Top 5 gratis – Varsovia

Imagini Polonia: Palatul Culturii Varsovia

Daca tot am scris saptamana aceasta despre ce poti face gratis in Kiev, nu se poate sa las Varsovia la o parte, ca doar Campionatul European de fotbal nu este gazduit doar de Ucraina, ci si de Polonia. Iar meciul de debut este gazduit de Varsovia.

De-a lungul timpului, am cunoscut destul de multi polonezi. Marea majoritate mi-au bagat in cap ca Varsovia este un loc foarte urat, toti laudau Cracovia sau alte orase, in timp ce Varsovia era picatata cu vopsea neagra… Toti urau Palatul Culturii, un bloc inalt, construit in stil gotic-stalinist, o copie a “celor sapte surori din Moscova” si in acelasi stil cu Casa Presei Libere de la Bucuresti. De fapt, unul din bancurile de care mi-aduc aminte este ca cel mai fain loc din Varsovia este in Palatul Culturii… Pentru ca este unicul loc din capitala Poloniei de unde nu se vede… Palatul Culturii!

Am fost in 2009 cateva zile prin Varsovia si pot spune ca dracul nu e deloc atat de negru, dimpotriva, am gasit un oras chiar dragut. Are un centru vechi complet reconstruit dupa ce a fost facut praf in anii razboiului, iar orasul nou nu este chiar atat de rau, exista chiar niste locuri faine… Dar tot orasul vechi merita diploma de onoare. In plus, am urcat si in Palatul Culturii, iar panorama este chiar frumoasa… si, intr-adevar, nu poti vedea Palatul Culturii.

Din pacate, Varsovia este singurul loc pe care l-am vizitat si din care nu am fotografii. Am facut poze, evident, dar, dupa ce le-am descarcat pe laptop, am sters SD-ul. Iar laptopul a crashuit cu pozele mele cu tot… Asa ca, din pacate, nu va pot prezenta prea multe imagini din Varsovia, si acelea care le vedeti sunt luate de pe net…

Dar hai sa ne intoarcem la oile noastre si sa vedem ce putem face moca in orasul unde debuteaza Euro 2012 !

  1. Ei bine, si Varsovia s-a alaturat listei oraselor europene unde sunt organizate tururi gratuite per pedes cu un ghid localnic. In cazul Varsoviei, aceste tururi sunt organizate de Eastern Station, iar tururile incep in fiecare zi, la ora 11 dimineata, de la columna lui Sigismund de la intrarea in orasul vechi. Tururile dureaza 2 ore.
  2. Palatul Wilanow a fost construit de mai vechea noastra cunostinta, regele Jan Sobieski, si a servit ca resedinta de vara a acestuia. Este, practic, palatul regal al Poloniei din Varsovia si, atentie, este gratis de vizitat duminica!
  3. Parcul Lazienki – poate cel mai frumos parc din capitala Poloniei. Aici, vei gasi statui de polonezi faimosi (si tara n-a dus lipsa de compozitori si oameni de litere), dar si o Orangerie!
  4. Palatul Culturii – puteam sa nu mentionez celebrul palat, mai ales ca intrarea e gratuita. Puteti sa intrati si sa aruncati o privire in interior gratis. Daca insa vreti sa admirati panorama orasului, atunci trebuie sa platiti o suma relativ modesta.
  5. Orasul Vechi – O plimbare in orasul vechi va fi o placere. Complet distrus in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, a fost refacut minutios in deceniile de dupa… Poti intra si vizita biserici bogate (catolicii nu au facut niciodata economie la interioarele somptuoase ale bisericilor), case istorice, transformate in baruri, restaurante si magazine. Nu ratati cladirea din strada Kanonia nr. 20. Este cladirea cu cea mai ingusta fatada din lume. Pe vremuri, impozitul pe casa se platea in functia de lungimea fatadei, asa ca un varsovian mai zgarcit si-a construit fatada fix cat usa de la intrare, iar in spate, o casa lunga – lunga !

 

 

Categorii:
Polonia · Top 5 gratis

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii