California dreamin…. Episodul 3: La pas, prin Los Angeles

Imagini Los Angeles: Downtown LA vazut dinspre Observatorul Griffith - de data asta noaptea

Azi pornim tare şi direct, de la prima oră, sub ipoteza că avem maşina şi ne mişcăm repede prin Los Angeles  🙂

 

Downtown

Tipii ăştia au autostrăzi care trec direct prin downtown, aşa că planul cu închiriatul maşinii merge la fix pentru Downtown; acolo nu prea vezi oameni pe jos, afară de oamenii străzii, care îşi găsesc adăpost în zonă; ca o paranteză, sunt mulţi oameni ai străzii în zona LA-ului; nu te deranjează, îţi cer politicos 1$ (unii recunosc că pentru alcool ori ţigări), dar nu insistă; chiar şi ei zâmbesc; par nişte boschetari fericiţi (am auzit că în Hawaii ar fi şi mai şi).

Eu zic că mai bine te bucuri de downtown din afara lui. Iţi sugerez să dai o fugă până la Observatorul Griffith. E o zonă excelentă în care vezi tot LA-ul şi toţi munţii din împrejurimi. Şi ai cea mai bună vedere către dealurile pe care sălăşluiesc curate şi nou vopsite literele “H O L L Y W O O D”. Acolo chiar trebuie să ajungi. Griji de vreme urâtă n-are rost să-ţi faci. Va fi senin. O simt :). Te poţi duce ziua sau seara. Eu am fost ziua, dar o cunoştinţă a fost seara (ai poze cu ambele). Dacă ai timp, încearcă să intri şi în Observator. E gratis. Dacă e zi, intră, chiar dacă pare închis. Eu nu am avut acest curaj nebun să încerc o uşă care părea închisă şi am plecat, crezând că e închis.

Părerea mea e că în centrul LA-ului nu prea ai ce să vezi, doar te plimbi printre zgârie-nori. Dacă n-ai fost în NY, o să ţi se pară destul de mari şi inutili prin cât de înguşti şi înalţi sunt (vreo 300 m pentru cei mai înalţi, au ceva probleme cu solul şi cutremurele), într-o zonă cu populaţia atât de dispersată în căsuţe şi mici blocuri; te plimbi, normal, ca să zici c-ai fost, dar atât. Sunt câteva cluburi de noapte interesante pe acolo.

 

Staples Center şi LA. Live

Direct în downtown ai un mare complex pentru tot felul de evenimente – concerte, convenţii, spectacole etc. Dacă ajungi în LA, cel mai bine este să cauţi ce se întâmplă pe acolo. Este foarte posibil să se nimerească chiar formaţia pe care ai vrut întotdeauna s-o vezi, dar n-a venit în România. Eu, de exemplu, n-am ales nicio formaţie, dar am ales să merg la Summer X Games, un fel de campionat mondial al sporturilor extreme.

 

Sunset Boulevard

Bulevardul ăsta are, ca multe altele, zeci de kilometri. Mai exact, 35 km; duce până aproape de Malibu. Aşa că da, şi aici o maşină ar fi bună, altfel luaţi corturile. Multe magazine de figuri, multe cluburi de figuri, multe reclame frumoase. Un loc animat pe care merită să-l vizitezi. Cele mai interesante lucruri sunt condensate pe Sunset Strip.

 

Beverly Hills şi Bel Air

Poţi să te duci doar să faci poze cu semnul de Beverly Hills sau să găseşti vreo maşină inscripţionată Beverly Hills Police şi să-ţi faci poze cu ea, să-ţi dai pe spate prietenii de pe Facebook. Dar poţi alege şi să mergi alene printre vile, să calci peluzele cu iarbă artificial de frumoasă, să miroşi bogăţia, să te pierzi şi să speri că te observă cineva şi te invită la o cină fastuoasă. E frumos, casele sunt frumoase, mult mai discrete decât mă aşteptam şi mult mai elegante. De văzut ar fi şi Rodeo Drive, cu toate magazinele lui de lux.

În zonă este şi Bel Air, de care trebuie să fi auzit; era serialul cu Will Smith, când era tinerel; acolo nu ai ce să faci – îşi fac apariţia gardurile imense (neîntâlnite în rest), pline de vegetaţie; casele sunt, şi ele, imense, dar fiind aşa de bine ascunse le poţi numai bănui; nu este un stil specific LA-ului, este un stil de fortăreaţă; vei fi impresionat, dar vei pleca şi cu un gust amar. Norocul a făcut că atunci aveam o maşină. Am ajuns noaptea prin Bel Air – întunericul ascundea şi mai bine casele bogaţilor misterioşi. Dar simţeai mirosul de bogăţie şi plante îngrijite, simţeai că eşti în mijlocul unei zone cel puţin “de filme”. Şi cu toate că eşti în mijlocul unui film, eşti la fel de „puternic” ca şi acasă, în faţa televizorului, adică nu poţi interacţiona cu acel loc, îl poţi doar privi. Oameni, oricum, nu vei vedea.

 

Hollywood Boulevard

Acolo vei vedea cei mai mulţi turişti. Poză la Hard Rock? Poză cu steaua ta preferată? Pregăteşte-te să te tăvăleşti pe alee şi caută steaua pe care o vrei. În general, unde vezi mulţi oameni în genunchi sau pe vine, indicând în jos, pe acolo trebuie să găseşti nişte nume interesante. Sunt şi o grămadă de nume de care eu nu auzisem. Zona e animată, e luminoasă seara, e plină de oameni interesanţi. Dacă vrei suvenire, consider că e un loc bun să iei. Preţurile sunt bune. Simţitor mai mici decât într-un mare oraş european. O să vezi şi semnul H O L L Y W O O D pe undeva prin depărtare. Sper că ai zoom optic bun.

 

Şi mai sunt multe de văzut în LA; printre altele:

–           cine este pus pe vizitat muzee poate încerca LACMA (Los Angeles County Museum of Art) şi The Getty. Cel din urmă este pus de Reuters pe locul 4 între cele mai bune muzee de arta din lume. Este situat pe un deal, iar acolo se poate ajunge cu un monorail care şerpuieşte frumos pe coline; complexul a costat 1,3 mld.$ (e foarte mare), iar intrarea este liberă; asta da afacere 🙂 ;

–          Universal Studios; aici intrarea nu mai este liberă – 80$ biletul pe o zi, dacă e cumpărat online; la „ghişeu” e 90$; dacă vă pasionează filmele, atunci e locul pe care vreţi să-l vizitaţi;

–          Koreatown – dacă vă e dor de asiatici sau de mini-marketuri ca la noi, puteţi să faceţi o vizită; e un cartier de peste 100.000 de locuitori, iar acolo vă duce atât metroul, cât şi o grămadă de autobuze (adică nu e greu de ajuns).

Trebuie să păstrăm şi puţin mister, că altfel nu mai vrea nimeni să se ducă. E un oraş extraordinar. În episoadele următoare începem să-i descoasem totuşi  împrejurimile.

Episodul următor: Santa Monica – încă un cartier bogat, dar care are şi ieşire la Pacific.

 Imagini Los Angeles

Imagini Los Angeles: Downtown LA - vazut din... tren

Downtown LA – vazut din… tren

Imagini Los Angeles: Cel mai mare skateboard din lume

Cel mai mare skateboard din lume

Imagini Los Angeles: Summer X Games la Staples Center

Summer X Games la Staples Center

Imagini Los Angeles: Beverly Hills - unde te duci sa-ti faci poze cu literele

Beverly Hills – unde te duci sa-ti faci poze cu literele

Imagini Los Angeles: Acelasi loc dar mai pe seara

Acelasi loc dar mai pe seara

Imagini Los Angeles: Vizitati si partea europeana de shopping daca sunteti acolo - Rodeo Drive

Vizitati si partea europeana de shopping daca sunteti acolo – Rodeo Drive

Imagini Los Angeles: Rodeo Drive mai spre noapte

Rodeo Drive mai spre noapte

Imagini Los Angeles: Hollywood BLVD - si o gramada de lume

Hollywood BLVD – si o gramada de lume

Imagini Los Angeles: Suveniruri peste tot

Suveniruri peste tot

Imagini Los Angeles: Trebuie un tricou si de la Hard Rock-ul asta

Trebuie un tricou si de la Hard Rock-ul asta

Imagini Los Angeles: Si in sfarsit - SEMNUL de Hollywood

Si in sfarsit – SEMNUL

Imagini Los Angeles: Hollywood BLDV cand am iesit din zona turistica

Hollywood BLDV cand am iesit din zona turistica

Imagini Los Angeles: Daca vrei pe covorul rosu fugi la Universal Studios

Daca vrei pe covorul rosu fugi la Universal Studios

[mwi-product sku=”TA001,TA016,TSAKEYXXX” img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest