#cycletheamericas – Prima traversare românească a celor două Americi

TraseuActual

Dacă, săptămâna trecută, am publicat interviul cu Radu Păltineanu, temerarul care a plecat să străbată cu bicicleta Americile din Alaska până în Țara de Foc, astăzi am o corespondență specială de la Radu, aflat încă în SUA în drum spre Mexic. Dacă aveți să-i transmiteți niște gânduri, încurajări, păreri și întrebări, vă aștept cu drag la comentarii în partea de jos a articolului. Vouă vă mulțumesc, iar lui Radu îi urez multă baftă, nicio problemă și mușchi de fier!

Expediția #cycletheamericas a debutat pe 5 august, anul acesta, și prin ea practic încerc să realizez prima traversare românească a celor două Americi pe bicicletă din nordul Alaskăi, în apropiere de Oceanul Arctic, până la Ushuaia, în sudul Argentinei. Tot în acest proiect ambițios încerc să urc și cei mai înalți vulcani ai Americilor, vulcanul Orizaba în Mexic (5.631 m) și Oyos del Salado în Chile (6.893 m), combinând ciclismul cu alpinismul, având astfel posibilitatea să devin primul om din istorie care traversează pe bicicletă cele două Americi și care urcă cele mai înalte vârfuri vulcanice ale Americilor. Până acum, am 6.400 km pedalați, ceea ce reprezintă mai mult de un sfert din totalul de 24.000 km propuși, iar momentan mă aflu în sudul Statelor Unite, apropiindu-mă de granița mexicană.

Traversarea Americilor urmează un itinerariu început în apropierea golfului Prudhoe din Alaska și care se termină în localitatea cea mai australă a lumii, Ushuaia, în Argentina. Până acum, am avut de înfruntat pustiul Alaskăi și al nordului canadian și am avut întâlniri (din fericire, pașnice) cu animale sălbatice precum urși grizzly, bizoni, râși sau elani. Mai mult, m-a prins iarna în statele americane Montana și Idaho, ceea ce mi-a îngreunat cu foarte mult situația. Acum, apropiindu-mă de granița mexicană, îmi stă în față o zonă măcinată de sărăcie și controlată de carteluri de droguri, iar riscul de a fi jefuit, răpit sau omorât este considerabil. Țin să mai menționez că, împreună cu filmmaker-ul român Ioan Roman, lucrez și la un documentar al expediției pe care am intitulat-o #cycletheamericas. Ioan Roman m-a însoțit la plecarea din Alaska și va fi prezent și la sosire.

Câteva personalități din lumea sportului românesc mi s-au alăturat într-un gest simbolic de susținere a demersului meu. Printre acestea se numără Ilie Năstase, Ivan Patzaikin, Constantin Lăcătușu, Lucian Bute, Leonard Doroftei, Gabriela Szabo și Alex Găvan.
Puțin despre mine (Radu Păltineanu)

Originar din Piatra Neamț, absolvent al facultății de inginerie software din cadrul Universității McGill din Montreal, Canada, alpinist și cicloturist, mă consider un adevărat pasionat al aventurii și călătoriei. Dacă în 2013 traversam în echipă o mare parte a Scandinaviei și a Europei de Est pe bicicletă (peste 2.400 km), anul ce a urmat am decis să traversez întreaga Europă și Asie Centrală cu autostopul. Cu ocazia încheierii expediției de peste 14.000 km parcurși cu autostopul de la Paris la Teheran, în Iran, am organizat o ascensiune pe vârful Damavand (5.671 m), cel mai înalt vârf vulcanic al Asiei, începând astfel proiectul „7 Volcanic Summits”. În 2015 – 2016, mi-am propus un proiect și mai ambițios, și anume să fiu primul român care traversează cele două Americi pe bicicletă, din Alaska până în sudul Argentinei.
Pot fi găsit aici:

Telefon: +1(617) 286-6289,  +40757686564

Email: radupaltineanu@gmail.com

Site: www.radupaltineanu.com

Profil Facebook: facebook.com/radupaltineanu

Pagină Facebook: facebook.com/paltineanu

Instagram: instagram.com/radu.paltineanu/

Twitter: twitter.com/radupaltineanu

 

 

01. Alaska

Inceputul … in Alaska

02. Cercul Polar

Cand a trecut Cercul Arctic spre sud

SAMSUNG CAMERA PICTURES

In statul Montana, in zapada 🙂

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Parcul National Arches, SUA

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Se mai intampla si pene de cauciuc

Categorii:
Corespondențe

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest