De la Paralela 45 la Paralela 37: Azore, insulele din mijlocul Atlanticului

18. Azore

Cred că am auzit de Azore din copilărie. Meteorologii tot dădeau cu cicloane și anticicloane și dădeau vina pe “depresiunea Azorelor”. Totul venea de acolo – ploi, ninsoare, soare, Dumnezeu știe ce mai venea. Și când m-am uitat pe hartă la un moment dat, am descoperit câteva insulițe, mici, azvârlite de cine știe ce divinitate prin mijlocul Atlanticului. Când am mai crescut și am mai pus mâna pe un ghid sau pe Internet, am descoperit că nu erau doar niște insulițe aruncate, bătute de vânturi și de valuri, uitate în mijlocul Oceanului, ci niște insule cu o istorie interesantă, cu o arhitectură deosebită și, nu în ultimul rând, cu un cadru natural superb – e greu să uit imaginea cu acele milioane de hortensii care se întind de-a lungul și de-a latul insulei Terceira, mai ales de-a lungul șoselelor. Am ajuns în Azore anul trecut, prin iunie, am fost în doar două insule – Terceira și principala insulă Sao Miguel, dar mai sunt niște insule mai mici care merită să le descopăr într-o altă excursie. Dar până să revin în Azore, hai să vă spun ce m-a impresionat cel mai mult acolo.

 

Hortensii, milioane de hortensii. Dacă te duci în plină vară, șoselele Azorelor sunt flancate de milioane de hortensii. Am avut prieteni care au fost acolo prin februarie și nu le-au văzut, e un mare, mare păcat. Închipuiți-vă că vă aflați sus, pe un deal, la picioarele voastre fiind o bună parte din insulă, ca niște petice de culori verzi sau galbene cusute de “ața” de culoarea hortensiilor. E o imagine pe care n-o voi uita și care se află pe insula Terceira.

 

Furnas, pe insula Sao Miguel. Azorele sunt niște insule vulcanice, au fost create din lava aruncată de vulcani, unii dintre ei încă activi (chiar și în 2001 a erupt un vulcan în ocean), așa că, pe ici, pe colo, mai găsești fenomene vulcanice pe insulă. Pe Sao Miguel există un sat, numit Furnas, unde pământul încă fumegă, aruncând tot soiul de miasme sulfuroase și de unde țâșnește apă fierbinte. Timp de secole, coloniștii nu s-au apropiat de această zonă, considerând că este blestemată, că este un soi de poartă a iadului, dar de prin secolul al XIX-lea, mai ales de când au început să se cunoască efectele curative ale apelor fierbinți sulfuroase de origine vulcanică, Furnas a fost populat, azi devenind o stațiune balneo-climaterică în adevăratul sens al cuvântului. Una dintre cele mai interesante experiențe este să deguști o mâncare gătită în pământ – dis-de-dimineață, restaurantele din Furnas îngroapă niște vase cu carne și legume, iar pe la prânz, le dezgroapă gata gătite…

 

Siete Cidades – este o zonă de un pitoresc aparte. Nu foarte departe de Ponta Delgada, capitala insulei Sao Miguel, găsești aici niște lacuri vulcanice înconjurate de munți care au culori diferite, deși se află unul lângă altul. Nu, cauzele nu sunt chimice, ci datorită faptului că unul dintre lacuri se află mai umbrit de arborii unui versant mai abrupt, în timp ce celălalt este în plin soare. În schimb, pot spune că este o plăcere să te plimbi pe buza vulcanilor din zonă, vulcani stinși, din fericire.

 

Angra do Heroismo este orașul colonial al Azorelor. Angra este extrem de mândră că în două rânduri a jucat rolul de capitală a Portugaliei și, în ambele cazuri, în perioade tulburi, în care armatele portugheze luptau pentru libertate. Evident, în ambele cazuri Angra a fost de partea forțelor libertății, lucru de care localnicii sunt foarte mândri. Evident, nu merită să mergi la Angra datorită meritelor strămoșilor, ci pentru că este un oraș istoric, cu străduțe în pantă și căsuțe multicolore care se cațără pe un pinten de deal de la apele Oceanului până sus. Orașul este supravegheat de turle de biserici construite în locuri de mare vizibilitate și este unul dintre acele orășele care te încântă s-o iei la pas.

Du-te și caută balene. Atracțiile Azorelor nu sunt numai pe insule, ci și pe lângă ele. Pe aici, se întâlnesc cele mai mari viețuitoare ale adâncurilor, balenele, undeva la mijloc de Atlantic. Pe vremuri, cei din Azore erau specializați în vânarea balenelor. De când vânarea balenelor a fost interzisă, ei își continuă meseria “vânând” balene pentru bărcile cu turiști care vin de departe pentru a admira un salt al acestor maiestuoase creaturi. Am fost și eu cu barca în largul Pontei Delgada, în cautare de balene, dar nu am avut noroc. Niciodată nu ai garantat faptul că vei vedea balene, în schimb ai garantat faptul că te vei distra cu niște delfini jucăuși, care își fac veacul nu foarte departe de coasta sudică a insulei.

 

Cam astea sunt lucrurile care mi-au plăcut cel mai mult. Dacă m-as întoarce în Azore, aș dori să descopăr insulele mai mici, cum ar fi Corvo (care are 500 de locuitori) sau Flores (până și cei mai răsfățați cu flori, dintre locuitorii Azorelor, spun că insula asta e o grădină botanică!). Și, evident, aș dori să mai dau o tură în căutare de balene J.

 

Excursii organizate în Azore

Azorele sunt parte a Portugaliei, deci infrastructura este foarte bună. Nu vă așteptați însă ca transportul în comun să vă fie de prea mare ajutor. Fie închiriați o mașină, fie trebuie să țopăiți dintr-o insulă în alta. Dacă toată partea de planificare (care e un pic mai migăloasă în Azore) nu vă surâde, puteți opta pentru o excursie organizată). Paralela 45 are o excursie la sfârșit de iulie în Terceira și Sao Miguel (adică, fix în insulele pe care le-am văzut și eu și poate voi aveți baftă la văzut balene), iar amănuntele le puteți găsi aici

 

Când să te duci în Azore

Vara. Iarna nu este chiar așa de frig, dar plouă mult. Nici vara nu ești sigur că nu te va ploua, ne aflăm totuși în mijlocul Atlanticului, de unde se nasc toate fronturile atmosferice, dar în mod cert te vei bucura de miliardele de hortensii!

 

Cum ajungi în Azore

Din două bucăți, cu TAP Portugal via Lisabona. Între insule, operează compania din Azore SATA, o companie neașteptat de mare, cu zboruri inclusiv în SUA (care se află cam la aceeași distanță de Azore ca și Germania, bunăoară). Din acest an, mai precis de la sfârșitul lui martie, spațiul aerian al Azorelor a fost deschis (până acum, exista un monopol al TAP și SATA), așa că și alte companii pot acum să opereze între Azore și Portugalia. Prima companie care a beneficiat de această deschidere este Easyjet, care a început să opereze între Lisabona și Ponta Delgada, urmată de Ryanair, care leagă Ponta Delgada de Lisabona, Porto și Londra. În continuare, rutele dintre Azore și SUA rămân monopolul companiilor aeriene de stat portugheze. Între insule, singurul operator aerian este compania SATA, dar și feriboturi.

 

Limba vorbită în Azore

Limba oficială este, evident, portugheza, dar marea majoritate a locuitorilor vorbesc și ceva engleză, deși nu aș spune că insulele au fost năpădite vreodată de turiști. Madeira e de zece ori mai turistică decât Azore și cred că asta este și savoarea Azorelor… faptul că nu este mult prea turistică. Mă rog, acum, cu ridicarea restricțiilor și cu apariția lui Easyjet și Ryanair pe pistele insulei, aș zice că situația nu va mai dura prea mult.

 

Imagini Azore

01. Hortensii in Azore

Pe oriunde mergi prin Azore, dai de hortensii

02. Hortensii pe margine de drum

Pe marginea drumului

04. Hortensii in Terceira

sau in mijlocul campului

05. Terceira

Si ca veni vorba de camp. Uite cum arata Terceira !

06. Campul unde se gateste

Furnas … campul in care se gateste. De fapt in mijlocul campului

07. Mancare gatita in pamant

Nenea asta nu pliveste, ci scoate mancarea din pamant 🙂

08. Furnas

Cam asa arata zona Furnas

08. Lacul maro din Furnas

Lacuri maronii

09. Furnas Azore

Un loc selenar…

10. Vulcani Azore

La pas pe Siete Cidades pe marginea vulcanului

11. Siete Cidades

Acesta e lacul. Diferenta de culoare e clar pe soare, eu n-am prea avut soare. Se vedea, dar putin

12. Angra do Heroismo

Angra de Heroismo, orasul colonial al Azorelor

13. Angra do Heroismo, Azore

Cu catedrale impozante

14. Biserica din Angra

15. Stradute din orasul colonial

16. Tur balene

La vanatoare de balene

17. Delfini

Dar daca nu vezi balene, in mod cert te vei amuza cu delfinii

Tripsta-logo
Categorii:
Paralela 45 · Portugalia

Comentarii

 • John spune:

  Salut Cezar,
  Tocmai m-am întors dintr-o vacanta de 6 zile din minunata insula Sao Miguel. Recomand tuturor iubitorilor de natura și liniște. Oamenii sunt simpli, corecți și foarte drăguți ( comparativ cu cei din Pisa, orășel unde am rămas o noapte la întoarcerea spre România ). Furnas și Ponta Delgada sunt principale locații pe care le recomand și eu. Noi am fost 5 și am închiriat o vila moderna si super utilata cu vedere la ocean (are deasemenea 2 piscine, una în fata clădirii, iar cealaltă exact în ocean și se poate inota în funcție de flux și reflux ). Este ideal sa închiriați mașina, recomand Avis. Dacă este cineva interesat de Azore, în speță Insula Sao Miguel, va pot ajuta cu informații proaspete. Succes!

 • stelian spune:

  Imi poti spune te rog cum se numeste vila in care ati stat si de unde ati facut rezervarea?….merci anticipat

  • John spune:

   @ Stelian, vila se numeste Quinta Velha das Amoreiras. Daca esti obisnuit la hotel, noi am stat o noapte si la VIP Executive Azores Hotel, hotel frumos cu mic dejun bogat. La vila nu ai nicio masa, dar dupa cum spuneam, este super utilata, noi ne-am pregatit micul dejun acolo, in rest am mancat in oras, nu este foarte scump. Am facut rezervarea pe booking.com
   @Oana, ce iti pot spune este ca la sfarsit de mai faceau baie cei curajosi. Daca iti doresti plaja si multa balaceala, Azore nu este ceea ce cauti. Insa, sunt …cum sa le numesc … ,,zone” in ocean, aproape de tarm, unde se poate face baie fara probleme, dat fiind faptul ca acele ,,piscine naturale” sunt influentate de flux si reflux, adica seara nivelul oceanului scade si ramane apa incalzita de rocile vulcanice. In iunie – august apa este buna pentru balaceala … gen … apa marii de la noi. Dar ca varianta de back-up, ai zonele de care isi spuneam. Sa nu uitam baile cu apa termala din Furnas. Toate aceste locatii sunt pline de turisti, dar si localnici.
   Sper ca v-am ajutat cu ceva informatii,
   Seara buna

 • Oana J spune:

  Oare cum e apa ca temperatura vara? e ok de intrat? as vrea sa stiu daca ati avut parte de balaceala prin iulie-august, nu temperaturi oficiale de pe site-uri…multumesc!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest