Ghid de sfaturi practice Wizz Air: Bari – obiective turistice, cazare, restaurante și multe alte ponturi

Bari - orasul vechi.jpg

Am ajuns la Bari de două ori – prima oară, într-o tură cu trenul în jurul Adriaticii (mă îndreptam spre Brindisi, ca de acolo să sar cu feribotul în Grecia), iar a doua oară, în timpul războiului contra Iugoslaviei, în 1999, când de acolo am luat feribotul spre Albania, care avea spațiul aerian închis pe motiv de război. Până să ajung la Bari, nu mai fusesem în afara Europei, dar în acest oraș italian sudic am descoperit cum arată o medina nord-africană, cu ziduri înalte ca de cetate, alei înguste și șerpuitoare și… evident, cu nelipsitele frânghii pline de rufe deasupra ulițelor. M-am plimbat ore în șir pe aceste străduțe pline de exotism pentru mine, care nu mai ieșisem din Europa, și mi-am imaginat cum ar fi Africa sau Orientul Apropiat, pe care doream îngrozitor de mult să le “cuceresc”. Și, probabil, Bari m-a împins să trec dincolo de granițele continentului nostru în vara lui 1999, când am “sărit” de la Algeciras, Spania, la Tanger, în Maroc, ieșind pentru prima oară în afara Europei…

 

Când să te duci la Bari

Vara este foarte cald, Africa este totuși la doi pași. Probabil, cele mai bune perioade de vizită sunt primăvara (mai, hai și iunie) și toamna (septembrie și prima jumătate din octombrie).

 

Cum ajungi la Bari

Cu avionul

Wizz Air zboară direct din București, Timișoara și, începând cu 15 martie, din Cluj-Napoca pe aeroportul din Bari. Doar Tarom mai are zboruri directe București – Bari. M-am uitat acum și am descoperit că sunt zile în martie când biletul de Bari costă 9 euro (one-way) din Cluj-Napoca, 19 euro din Timișoara și 29 de euro din București, pomană fără lumânare :).

 

Cu trenul

Pentru cei îngroziți de zborul cu avionul, există posibilitatea (foarte scumpă) de a merge cu trenul. Vei face minimum 42 de ore din București-Nord până la Bari Centrale și ajungi după cel puțin patru schimbări de tren (Timișoara Nord, Budapesta Keleti, Wien hbf și Roma Termini). Un bilet de tren este, în general, mult mai scump decât cel de avion, dacă iei însă un InterRail și vrei să vizitezi mai multe locuri pe drum și în jur, poate fi o opțiune bună.

 

Cu autobuzul

Conform autogari.ro, exista curse directe București – Bari operate de cel puțin trei companii (TST Turistik, Brianna Tour și Giltrans), de 38 – 39 ore și care costă minimum 90 de euro (one way).

 

Cum ajungi de la aeroport în oraș la Bari

Autobuzul 16 leagă aeroportul de centrul orașului. Autobuzul merge destul de des, costă 0,80 euro, iar călătoria durează circa o jumătate de oră. De aici, încă zece minute cu taxiul și ajungi în port, de unde poți ajunge în Muntenegru, Albania sau Grecia cu feribotul. Există, de asemenea, autobuze directe spre alte orașe, cum ar fi Foggia, Brindisi sau Taranto.

 

Cum călătorești prin Bari

Zona care merită vizitată este relativ limitată, așa că, mai degrabă, te plimbi pe jos. Oricum, nu există transport public în zona veche. Dacă ai nevoie să iei autobuzul, să știi că este relativ ieftin – o cursă simplă costă 0,90 euro, iar dacă vrei să călătorești 75 de minute și să schimbi mijlocul de transport, atunci vei plăti 1 euro. Mai multe formule de bilete le găsești aici.

 

Top 5 obiective turistice în Bari

  1. Orașul vechi – vizitează cartierul vechi din Bari, un oraș care și-ar găsi mai degrabă locul în nordul Africii decât în Europa. Vei putea descoperi Africa fără să treci Mediterana :).
  2. Catedrala San Nicola – în fiecare decembrie, suntem fericiți când Moș Nicolae ne vizitează cu cadouri. Ei bine, moaștele darniculul sfânt se află aici, în Bari. În jurul anului 1000, a fost o luptă strânsă între Veneția și Bari având drept miză cine să îl găzduiască pe Sf. Nicolae. Până la urmă, a câștigat Bari, iar Veneția s-a mulțumit cu Sf. Marcu.
  3. Trani – ia trenul și du-te până la Trani, un orășel pescăresc aflat pe malul mării între Bari și Barletta. Dacă sunteți fani ai filmelor italiene de anii ‘50, ei bine, în Trani veți descoperi locuri neschimbate din acea vreme.
  4. Teaterul Petruzzelli – este cel de-al patrulea teatru ca mărime din Italia – o țară pasionată de teatru. Inaugurat în 1903, este de departe centrul cultural al orașului, dar și al întregii provincii Puglia.
  5. Lungomare – este bulevardul de-a lungul mării… locul preferat de preumblare al locuitorilor orașului… Și pe bună dreptate.

 

Unde să dormi în Bari

Personal, am dormit în Sheraton Bari, actualul hotel Nicolaus, care este hotel de 4 stele foarte fain dacă ești în delegație. Nu este prea aproape de principalele locuri de atracție, așa că dacă ești în interes turistic mai degrabă cauți un hotel în centru, ca totul să fie aproape. Conform Tripadvisor, cea mai haioasă pensiune din oraș este Residenza Fulco, aflată undeva în spatele Gării Centrale, aproape de centrul turistic și istoric.

 

Unde să mănânci în Bari

Prin orașul vechi sunt tot soiul de mici restaurante faine. Atenție, toate sunt închise în cursul după-amiezii, așa că dacă îți amâni prânzul, poți să rămâi nemâncat. Când am fost ultima oară, orice era închis până la 8 seara, când am dat năvală ca lupul într-un restaurant de lângă port!

 

Ce să faci dincolo de Bari

Există foarte multe locuri faine în provincia Puglia. Dar să știi că Bari poate fi un punct de plecare foarte bun spre coasta adriatică, unde nu prea ai opțiuni ieftine de ajuns cu avionul, doar cu mașina. Și dacă urăști să conduci atâta amar de drum, ai opțiunea de zbor la Bari și de aici să iei feribotul. Din Bari, poți ajunge în Igoumenitsa / Patras în Grecia cu Blue Star Ferries, la Dubrovnik cu Jadrolinija, Morfimare te duce în Muntenegru, iar Superfast, în Corfu.

 

Dacă ați fost recent la Bari și ați găsit niște locuri deosebite, prețuri rezonabile, în fine, ponturi bune de spus și altora, vă aștept la rubrica de comentarii cu numeroase mulțumiri!

 

 

[mwi-product sku=”WIZZ-Navy-Blue,WIZZ-Air-Black-Grey,WIZZ-Air-Navy-Pink” img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]

 

 

Wizz-logo

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest