Care sunt taxele la companiile aeriene low-cost din Romania

1. WizzAir la Charleroi.JPG

Acum cateva saptamani, un cititor a lasat un comentariu in care ma intreba de ce nu scriu despre experientele pe cursele low-cost… Pai, ce pot sa spun… exceptand zborurile cu compania filipineza Cebu Pacific, cea cu stewardesele dansatoare, nu pot spune ca as avea ce sa scriu… avioane corecte, zboruri la timp, nimic de semnalat la bord, ce sa scriu despre experientele pe liniile low-cost? De altfel, filosofia low-cost este sa iti ofere un serviciu care sa te transporte dintr-un punct in altul la cel mai mic pret si cam atat. A, daca mai vrei mancare, bagaje, loc la picioare si multe alte “favoruri”, se plateste in plus…

Dar comentariul acela m-a pus pe ganduri, asa ca mi-a venit o idee… ce-ar fi sa scriu un articol, e drept scurt, dar plin de informatii… cat costa toate plusurile astea care se adauga la bilet… Asa ca m-am pus pe documentat.

 

Flotila / varsta medie

WizzAir are o flotila de 37 avioane cu o varsta medie de 3,8 ani

Blue Air are o flotila de 6 avioane cu o varsta medie de 20,3 ani

Ryanair are o flotila de 305 avioane cu o varsta medie de 4,3 ani

Fly Pegasus are o flotila de 38 avioane cu o varsta medie de 3,7 ani

Fly Dubai are o flotila de 28 avioane cu o varsta medie de 1,7 ani

Sursa: AirFleets

 

 

Curse din Romania

WizzAir opereaza 65 de rute din si spre Romania, operand pe aeroporturile din Bucuresti (25 de rute), Cluj (16 rute), Timisoara (11 rute), Tg. Mures (11 rute), Arad (1 ruta) si Craiova (1 ruta). Numar de pasageri: 2,8 milioane (2012)

Blue Air opereaza 29 de rute din si spre Romania, operand pe aeroporturile din Bucuresti (18 rute), Bacau (10 rute) si Sibiu (1 ruta). Numar de pasageri: 1,5 milioane (2012)

Ryanair opereaza 4 rute din si spre Romania, operand pe aeroporturile din Constanta (spre Pisa si Bergamo) si Tg. Mures (spre Pisa si Charleroi). Numar de pasageri: 50.000 (2012, doar din Constanta)

Pegasus are o singura ruta in Romania: Bucuresti – Istanbul Sabiha Gokcen. Numar de pasageri: nu am gasit nicio informatie.

Fly Dubai are o singura ruta in Romania: Bucuresti – Dubai. Numar de pasageri: 7.300 (octombrie-decembrie 2012), estimarea pe 2013 fiind de 20.000 de pasageri.

 

 

Taxa de administrare

Wizz Air – 7 euro pe segment de zbor (inclus in tariful biletului, devenind taxa neoptionala)

Blue Air – 10 euro pe segment de zbor (plata cu cardul), 5 euro prin transfer bancar

Ryanair – 7 euro pe segment de zbor (inclus in tariful biletului) + 2% din valoarea tranzactiei pentru plata cu cartea de credit (0% daca platesti cu cartea de debit)

Pegasus – gratuit

Fly Dubai – gratuit. In caz ca se plateste cu cartea de credit, va exista un “comision mic”, dar nu am putut sa aflu cat J.

 

 

Bagaje de cala (lasat la check in)

Wizz Air – 15 euro (extra sezon) / 25 de euro (sezon de varf) daca este cumparat in avans via site. Cu cat il cumperi mai aproape de zbor (e vorba de ore, nu de zile, tariful creste pana la 60 de euro la poarta).

Blue Air – 17 euro (extra sezon) / 20 de euro (sezon de varf). In caz ca taxa de bagaj se achita la aeroport, aceasta este de 40 de euro (+ 4 euro la Bucuresti).

Ryanair – un sistem complicat 🙂

Pentru bagaje de 15 kg: 15 / 20 de euro extra sezon sau 25 / 35 de euro (sezon de varf) in cazul achitarii in acelasi timp cu achizitionarea de bilet. 5 euro in plus, in cazul achizitionarii ulterioare (online). 60 / 80 de euro extra sezon sau 100 / 130 de euro sezon de varf in caz ca taxa de bagaj se achita la aeroport.

Pentru bagaje de 20 kg: 25 / 30 de euro extra sezon sau 35 / 45 de euro (sezon de varf) in cazul achitarii in acelasi timp cu achizitionarea biletului. 5 euro in plus, in cazul achizitionarii ulterioare (online). 75 / 90 de euro extra sezon sau 105 / 140 de euro sezon de varf in caz ca taxa de bagaj se achita la aeroport.

Pegasus – gratuit pentru bagaje pana la 20 kg. Pentru fiecare kilogram in plus, se percepe 1,5 euro per kilogram (cumparat in avans) sau 6 euro per kilogram (la aeroport).

Atentiune – Pegasus ofera transferul de bagaj gratuit in caz ca schimbi avionul – daca mergi de la Bucuresti la Dubai via Istanbul, transferul unui bagaj pana in 20 kg va fi gratuit. Pentru orice kilogram in plus, se plateste 3,5 euro per kilogram (in avans) sau 14 euro per kilogram (la aeroport).

Fly Dubai – gratuit pentru bagajele de 20 kg in caz ca optati pentru biletele “Free to change”, cea mai scumpa categorie de bilete. Din Bucuresti, nu am vazut niciodata alte tarife decat “free to change”, posibil sa apara “pay to change” odata cu anuntul WizzAir ca deschide zboruri spre Dubai, si in acest caz bagajul de cala se va plati. Pentru bagaje in plus, vei plati 8 euro pentru 10 kg in plus per segment sau 21 de euro in plus pentru un bagaj de 40 kg. In caz ca ai zbor cu transfer (de exemplu Bucuresti – Dubai – Kathmandu), transferul bagajului va fi gratuit.

 

 

Bagaje de cabina (de luat in avion)

Wizz Air – 10 euro (extra sezon) / 15 euro (sezon de varf) daca este cumparat in avans via site. Cu cat il cumperi mai aproape de zbor, tariful creste pana la maximum 30 de euro la poarta. Bagajele mici nu sunt taxate (adica ce poate intra sub scaunul din fata pasagerului).

Blue Air – gratuit

Ryanair – gratuit

Pegasus – gratuit

Fly Dubai – gratuit

 

Check in

WizzAir – gratuit (online), 10 euro (la aeroport, solicitat in avans), 20 de euro (la aeroport, pe loc)

Blue Air – gratuit (online), 5 euro (la aeroport, solicitat in avans), 10 euro (la aeroport, pe loc). Check-in-ul online nu este posibil in toate aeroporturile (de exemplu, nu in Luton), asa ca verificati in avans.

Ryanair – 7 euro (online), 70 de euro (la aeroport)

Pegasus – 4 euro

Fly Dubai – gratuit

 

Taxa infant (copil sub 2 ani)

WizzAir – 25 de euro

Blue Air – 35 de euro

Ryanair – 30 de euro

Pegasus – 20 de euro

Fly Dubai – 10 euro

 

In concluzie, este evident ca trebuie sa fiti decisi in momentul achizitiei daca va luati bagaje si cate. Daca va ganditi ulterior, asta o sa va costa, iar pe aeroport o sa va costa chiar foarte mult (sau aberant de mult in cazul Ryanair care de abia asteapta :)).

 

In ultimul an, Fly Niki si Germanwings s-au retras din Romania, asa ca acestea sunt cele 5 companii low-cost care opereaza pe aeroporturile din Romania – sa speram ca vor aparea mai multe :). Dar, pana atunci, sper ca aceasta lista de tarife va ajuta.

Imagini companii aeriene low cost

1. WizzAir la Charleroi.JPG

WizzAir la Charleroi (am zburat de 5 ori: dus-intors la Charleroi si Eindhoven si Bergamo – Bucuresti)

2. Blue Air la Larnaca.JPG

Blue Air la Larnaca (10 zboruri la activ: 2 dus-intors la Viena, 1 la Larnaca si Lisabona, Bucuresti – Luton si Dublin – Bucuresti)

3. Ryanair la Dublin.JPG

Ryanair la Dublin (un singur zbor la activ, Luton – Dublin)

4. Fly Pegasus la Istanbul.JPG

Pegasus pe aeroportul Sabiha Gokcen din Istanbul (4 zboruri la activ: Bucuresti – Istanbul – Dubai si retur)

5. Fly Dubai la Bucuresti.JPG

Fly Dubai pe Henri Coanda la zborul inaugural (nu am zburat niciodata cu low- costul din Emirate)

Categorii:
Tips & Tricks

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii