Vietnam și Laos: dincolo de obiectivele turistice (ep. 1). By Mihai

08. Vanzator ambulant.JPG

Acum câteva zile, m-am trezit într-o bună dimineață cu mailul de la Mihai care acum ceva timp mi-a trimis mai multe articole despre Brazilia. Erau trei articole cu tot cu pozele de rigoare despre călătoria sa prin Vietnam și prin Laos. Țări pe care le iubesc, țări care îmi plac, iar în Vietnam ajung în circa o lună! Cum să nu le public?… Mintenaș! Începând de azi :).

 

 

După poveștile lui Văru și Imperator despre Vietnam și Laos, ce aș mai putea spune în plus? Cred totuși că fiecare are parte de experiențe diferite, așteptări diferite și, deci, percepțiile sunt diferite.”Same same but different!”, cum se tot spune în Asia :).

Scriu toate aceste lucruri din respect față de toți cititorii acestui site/blog și mai ales că aici am descoperit “the amazing offer” București – Ho Chi Minh 430 EUR cu Emirates. Așa că Ave Cezar!

M-am gândit să avem 3 episoade: unul despre Vietnam, unul despre Laos și unul legat de cât/ce/unde am cheltuit (hoteluri, avioane, restaurante, cumpărături…).

Aș începe cu o concluzie care se leagă foarte mult de circuitul pe care îl va face Imperator anul ăsta: mergeți în Vietnam! Merită! Dacă mergeți cu un “expert al Asiei”, așa cum este Imperator, sigur o să vă placă și mai mult. A fost o polemică întreagă legată de cât costă această excursie, lucru fără esență, după părerea mea. Este normal ca o agenție de turism să aibă un adaos, ca prețul să fie mai mare decât în cazul în care îți faci tu rezervările cu 5 luni înainte, la urma urmei este un business care are rolul să te scutească de toată munca logistică. Și credeți-mă că logistica pentru traseul propus de Imperator nu este ușoară și vă va consuma destul timp.

Orașele pe care le-am vizitat: Ho Chi Minh, Hanoi și Hue, fiecare cu farmecul lui. Nu dezvolt obiectivele turistice, pentru că le găsiți foarte frumos descrise de Imperator, al cărui blog mi-a fost cel mai bun ghid pentru Vietnam.

Să o iau cu începutul: după 24 de ore de când am plecat de acasă, ajungem la Hotelul din Ho Chi Minh. Frumos… 4 stele, welcome drinks, bagajele au venit direct în cameră, 1$ bacșiș “la băiatu`” și toată lumea a fost fericită. Dăm o tură prin centru unde era un fel de festival, mai direct un kitsch maxim cu beculețe ca de Anul Nou și tarabe de mâncare. Mizeria în care se gătea ne-a făcut să alegem MacDonald`s, deși eu am încercat niște gogoși pe băț.

A doua zi, prima “țeapă”: ne agață în fața hotelului 2 băieți cu ricșa. Îmi spun: “Hai că ar fi fain”, dar să ne tocmim bine, pentru că auzisem de o grămadă de întâmplări negative. “Cât iei până la Pagoda X?”. Răspunde 15 și ia și scrie pe telefon. Îmi spune să fiu liniștit că nu e vorba de dolari, ci de moneda locală, dong. 1$ = 20 000 dong. Așa că nu înțeleg exact și îi iau telefonul și adaug trei de zero.”Adică 15 000, până la Pagoda X?”. Îmi dă din cap afirmativ. Hai la plimbare! Nici măcar 1$ un drum… ”ce ieftin”, îmi spun în minte. După vreo două ore de plimbat și de bifat câteva obiective, hai să îi plătim pe băieți. Scandal! 70$ de om! Începe țigăneala. Îmi scoate un pliant cu niște tarife cu multe zerouri, cu prețuri pe oră și cu alte nebunii pe care nu ni le arătase până atunci (avusese, de fapt, un alt pliant cu obiective turistice, fără prețuri). Circul se termină după ce ne jecmănesc de 50$ și îi amenințăm cu poliția dacă nu ne lasă în pace (noroc totuși că soția tocmai citise într-o carte că dacă cineva încearcă să te fure pe față, soluția este să strigi după poliție și te vor lăsa în pace :)).

Cam asta a fost singura experiență negativă avută în Vietnam și am vrut să nu punem eticheta din prima zi. La urma urmei, nu există pădure fără uscăciuni. Depinde acum cât de multe sunt. Am descoperit o țară cu niște oameni extrem de muncitori, fantastic de amabili, indiferent că îți vindeau ceva la tarabele de pe stradă sau că lucrau la hoteluri de 4 sau 5 stele. Am rămas stupefiat cum tot omul îți mulțumea pentru fiecare dolar cheltuit, pentru că ai stat în hotelul unde el lucra sau pentru că ai mâncat la restaurantul unde el servea.

În Vietnam totul se întâmplă pe stradă: “viața” începe pe la 6:30 AM când se deschid tarabele, se scot ligheanele și oalele și se pregătește masa de dimineață. Între 7 și 8 toată lumea aleargă cu copiii in stânga și-n dreapta spre școală. Îmbrăcați în uniformă (ca de pionier), își iau micul dejun în fugă pe stradă, cu părinții pe scuter, hai la școală! Apropo, învață și sâmbăta, până la prânz, și prin toate muzeele am întâlnit grupuri de copii veniți cu școala în vizită (cam cum era pe vremea noastră). Între 8 și 9, maximum 9:15, toată lumea intră la serviciu. Am stat la o cafea într-o zonă de birouri și după ora 9:15 nu mai intra nimeni. Toată lumea sosea înainte, chiar și expații care erau aduși cu mașină și șofer. În Vietnam nu ai voie să conduci mașina decât dacă ai carnet vietnamez. Toată lumea era îmbrăcată la fel, ca într-o uniformă: pantaloni sau fustă până la genunchi de culoare închisă și cămașă albă. 95% dintre corporatiști erau așa.

Pe stradă se stă pe niște scăunele minuscule, cam cum sunt la noi pe la grădinițe. Dimineața se stă la cafea, care este un fel de nes cu gheață; mie nu mi-a plăcut deloc. Mâncarea se prepară pe stradă, în tot felul de vase de plastic și se pune la fiert sau pe grătar. O fi bună, gustoasă, dar felul în care este gătită și lipsa igienei m-a făcut să mă lipsesc. Nu ratați însă bucătăria vietnameză la unul dintre restaurantele frumoase. Indiferent ce o să vă comandați, o masă nu o să vă coste mai mult de 30-40$ (2 persoane).

 Imagini Vietnam

01. Buna dimineata.JPG

Goooooood morning, Vietnam

02. Fie ploaie fie vant.jpg

Fie ploaie, fie vant, motociclistii sunt peste tot

03. Corporatistii.JPG

Corporatistii se duc la birouri

04. Pionierii.JPG

iar pionierii recita poezii. Sa speram ca patriotice

05. la Frizer.JPG

Din cand in cand, trebuie sa te mai si tunzi

06. Zoo.jpg

Inainte de a vizita o gradina zoologica

07. La pranz.JPG

Vine si pranzul si e timpul sa mananci. Evident, in aer liber

07. Pe strada.JPG

mancarea e livrata prompt pe bicicleta (sau motoreta)

08. Vanzator ambulant.JPG

O buna parte din comert este in miscare

09. Sambata la pranz excursie cu clasa.JPG

iar cei mai buni pionieri sunt in excursie cu clasa

10. Opera.JPG

Opera

11. Bloc de garsoniere.JPG

Un bloc de garsoniere

12. Pagoda.JPG

Sa ne rugam si la pagoda

13. Teatrul de papusi.JPG

Papusile din apa

14. Hue.JPG

 Si statuile din Hue

 

 

 

Comentarii

  • Li spune:

    Ai dreptate cu tepele, cine nu a luat una in Vietnam probabil inca nu a ajuns acolo.Eu, cel putin o consider cea mai periculoasa tara din Asia de SE.

    • Gelu spune:

      Deh… este o vorbă: cine nu deschide ochii, cască punga.
      Am fost în Vietnam de două ori, cam câte trei săptămâni și nu am luat țeapă. Deloc.

  • Criola spune:

    30-40$ pe o masa in 2 persoane este considerata o suma rezonabila in Asia SE !!! Cred ca ai cheltuit o avere fata sa intelegi mare lucru din aceasta zona. In Asia SE trebuie sa mananci pe strada, in locurile unde mananca localnicii, in restaurante micute si nu vad cum ai putea depasi 10-12$ in 2 persoane. Cred ca este o informatie foarte inselatoare pentru cine doreste sa mearga in acea zona. Am fost de 2 ori, in 2013 si 2014 trecand prin Inzonezia (Bali), Singapore, Malaiezia(Kuala Lumpur), Thailanda(Bangkok, Koh Samui, Chiang Mai, Krabi), Laos(Luang Prabang), Cambodia(Siem Reap) si nu am depasit o medie de 22 Euro/zi (3-4 mese) la 2 persoane inconditiile in care nu am cautat sa fac economie, adica am mancat frecvent la restaurante, dar evitand evident localurile „vestice”. 30-40$ o masa in 20 -> cu bugetul asta mananci excelent si-n sudul Europei fara sa cauti prea mult. Daca te documentai …

  • stefan spune:

    cu respect,
    a avut Emirates oferta /zbor din Bucuresti? stiu ca nu zboara din Romania sau e vorba de Qatar?

  • Maniak spune:

    Stefan , a existat oferta , au code share cu Tarom, turkish sau fly Dubai , nu mai stiu exact , parca zburai pana la Istanbul sau Dubai si de acolo te prelua Emirates.

  • stefan spune:

    va multumesc, iar pentru povestire dau nota 10, bravo. am fost si eu in Vietnam acum cateva luni si regasesc intocmai cele redate de Mihai…..

  • altundeva spune:

    Eu as zice sa mincati ‘pe strada’ fara griji, zeci de milioane de oameni o fac zilnic fara probleme. 1.5 usd e suficient pt prinz o persoana, street food, eu de ex cit as incerca nu pot minca mincare de mai mult de 2 usd la o masa.

    • Pojarel spune:

      Si in India sa-ti faci nevoie pe strada, 800 milioane de indieni nu au acces la toaleta, tu de ce ai avea… Ce logica de maimutza ai prietene…

  • Mihai spune:

    Salutare tuturor si scuze ca nu am raspuns la timp. In primul rand nu cred ca trebuie sa fim de aceeasi parere la nimic si putem sa avem atat pareri diferite cat si trairi diferite.
    Eu asa am perceput lucrurile, asa cum le-am scris.
    Referitor la avion, am mers cu Austrian pana la Viena si de acolo cu Emirates. Asa a fost biletul. L-am gasit aici pe blog recomandat.
    Despre mesele de 35$: ce pot sa zic… la mine la servici este o cantina, singura din cladire. Daca imi iau un meniu complet ajung la 35 de RON; in general incerc sa nu sar foarte mult de 20. Daca ar fi sa merg la un restaurant de duzina, mai putin de 50 RON de om nu am cum sa scot in Bucuresti. Asa ca sa dau 15-20$ pe o masa in vacanta nu mi se pare o ceva exagerat.

    • Andrei spune:

      Mihai, imi pare rau sa vad astfel de articol pe Imperator. Cei care citesc articolul vor ramane cu o impresie negativa despre Vietnam (chiar daca ai mentionat si lucruri bune), insa tu ai pus destul de mult accent pe experienta negativa cu „xe cyclo”. Insa recunosc ca nici eu nu am talent de scriitor.

      As mentiona doar cateva:
      – „Mizeria în care se gătea ne-a făcut să alegem MacDonald`s”–> auch! asta ma doare foarte tare.
      – „cafea, care este un fel de nes cu gheață” –> sincer, asta e chiar nedrept pentru cafeaua vietnameza, care este extraordinar de buna. Nu-ti place cu gheata, bea-o calda, nu-ti place fara zahar, adauga lapte condensat, dar nu cel pe care il servesc in Romania si cel gros, la cutie si foarte dulce.

      Spun cele de mai sus din pozitia cuiva care a locuit in Saigon pana de curand (acum locuiesc intr-una din tarile foarte turstice vecine).

  • Li spune:

    Vreau sa ii iau apararea lui Mihai, nu mi se pare corect sa fie criticat pentru cit si cum a cheltuit pentru o masa.Sunt banii lui, a vrut omul sa se simta bine intr-un restaurant cu atmosfera, curat, neaglomerat, unde esti servit decent.Nu cred ca a furat de la nimeni banii cheltuiti acolo.
    Chiar il felicit ca a atras atentia asupra tepelor cere le iau turistii in Vietnam, si eu am luat, dar mai mica, doi sau trei dolari.Sa ii vezi pe vietnamezi cum rad de tine cand au reusit sa te insele!
    Vietnamul nu e pentru beginners!Mergeti cand aveti ceva experienta…asiatica

    • Andrei spune:

      Li, cu tot respectul, credibilitate dumitale scartie, mai ales dupa ce ai declarat Vietnam ca fiind „cea mai periculoasa tara din Asia de SE”. Iti pot demonta aceasta declaratie oricand vrei tu, in scris, telefonic sau fata in fata.

      Ce vreau eu sa punctez este faptul ca anumite persoane (autorul articolulului de fata) fac o mare greseala (si nedreptate Vietnamului) cand scriu astfel de articole, fara sa gandeasca inainte ce efecte pot produce. Aceste site este probabil vizitat de extrem de multi oameni dornici sa calatoreasca si un astfel de articol ii va tine foarte departe de Vietnam (incepand de la costuri pana la comentariile despre cat de periculoasa este; in sensul asta da-mi de stire oricand esti in Bangkok si ma vad cu tine/voi sa va explic ce inseamna sigur si periculos). Partial este si vina lui Cezar ca permite astfel de articole. Alte informatii suplimentare: eu cand am plecat in Asia am folosit mai multe surse de informare despre costuri si viata de aici inclusiv Imperatortravel (ironic, prima tara in care am avut jobul fiind Vietnam, acum sunt in Thailanda) .Consider ca anumite informatii prezentate nu sunt in conformitate cu realitatea si pot determina anumite persoane sa evite Vietnam. Ultima ta fraza pare din nou gresita si e ca si cum ai spune „vizitati Romania dupa ce ati vazut intreaga Europa”. That`s my two cents!

  • Li spune:

    Am fost de doua ori in Vietnam, am stat fix o luna, in Thailanda de vreo cinci ori, cred.Daca unii cititori ai blogului nu au suficienti bani sa mearga in Vietnam, sa nu faca din asta tragedia vietii lor.Sigur, nu exista pericolul sa fii injunghiat in Vietnam, doar sa ti se smulga poseta sau aparatul foto de pe umar de un motociclist cu viteza.Din pacate au fost si cazuri tragice, victimele nu au cedat obiectul si au fost tarate de motocicleta , ranite etc.Au si o pasiune pentru iPhone, mergeti cu telefoane ieftine, se fura cu mult talent.
    Vietnamul e ieftin, asta e principalul avantaj.Cu Birmania nu se compara ca frumusete, cultura si mentalitate .

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest