De la Paralela 45 la paralela 20: Mexic, între civilizații amerindiene la marea cea verde

09. piramida Kukulcan din Chichen Itza.JPG

Mexicul este o destinație pe care trebuie s-o vezi o dată în viață. Orice este specific mexican devine cool în orice altă parte a lumii – fie că e vorba de tequila, de berea Corona (aia care se bea cu lămâie), fie de hamace (care se pare că au fost inventate de mayași). Mexicul este o feerie de culori și senzații. Culorile vin de la verdele de smarald al Caraibelor, culorile uimitoare ale florilor care sunt copiate de casele în milioane de culori, cu miresmele de la mâncare, seducătoare, și de la faptul că aici e cald tot timpul. Am fost în Mexic de două ori… Prima oară, l-am vizitat mai în amănunt. Practic, am fost pe celebrul Gringo Trail de la Cancun până la Mexico City. A doua oară, am fost doar en passant prin Yucatan, venind dinspre Belize și îndreptându-mă spre Cuba. Așa că să trec în revista ce mi-a plăcut mult 🙂

Palenque – există multe orașe mayașe impresionante rămase din perioada prehispanică, dar cred că Palenque mi-a rămas cel mai mult în inimă. Iar motivul principal nu sunt clădirile, ci natura, jungla care îmbrățișează palatele și templele regilor mayași, dealurile cu panorame de neuitat și, mai ales, pentru că aici este primul loc în care am văzut acei arbori tipici zonelor tropicale cu multă umiditate, coloși care au rădăcini ce se desfășoară pe zeci și sute de metri pătrați!

 

Cancun – pentru un singur motiv. Pentru acel răsărit de vis, când soarele s-a ridicat încet-încet din Marea Caraibelor, iar după nici o oră, marea era de un verde pe care nu l-am văzut nicăieri. Nici la Marea Roșie, unde fusesem cu vreo doi ani înainte, nici măcar în Caraibele din Venezuela, unde fusesem cu un an înainte. În rest, este o stațiune mult prea industrială, cu hoteluri mult prea mari, și mult prea americanizată… Pentru că, personal, îmi plac mai mult…

 

Playa del Carmen – mi-e greu să spun acum cu mâna pe inimă că Playa este recomandarea mea fermă pentru Costa Maya. Acum 13 ani, când am fost acolo, era o stațiune mexicană care contrasta prin autenticitate și relaxare cu vecinul Cancun. În ultimii ani, am auzit că și Playa a fost “cancunizată”. Sper să nu.

 

Oaxaca – este o perlă colonială. Știți filmele acelea cu Zorro cu orașe pitorești, clădiri colorate, patio-uri pline de flori și palmieri. Ei bine, asta e Oaxaca. Trebuie să recunosc, am o pasiune pentru orașele acelea unde timpul a rămas încremenit într-o altă epocă. Fie că e vorba despre Sighișoara, Luang Prabang, Antigua Guatemala, Cuzco sau Veneția. Oaxaca e din aceeași ligă, un oraș savuros, unde merită să deguști fiecare colțișor din el.

 

Mexico DF – orașul ăsta are vreo 21 de milioane de locuitori (cu tot cu suburbii), deci o populație mai mare decât toată România. Așa că este imposibil să nu găsești ceva de făcut – de la ceremonialele aztece din Zocalo la suburbiile coloniale, de la centrul plin de animație până la biserica Guadelupe, unde se spune că ar fi apărut Fecioara, Mexico este un oraș care trebuie văzut, simțit, trăit… Dar, atenție, nu este un oraș prea safe, dimpotrivă!

 

Cam astea sunt locurile care mi-au plăcut cel mai mult. Mai există și alte situri maya, cum ar fi Chichen Itza, Uxmal sau Yaxchilan și Bonampack, dar pot fi văzute cu baza în Cancun sau Palenque. Ce aș mai vrea să văd dacă m-aș întoarce în Mexic – probabil, orașele coloniale dintre Mexico City și coasta pacifică, Acapulco (pentru aura de destinație cool a anilor lui Elvis Presley și Marilyn Monroe) sau Copper Canyon în nordul țării.

 

Excursii organizate în Mexic

Înțeleg de ce există un număr apreciabil de străini care preferă tururile organizate în Mexic. Exceptând zona Yucatan, criminalitatea face ravagii, ajungând la cote apocaliptice cu cât te apropii de granița cu Statele Unite, unde guvernul a cedat puterea bandelor de traficanți de droguri și de oameni. Este destul de periculos de vizitat, de asemenea, Mexico DF, unde e obligatoriu să folosești taxiuri chemate prin telefon (iar cei de la hotel sau restaurant să noteze numărul și marca mașinii) sau să stai doar în zone foarte populate, dar fără prea mulți bani la tine sau obiecte de valoare.

În caz că doriți să vă atașați unui grup organizat, puteți arunca o privire pe cele două tururi oferite la toamnă de cei de la Paralela 45 – unul străbate “Gringo trail”, dar în ordinea inversă pe care am făcut-o eu, și anume de la Mexico City la Cancun, pe când celălalt face un cerc pe ruta Maya, incluzând și Guatemala (care e o țară supeeeeerbă), și plajele de vis din Belize. Amănunte găsiți aici.

 

Când să te duci în Mexic

În Mexic, există practic două anotimpuri – anotimpul ploios (care ține din mai până în noiembrie) și cel secetos (din decembrie până în aprilie). Prin august, septembrie, început de octombrie, coasta mexicană poate fi vizitată de uragane, care uneori pot fi distrugătoare, cum a fost uraganul Wilma care a devastat Cancunul în 2005.

 

Viza de Mexic

Cetățenii români nu au nevoie de viză de Mexic, ci doar de un pașaport valabil. La intrarea în țară, primesc o ștampilă care le dă dreptul să stea 90 de zile. Am mai auzit însă de cazuri ale unor cetățeni români cărora le-a fost interzisă nejustificat intrarea în Mexic și apoi deportați. Motivul este că au ajuns și prin Mexic niște țigani care s-au dat turiști și apoi au intrat ilegal în SUA (am cunoscut și eu două pirande care veneau din America pe aeroportul din München)

 

Cum ajungi în Mexic

Slavă Domnului, spre deosebire de celelalte țări centro-americane în care sunt puține opțiuni directe din Europa (e musai să tranzitezi prin SUA cu viza de rigoare, chiar dacă nu ieși din aeroport), spre Mexic sunt numeroase companii europene care zboară direct atât în Mexico DF, cât și în Cancun, cum ar fi Air France, KLM sau Iberia. Din Europa Occidentală există, de asemenea, numeroase companii aeriene specializate pe zboruri spre destinații de vacanță exotice care uneori au prețuri bune și foarte bune, dar întotdeauna trebuie să iei în considerare și zborurile spre Madrid, Paris ori Londra și, eventual, o noapte pe acolo.

 

Unde să dormi în Mexic

Fiind o destinație de masă, sunt cazări peste tot și de toate tipurile… de la resorturile all-inclusive din Cancun și vecinătăți până la dormitul în hamac lângă o colibă pe malul mării. Sincer, prefer să dorm în hoteluri sau pensiuni coloniale, pentru a simți cumva specificul local, și poți găsi ici și colo unele care sunt chiar ieftine.

 

Siguranța în Mexic

Well, aici e o problemă. Prin Yucatan, în general, e foarte safe. Mafia mexicană și traficanții de narcotice trebuie să-și investească undeva banii, iar o parte din ei sunt investiți în Cancun, Playa și în zonă. Așa că acolo nu bâzâie musca fără încuviințare, pentru că la un mic viol sau un jaf cât de cât, milioanele de turiști americani vor fugi în masă, iar miliardele de dolari nu vor mai ajunge în buzunarele cui trebuie. Așa că nu sunt probleme, atât timp cât stai pe coastă. Când ajungi în interior, situația se schimbă, așa că trebuie să fii foarte atent – nu umbla cu mulți bani la tine, ia un aparat de fotografiat pe care îl poți lăsa fără mari regrete (marea majoritate a celor care jefuiesc sunt în general de bun-simț și îți vor da SD-ul cu poze). Gradul de nesiguranță crește cu cât te duci spre nord, spre granița cu Statele Unite. Acum, nu trebuie să fim paranoici, dar călătoria în Mexic implică un risc relativ ridicat și trebuie să fii foarte atent unde te duci, ce faci și, mai ales, la ce oră! Evident, dacă sunteți parte dintr-un grup organizat, riscurile sunt semnificativ reduse.

Imagini Mexic

01. Playa del Carmen.JPG

Prin Playa de Carmen – era o mare de flori !

02. Playa del Carmen.JPG

11. Chichen Itza.JPG

Chichen Itza

13. piramida Kukulcan din Chichen Itza.JPG

Piramida Kukulcan din Chichen Itza

18. Templo de los Inscriciones la Palenque.JPG

Tempio de los Inscripciones – Palenque

19. Templo de los Inscripciones la Palenque.JPG

20. Palacio la Palenque.JPG

Palacio din Palenque

23. Palenque.JPG

Palenque – dupa ce am urcat un deal 🙂

24. fresca la Palenque.JPG

Frescele din Palenque

25. Bonampack.JPG

Bonampack

26. fresce la Bonampack.JPG

si celebrele ei fresce

27. fresce la Bonampack.JPG

28. la Yaxchilan cu barca.JPG

Pe raul care separa Mexicul de Guatemala… in drum spre …

31. templul 33 din Yaxchilan.JPG

Yaxchilan !

Tripsta-logo
Categorii:
Mexic · Paralela 45

Comentarii

  • Adi spune:

    Poate ar fi de adaugat ca viza de intrare in tara este gratuita dar iesirea costa 55 de euro (informatie din octombrie 2014) si se plateste inainte de checkin pentru noi, europenii…?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest