De la paralela 45 la paralela 38: Lisabona, capitala de la capatul Europei

01. Praca do Comercio - Lisabona.JPG

Stiu, am scris de nenumarate ori despre Portugalia, dar continui sa scriu pentru ca este o tara care imi place, o tara plina de experiente variate, o bucatarie senzationala (mai ales partea ei lichida – vinul) si de ce sa nu ne bucuram si de asta – preturi mai mult decat rezonabile. Portugalia este poate cea mai saraca tara din Europa Occidentala si asta se reflecta in preturile reduse fata de o Germanie, Anglie sau Franta.

Lisabona este un oras situat pe malul fluviului Tejo. De altfel, daca nu esti foarte atent, o sa crezi ca se afla la mare, dar, tehnic, nu se afla pe malul marii, ci pe malul estuarului fluviului Tejo care este totusi atat de lat incat poti sa crezi ca Lisabona este construita pe malul unui golf. Intotdeauna am ajuns la Lisabona cu avionul – fie ca a fost vorba de prima vizita in 1999, fie de ultimele cateva vizite in Portugalia (chiar si cand doar am tranzitat Lisabona). Aterizarea este de cele mai multe ori spectaculoasa. Aeroportul este situat destul de aproape de centru, de fapt este inglobat in oras si avioanele survoleaza Lisabona la joasa inaltime. Daca aveti noroc sa aterizeze dinspre fluviul Tejo, puteti admira, timp de cateva zeci de secunde, minunatul centru al orasului.

De fiecare data, prima zona vizitata a fost Baixa, cartierul “de jos”. Lisabona se catara pe cateva dealuri, iar cartierele de pe malul fluviului sunt in valuri – mai intai Alfama, cartierul mauro-evreiesc, cocotat pe un deal, apoi “Baixa” (adica “jos”), pe o suprafata plata, exact pe malul raului, si apoi Bairo Alto (“Cartierul inalt”), evident, la inaltime… Iar dupa Bairo Alto, incet-incet, campia ia locul dealurilor in zona Belem.

De fiecare data cand am fost la Lisabona am inceput explorarea cu Baixa. Acesta a fost dintotdeauna centrul orasului… La capatul ei, exact pe malul fluviului, se afla imensa Praça do Comercio, piata construita de marchizul de Pombal, cel care a reconstruit orasul din temelii in urma cumplitului cutremur din 1755 care a ras de pe fata pamantului o mare parte din Lisabona (mai putin Alfama). Aici, se afla palatul regal (distrus de cutremurul combinat cu tsunami), asa ca piata se numea Terreiro do Paço – Piata Palatului. Unii inca ii mai spun asa chiar si la aproape 300 de ani de la dezastru, dar asta conteaza mai putin. Ce conteaza este ca, de aici, te izbeste amploarea fluviului, ampla deschidere spre sud… dar este un punct bun pentru a admira relieful Lisabonei si cladirile sale cocotate pe dealuri spre Alfama ori Bairo Alto. Este sufletul orasului – datorita spatiului, aici au loc diverse evenimente – aici am asistat la o spectaculoasa proiectie pe cladiri cu ocazia implinirii a 100 de ani de la Proclamarea Republicii (vezi filmul de mai jos), cu ocazia careia am avut parte de o minunata ascensiune cu balonul (era captiv, nu am zburat peste Lisabona, dar chiar si asa am avut parte de o super panorama asupra orasului vechi!).

Dupa ce am luat la pas Baixa, un cartier cu strazi perfect paralele si perpendiculare, de fiecare data am urcat de-a lungul celebrei linii de tramvai 28 spre Alfama. Daca cladirile tapetate cu azulejos din Baixa apar si in Alfama, dupa ce treci de Catedrala, ajungi intr-o lume care iti aduce mai degraba aminte de lumea celor O mie si una de nopti, a medinelor arabesti de dincolo de Mediterana. Si e normal, acesta a fost centrul Lisabonei, cand capitala Portugaliei era detinuta de maurii arabi, tot aici traind comunitatea musulmana si cea evreiasca timp de secole si dupa Reconquista. Nu merita sa-ti faci un plan de vizitare strict, trebuie doar sa te pierzi pe stradutele labirintice si sa savurezi atmosfera boema a cartierului. Cand am fost prima oara, in 1999, ghidurile avertizau sa nu calc in Alfama… doar pe marile bulevarde spre principalele obiective turistice si atat. Ulterior, ghidurile s-au imblanzit si avertismentele au ramas valabile doar pentru noapte, iar acum Alfama se transforma, incet-incet, intr-un cartier turistic gen Centrul Vechi din Bucuresti. De altfel, aici, pe stradutele acestea, poti asculta seara cele mai autentice ritmuri de fado, tanguitoare melodie cu care Portugalia contribuie la muzica mondiala.

Sus, in varful dealului, incoronand practic Lisabona, se afla castelui Sao Jorge. Desi au fost descoperite urme ale unor intarituri celtice, romane, feniciene si ale altor popoare care s-au perindat pe aici, maurii au construit o citedala cu adevarat serioasa care totusi a fost si ea cucerita, in 1147, de portughezii catolici. Timp de secole, castelul a jucat rolul de resedinta a familiei regale portugheze, aici regele Manuel I l-a primit cu toate onorurile pe Vasco da Gama intors din Indii via Capul Bunei Sperante, dar, de prin secolul al XVI-lea, capetele incoronate lusitane au decis sa se mute in alta parte… Lisabona nu mai era sub pericolul unui atac, iar viata intr-o citadela nu era una dintre cele mai luxoase posibile in ciuda investitiilor. Cutremurul din 1755 nu l-a crutat (evident, nu a fost lovit de tsunami, fiind catarat sus, pe deal), asa ca a fost lasat cam in paragina. Dezvoltarea turismului l-a revigorat si astazi te poti plimba de-a lungul unor ziduri aparent inexpugnabile, de unde poti avea parte de panorama cu adevarat spectaculoasa a intregului oras.

Lisabona fiind catarata pe dealuri nu duce lipsa de puncte de panorama deosebite. Intotdeauna, dupa ce m-am catarat la castelul Sao Jorge, nu m-am putut abtine sa urc si dincolo, in Bairo Alto. Daca la Sao Jorge am mers de fiecare data pe jos (evident, se poate ajunge si cu taxiul sau cu tramvaiul istoric 28 si putin pe jos), in Bairo Alto am luat de fiecare data Elevador de Santa Justa, liftul public inaugurat in 1901 si care face legatura dintre Baixa si Bairo Alto. Nu multe s-au schimbat din 1901 si cred ca asta face parte din savoarea liftului… Se poate urca cu un bilet obisnuit de transport in comun (Elevador de Santa Justa face totusi parte din reteaua de transport in comun a capitalei, alaturi de metrou, tramvaie sau autobuze), dar mai bine investesti cativa euro in plus pentru a ajunge si la punctul de panorama… de data asta pentru a admira Alfama. Sincer, ambele puncte de panorama merita cu varf si indesat, asa ca un pic de efort nu strica J.

Nu pot sa scriu despre Lisabona si sa nu mentionez cartierul Belem, aflat undeva la vest de centrul orasului, spre Ocean, dar unde se afla un complex de monumente care nu trebuie ratate. In primul si in primul rand, nu trebuie ratata Mosteiro dos Jeronimos, manastirea ordinului calugaresc catolic al ieronimilor, capodopera nr. 1 a stilului arhitectonic manuelin, o sinteza maiastra a stilului gotic tarziu cu elemente marinaresti (gen odgoane), un stil creat de arhitectii din perioada regelui Manuel I in cinstea marilor navigatori portughezi si a descoperirilor lor geografice care au imbogatit Portugalia Evului Mediu. Si daca tot vorbesc despre acesti navigatori indrazneti, nu pot sa omit Monumentul Descoperitorilor aflat vis-à-vis de manastire. Inauntru nu e mare lucru, dar, cand urci sus pe monument, vei avea o priveliste minunata… de la gura de varsare in Ocean a marelui Tejo pana dincolo de podul de peste fluviu, copie aproape fidela a Golden Gate-ului din San Francisco… de fapt, langa mini-Golden Gate se afla si o copie a statuii lui Isus din Rio, asa ca la Lisabona este locul unde Rio de Janeiro se intalneste cu San Francisco.

Acestea nu sunt singurele lucruri demne de vizitat in Lisabona. Mi-aduc aminte de noptile in care mi-am rupt adidasii prin cluburile din Lisabona de pe malul lui Tejo, de Oceanariul din zona Vasco da Gama, de stadutele din Bairo Alto pline de cafenele, barulete, iar noapte cu cluburi, dar si de Sintra, o adevarata Sinaie a Portugaliei.

In episoadele urmatoare voi povesti despre alta locuri incantatoare din Portugalia, o tara cu adevarat deosebita. Iar daca sunteti fani circuite si sunteti tentat de un circuit in Portugalia, aruncati o privire pe oferta Paralelei 45 care ofera nu mai putin de 5 circuite ale Portugaliei continentale in vara-toamna aceasta. M-am uitat pe program si este un circuit chiar bine facut.

Imagini Lisabona

01. Praca do Comercio - Lisabona.JPG

Praca do Comercio

02. Tramvaiul 28 - tramvaiul istoric din Lisabona.JPG

Celebrul tramvai 28

03. Azulejos Portugalia.JPG

Azulejos do Portugal

04. Panorama Lisabona.JPG

Lisabona vazuta de langa castelul Sao Jorge

05. Panorama Lisabona, Portugalia.JPG

06. Castelul Sao Jorge.JPG

Zidurile medievale ale lui Sao Jorge

07. Metereze Sao Jorge.JPG

Pe ziduri

08. Rufe la uscat.JPG

Rufe la uscat in Alfama

09. Cartierul Alfama - Lisabona.JPG

Stradutele labiritnice din fostul cartier maur al Lisabonei

10. Liftul din Lisabona.JPG

Elevador do Santa Justa

11. In interiorul liftului.JPG

Si interiorul sau

12. Panorama din Bairo Alto.JPG

Panorama din „reverse angle” – de pe Bairo Alto spre Alfama

13. Catedrala Lisabona.JPG

Catedrala din Lisabona

14. Mosteiro dos Ieronimos.JPG

Manastirea Ieronimilor din Belem

16. Biserica din Belem.JPG

Extraordinarele coloane

17. Manastirea Ieronimilor - Lisabona.JPG

Interiorul curtii

18. Stil manuelin.JPG

Stilul manuelin – gotic marinar 🙂

19. Stil Manuelin - tipic Portugalia.JPG

20. Monumentul descoperitorilor.JPG

Monumentul Descoperitorilor

21. Podul din Lisabona.JPG

Privirea din varful monumentului

22. Turnul Belem.JPG

Turnul Belem, un alt exemplu de arhitectura manuelina

Tripsta-logo
Categorii:
Paralela 45 · Portugalia

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii