India. Tradiții și ritualuri. Uvertură pentru Kerala. Kathakali în Kochi

  Traditii India - dans Kathakali, Kerala

Sper ca v-o amintiti pe Desiree… imi trimite din cand in cand niste povesti super de prin diverse colturi exotice ale lumii… de prin India unde a fost intr-un internship si din Togo unde a facut voluntariat. Acum ca o roade rau, a ajuns din nou in India. De data asta, trimisa de agentia 1001 Adventures in parteneriat cu Inside Travel pentru a inspecta locurile unde 1001 Adventures sa organizeze urmatoarele tururi (probabil, e unica agentie care face asta mai ales in locuri indepartate – sau cel putin asa mi-au spus ei :)) Si nu o saptamana sau doua, ci pentru trei luni de zile 🙂 Nice job, nu-i asa ? Ei bine, Desiree a bantuit cam prin toata India, a vizitat orase, cred ca si hoteluri si a aflat ce traditii si ritualuri are India… In articolul de azi, povesteste despre Kathakali, un dans tipic in Kerala, provincia sudica cu o puternica comunitate crestin-ortodoxa din India.

M-am trezit în jurul orei 3 a unei dimineți de început de septembrie, în Ernakulam. Principala intrare si stație de autobuze a cosmopolitului oraș de pe coasta Malabarului –  Kochi. Mă așteptam ca drumul dintre Mysore si capitala Keralei sa dureze cel puțin câteva ore în plus și îmi încropisem un loc de dormit mai de Doamne-ajută pe vreo patru locuri din spatele autocarului. Șoferul ma smulge din reveria prea-zdruncinatei odihne, anunțându-ma, victorios, că am ajuns la destinație. Întuneric beznă, o mare de trupuri adormite te miri unde, un labirint de autocare fumegânde, șoferi de ricșă alergând bezmetic după bruma de călători picată în mijlocul autogării și eu. Eu, alături de două bagaje surprinzator de ușoare după o lună de călătorii, cu vreo noua opriri și mult prea multe atentate la omniprezenta afecțiune a lipsei de cumpătare prin bazarurile și dughenele multiaprovizionate ale Indiei.

Prima zi in Kerala mă găsește leneșă în camera de hotel de pe Jacob Road, la câțiva pași de Fort Cochin. A devenit, de fapt, aproape o regulă ca, atunci când ajung într-un loc străin mie, primele ore să le petrec în liniște și izolare, un ritual de pregatire pentru zilele care urmează. Masaje ayurvedice, plimbări cu barca, ricșa sau scuterul în jurul orașului, vizite la sanctuare de elefanți și tigri, lecții de yoga și meditație – nimic nu mă poate convinge să părăsesc dulcea îmbrațisare a cearșafurilor albe și a adierii amețitoare a bețisoarelor de santal împânzită prin toata camera.

În cele din urmă, madam Jenny mă convinge să ies măcar spre seară la un spectacol care are loc  la doi pași de hotel, în unul dintre numeroasele centre culturale din Kochi – Kerala Kathakali Centre. Probabil ți-ar placea să ajungi cu o oră înaintea spectacolului propriu-zis, n-o să-ți pară rău, mă informează, grijuliu, Jenny.

Despre Kathakali m-am tot documentat in ultima vreme, însă experiența spectacolelor de teatru (inclusiv teatru de păpuși) din Jaipur si Hyderabad mă descurajase complet: o mână de artiști autoproclamați, plictisiți si prea puțin pregatiți, cu mișcări incerte și dicție șubredă, un colector de bilete cu tarife preferențiale și un decor macabru de perdele prăfuite și lumini post amplasate m-au ținut departe de așa-zisele manifestații artistice din subcontinent.

Mi-am luat, așadar, doza de scepticism de un braț si aparatul foto de celalalt și am purces spre spectacolul de seară. Intrarea în spațiul unde are loc evenimentul e precedată de o potecă îngustă, încadrată de lumânări, bețișoare parfumate și petale de trandafiri. De undeva de sus se aude tânguirea unui sitar, un bătrânel cu ochelari de Gandhi îmi ștampilează zâmbind biletul, scările de lemn scârțâie sub greutatea pașilor curioși și, pe nesimțite, mă trezesc în altă sferă, în alt timp, în altă stare.

E cald sau mi se pare, muzica a dispărut sau mi se pare, luminile sunt difuze, încăperea e aproape goală de spectatori si mai e aproape o oră până ce spectacolul începe. Sau a început deja?

Clinchet oriental, boare de trandafiri, Shiva și Ganesh și câteva candele ne despart de scenă. Pe două rogojini stau răspândite câteva vase de lemn pline de culori stoarse din plante, apă și pietre. Trei oameni. Trei personaje. Trei prezențe aproape imperceptibile. Încet-încet, dispar sub straturi indecente de culori. Mă farmecă atmosfera asta atât de intimă, atât de personală.

Pregătirea unui spectacol Kathakali are loc franc, fără cortine, fără culise, direct pe scenă în fața noastră. Un spectacol înainte de spectacol: cei trei oameni devin culori, devin personaje fantastice ale vechilor povești hinduse cuprinse in Bhagavata Purana. Pe vremuri, toate acestea s-ar fi petrecut în interiorul unui templu de-a lungul unei nopți întregi, însă, din rațiuni evidente, în zilele noastre asistăm la o mostră, un rezumat a ceea ce a însemnat odată arta Kathakali.

Cei trei artiști se acoperă de culoare treptat, meticulos, pentru a ne spune povestea binelui și a răului, a fricii și a curajului, a războiului și a păcii. Cel mai tânăr dintre ei se ocupă de machiajul celui mai în vârstă. Povestea din seara asta ne vorbește despre demonul Nakrathundi, care, îndragostindu-se până peste cap de Jayanthan, progenitura zeului Raiului – Indra, se transformă într-o minunată creatură feminină care își încearcă farmecele asupra castității acestuia.

Cu o dedicație aproape maternă, tânărul îi aplică machiajul verde și solzii albi celui care se pare că moțaie de plăcere și care, de fapt, a adormit de-a binelea sub mâinile tandre ale viitoarei ispite demonice care va lua viață în curând pe scenă. În spatele lor, al treilea actor și-a pictat o sprânceană galbenă și sceptică. El e nevoit să se machieze singur.

În timp ce machiajul e pe sfârșite, luminile sunt și mai difuze, pe scenă apare povestitorul care ne spune câte ceva despre tehnicile care urmează să se desfășoare pe scenă și cum în timpul unui spectacol Kathakali nu se face uz de replici, ci, mai degrabă, de limbajul corpului subliniat prin mimica feței și  gesturi complicate ale mâinilor, numite mudras in sanscrită.

Muzica prinde viață sub bătăile ritmice ale celor doi percuționiști din colțul stâng al scenei, iar ochii conturați de negru ai primadonei diabolice se mișcă sincron, alături de fiecare sunet în parte. Există noua tipuri de emoții care pot fi exprimate exclusiv cu ajutorul ochilor, al sprâncenelor și al gurii într-un spectacol Kathakali: iubire, sarcasm, tristețe, furie, eroism, frică, repulsie, mirare și pace.

Urmează un moment de rugăciune și meditație și povestitorul anunță începutul spectacolului printr-o scurtă melodie cântată în sanscrită, acompaniată de tobe și clopoței.

Abandonez toate prejudecățile și asist înmărmurită la măiestria expresivității artiștilor Kathakali. Un dans al ochilor, o luptă a simțurilor, o lecție a artei hinduse încă vie în țara lui Dumnezeu, Kerala.

Presimt că voi rămâne o vreme aici. În sud, unde culoarea sfidează natura, unde fantasticul înlocuiește banalul, unde arta pulsează vie, unde magia te îmbie în larg.

Nota

Desirée (travel writer and researcher), a pornit in iulie 2013 in aceasta prima aventura de 90 de zile, iar prima destinatie a ei este India. Pe langa locurile deja cunoscute de noi si prinse in circuitul nostru din toamna (pe care il poti vedea aici: Triunghiul de Aur & Kerala), ea va explora si alte zone, pe care inca nu le-am vizitat si pe care le vei putea vedea si tu in aventurile pe care le vom elabora in viitor. Va scrie articole de calatorie, va face poze, filmari, si se va intoarce cu un bagaj important de „insight information”, pe care le vom utiliza intr-o imbinare cat mai armonioasa a tururilor noastre viitoare.
De ce? Pentru ca tu sa fi sigur ca viitoarea ta calatorie in India va fi una asa cum trebuie sa fie, fara dezamagiri si plina de experiente valoroase! Asta este adevarata responsabilitatea unui organizator de circuite. Episodul anterior al aceastei aventuri il poti citi aici:
Vei putea urmari in continuare articolele lui Desirée aici, pe pagina noastra de facebook. Intre timp, te invitam sa lecturezi si brosura noastra despre urmatoarea aventura in India.

 Imagini Kathakali – provincia Kerala, India

  Traditii India: Kathakali

Dans India

Traditii India: Kathakali - dans Kerala

Dans India

Traditii India: Dans Kerala

Traditii India: Dans Kathakali

 

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest