiute, lipsite de promovare. Cum scriam la un moment dat, am primit circa 130 de nominalizari in prima faza a proiectului – pe majoritatea le stiam, pe unele le-am si vazut, dar iata ca am aflat de unele noi. Ca sa fiu cinstit, de unele am auzit, iar pe una chiar am vizitat-o acum vreo 25 de ani, dar oricum merita sa scriu cate ceva si despre acest loc extraordinar din Valcea.

Daca, de obicei, scriu despre locuri pe care le-am vazut, in acest articol am folosit informatii gasite pe net la sugestia celor care au participat la nominalizari, carora le multumesc pe aceasta cale!

 

Palatul Sturdza – Miclauseni, judetul Iasi

Obiective turistice Romania: Palat Miclauseni

Palatul Sturdza de la Miclauseni este o bijuterie neogotica, construita, dupa cum va imaginati, de familia Sturdza candva pe la sfarsitul secolului 19. Aflat la circa 65 km de Iasi, aici poti descoperi palatul, o biserica si parcul palatului. Miclausenii apar in istorie hat, tocmai pe vremea lui Alexandru cel Bun care ii daruia boierului Miclaus o halca mare de pamant undeva, aproape de lunca Siretului. Urmasii acestuia au vandut mosia cam la 200 de ani de la dania voievodului unui alt boier de vaza al Moldovei – Simion Stroici care a construit un conac. Ulterior, mosia a trecut in posesia familiei Sturdza, unul dintre ei construind acest splendid palat. Palatul a jucat rol de spital in timpul Primului Razboi Mondial, iar George Enescu a concertat aici pentru raniti. Palatul a fost devastat de soldatii rusi in cel de-al II-lea Razboi Mondial si, desi ultima proprietara, Ecaterina Cantacuzino, a donat castelul si proprietatea Episcopiei Romanului, autoritatile comuniste au confiscat palatul, care a fost depozit de munitii sau centru de plasament pentru copiii abandonati cu probleme mintale.

In 2001, palatul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei, care a inceput restaurarea palatului, refacerea picturilor si transformarea palatului intr-un muzeu, centru de conferinte si de pelerinaj la biserica proprietatii.

Actualmente, palatul este folosit ca hotel si puteti dormi intr-una din camerele boieresti, restaurate. Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul Palatului de la Miclauseni, si daca ati fost acolo v-as multumi sa imi scrieti cateva cuvinte despre acest loc care, daca ar fi sa judec dupa poze, merita sa fie mai cunoscut!

Sursa foto

 

Bisericile rupestre din creta de la Basarabi, judetul Constanta

Obiective turistice Romania: Biserica rupestra Basarabi

In 1957, cand se construia canalul Dunare – Marea Neagra (un proiect care juca rol de gulag pentru prizonierii politici din Romania acelor vremuri), o explozie in peretele de piatra de langa Basarabi a deconspirat un loc parasit de secole…  S-a descoperit intrarea intr-o chilie rupestra. Constructia in acel tronson s-a oprit imediat si arheologii au inceput imediat lucrul – s-au descoperit nu mai putin de 6 biserici sapate in creta, chilii si multe alte galerii. In biserici s-au descoperit numeroase inscriptii si desene pictate pe pereti – cruci, oameni, animale, dar si inscriptii scrise cu caractere grecesti, chirilice, glagolitice si chiar rune scandinave. O singura data – anul 6500 de la facerea Lumii, adica 992 dupa calendarul gregorian. La Basarabi se afla cel mai probabil cele mai vechi biserici de pe teritoriul Romaniei.

Din pacate, dupa redescoperire, multe inscriptii si desene au fost afectate, iar ploile s-au infiltrat in dealul de creta. Din pacate, nici in ziua de azi autoritatile sau Mitropolia Tomisului nu face mare lucru pentru a prezerva acest monument unic ce risca sa fie distrus de ploaie si de neinteresul nostru.

Puteti afla mai multe despre acest loc mai putin cunoscut urmarind acest film

sau din pagina Wikipedia

Sursa foto

 

Casele incondeiate din Ciocanesti, judetul Suceava

Obiective turistice Romania: Case incondeiata Ciocanesti

Comuna Ciocanesti, aflata la vreo 100 km de Suceava si foarte aproape de Vatra Dornei, este o comuna unica in Romania si posibil chiar in Europa. Pentru ca aici se incondeiaza nu numai ouale, ci si … casele! Desi comuna a fost fondata cam la inceputurile Principatului Moldovei, moda incondeierii caselor nu este chiar o traditie multiseculara. Localnica Leontina Taran a fost prima care in 1950 si-a incondeiat casa. Casa a fost declarata muzeu si tot mai multi localnici au inceput sa-si incondeieze casele.

Actualmente, primaria a dispus ca toate casele din Ciocanesti sa fie incondeiate, primaria asigurand gratis cele necesara incondeierii caselor (nu stiu daca si incondeierii oualor :)). Culorile si desenul reflecta personalitatea proprietarului casei, deci stiti din capul locului cu cine aveti de-a face :).

Daca ajungeti pe soseaua Iacobeni – Borsa, opriti-va cel putin cateva minute in Ciocanesti… Puteti chiar si mai mult pentru ca satenii va pot gazdui la ei, in casele incondeiate.

Sursa foto

 

Manastirea dintr-un lemn, judetul Valcea

Obiective turistice Romania: Manastirea dintr-un lemn.

Ei bine, aici am fost si eu, acum aproape 25 de ani. Este un asezamant monahal aflat in judetul Valcea, mai precis in comuna Francesti, la 25 km de municipiul Rm. Valcea.

Legenda construirii bisericutei de lemn dateaza de mai multe secole. Se spune ca un calugar a gasit o icoana a Maicii Domnului in scorbura unui stejar secular si ca o voce i-a ordonat sa construiasca aceasta biserica din acel stejar (in alte izvoare, se vorbeste de un cioban care a visat ca in copac se afla o icoana). Prima mentiune a bisericii dateaza din 1653, cand calatorul Paul din Alep impreuna cu mitropolitul Antiohiei au vizitat Tara Romaneasca si au fost si pe la aceasta biserica.

Ce este cert e faptul ca in zona se gasesc inca stejari masivi, multiseculari, precum si faimoasa icoana a Maicii Domnului gasita in stejar. De asemenea, langa bisericuta de lemn, Matei Basarab (conform altor izvoare, varul sau, banul Preda Brancoveanu) a construit o biserica din piatra.

Evident, in ciuda vechimii bisericii de piatra, bisericuta de lemn, facuta “dintr-un lemn”, adica dintr-un stejar, se afla in mijlocul atentiei tuturor… si daca te uiti cu atentie prin stejarii din jur, vei vedea mici icoane in scorburile lor… dar doar unul a fost stejarul ales.

Mai multe informatii de la Wikipedia cu privire la biserica puteti gasi in acest link:

Sursa foto

 

Biserica Densus, judetul Hunedoara

Obiective turistice Romania: Biserica Densus

Este probabil biserica cu cea mai ciudata arhitectura din Romania, dar este un lacas de cult fundamental pentru istoria noastra nationala. Si un loc unde chiar ar trebui sa ne ducem oricare dintre noi romanii ! Este o biserica construita probabil pe fundatia unui templu pre-crestin, probabil a unui templu dedicat lui Marte. In plus, biserica din Densus este o mostra a continuitatii noastre pe aceste meleaguri… construit pe fundatia unui templu roman, folosindu-se materiale de constructie din orasul-capitala al Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Oficial, se spune ca biserica ar fi fost construita prin secolul 13, dar unii istorici cred ca cladirea preceda “descalecatul” maghiar de la 895. Cert este ca biserica de la Densus este cea mai veche biserica din Romania in care mai au loc slujbe religioase!

Pictura interioara are peste 600 de ani, provenind din secolul 15, deci din vremea lui Iancu de Hunedoara, iar pruncul Isus este imbracat intr-un costum popular romanesc! Desi este parte a patrimoniului nostru national, ei bine, biserica de la Densus a fost salvata de autoritatile de la Budapesta. Pe la 1800 si ceva, satenii din Densus s-au gandit sa o demoleze pentru a construi o biserica noua, spatioasa si moderna, dar autoritatile maghiare s-au opus, sustinand importanta istorica a bisericii. Si au avut mare dreptate!

Mai multe informatii, tot de la Wikipedia.

Sursa foto

Voi continua maine cu mai multe monumente nestiute sau mai putin stiute, care nu au primit destule nominalizari sa intre in lista finala de votare a celor 7  minuni ale Romaniei. Dar sunt niste locuri care merita vizitate, cunoscute, promovate… Ceea ce fac si eu cu acest articol.

In caz ca ati fost la Miclauseni, Basarabi, Ciocanesti, Francesti sau Densus, poate completati informatiile din acest articol la rubrica comentarii… si, evident, puteti de asemenea completa lista celor mai necunoscute minuni ale Romaniei…

Sursa foto

 

 

Categorii:
Romania

Comentarii

  • Andreea C spune:

    Am fost la biserica Densus, este un loc cu adevarat special imsa foarte neingrijit. Acum cativa ani, cand am fost eu acolo, parea ca nu mai are multe decenii de dainuit.

    • Claudiu spune:

      Am fost in urma cu trei ani. Locul e bine ingrijit, biserica a fost renovata, restaurata de fapt si daca suni la casa de langa va iesi parintele paroh, un preot foarte amabil care iti va povesti istoria monumentului 🙂

      • Bogdan spune:

        Salutare, confirm spusele lui Claudiu; am vizitat biserica Densus anul trecut si a fost restaurata. Este de o frumusete izbitoare. Asa cum spunea Iorga „fără de pereche în toată românimea”.

  • Claudiu Pacearca spune:

    Propun si masivul de bazalt Detunatele din Crisana

  • Liliana spune:

    Ah, da, mi-ai amintit că la Ciocăneşti, primăvara se organizează festivalul ouălelor încondeiate, înainte de Paşte, în fiecare an. E un moment tare frumos atunci să te afli în Ciocăneşti.

    • Marius spune:

      Tot la Ciocanesti este si un muzeu al oualelor incondeiate.
      De asemeni in luna august se tine un festival al pastravului.
      Toate persoanele care participa la festival primesc un pastrav fript cu mamaliguta si mujdei de usturoi.
      Se fac si plimbari cu pluta pe Bistrita.
      In jur de 15 august este festivalul.

  • Apollo spune:

    Biserica Densus e un loc care merita vizitat. Eu am vazut o fotografie intr-un album, dar nimeni n-a stiut sa-mi spuna de unde e. Mi-au trebuit vreo 2 ani pana m-am lamurit.
    Bisericile din creta nu se pot vizita, pe motiv ca fluxul de turisti ar avea un rol important in degradarea lor. Pe de alta parte, nici de conservare nu se ocupa nimeni, asa ca dispar fara sa le vada nimeni, desi sunt propuse pentru lista Unesco.

  • Este interesant si binevenit . Felicitari !
    Propuneri :
    – Ppdul Regele Carol I al lui Anghel Saligni de la Cernavoda ;
    – Monumentul istoric Micul Trianon de la Floresti , Prahova ;
    – Castelul Iulia Hasdeu de la Campina , Prahova;
    – Cetatea Neamt de la Tg. Neamt ;
    – Bastionul Maria Tereza din Timisoara ;
    – Castelul Sturdza Miclauseni , Iasi ;
    – Cazinoul din Constanta .

  • Adina spune:

    Mi se pare rusinos sa fi umblat prin atatea tari si nici macar sa nu fi auzit de niste locuri din Romania, darmite sa le fi vazut!

    • Li spune:

      @Adina, ai auzit de regula aceea , ca fiecare face ce vrea cu banii lui?De ce m-as obosi sa fac un drum complicat pina intr-un colt de tara, cind nici macar nu ma iintereseaza?Din patriotism?

  • iordachec spune:

    unele din ele le-am vizitat personal. daca aveti curiozitatea sa cititi pe blogul meu cele 8 zile petrecute prin Romania poate veti gasi si alte minuni.
    eu unul am gasit chestii FANTASTICE.

  • Diana spune:

    Bisericile de la Basarabi din pacate nu sunt deschise vizitelor.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest