Impresii din Iasi – de Nadir Acmola

Stiu, pare un pic straniu, dar nu am mai fost in Iasi de foarte mult timp. De fapt, daca ma gandesc bine, am fost o singura data in Iasi, in 2005, cand am descoperit un oras dragut, pe atunci destul de ruinat, dar cu niste biserici monumentale si cateva alte locuri faine de vizitat. Din pacate, nu am avut foarte mult timp la dispozitie, eram in delegatie, dar mi-a ramas in minte ca un oras dragut, pe care ar trebui sa-l redescopar la un moment dat… Dar, pana sa ajung in dulcele targ al Iesilor, a ajuns amicul Nadir, care a scris urmatoarele randuri, pe care va invit sa le cititi:

Sunt constantean si ma mandresc cu aceasta. Am vazut multe orase de la noi din tara, dar, nu stiu de ce, Iasul ramasese nevizitat. Am „reparat” aceasta greseala si am luat orasul la „pas” in vara aceasta.

Am fost extrem de placut impresionat de ce am vazut, orasul atragand multi turisti si fiind foarte bine îngrijit si mentinut. Ce m-a surprins cel mai mult a fost aerul de fosta capitala europeana, de însemnat oras istoric, desprins parca din vechile cronici ale istoricilor si ale carturarilor moldavi: Grigore Ureche, Ioan Neculce, Dimitrie Cantemir s.a.  Cum, aici, „fiecare piatra vorbeste despre trecut”, am vazut, ca niciunde la noi in tara, o multitudine de biserici, manastiri, palate si case boieresti.

 

Eu am vizitat, printre alte obiective turistice: Biserica Sf. Nicolae Domnesc,  ctitorie a lui Stefan cel Mare, cea mai veche din oras; superba Biserica Sfintii Trei Ierarhi, cea cu zidurile „dantelate”, in a carei tipografie s-a tiparit prima carte legislativa in limba romana, in 1646; Palatul Domnului Cuza, unde astazi puteti admira Muzeul Unirii etc., etc.

Principalul obiectiv major este Palatul Culturii, simbolul orasului, o cladire veche de aproximativ un secol, care adaposteste nu mai putin de patru muzee. Eu am vizitat Muzeul de Istorie si cel de Arta (taxa de intrare: 25 de lei, unul, dar daca le combini beneficiezi de reducere). In Muzeul de Istorie a Moldovei am admirat vase de ceramica, apartinand culturii Cucuteni, mobilier din epoca medievala si obiecte de cult bisericesc, frumos mestesugite.

Putine referiri însa la epoca contemporana, asteptandu-ma, de exemplu, sa aflu mai multe informatii despre pogromul efectuat asupra evreilor la începutul celui de-al Doilea Razboi Mondial, luna iunie 1941, cand au fost ucisi 13.000 de evrei (la o populatie a orasului de 100.000; ganditi-va ce impact teribil a avut).

Catedrala Mitropolitana este al doilea obiectiv major al urbei. Acel loc sacru din care, in fiecare an, de zilele Sf. Parascheva toate televiziunile noastre transmit imagini in direct de la pelerinaj. Întregul ansamblul monahal este extrem de bine întretinut si foarte curat! Catedrala este construita in stilul renasterii italiene, cam cu 180 de ani in urma, interiorul vast fiind pictat de maestrul Gheorghe Tattarescu.

 

Parcul Copou poarta in el, in afara de mireasma teilor, urmele scriitorilor de exceptie moldoveni. Am fost cuprins de nostalgii facand poze langa Teiul lui Eminescu, pe a carei alee constructorii parcului au scris minunatele versuri:

„Afirmand de armonia

Codrului batut de ganduri,

Flori de tei deasupra noastra,

Or sa cada randuri- randuri.”

 

Inchei cu un ultim obiectiv turistic, pe care vi-l recomand din inima: Facultatea de Electronica a Univ. Tehnice „Gh. Asachi”, in al carei hol se afla Sala Pasilor Pierduti, cu cele mai reprezentative si neobisnuite picturi ale marelui Sabin Balasa. Sala in care au avut loc si consiliile de coroana din Primul Razboi Mondial, cand capitala tarii a fost mutata la Iasi pentru cativa ani. Tot aici, la etaj, puteti admira una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume.

Trec in revista, succint, si celelalte locuri vizitate: Palatul Roznovanu, acum sediul primariei si al CL, Muzeul Unirii, Manastirea Golia etc.

 

In vizita mea la Iasi am fost însotit de distinsul domn Marius Chelaru, unul dintre membrii marcanti ai Uniunii Scriitorilor din Romania, sucursala Iasi, romancier, eseist, traducator, publicist, care a avut amabilitatea de a îmi oferi, cu lux de amanunte, informatii despre obiectivele turistice vizitate.

Sperand ca am reusit sa va suscit interesul pentru urbea moldava, inchei cu cuvintele lui Nicolae Hortolomei: „Iasiul este orasul care face impresia unui batran ganditor, îmbracat in zdrente, întrebat numai la zile mari si la nevoi si uitat cand este vorba de bine si de belsug.”

 

Nadir Acmola

Imagini Iasi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categorii:
Romania

Comentarii

 • george spune:

  Biserica Sf. Nicolae a fost demolată și reconstruită așa că noțiunea de cea mai veche biserica este doar de formă. In principiu cea mai veche din oraș ar fi biserica Armeneasca.
  Se dorește înființarea unui muzeu al holocaustului în clădirea Chesturii adică a Securității unde au fost aduși evreii.
  Trebuia să vizitezi Muzeul Sonet Codreanu, Muzeul de sub Mitropolie, Muzeul Eminescu și al Teatrului din Copou și Bojdeuca lui Creangă din Țicău.
  Un loc inedit este zona Hubrica unde fostele hale au fost împodobite cu graffiti.

  Există tururi pietonale gratuite pe site-ul iasi.travel și turistiniasi.blogspot.ro

 • Felicia spune:

  Un turc in biserici ortodoxe. Salutam curajul si toleranta sufleteasca.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii