Am fost recent în Vietnam, pentru a doua oară. Prima oară am fost iarna, în jur de Anul Nou, acum am fost primăvara, în încercarea de a prinde Vietnamul de Nord (și, mai ales, Halong Bay) pe soare. Din păcate, nu am avut noroc nici de data asta. Am petrecut trei zile în Halong Bay și, din nou, nu am avut vreun strop de soare. Cel puțin, nu a plouat. Dar asta e, în schimb am savurat din plin alte zone din Vietnam, zone pitorești sau zone încărcate de istorie – mai mult sau mai puțin recente, dar la fel de interesante. Așa că, în articolul de azi, voi compila locurile cele mai faine pe care le-am văzut pe aici.
Halong Bay, Halong Bay, Halong Bay. E greu să nu îți placă Halong Bay. Nu degeaba a fost votat între cele 7 minuni naturale ale lumii (mă rog, voturile fiind on-line, iar vietnamezii fiind cam 90 de milioane, a contat mult, dar nu despre asta e vorba aici). Golful este cu adevărat splendid – mare verde din mijlocul căreia răsar sute și mii de stânci de diverse forme. Ați văzut Avatar ? Aduce un pic cu planeta aceea superbă, locuită de na’vi extratereștri. Doar că nu zboară, e pe apă.
Hoian. Este singurul oraș nebombardat în cei peste 30 de ani de război, dar nu de asta trebuie să-l vizitezi. Pur și simplu, este un oraș minunat, un oraș plin de clădiri construite de negustori prosperi, un oraș neschimbat de sute și sute de ani. Eu i-am spus Sighișoara Vietnamului, evident, arhitectura nu are nimic de-a face cu medievalul german din centrul Transilvaniei, dar atmosfera aceea de oraș încremenit într-un ev apus rămâne. E o plăcere să te plimbi pe malul canalului care leagă orașul de Marea Chinei de Sud, de-a lungul caselor colorate, de unde acum turiștii beau o bere la etaj. Să mai spun că din Hoian poți să faci diverse excursii în zona rurală, descoperind un Vietnam autentic, un Vietnam al orezului, dar și al meșteșugurilor tradiționale?
Hue. Hue a fost capitala Vietnamului imperial în timpul ultimei dinastii imperiale. Ați auzit de Palatul Interzis din Beijing. Ei bine, și vietnamezii au avut un astfel de palat, în Hue. Din nefericire, Palatul Interzis din Hue a fost pulverizat de luptele dintre armata nord-vietnameză, care a capturat orașul într-o ofensivă-surpriză de Tet (Anul Nou Vietnamez), în 1968, și de aviația americană, care a făcut zob citadela cucerită de asiatici. Astăzi, Palatul Imperial este, încet-încet, refăcut, dar încă e mult de lucru. În schimb, prin jurul orașului poți vizita o serie de morminte imperiale impresionante. Capetele încoronate ale Vietnamului au dorit să aibă același confort și după moarte, așa că au decis să își construiască niște morminte ca niște palate. Evident, nici curtenii nu s-au lăsat mai prejos, așa că după ce descoperi orașul viilor (Hue imperial), e musai să vezi și o adevărată metropolă a morților răspândiți pe dealurile de lângă Hue.
Ho Chi Minh City (fostul Saigon) ‒ capitala economică a țării și cea mai mare metropolă a Vietnamului. Fostă capitală a Vietnamului de Sud capitalist, Ho Chi Minh a fost primul oraș care s-a lămurit cum e cu economia de piață. Nu avea cum s-o uite, pentru că a avut parte de un comunism pur și dur doar 11 ani, între 1975 și 1986. După 1986, când vietnamezii au decis să urmeze politica chineză de reformare capitalistă a economiei (sau perestroika lui Gorbaciov), Ho Chi Minh și-a oferit expertiza sa mercantilă. Bitexco, cea mai înaltă clădire din Ho Chi Minh, este, probabil, un simbol al Vietnamului modern, capitalist, iar orașul se vede mai degrabă un competitor al Shanghaiului, decât al Hanoiului. La picioarele zgârie-norilor (nu sunt așa mulți, e departe totuși de a fi un Shanghai), găsești un oraș vibrant, cu numeroase cafenele și baruri, cu urme coloniale franceze, cu motocicliști frenetici și celebrele traversări printre mii de motocicliști.
Cu Chi – dacă ești interesat de povestea războiului din Vietnam, nu poți rata celebrele tuneluri de la Cu Chi. Sigur, poți vizita muzeele din Ho Chi Minh sau Hoian (cel din HCM este impresionant), dar ca să simți cu adevărat războiul trebuie să te duci la Cu Chi… vei descoperi aici cu adevărat spiritul de luptă și de jertfă al vietnamezilor, care i-a făcut ca în secolul trecut să le învingă pe unele dintre cele mai mari trei puteri militare ale Planetei – pe americani, pe francezi și pe chinezi.
Delta Mekongului ‒ Delta Mekongului nu este nici pe departe Delta Dunării. Nu, nu vei descoperi canalele liniștite, pline de stufăriș, pe care le-ai văzut la Chilia sau Crișan, ci pe una dintre cele mai populate zone ale Vietnamului. Da, o să faci poză cu stuful (exista colțuri de genul ăsta), dar în Deltă vei descoperi mai degrabă fascinanta lume rurală a Vietnamului, cu tradițiile, casele, viața de zi cu zi, cu meșteșugurile ei demodate, dar încă atât de vii pe Mekong. M-am dus în Deltă să văd trestii și pești, am descoperit sate și tradiții încă vii.
Cam astea au fost locurile care mi-au plăcut cel mai mult. Unde m-aș mai duce, dacă aș reveni în Vietnam. În mod cert, la Sapa, dar nu iarna, ci într-un anotimp mai cald, sfârșit de primăvară sau chiar vara, cu riscul să dea vreun taifun peste mine pentru a admira incredibilele terase cu orez. Apoi, m-aș mai duce la Dalat, pentru a vedea cascadele de acolo (astea chiar trebuie văzute vara, în sezonul ploios). Și parcă aș arunca o privire și pe la Phu Quoc, insula exotică șparlită de la cambodgieni, din care vietnamezii visează să facă un Koh Samui al Vietnamului.
Tururi organizate în Vietnam
Pentru cei interesați de tururi organizate și care nu vor să-și bată capul cu vize, rezervări, avioane și altele, vedeți că există un tur al celor de la Paralela 45 la toamnă, în octombrie, care acoperă niște locuri faine dintre cele menționate mai sus (HCM, Halong, Hoian, Hue), dar și altele, cu un bonus în celelalte țări din Indochina – Cambodgia (Angkor Wat) și Thailanda (Bangkok). Aflați mai multe amănunte făcând clic aici.
Când să te duci în Vietnam
Complicat… Vietnamul se înșiră pe coasta Mării Chinei de Sud pe mai bine de 1.000 km, așa că are parte de numeroase zone climatice. În nord, iarna e frig rău (în Sapa chiar ninge) și mult timp cerul este plumburiu. Dacă ai noroc, cel mai bine este primăvara și toamna (dar nici atunci nu ai soare garantat). Vara, când cerul este, teoretic, degajat și, evident, este de pantaloni scurți, Vietnamul este lovit de ploi musonice și, uneori, chiar de taifunuri. În restul Vietnamului, vremea este mult mai faină și mai clară – iarna este sezon secetos, vara cel ploios și e cald cam tot timpul anului (hai să zic că în Hoian / Hue nu e chiar de pantaloni scurți în decembrie).
Viză de Vietnam
Da, ai nevoie de viză de Vietnam, obținută în prealabil. Dacă iei avionul și aterizezi pe unul dintre marile aeroporturi (gen Ho Chi Minh, Hanoi sau Danang), poți să ai o e-visa pe care să o obții de la o agenție de turism locală; dacă treci prin vreo frontieră terestră, atunci trebuie să faci o vizită pe la o ambasadă vietnameză, în prealabil. La ambasada din București, îți cere și pe mama, și pe tata, și actele celor minimum trei vile pe care trebuie să le deții etc., etc. Go online!
Cum ajungi în Vietnam
Cu avionul, ai numeroase opțiuni – Qatar Airways, Air France, KLM, ca să menționez doar câteva. Dacă ajungi pe undeva prin zonă (gen Thailanda sau Malaysia), poți găsi imediat niște low-costuri cum ar fi Air Asia, la prețuri mai mult decât rezonabile.
Unde să dormi în Vietnam
Găsești orice, de la boutique hotels până la spelunci de doi dolari (la propriu și la figurat). Atenție însă la “fake hotels”. În Vietnam, poți găsi aproape orice fake (sunt faimoase ghidurile Lonely Planet trase la xerox și vândute pentru 5–6 dolari), dar de hoteluri fake nu am auzit decât în Vietnam. Se pare că hotelurile care sunt lăudate pe Tripadvisor sau Lonely Planet sunt clonate instantaneu de hoteluri care poartă “întâmplător” același nume și care lucrează cu taximetriști care “fac” aeroportul, gara sau autogara. Aceștia te duc cuminți la hotelul fake, iar dacă te prinzi uitându-te pe hartă sau pe vreun GPS, vei fi informat că hotelul tocmai s-a mutat într-o nouă zonă și că acela este!
Securitate în Vietnam
Să nu-ți faci probleme, Vietnamul este o țară sigură. Principala problemă este să nu te țepuiești cu vreun fake de genul hotelurilor fake sau al agențiilor de turism fake (tot așa, “clonate”), dar siguranța urbană este în general OK. Trebuie să fii însă atent în marile orașe în luna premergătoare Tet-ului, Anul Nou Vietnamez (care, în general, e pe la sfârșitul lui ianuarie – februarie, simultan cu Anul Nou Chinezesc). Atunci, toată suflarea Vietnamului vine acasă la părinți și rude și e obligatoriu să se laude cu ce mult a câștigat în anul precedent. Este evident că nu toată lumea poate câștiga muuuult, așa că unii recurg la furturi pentru a se lăuda acasă cu vreun telefon mobil sau aparat de fotografiat șmecher, smuls de la vreun turist. După Tet, nu mai e aceeași presiune, așa că nu trebuie să-ți fie teamă. Oricum, precauțiunile obișnuite trebuie puse în practică. Evident, în caz că plecați organizat in grup, riscul se reduce.
Imagini Vietnam
Halong Bay, un adevarat spectacol al naturii. Ufff, n-as fi prins o raza de soare 🙁
Vas de croaziera in Halong Bay
Hoian si arhitectura lui magica
Prin targul de lampioane
Verdele asta al orezariilor e fantastic !
Hue, palatul imperial
Unul din mormintele imperiale vietnameza de langa Hue
Ho Chi Minh – vechi si nou
Primaria din Ho Chi Minh, o relicva din perioada coloniala
Ferry prin mijlocul unui sat din Delta Mekongului
Piata de pe fluviu
Cu Chi si tunelurile secrete ale Vietcongului
Inca mai trag bine cu mitraliera 🙂
Nici pe departe la Ambasada Vietnamului nu-ti cere pe mama si pe tata si actele vilelor. E o cerere + actele standard (bilet avion, rezervare hotel, pasaport, extras bancar). In fix 1 saptamana ai viza pe pasaport.
Cand am sunat la ambasada sa le cer ce documente vor, mi s-a terminat pixul de cat scriam 🙂
Ai prins la telefon vreun flacau odihnit si entuziast. Oricum, frumoasa tara, prietenosi oameni.
Perfect adevarat 🙂
confirm si eu ca obtinerea vizei a fost mai degraba o formalitate (cerere, rezervari, extras si o poza) nici nu s-a uitat cu atentie la ele. intr-o saptamana am primit pasaportul cu viza
Imi faceti viata mai frumoasa,cu fiecare articol’ ducaret’pe care/l gasesc pe F.B.Multumesc.Vreau sa plec in noiembrie,decembrie in Tailanda,Cambogia.Poate ma ajutati cu Tailanda,ce sa nu ratez!
O sa scriu sigur 🙂
DEci…
Care este cea mai buna perioada pt. calatorie?
Daca vreau sa zbor la Ho Chi Minh, sa calatoresc pana la Hanoi, de unde sa ma intorc… Cum se calatoreste mai bine ?
Multumesc
In sud, in zona HCM, cel mai bine este iarna (decembrie – februarie). In nord, in zona Hanoi, cel mai bine este primavara tarziu (gen aprilie, poate mai) si inceput de toamna (octombrie). Cel mai bine intre cele doua orase, se calatoreste cu avionul.
Astept…
Buna seara, Cezar,
Suntem un grup de 7 persoane si plecam la inceputul lui noiembrie intr-o excursie in Vietnam. Plecam pentru 3 sptamani,la pas. Vreau sa-ti cer un sfat .Pentru o vizita de doua zile (+ o noapte, evident) in delta Mekongului adica Ho Si Minh-Can Tho (suntem tentati sa mergem in Phu Quoc cu speed boat),sa luam o excursie organizata platita din Romania, sau sa cautam la fata locului? Noi avem trei nopti in Ho Si Minh. Ce am gasit au plecare la 9 dimineata din Saigon ,intoarcerea in jur de 13, tot aici, si preturile inre 120-180$/pers, ceea ce mi se pare cam mult. Poate n-am gasit cele mai bune variante? Sau asta este pretul corect? Astept cu nerabdare raspunsul tau! Multumesc
Buna. Nu am mai fost in Vietnam dupa COVID asa ca nu stiu care mai e pretul „corect”. Preturile au crescut in toata lumea. Cand ajungeti in Ho Chi Minh, duceti-va la vreo 2-3 agentii de turism locale (le gasesti prin zonele turistice) si cere-le oferte. Atentie insa ce contin.
Mersi mult!
ATENTIE insa la agentie – in Vietnam, exista un numar disproportionat de mare de tepe. Gen platesti si dupa aceea nu mai vine nimeni sa te ia in excursie. Sau vine cu o masina care se strica dupa 10 minute. Vietnamul era faimos pentru hotelurile fake – care se numeau fix la fel ca cele mai bune si laudate
Da, si sfatul meu este sa cautati local. Gasiti extrem de usor infinit mai multe optiuni pwntru orice fel de excursii si activitati locale, la preturi impisibil de gasit in Romania.
Dealtfel sfatuiesc pe oricine sa NU cumpere excursii optionale de la agentiile din RO. Optiunile sunt limitate, preturile sunt mult mai mari si flexibilitatea spre zero. Plus ca agentiile romanesti cu extrem de putine exceptii habar n-au ce vand si excursiile oferite sunt cele mai banale/uzitate. Cumparati mereu direct la destinatie unde oferta e incomparabila.