De când am revenit din America Centrală, am tot scris diverse articole despre locurile cele mai faine văzute, dar și despre experiențele cele mai interesante. Nu a fost un serial propriu-zis, că ar fi avut prea multe episoade și probabil că ar fi fost plictisitor, dar o să mai presar din când în când câte un articol despre ce am văzut și făcut prin Panama, Costa Rica și Nicaragua. Dar m-am gândit ca totuși să strâng laolaltă în niște articole diversele “tips & tricks” de pe drum pentru cei care au de gând să viziteze această frumoasă zonă a lumii. Și pentru că sunt cam multe, m-am gândit să sparg micul ghid de vizitare în trei părți – câte una pentru fiecare țară. Și astăzi voi începe despre Panama, prima țară în care am ajuns din cele trei.
Panama este o țară care există datorită canalului. După alungarea spaniolilor, zona care este acum Panama era parte din Columbia. Mai întâi, francezii au fost cei care s-au apucat să construiască canalul dintre Atlantic și Pacific, dar au eșuat. Așa că au venit americanii, dornici să străpungă ei istmul. Și cum nu au ajuns la o înțelegere cu columbienii (americanii voiau jurisdicție asupra canalului), forurile de la Washington s-au gândit să creeze o țară care să fie mult mai maleabilă. Așa a apărut Panama, declarată de niște fruntași locali bine plătiți de Unchiul Sam, iar ambasadorul așa-zisului stat, francezul Jean Bunau-Varilla, a organizat “revoluția de eliberare” (pompierii s-au răsculat și au declarat independența) și apoi a semnat tratatul prin care ceda zona canalului Statelor Unite. Aproape 100 de ani mai târziu, panamezii au preluat zona canalului, dar au continuat să fie cel mai fidel stat Imperiului American, din întreaga Americă Centrală.
Panama pare foarte americanizată. Zgârie-nori te întâmpină încă de când aterizezi, orice brand american e și în Panama, iar dolarul SUA este monedă națională. Deși nu mă așteptam la mare lucru, Panama City mi-a plăcut. Puteți citi mai multe aici.
Când să mergi în Panama
Iarna, mai precis din ianuarie în martie. Panama este destul de aproape de Ecuator, deci ploile sunt garantate cam tot anul, dar din ianuarie până în martie ai mult mai multe șanse de zile senine cu soare. Eu am stat patru zile în Panama (trei cu soare, una cu ploaie). O zi a fost cam de Crăciun, celelalte trei, în a doua jumătate a lunii ianuarie.
Cum ajungi în Panama
Panama este un hub aviatic important. Aici zboară mai multe companii europene direct din Europa, așa că nu trebuie să ai viza de State, tranzitând pe acolo. Din România, poți ajunge cu transfer confirmat cu Air France, KLM și TAP Portugal, cea mai bună conexiune fiind a celor de la Air France. Dacă vrei să zbori din Madrid, poți să iei Iberia.
Cum călătorești prin Panama
Cu avionul – compania națională COPA nu are zboruri interne, ci doar o companie mai mică – Air Panama. Aceasta nu operează de pe aeroportul Tocumen, ci de pe aeroportul central Albrook, aflat la doi pași de centru (a fost aeroportul zonei canalului). Air Panama operează mai nou zboruri mai scurte în țările din jur – Ecuador, Costa Rica, Columbia, dar prețurile sunt destul de mari. Revoluția low-cost încă nu a lovit America Centrală!
Cu autobuzul – rețeaua de autobuze este rezonabilă, iar drumurile (multe autostrăzi în stil american) sunt bune. Prețurile sunt rezonabile, am plătit doar câțiva dolari pentru a merge cam o jumătate de oră cu autobuzul de la David la granița cu Costa Rica.
Ce am vizitat în Panama
Am fost doar în capitală, în Panama City, și, evident, am vizitat Canalul de Panama (unii spun că degeaba te duci în Panama dacă nu vezi canalul și tind să le dau dreptate). Dacă m-aș întoarce, m-aș duce undeva pe coasta caraibă în Bocas del Toro, o zonă splendidă plină de ostroave și de canale pe care am văzut-o doar din avion, în timp ce veneam din Nicaragua.
Canalul de Panama este însă o minune, creată de mâna omului, care nu trebuie ratată. Cel mai bine este să iei un taxi și să te duci la Miraflores Locks (intrarea – 15 dolari), de unde vei putea vedea cum vasele “urcă” și “coboară” în ecluză, pentru că diversele părți din canal sunt la diverse altitudini. De asemenea, poți vedea un muzeu care îți povestește pe larg cum s-a construit acest canal (dar și politichia din jurul lui).
Viza de Panama
Nu ai nevoie de viză, poți intra și sta în Panama timp de 90 de zile. La prima intrare, ți se vor lua amprentele, apoi ești deja în baza de date și treci fluierând.
Cazare
Am stat în două hoteluri în Panama. Unul lângă aeroportul Albrook (că aveam zbor la 7:00 dimineața) și al doilea undeva între centrul vechi și centrul nou, astfel încât să pot ajunge pe jos în ambele direcții.
Albrook Inn – bine plasat dacă iei avionul din Albrook sau dacă vrei să-ți petreci ziua la mallul din împrejurimi (cred că e cel mai mare din Panama). Am picat în el direct de la zborul intercontinental, așa că a fost o plăcere să mă arunc cu picioarele în piscină și apoi să adorm instantaneu. Era un mare party la doi pași de cameră, așa că m-am dus la recepție să-i rog să schimbe camera. Mi-au spus că se termină la 10 seara. M-am uitat la ceas, era 21:35, și petrecerea părea în toi. Până să fac un duș și să arunc un ochi pe mail s-a făcut 10 și fix la 10 a încetat orice zgomot!
Hotel Centroamericano – tipul ăla de hotel de business și uneori leisure, cu un aer un pic “prăfuit”… asta nu înseamnă că nu e curat de strălucește, pur și simplu e un pic vechiuț și spartan, dar, altfel, super OK. Se află la vreo 20 de minute de mers pe jos de centrul vechi – Casco Viejo și la zece minute de mers pe jos de zona modernă cu blocuri înalte cu fațadă de sticlă. Aș sta aici din nou, dacă aș reveni în Panama. O cameră dublă costa 55 de dolari (cu tot cu mic dejun).
Bani / schimb valutar în Panama
Panama folosește dolarul american ca monedă națională. Mă rog, oficial moneda națională se numește “balboa”, dar singurele monede de balboa pe care le găsești sunt cele de 1 balboa și cele de balboa-cents. Exchange rate: 1 Balboa = 1 USD. În rest, se folosesc numai bancnote verzi de la vecinul cel mare de peste mare. Peste tot, se pot folosi cărți de credit și de debit, de asemenea găsești destule ATM-uri.
Securitatea în Panama
În principiu, este o țară sigură, dar, evident, trebuie să fii atent. Există favelas în Panama City care trebuie evitate. În rest, nu am simțit vreo amenințare.
Limba
Deși Panama este aproape o colonie americană, nu vei găsi vorbitori de limba lui Shakespeare pe toate gardurile, așa că dacă pui mâna pe o carte de spaniolă pe avion în drum spre Panama, nu ar strica.
Mâncare
Pește, pește, pește… Doar suntem înconjurați de apă! În rest, o bucătărie care seamănă cu cea europeană, evident cu accentele fructelor și legumelor locale. Nu e nicio surpriză că tot junk food-ul din State e prezent și aici.
Internet în Panama
Găsești wi-fi prin diverse localuri, inclusiv în hotelurile în care am stat, iar viteza este rezonabilă. Nu vor fi probleme să faci un check in pe Facebook!
Dacă ați fost prin Panama și aveți mai multe ponturi, vă rog să le adăugați aici, la comentarii. Iar dacă aveți de gând să mergeți și aveți întrebări… nu ezitați să le puneți :).
Imagini Panama
Panama City – the modern
and the traditional 🙂
Casco Viejo, centrul istoric al Panama
Canalul Panama – aici :”urca” vasul la nivelul 2
Seara, la Albrook Inn era petrecere. A incetat la 10 fix 🙂
Piscina era insa geniala !
Hotel Centroamericano – plasat taman bine
Cam asa arata o camera. Nimic deosebit, dar comfortabil
Ce aveam la micul dejun
Cu ce poti ajunge in Panama ? O optiune buna este Air France
iar din Panama, poti ajunge mai departe cam prin toata America Latina
Air Panama, compania aeriana care asigura zboruri interne
Nu, nu e vreun karaoke… domnisoara anunta imbarcarile 🙂
Superman din aeroportul David 🙂
Cu autobuzul spre granita costaricana
Benzina e cam ieftina. Nice…
Cu atata placere citesc despre locurile deja vizitate !Multumesc d/le Cezar !
Salut Cezar,
Daca ai stii cat de utile sunt atricolele tale!!! In … februarie 2016 ( sa fim noi sanatosi pana atunci), plecam in America Centrala, incepand cu Panama pana in Belize. O sa vin pe capul tau cu niste intrebari mai prin toamna.
P.S. Pentru doritori, Lufthansa deschide rute noi din Europa spre America Centrala inceand cu noiembrie 2015 !!! Asa ca, de exemplu, puteti face un open-jaw super … noi am luat Bilbao-Panama / Guatemala – Bilbao in februarie 2016 la 470 de euro + Bucuresti – Bilbao, dus-intors, pe la 140 euro ( aterizare la Madrid si de acolo masina inchiriata cu drop off la Bilbao si invers ).
Bafta!
Sigur, cu mare placere 🙂 E o perioada faina, iar America Centrala e superba … Me gusta mucho 🙂
Buna ziua .Mam gândit sa merg si eu cu soția mea in Ianuarie pentru 14 zile in Panama city.Da as vrea sa mergem pe cont propriu nu prin agenție .Ce sfaturi imi dați de cazare si plaja si distracție ,noi am mai fost prin dominicana si Mexic si am vrea sa schimbam putin.Va multumesc anticipat!!!
Am fost doar in Panama City vreo 2-3 zile si nu cred ca merita de stat mai mult. Se poate merge in insulele din nord, din Caraibe.
Salutare, Si noi mergem in Panama in ianuarie 2019. De fapt, sper sa fim acolo, de Revelion. Sunt foarte multe zona superbe in Panama, printre care Bocas del Toro:
https://www.youtube.com/watch?v=4KjD-H3d0A0.
Si noi am vizitat Dominicana, Mexic si Cuba. Iubim zona caraibiana.
Pot sa imi permit sa va intreb cu ce zburati in Panama City? noi cautam o varianta de zbor cat mai ieftina si e tare greu…am cautat si rute prin tarile vecine.. si tot peste 1200 euro ajung pentru doua persoane.
Vacanta placuta!
Noi plecam pe 30.12.2019
Zburam cu Turkish Airlines, bilete cumparate din timp, 640 euro,persoana, double way, 5 zile in Panama Cyty, 6 in Bocas del Toro, 5 in insula Contadora.
Calatorie frumoasa !