Pe unde sa-ti faci Revelionul … Asia de Sud

12. Plaja Sri Lanka

Astazi m-am gandit sa va dau niste idei pe unde sa va faceti Revelionul 2016 intr-o regiune care este cu totul si cu totul deosebita – Asia de Sud. Dovada ca am petrecut revelionul aici de trei ori – de doua ori in India si o data in Sri Lanka. Si sper sa ma mai prinda trecerea dintre ani pe undeva prin zona, candva… tine de kharma, nu-i asa?

Evident, cea mai mare tara este India, care, de fapt, nici macar nu este o tara, ci este un adevarat continent, asa ca voi incerca sa-l “impart” in cateva zone de interes. Sa o luam cu vremea. In nord, in zona celebrului “Triunghi de Aur” – Delhi, Agra, Jaipur este destul de frig. In Delhi si Agra, adeseori este ceata, iar temperatura diurna cu greu ajunge pe la 15 – 20 de grade. In Rajastan, te poti astepta sa fie mai cald si mai putina ceata. Cum ajungi de la Mumbai sau la sud de Mumbai, vremea nu poate fi decat fabuloasa – soare, 25 – 30 de grade, iar daca te duci in Goa, marea va fi calda, taman buna sa te arunci in apa. Atentie insa ca perioada Craciun – revelion este de megavarf. India are mai bine de un miliard de locuitori si cel putin 10% din ei au bani sa calatoreasca in vacante, iar Goa este destinatia nr. 1 pentru indieni de anul nou. Nu, nu merg 10 milioane de oameni, dar, orisicat, sunt zeci de mii bune. O alta optiune faina este sudul, mai precis provincia Kerala care se lauda ca este “The God’s own country” si este, intr-adevar, una dintre cele mai pitoresti provincii ale Indiei. Nu numai pitoresti, ci si civilizate.

Ce vreau insa sa subliniez este sa nu va ganditi la vreo atmosfera festiva. Revelionul nu inseamna mai nimic pentru indieni, ei au alte sarbatori, Divali, Holi etc. pe care le sarbatoresc, in general au loc party-uri de revelion prin baruri si restaurante de fite. Atat. Probabil, e o atmosfera mult mai festiva in Goa, unde o buna parte din locuitori sunt catolici si, in plus, in resorturi sunt foarte multi straini, asa ca ma astept sa vezi ghirlande, artificii si, eventual, cate un Mos Craciun. Dar asta nu inseamna ca perioada de revelion nu este o perioada de vizitat India. Dimpotriva, este sezonul secetos, e o perioada chiar faina de calatorie. In nord este, insa, frig.

 

Sri Lanka este, de asemenea, o destinatie buna de anul nou. De altfel, am si sarbatorit anul nou acum cativa ani, descult pe plaja de la Hikkaduwa. Atentie insa – climatul poate fi foarte pacatos in Sri Lanka. Desi te uiti pe harta si vezi ca insula este relativ mica, din punct de vedere climatic e impartita in doua. Cand e soare pe coasta vestica (acolo unde sunt marea majoritate a facilitatilor pentru plaja), ploua in interior (unde se afla orasele istorice). Si invers. Iarna, de anul nou, in general e vreme foarte buna pe coasta (inclusiv la Colombo, capitala insulei) si ploua zdravan in interior.

Nu zic sa ignorati interiorul insulei, dimpotriva, este foarte frumos, doar sa va aduceti si umbrela :).

 

Maldive – de anul nou este sezon de megavarf, pentru ca vremea e frumoasa, soarele straluceste, temperatura, atat a apei, cat si exterioara este exact cat trebuie sa fie. Evident, si preturile sunt in consecinta, dar mai poti gasi, ici si colo, niste oferte bune de la agentii de turism. Daca in India si Sri Lanka poti sa calatoresti de-a lungul si de-a latul tarii pentru diverse locuri faine si experiente, in general in Maldive vacanta standard este sa stai cateva zile (in general, sapte) intr-un atol – resort, intr-adevar paradiziac – apa verde sau albastru fosforescent, plaja alba, pestisori, lux… Exista, de asemenea, un Maldive low-cost – de cativa ani incoace au aparut pensiuni pe insulele locuite, unde poti gasi pensiuni haioase (judecand dupa pozele de pe site si review-urile on-line) la preturi net inferioare celor de pe insulele-atol. Evident, exista niste restrictii, Maldive fiind o Republica Islamica stricta – nu alcool, iar fete in costume de baie doar intr-o anumita zona restrictionata a atolului. Daca vrei sa bei o bere, ia o barca si du-te la un atol-resort, unele dintre ele au inceput sa-i accepte pe acesti excursionisti de o zi.

 

Cum ajungi acolo

Exista mai multe companii aeriene care zboara in India, Sri Lanka si Maldive si as mentiona Qatar Airways, Fly Dubai si, uneori, chiar Air France are preturi foarte bune spre India, dar, evident, zborurile sunt mai lungi pentru ca mai intai te duci la Paris si apoi zbori spre Orient (de multe ori, survolezi chiar si România!). Un alt hub de unde sa te uiti dupa preturi bune ar fi Istanbul, iar pana acolo poti gasi preturi bune cu Pegasus sau chiar cu Tarom.

 

Vize

India – complicat, aplici on-line, apoi tiparesti formularul, te duci la interviu la consulatul din Bucuresti, iei viza doua saptamani mai tarziu.

Sri Lanka – simplu, aplici on line aici. Platesti si printezi apoi mailul pe care l-ai primit.

Maldive – nu ai nevoie de viza.

 

Programe organizate de Revelion in Asia de Sud

In oferta Paralela 45, poti gasi doua oferte – pentru India si Maldive.

 

Pentru India, puteti face un circuit in Triunghiul de Aur, sarbatorind Anul Nou 2016 la Jaipur (fix acolo l-am sarbatorit si eu, in 2004) la hotel, amanunte gasiti aici.

 

Pentru Maldive, aveti oferte pentru 9 zile in 4 hoteluri diferite si le puteti gasi aici

Imagini Asia de Sud

01. Taj Mahal - Agra, India

Cu adevarat o minune a lumii

02. Palatul Vanturilor

Un alt simbol al Indiei – Palatul Vanturilor

03. Amber Fort

Amber Fort

04. Pescari la Kochi

La pescuit in Kochi

05. Backwaters Kerala

Cu barca prin Backwaters

06. Mirodenii India

Mirodenii indiene

07. Plaja Hikkaduwa

Plaja din Hikkaduwa, Sri Lanka

08. Maldive

Maldiveeee

09. Hotel in Maldive

Si culorile unice de aici

10. Watervillas

Watervillas

11. Baie in aer liber

Vrei sa faci o baie in aer liber ?

Tripsta-logo
Categorii:
Diverse · Paralela 45

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest