Tururi gratuite in toata Europa

Tur gratis: Irina de la Lvov Free Tours

De ceva timp incoace au aparut si au proliferat tururi gratuite de orase cam prin toata Europa. Cum functioneaza? Simplu, te prezinti intr-un anumit loc unde se afla un ghid cu vreo placuta sau steag ori tricou pe care scrie “free tours” si apoi te plimba, in general, cam 2-3 ore prin zona turistica a respectivului oras, povestindu-ti despre oras. Cum ziceam, aceste tururi sunt gratuite, dar, in general, la sfarsit, daca ai fost satisfacut, ii dai un bacsis respectivului sau respectivei. De regula, ghidul (sau ghida) este tanar, eventual student, si vorbeste limba engleza… A, da, sa nu uit, imensa majoritate a acestor tururi sunt in limba engleza.

In ciuda faptului ca sunt gratuite, marea majoritate a turistilor participanti sunt incantati de experienta. Se pare ca, in general, ghizii sunt simpatici, haiosi si buni cunoscatori ai oraselor lor (de multe ori, sunt nascuti, crescuti in respectivul oras). De asemenea, am sesizat pe tripadvisor ca multe dintre aceste tururi sunt in primele cinci lucruri de facut in marile metropole europene. Evident, tururile au loc pe jos si nu intri in obiectivele turistice, eventual doar daca sunt biserici in care intri scurt, faci o poza si iesi. Evident, tururile iti vor da o idee despre ce ai de facut, oricum dureaza doar 2 ore si apoi ai timp sa aprofundezi obiectivele turistice pe langa care treci.

Personal, primul tur de acest gen pe care l-am incercat a fost la Lvov, in Ucraina. Si am fost incantat. Ghidusa a fost priceputa, stia foarte multe lucruri, mi-a deschis niste usi pe care nu le-as fi deschis si am aflat lucruri pe care nu le-am gasit in niciun ghid. Ghida ne-a purtat printre biserici, palate, dar si restaurante sau baruri mai neobisnuite. Am avut noroc ca nici n-am fost prea multi, asa ca am avut parte de o experienta placuta.

Asa ca, la nicio saptamana de experienta din Lvov, m-am decis sa particip si la turul gratuit din Bucuresti. Aflasem de el absolut intamplator cand am scris articolul Top 5 gratis Bucuresti si tot mi-am propus sa particip. Asa ca am fost la cateva zile dupa Lvov si pot spune ca a fost un tur excelent. E drept, spre deosebire de Lvov, cunosteam traseul, obiectivele si povestile cu multe amanunte (inclusiv unele traite), dar, oricum, m-am bucurat sa vad 30-35 de turisti straini din Slovenia, Grecia, Italia, Germania, Rusia, Spania si din multe alte locuri care au fost plimbati timp de 2 ore si un pic din Piata Unirii pana in fata la Ateneu si au aflat cate ceva despre capitala Romaniei.

Daca ajungeti in toamna asta prin diverse colturi ale vechiului nostru continent, intrebati-l pe Goagal inainte de “free tours…” si scrieti numele orasului. Dar ca sa va scutesc de gugalit pentru cateva destinatii, iata, va dau eu linkurile si amanuntele din cateva orase.

Incepem, evident, cu Romania. Moda tururilor gratuite a ajuns si la noi, mai precis la Bucuresti si Brasov.  La Bucuresti se pleaca, de la ora 18:00, de langa ceasul din Piata Unirii. La Brasov, se pleaca din Piata Sfatului de langa fantani, tot la ora 18:00. Atentie, in perioada 1 octombrie – 1 martie, informati-va in prealabil daca se tine.

Hai sa trecem si prin vecini. Tururile gratuite din Sofia se tin de doua ori pe zi, la 11:00 si la 18:00, si pornesc din fata Palatului de Justitie. In Kiev, tururile se tin, de asemenea, de 2 ori pe zi, de la orele 12:00 si 16:00, cu plecare din Piata Independentei (Maidan Nezalejnosti), dar fiecare tur are un alt traseu. La Budapesta, oferta de tururi este inca si mai complexa: la 10:30 incepe “Free Budapest Walk” din piata Vorosmarty (centrul Pestei, la doi pasi de strada comerciala Vaci utca), la 14:30 incepe “Budapest Walk, the afternoon one”, dar de la Bazilica Szent Istvan (Sf. Stefan). Exista si doua tururi tematice – “Free Communist Walk Tour” de 4 ori pe saptamana, la 15:30, cu plecare din aceeasi Piata Vorosmarty, si “Free Jewish Quarter” pentru cei interesati de urmele evreiesti din capitala Ungariei, tot de 4 ori pe saptamana, la ora 15:30, din Piata Vorosmarty. Belgradul are si el tururile sale gratuite: vara zilnic, iarna de 4 ori pe saptamana de la orele 11:00 (vara) si 12:00 (iarna), din Trg Republike. Sambata exista un tur al cartierul Zemun (dar trebuie sa va cumparati fiecare biletul de autobuz pana in Zemun). Se pleaca la ora 15:00 din Trg Republike. Se pare ca si la Chisinau, Svetlana organizeaza tururi gratuite, dar trebuie sa verificati J. Nu e foarte clar din site.

Un numar din asociatiile sau firmele care organizeaza aceste tururi gratuite s-au reunit intr-o asociatie paneuropeana, numita United Europe Free Tours, din care fac parte organizatorii tururilor din Bucuresti, Sofia, Budapesta, Ljubljana, Bratislava, Praga, Kiev si Berlin. Mai multe informatii pe acest site unde veti gasi si legaturile pentru Atena, Sarajevo, Belgrad, Roma si Istanbul.

Marile destinatii de city breakuri au si ele tururi gratuite. Cea mai mare companie care ofera astfel de tururi se numeste Sandeman (se pare ca ei au „inventat” tururile gratuite) si ofera tururi in Europa (Londra, Edinburgh, Dublin, Amsterdam, Berlin, Hamburg, München, Praga, Paris, Madrid, Copenhaga, in curand si la Bruxelles) si in Orientul Mijlociu (Ierusalim si, in curand, in Tel Aviv). Pe langa aceste tururi, Sandeman ofera si tururi tematice platite in fiecare oras, dar la preturi de genul 10-15 euro.

Sa concluzionez, practic nu mai exista vreun oras major al Europei in care sa nu se organizeze aceste tururi gratuite. Va sugerez ca, atunci cand vizitati vreun loc, sa verificati, in prealabil, amanuntele turului gratuit. Si este bine s-o faceti la inceputul vizitei in orasul respectiv. Pentru ca o sa va dea multe idei asupra ceea ce ati dori sa vedeti mai in amanunt! Aceste tururi au darul sa-ti deschida un orizont, nu sa ti-l acopere :).

Daca ati fost la astfel de tururi, v-as ruga sa va impartasiti parerile. Cum am spus, am fost doar la Lviv si Bucuresti si a fost o experienta super!

Tur gratis: Grupul de la Lvov

La Lvov, se porneste la ora 12:00 din fata Teatrului

Obiective turistice Lvov: restaurant masonic

si ne-am plimbat prin restaurante

Imagini Ucraina: Piata de carti Lvov

targuri cu carti

Obiective turistice Lvov: biserica greco-catolica

biserici

Obiective turistice Lvov: Muzeul Farmaciei

muzee (aici, e Muzeul Farmaciei din Lvov)

Imagini Lvov: cu Irina la final de tur

Iar dupa 2 ore sa ne luam la revedere 🙂

Tur gratuit Bucuresti: Mihai ghidul din Bucuresti

In Bucuresti, Mihai ne-a luat…

Tururi gratis Bucuresti: punct de intalnire Piata Unirii

de langa Fantanile de la Piata Unirii

Obiective turistice Bucuresti: Hanu lui Manuc

Ne-am dus pe la Hanul lui Manuc

Obiective turistice Bucuresti: Curtea Arsa

pe la Curtea Veche

Obiective turistice Bucuresti: Muzeul National de Istorie

pe treptele de la Muzeul National de Istorie la doi pasi de celebra statuie al lui Traian cu lupoaica

Obiective turistice Bucuresti: statuia lui Carol I

prin Piata Revolutiei

Obiective turistice Bucuresti: Ateneul Roman

Pentru a termina pe inserat la Ateneu !

Categorii:
Top 5 gratis

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii