Ghid de sfaturi practice Wizz Air: Larnaca, obiective turistice, cazare, restaurante si multe alte ponturi

 Obiective turistice Larnaca: Catedrala Sf. Lazar

Mi-e greu sa povestesc prea multe despre Larnaca si asta pentru ca nu este un oras care sa ma dea pe spate. Am petrecut mai bine de 24 de ore in orasul-poarta aeriana a Ciprului, in tranzit spre Etiopia, in decembrie 2010. In schimb, Ciprul este o insula care merita cu varf si indesat sa fie vizitata, asa ca nu va marginiti la Larnaca… descoperiti Nicosia, ultima capitala impartita din lume, plajele, dar si manastirile Ciprului de Sud, precum si Girne, Famagusta, Bellapais si superbele plaje virgine ale Ciprului de Nord. Cand zbori spre Cipru, incearca sa iei un loc la geam pe partea stanga a avionului (locurile A…)… cand aterizeaza, vei admira de sus panorama intregii insule… o insula mica, dar care adaposteste o istorie bogata, un prezent divizat si un viitor dubios… bogatia sudului s-a construit pe off-shore-uri si sistemul bancar al insulei. Colapsul din acest an si masurile impuse vor obliga Ciprul sa-si gaseasca o alta cale.

Cand sa te duci la Larnaca

Vara este foarte, foarte cald. Temperaturile de circa 50 de grade Celsius sunt destul de comune, mai ales in interiorul insulei. Pe coasta, cum este si Larnaca, mai bate cate o briza, dar nu te astepta sa fie mult prea racoare. Incearca sa vizitezi insula primavara sau toamna. Am fost de doua ori in Cipru – intr-un inceput de iunie, de Rusalii, si era cald, dar nu criminal de cald, si in decembrie, cand cele 17 grade din termometre te faceau fericit, venind dintr-o Romanie acoperita de nea.

 

Cum ajungi la Larnaca

Cu avionul

Wizz Air va reincepe zborurile spre Larnaca din 18 mai. Preturile incep de la 37 euro dar, atentie, aproximativ 10% dintre locurile de pe o cursa se vand la preturile acestea si, evident, se mai adauga diverse optionale.

Taromul de asemenea opereaza zboruri directe intre Bucuresti si Larnaca.

 

Cu trenul / autobuzul

Cipru fiind insula, e destul de complicat sa ajungi pe cale terestra. In plus, trebuie sa debarci in Republica Turca a Ciprului de Nord, nerecunoscuta de Ciprul de Sud, si ai putea sa ai probleme daca intri in Ciprul de Sud via Ciprul de Nord. Ma rog, asta in teorie, practic, variaza de la caz la caz.

 

Cum ajungi de la aeroport in oras la Larnaca

Pana mai acum vreo 3 ani, singura optiune era taxiul. A doua, „cheama un prieten”. Si acum este optiunea favorita, costa in jur de 15-20 de euro, daca sunteti mai multi, chiar nu e o solutie scumpa. Intre timp, a aparut o companie de transport in comun, Zinonas Buses care face legatura spre Larnaca pentru doar 1 euro (biletul se cumpara din autobuz). Pentru rute, aruncati o privire aici.

 

Cum calatoresti prin Larnaca

Aceeasi companie, Zinonas Buses, asigura transportul in comun in Larnaca, dar, daca ai treaba doar in centru poti, sa te deplasezi linistit pe jos. Daca ai de gand sa inchiriezi o masina sa vizitezi Ciprul, sa ai in vedere ca se conduce pe stanga, ca la englezi, si ca unele companii de inchiriere de masini nu iti vor permite sa traversezi granita, in Ciprul de Nord. Informeaza-te din timp!

 

Top 3 obiective turistice in Larnaca

Greu de strans 5 obiective turistice, asa ca nu va pot recomanda decat 3 :).

  1. Biserica Sf. Lazar. Dupa ce Iisus l-a inviat din morti, Lazar a hotarat sa se implice si el in promovarea religiei crestine si, desi nu este inclus in lista apostolilor, a parasit si el Tara Sfanta spre a converti oitele pagane. Conform credintei ortodoxe, Lazar a ajuns in Cipru si a mai trait vreo trei decenii, fiind primul episcop al Larnacai (pe atunci se numea Kition). Se spune ca nu a mai zambit niciodata dupa inviere, fiind marcat de cate suflete a intalnit pe lumea cealalta. Catolicii sustin ca Lazar a calatorit ceva mai departe, pana in Galia, unde a devenit primul episcop al Marsiliei si i s-a taiat capul in timpul persecutiilor anticrestine ale imparatului Domitian… asa ca avem doua moaste ale lui Lazar si doua episcopate de care a avut grija :).
  2. Plaja. Plaja este flancata de hoteluri si blocuri cu apartamente de inchiriat pe timp de vara, de restaurante si baruri… chiar un loc fain de petrecut o seara pe malul marii.
  3. Lacul Sarat – o sa-l vezi pe drumul dintre aeroport si oras. Iarna, sunt numerosi flamingo, dar si lebede alungate de frigul din Europa, poti admira si o moschee – Hala Sultan Tekke construita in cinstea lui Umm Haram, o adepta a profetului Mohamed care, in urma revelatilor acestuia, s-a alaturat armatei musulmane care a invadat Ciprul si a murit pe insula, cazand de pe magar (era deja destul de batrana, iar sotul si fiii murisera in luptele de cucerire care au dus la islamizarea Orientului Mijlociu). In general, moscheea e inchisa, dar daca vrei sa o vezi mai de aproape, fii atent sa nu te trezesti cu un cocktail Molotov in cap.

Biroul de informatii turistice din Larnaca organizeaza tururi gratuite ale orasului (dureaza cam 2 ore). Sunt doua tururi, unul pleaca de la biroul oficiului de turism, al doilea de la Larnaca Fort. Afla aici mai multe amanunte.

 

Unde sa dormi in Larnaca

Exista numeroase hoteluri si apart-hoteluri pe malul apei, banuiesc ca vara sunt destul de scumpe, dar iarna preturile scad dramatic. Eu am stat in Easyhotel Larnaca un hotel super OK, tinand cont ca am platit doar 15 euro pe o dubla (e drept, in decembrie).

 

Unde sa mananci in Larnaca

Gyros e peste tot, dar pentru o cina mai in style cauta vreunul dintre restaurantele de pe plaja. Chiar daca nu stii prea multa engleza, ai sanse mari sa dai peste vreo ospatarita romanca. Iar mancarea e chiar buna.

 

Ce sa faci mai incolo de Larnaca

In primul rand, cum am scris, viziteaza insula! Nu rata Nicosia, dar poti sa treci si dincolo de Linia Verde, in Republica Turca a Ciprului de Nord, unde vei descoperi niste locuri minunate cum ar fi Girne sau Bellapais.

In plus, uneori, poti sa gasesti niste bilete de avion la preturi foarte bune pentru Africa si Asia din Cipru. Cand am vizitat Etiopia, am zburat in Cipru pentru a pleca mai departe cu o cursa Egyptair… de la Larnaca la Addis Ababa si inapoi am dat doar 390 de dolari! Din Romania as fi dat peste 800 de euro! In plus, poti gasi bilete ieftine spre Egipt sau chiar si spre Asia, mai ales datorita EgyptAir.

Daca ati fost recent în Larnaca si ati gasit niste locuri deosebite, preturi rezonabile, in fine, ponturi bune de spus si altora, va astept la rubrica de comentarii cu numeroase multumiri!

Imagini Larnaca

Imagini Larnaca: Faleza

Pe malul marii

Imagini Larnaca: Faleza

Soseaua paralela cu tarmul

Centru Larnaca

Pe strazile din centru

Cazare Larnaca: Easyhotel Larnaca

Easyhotel Larnaca – o alegere buna la un pret foarte rezonabil

Imagini Larnaca: Joburi romani in Cipru

Romana – limba oficiala in Cipru de Sud 🙂

Imagini Larnaca: bucatarie cipriota

Specialitati cipriote… un potpuriu de mancaruri din Orientul Apropiat si Grecia

Obiective turistice Larnaca: Catedrala Sf. Lazar

Catedrala Sf. Lazar, principalul obiectiv turistic din Larnaca

8. Obiective turistice Larnaca: Catedrala Sf. Lazar

[mwi-product sku=”WIZZ-Navy-Blue,WIZZ-Air-Black-Grey,WIZZ-Air-Navy-Pink” img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]

Comentarii

  • Andrei spune:

    De unde si pana unde faza cu cocktailul Molotov in cap la Hala Teeke Sultan? Moschea e deschisa mereu, trebuie doar sa le respecti programul de rugaciuni… in rest poti sa o vizitezi fara nici o problema – e fara taxa. Iar povestea zisa de tine despre Umm Haram e partial corecta (a cazut de pe magar si a murit, insa e considerata sfanta in Islam – cica ar fi foar o moasa de-a lui Mohamed). Am fost sambata pe acolo cu niste musafiri din Polonia si nu mai e nici un picior de flamingo pe acolo, iar in 6+ ani de Cipru nu am vazut nici o lebada pe acolo 🙂
    Mai e si un aquaduct pe acolo, insa nu e mare branza…
    Famagusta e mai aproape de Larnaca decat Kyrenia ca tot ai mentionat de nord – centrul vechi e frumusel, vechea catedrala care normal ca e moschee acum arata f bine si poti sa vezi si „ghost city” (vechiul oras Famagusta care e in buffer zone si a fost abandonat in 1974)

    • Imperator spune:

      Au fost cateva incidente cu autori necunoscuti, inclusiv cand am fost ultima oara in decembrie 2010. Relativ la cine a fost Umm Haram, am citit destul de multe variatiuni (de la ca nu e decat o legenda, pana la ca e ruda cu profetul. Ce am scris e versiunea care am gasit-o din mai multe surse.
      Am vazut cativa flamingo in decembrie 2010, ca veni vorba 🙂 in timp ce ocoleam lacul in drum spre aeroport 🙂
      Da, sunt cu totul de acord ca Famagusta este un oras chiar super fain, multumesc de completare. Poti sa vezi si „ghost city” ? Eu stiam ca doar din departare si cu binoclul, ca accesul e interzis

      • Andrei spune:

        Flamingo apar pe acolo an de an… de multe ori se mai ratacesc si prin Limassol pe la lacurile aparute pe perioada „iernii” in zona Akrotiri… dau f bine in poze 🙂
        Nu se poate intra in „ghost city” insa poti sa mergi pe plaja si vezi inceputul zonei – foste hoteluri, vile etc distruse si abandonate – le vezi de la 20-30 metrii. De acolo poti sa te uiti cu binoclul sau sa risti sa faci poze – ceea ce e ilegal… pot sa te si aresteze pentru asta. Daca esti discret (plus o camera mai mica point & shoot) si esti in grup poti sa tragi cateva cadre (eu am destule poze acasa).
        Daca vrea cineva sa-si faca o idee despre Green Line cum e numita zona de buffer, am postat acum ceva vreme pe celalalt site al meu niste linkuri cu poze si panorame facute de un olandez in zona de buffer din Nicosia – a avut acces acolo, iar pozele sunt impresionante. Linkurile sunt aici http://newontheisland.com/2011/03/photos-from-the-green-line-un-buffer-zone-nicosia-cyprus/

  • Dragos spune:

    Am o intrebare legata de ravasul TripMaker…ce inseamna hotel+cazare???? O fi zbor+ cazare?! ca daca e asa,cine a redactat ar cam trebui tras putin de urechi 🙂

  • andreea spune:

    Buna seara. La sfarsitul lunii plecam in cipru in vacanta si vroiam sa intreb cum este vremea in aceasta perioada. Am vreo sansa de plaja?

  • Larisa spune:

    A inchiriat cineva masina prin cartrawlers?plec in Cipru in oct si am cautat masina pe momondo.com care m-a redirectionat catre cartrawlers.Stie cineva ceva despre ei?

  • Simo spune:

    Adaug și eu un loc pe lista celor 3 obiective turistice :), deși e la vreo 20 de km de Larnaca, în Mazotos. Am fost în 2015 și am avut plăcerea să-l cunosc și pe artistul care a făcut sculpturile în piatră. Un om minunat, care s-a apucat de sculptat pe la 50 de ani. Merită vizitat locul. https://kaplias.wordpress.com/2016/03/11/petreon-sculpture-park-paradisul-construit-de-un-artist-la-50-de-ani-2/

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest